PDA

Zobacz pełną wersję : Znak rozpoznawczy - stylowa naklejka CivicKlub

Alchemiq
28-03-08, 08:51
Czy są lub były w sprzedaży naklejki identyczne z logo naszej strony?
Nie znalazłem w opcji -> Szukaj ;)

a byłoby całkiem miło spotykac ludzi na drodze z taką właśnie naklejką, tym bardziej, że stylowe logo idelanie się do tego nadaje!

Live begins on the red line !

Nie jestem grafikiem, ale może znajdzie ktoś, kto przygotuje taki wzór i sami zobaczycie ilu będzie chętnych do kupna.
Stworzymy własną społeczność na drogach.

Co Wy na to?

Egon
28-03-08, 09:18
jestem jak najbardziej za ale o ile sie nie myle to mamy juz naklejki na tylna boczna szybe HONDA CIVIC KLUB czy jakos tak :)

Tak przy okazji kto je sprzedaje ??

jakby co to jestem w stanie zalatwic takie napisy tylko podajcie wzor zrobimy liste i dzialamy :)

havok
28-03-08, 09:28
Wzór, jak i nazwa, należy do Stowarzyszenia i są zastrzeżone. Naklejki otrzymują tylko osoby związane ze Stowarzyszeniem (wcześniej - klubowicze).

kurgan
28-03-08, 09:30
siemka panowie :) sprawa wyglada tak, ze wlepy po dokonaniu opcji przejscia na "klubowicza" czyli dolaczenia do stowarzyszenia. 90 + deklaracje podpisane i zaakceptowane przez "gore". innej opcji nie ma. sprawa byla juz poruszana i nie przejdzie to w zadnym wypadku. powinien sie wypowiedziec ktos ze stowarzyszenia... pozdro!
dodatkowo kubeczek i smycz o ile sie nic nie zmienilo.... jako sympatyk mozesz zrobic to na wlasna odpowiedzialnosc, ale potraktowane to bedzie jako nieuczciwe podejscie zrobieniqa siebie "klubowiczem" i korzystaniem z tego bez wkladu wlasnego.

havok mnei wyprzedzil :speszony:

Alchemiq
28-03-08, 10:21
havok , kurgan macie świętą rację!

nie pomyślałem o tym...
więc trzeba zapisać się do stowarzyszenia!

szkoda jednak, że jest to wymóg - bo gdyby idea tworzenia społeczności była bardziej wzniosła i ważniejsza niż ilość zapisanych formalnie osób w stowarzyszeniu, to takie naklejki powinny być powszechne i łatwiej dostępne dla szerszej grupy miłośników Hond i tej właśnie strony... że nie wspomnę o masowej promocji civicklub.pl i Stowarzyszenia.

Konrad84
28-03-08, 12:52
Z drugiej strony gdyby wszyscy kupowali naklejki i nikt by nie płacił składek, to zapewne forum by nie istniało.

Wtedy mógłbyś sobie najwyżej na światłach pogadać z kimś kto ma naklejkę civicklub.pl, choć wtedy to był by pewnie tylko civicklub.

Alchemiq
28-03-08, 13:12
wszystko jest kwestią rachunku ekonomicznego, ale ten pewnie został już zrobiony :)
X kupujących naklejki np. po 20 zł = ?
X płacących 90 zł = ?

zresztą dla tych co są w stowarzyszeniu zawsze może być jeszcze jakiś inny wyróżnik, a dla mas, ot drobnostka - naklejka ;)

ale to tylko moje zdanie, pozdro

Konrad84
28-03-08, 13:25
czyli chodzi ci o naklejkę dla sympayków. Jest to dobry pomysł, czy SCKPL ma marketingowca ?

Z użytkowników tego forum można wyciągnąć torchę kasy. Dla członków stowarzyszenia oczywiście ;)

Taka naklejka mogła by wyglądać tak:

SYMPATYK
.............CIVIC KLUB.PL

Koszt wytworzenia przy ilości 200 szt. na początek
to około 45 gr., sprzedając je po 15 zł żeby szły jak świeże bułeczki, mamy 14,55 zł zysku od sztuki x 200 szt. = 2910 zł
Trochę browaru na zlot by było i jaka idea:

Sympatyku kupując nalepkę "Sympatyk civicklub.pl" stawiasz piwo Członkom stowarzyszenia !! Dodatkowo jednoczysz się z klubem, dzięki czemu płeć przeciwna robi wielkie wow!!

Ale poleciałem z OTem. :D

Alchemiq
28-03-08, 14:01
Może wydawać sie śmieszne, ale nie będę myślał czy stawiam komuś pivo czy finansuję utrzymanie strony, czy też pieniądze idą na inny słuszny cel ;) poprostu będę chciał mieć taką naklejkę na szybie i pokiwać ziomkowi w trasie, który będzie mnie mijał z taką samą vlepką... i zapłacę za to X zł.

Myślicie, że takich jak ja nie znajdziecie więcej na forum?
Pomijając kwestię finansową nie widzę powodu, by ograniczać klubowiczom takich naklejek.. a uwierzcie mi, że marketing to będzie niesamowity.
Za rok czy dwa logo strony będzie rozpoznawalne i kto wie.. może fora typu: trójmiasto, śląsk i inne będą zmarginalizowane przez Civicklub.pl.
Wtedy to dopiero można myśleć o kasie... jeśli to przyświeca twórcom strony.

:d

kurgan
28-03-08, 14:41
nie mnie to oceniac a zarzadowi :) neich sie wypowiedza chlopaki... pozdrawiam :piwo:

Egon
28-03-08, 14:43
no dobra naklejka stowarzyszenie civic klub jest zastrzezone ale tak jak kolega wspomnial np naklejka sympatyk civic klub.pl juz nie jest wiec mysle ze mozna zrobic taka mala akcje i cos takiego wypy\uscic nawet po 10zl za sztuke .

yARO_81
28-03-08, 18:13
Jakos na forach innych marek sa w sprzedazy naklejki klubu (symboliczne ceny) i "gora" nie robi wokol tego wielkiego halo. Zeby dostac naklejke warta niecala zlotowke mam bulic gruba kase? Nie chcecie reklamowac forum poprzez naklejki za niecala zlotowke to Wasza (czlonkowie Stowazyszenia) strata. Czyli bedac sympatykiem dalej jestem nikim bo Stowazyszenie sie ze mna nie identyfikuje. Lubie to forum, lubie ludzi z tego forum ale naklejki tylko dla czklonkow? ZENADA :(

najemnik_
28-03-08, 20:38
Temat był wiele razy poruszany.I watpie aby ktoś poszedł na ustępstwa.Nie chodzi o kase przeciez... ;)

Alchemiq
28-03-08, 21:39
oki - widzę, że nic nie wskóram ...

Egon
28-03-08, 22:06
tzn ze co ze nie mamy tutaj zadnych przywilejow ?? to jest chore koledzy zastanowcie sie moze jednak cos wymyslimy.

Sebek_WWL
28-03-08, 22:18
ja jestem za fajnie by było odróżniać sie od tłumów

havok
28-03-08, 23:15
Ależ proszę Was bardzo, moja propozycja naklejki:

http://img241.imageshack.us/img241/6050/naklejkasympatykwgg3.th.jpg (http://img241.imageshack.us/my.php?image=naklejkasympatykwgg3.jpg)

Statystyka jest porażająca:
11062 zarejestrowanych użytkowników
45 członków Stowarzyszenia

W tym mieści się także opłata za serwer, z którego korzystają wszyscy.

To oczywiście tylko jeden z możliwych punktów widzenia. Natomiast argument popularyzacji forum przez naklejki nie wydaje mi się przekonywający - 11 tysięcy osób to mało?

RobertSz1981
28-03-08, 23:54
Havok z Twojej strony bije zupelnie niepotrzebna ironia i zgryźliwosc w kierunku Sympatykow forum.
Moze zamiast tego zastanow sie co mogloby sklonic choc maly procent tych 11k zarejestrowanych uzytkownikow forum do wstapienia w szereg czlonkow CKP?
Obnizenie skladki znacznie bardziej zmobilizowaloby ludzi anizeli animozje z Twojej strony.
Swoja droga ilu z tych 11063 zarejestrowanych uzytkowanikow regularnie wchodzi na forum a ilu nie bylo na nim juz od dluzszego czasu?
A wystarczyloby tych drugich usunac lub wprowadzic jakis próg - nieobecnosc na forum powyzej roku = automatyczne usuniecie konta.
Statystyka jest az tak "porazajaca" a jest tyle mozliwosci by to zmienic.
Naklejka, o której wspomnieli koledzy mialaby na celu propagowanie Hondy wsrod innych marek na rynku, a takze samego forum.
Lepiej miec 5 tysiecy stalych uzytkownikow anizeli 20 tysiecy wchodzacych raz na rok.

pozdrawiam

yARO_81
29-03-08, 00:13
niech przykladowo 1000 ludkow kupi naklejke za 20zl. za 20000zl ile jestescie w stanie utrzymac serwer?
BEZ KOMENTARZA...

robcie znizki na ciuchy (nawet zarabiajcie se na nich), na uslugi w warsztatach, ale do cholery zulicie na naklejke z reklama, na ktorej zarobicie?

tutaj nie chodzi tyle o popularyzacje forum. tutaj jest wyzsza "intencja", ktorej chyba nie rozumiesz havok. koledzy (w tym ja) chcieliby moc sie chwalic tym, ze naleza do klubu, ktory traktuje o aucie lubianym badz nawet kochanym przez nich.

naginacie sie z calibr. kumpel jest uzytkownikiem ich forum i ma naklejke na szybe i nie musial bulic 100zl czy ile tam chcecie. only symbiliczna wplata. przynalezy do pewnej spolecznosci i chwali sie tym. a my za przeproszeniem g***o.

tomay
29-03-08, 00:22
ale do cholery zulicie na naklejke z reklama, na ktorej zarobicie?
masz złe podejście do tego, naklejka jest dla członków stowarzyszenia a dawniej dla klubowiczów i tyle. tak bardzo chcesz sie identyfikować z klubem to zapłac składkę - - w sumie to wychodzi 7,50/ miesiąc tylko ze płatne z góry.
a pozatym przypuszczam ze nieograniczony dostep do naklejek, w momencie kiedy jestesmy juz stowarzyszeniem, moglby powodowac nawet antyreklame

koledzy (w tym ja) chcieliby moc sie chwalic tym, ze naleza do klubu,
to zapisz sie do stowarzyszenia to sie bedziesz mial czym chwalic

havok
29-03-08, 00:27
RobertSz1981, poruszony przez Ciebie temat pojawiał się już i to niejednokrotnie. Co prawda część propozycji pokazuje się na forum dla moderatorów, jednak także część z nich zawarta jest w dziale uwag i problemów.
Sprawy "martwych dusz" są rozwiązywane na bieżąco przez administratorów.
Zauważ, iż w części formularza zgłoszeniowego jest fragment o chęci wniesienia swojego wkładu w Stowarzyszenie - chętni mają pole do popisu.
Dalej - sposoby motywacji. Są różne drogi, natomiast osobiście przekonałem się, że poprzez naklejki nie jest odpowiednią (a w każdym razie nie sprawdzającą się pojedynczo) metodą. Zdecydowanie lepiej działa atmosfera np. na spotkaniach regionalnych, co przysparza nam sympatyków, nie tylko wśród posiadaczy Civica.
Jeśli macie potrzebę stowarzyszania się - droga jest otwarta. Jeśli chodzi o sticker-tuning, to ja przepraszam.

A tak podsumowując dyskusję, to chciałem zauważyć, że posiadanie przywileju naklejek na aucie tylko przez członków Stowarzyszenia (wcześniej klubowiczy) jest pewną ustaloną wcześniej przez władze zasadą. Zasady mają chronić pewne wartości, żeby ktokolwiek z Nas nie był widziany jako ktoś tego pokroju: http://youtube.com/watch?v=uyAwFw0eXwE
Stąd pewne sito. Wyobrażasz sobie, RobertSz1981, jak by to świadczyło o nas, gdyby na tym filmiku Honda miała nasze naklejki?

Wracając na chwilę do tonu pełnego ironii i zgryźliwości: każda grupa/społeczność jest tak silna, jak silne jest jej najsłabsze ogniwo. Prosty system selekcji nowych członków (poprzez poparcie dotychczasowych - a jak, to już zapraszam na podforum o sprawach Stowarzyszenia) pozwala na przynajmniej częściowe odsunięcie zagrożenia jednostek, które mogłyby śmiało nosić określenie "utrzymanek" czy inny palacz gumy w miejscach publicznych (tak, były takie przypadki).
To, że udzielacie się w tym temacie świadczy, że nie są Wam obojętne losy forum i innych użytkowników. Tym bardziej więc zachęcam do brania czynnego udziału w rozwoju forum, Stowarzyszenia i społeczności użytkowników Civica. Zgodnie z panującymi regułami.

RobertSz1981
29-03-08, 00:56
Ale filmik zaprezentowany przez Ciebie krazacy po necie juz od dluzszego czasu nie swiadczy o calym srodowisku Hondziarzy lecz o pojedynczym przypadku, indywidualnej osobowosci i nawet gdyby byla tam naklejka z logiem CKP nie swiadczylo by to o tejze spolecznosci.
Tak mi sie bynajmniej wydaje.

Sprawy "martwych dusz" są rozwiązywane na bieżąco przez administratorów.
http://img247.imageshack.us/img247/2522/martweduszeyx1.jpg (http://imageshack.us)

Najwyrazniej administratorzy sobie nie radza.
Wkleilem tylko "wybrańców" z trzech pierwszych stron.
Dla zainteresowanych dodam ze stron z lista uzytkowników jest 369.

kenny
29-03-08, 01:42
Stać na tjuningi, a nie stać na by odłożyć 7,5 zeta/miesiąc? :aloha: Śmieszni jesteście. :d Składka zwraca się chociażby już przy pierwszych zakupach części korzystając ze zniżek Stowarzyszenia w sklepach w całej Polsce :bicie: Nie ma to jak umiejętność liczenia.

BTW Wzór na naklejkach jest chroniony prawem i nalezy do Stowarzyszenia CKPL

Alchemiq
29-03-08, 18:25
Wypowiedzi na 2 stronie mają już dość ostry ton i raczej przypominają walkę pomiędzy Sympatykami i SCKP... a nie o to chodziło.
Uwierzcie mi, że wcale się nie obrażę, jeśli nic z tej naklejki nie wyjdzie, ale najwyraźniej widać, że SCKP kompletnie nie zrozumieli postów z 1 strony i nie zastanowili się głębiej nad słusznością udostępnienia tak mocno strzeżonego znaku (czyt. logo strony) i wskazują ciągle na opłatę 90 zł rozmieniając ją na drobne: 7,5 zł miesięcznie....

Nie widzicie, że ludzie chcą się identyfikować ze stroną, z forum, ze społecznością, że chcą dobrze mówić o Was - o nas w szerszym gronie? A Wy (SCKP) nas do tego zniechęcacie!
Przecież to tylko naklejka! Bylibyśmy szczęśliwi, gdybyście stworzyli naklejkę identyczną jak logo w górnym lewym rogu tej strony z małą zmianą, tj. drobniejszym napisem pod Civicklub "Sympatyk".
I co w tym złego?
Wasze logo nadal będzie chronione prawami, a my zapłacimy WAM kolosalne pieniądze za możliwość identyfikacji ze stroną i tutejszą społecznością (czyt. naklejka)

Wiecie jak brzmi Wasz ton? Jakbyście mieli do nas pretensje, że chcemy się identyfikować... a tu o nic innego przecież nie chodzi. Czy mu chcemy coś Wam zabrać?
A Wy od razu naskakujecie: płaćcie składki! to tylko 90 zł! nie myślicie ekonomicznie! wnieście coś do strony! itp...
Zastanówcie się odrobinę... nie każdy może coś wnieść, nie każdy też może być moderatorem, nie każdy ma przywilej tworzenia tej fantastycznej strony. Wasza garstka ma taką możliwość i chwała Wam za to, ale nie chcecie popularyzować marki i tej strony, bo ..... wymagacie składki?
To ja już nie powiem, kto tu nie myśli ekonomicznie i aż ciśnie mi się jedno słowo na usta...
I pewnie je wypowiem, bo coś czuję, że zacietrzewienie SCKP weźmie górę.

yARO_81
29-03-08, 18:34
:piwo2: Alchemiq.

dokladnie o to mi chodzilo. i nie chca nawet do siebie dopuscic wiadomosci, ze bede mieli full kasy z naklejek na utrzymanie serwera.

Alchemiq
29-03-08, 18:50
czytam już kolejny raz coś havok napisał i aż oczom nie wierzę...
"Dalej - sposoby motywacji. Są różne drogi, natomiast osobiście przekonałem się, że poprzez naklejki nie jest odpowiednią (a w każdym razie nie sprawdzającą się pojedynczo) metodą. Zdecydowanie lepiej działa atmosfera np. na spotkaniach regionalnych, co przysparza nam sympatyków, nie tylko wśród posiadaczy Civica."
Brzmisz jak stary dyro kierujący grupą robotników w konglomeracie górniczym...
Skoro lud Ci mówi, że potrzebuje identyfikacji, że zapłacą za setki naklejek, to Ty twierdzisz, że taka forma propagowania przynależności się nie sprawdza... bo takie masz doświadczenie..
Uważasz, że spotkania grupowe, które siłą rzeczy zawsze gromadzą tylko nielicznych i często wybranych, są skuteczniejsze ... Są one jak najbardziej sympatyczne i wiążą ludzi na dłużej, ale niczego nie można przyrównać do fizycznego posiadania gadżetu, który powie mi czy innym: "zobaczcie, jestem sympatykiem Civicklub!".

Jeśli uważasz, że naklejka zepsuje Twój wizerunek, wizerunek strony, że ośmieszymy na polskich drogach tą społeczność, bo przytrafi się głupi wybryk jakiejś jednostce.... to powiedz mi, jak dalekowzroczny jesteś skoro odrzucasz promowanie przez vlepkę, kiedy to wielkie, bardzo poważne korporacje rozdają na lewo i prawo kubki, długopisy, zapalniczki i inne bzdety. Oni dopiero muszą się ośmieszać! Sticker marketingowcy ....

Egon
29-03-08, 22:46
Dokladnie tak jestem za tym co koledzy tutaj pisza , gdybyscie zrobili chociaz te wejscie do stowarzyszenia za 40 zl zaloze sie ze mieli byscie 10 razy tyle czlonkow co jest teraz , tutaj nie chodzi o to ze my sympatycy chcemy cos za darmo bo tak nie jest zaplacimy za naklejke za kubek za smyczke tylko zrobcie to troche tansze i juz bedzie dobrze .

wystarczy mala kalkulacja pomyslcie ilu w ostatnim roku zaplacilo zeby do was dolaczyc ??

a ilu moze dolaczyc jesli bedzie to kosztowalo 40 zl zarobicie na tym tyle ze utrzymacie forum przez nastepne 3 lata .

a tak jak jeden kolega napisal my poprostu chcemy identyfikowac sie z tym wlasnie klubem , nie wiem jak inni ale dla mnie honda to milosc , pasja cos wiecej niz samochod to czesc mnie .

ZROZUMCIE TO.

havok
30-03-08, 12:51
Alchemiq, tak, preferuję styl firm wiążących ludzi na dłużej w sympatycznej atmosferze, niż na przykład Biedronka. Klub nie jest wielką korporacją, ani do takiej nie pretenduje. Inne cele poprzez inne działania.
Ciekawe jest Twoje porównanie naklejek do używania długopisów - jesteś dumny, że masz długopis np. Shella? ;)

Nie chciałem tego pisać, ale skoro moja wypowiedź odnośnie dawania naklejek została zacytowana, to opiszę - na 8 osób, którym dałem naklejki (a było to jeszcze jakieś 2 lata temu) poza aktualnym systemem przyjmowania członków na forum na kolejnych spotkaniach (choć jednym) nie pojawiła się żadna - choć tymi Civicami niektórzy z nich jeżdżą do tej pory. Z tych, którzy dostali naklejki po pewnym czasie od pierwszego pojawienia się - w większości przypadków są związane z grupą do tej chwili. Część aktywnych osób nie ma potrzeby posiadania naklejek i jest im z tym dobrze. To miałem na myśli, pisząc o doświadczeniu.
I daruj sobie tego dyrektora, chyba, że się chcesz pokłócić.

Poza tym po raz kolejny wskażę na istotną sprawę - obecnie mamy Stowarzyszenie, które jest jednostką prawną. Naklejki są znakiem rozpoznawczym Stowarzyszenia. Chcesz się identyfikować - proszę bardzo, są pewne warunki do wypełnienia. Który z innych klubów użytkowników innych marek/modeli samochodów jest stowarzyszeniem i ma dokładnie takie zasady, jakie postulujecie? Serio pytam, bo nie wiem.

I przy okazji:
Moja propozycja dla obiektywnej oceny skuteczności naklejek (bo moja, przedstawiona wyżej jest jak najbardziej subiektywna): ankieta na forum, w jaki sposób użytkownicy zostali wciągnięci do tutejszej społeczności. Zobaczymy ile osób pojawiło się tu po tym, jak zobaczyli naklejkę "Civic Klub Pl" na szybie. Może macie rację i wpadałoby się członkom i władzom Stowarzyszenia zastanowić nad zmianą zasad?

bcn
30-03-08, 16:47
to wytlumaczcie mi roznice miedzy nalepka klubowa a np. koszulka, ktora moze kupic kazdy i w niej pajacowac, czym oczywiscie osmieszy Stowarzyszenie.

Alchemiq
30-03-08, 17:27
havok piszesz:
"Poza tym po raz kolejny wskażę na istotną sprawę - obecnie mamy Stowarzyszenie, które jest jednostką prawną. Naklejki są znakiem rozpoznawczym Stowarzyszenia. Chcesz się identyfikować - proszę bardzo, są pewne warunki do wypełnienia. Który z innych klubów użytkowników innych marek/modeli samochodów jest stowarzyszeniem i ma dokładnie takie zasady, jakie postulujecie? Serio pytam, bo nie wiem. "

ale ja i wszyscy sympatycy, którzy dołączyli się do tej jakże ciekawej i jednostronnej dyskusji, nie mają na myśli Stowarzyszenia... a niech ono będzie! Każdy może do niego wstąpić i być "uprzywilejowanym".
Musze powtórzyć Ci to kolejny raz bo zacietrzewienie przysłoniło jasność myślenia.

Chcielibyśmy identyfikować się z forum, z ludźmi je tworzącymi, z tą wspaniałą ale niestety rozsypaną społecznością. Sposobem na to jest min naklejka.
Skoro tak zaciekle bronisz tej jedynej, to już nawet zaproponowaliśmy zmianę jej formy graficznej, by wyróżnić Was stowarzyszonych i nas "utrzymanków" ... ale Ty nadal swoje...

Wiesz co?
Dokładnie przeczytałem Statut Stowarzyszenia, jego cele i zasady funkcjonowania, a także Regulamin i wszystkie inne udostępnione dokumenty..
Jednym z celów stowarzyszenia jest cel zarobkowy, poprzez prowadzenie własnej działalności gospodarczej... i tu zakończę bo o rachunku ekonomicznym już było.

Pozatym przeglądam sobie Wasz temat odnośnie projektu flagi klubowej (temat założony przez SCKP) i co? Tylko jeden projekt flagi został zgłoszony przez SCKP, a kilkanaście przez Sympatyków! Jak się więc ma ta Wasza identyfikacja, skoro to my "Utrzymankowie" w 90% zabieramy głos?
Nie wspomnę już o pytaniach zadanych przez SCKP "Czy przez pojęcie "odznaka członkowska", która jest przydzielana nowym członkom, rozumiemy naklejki "civicklub" na szybę?", na które nikt z Was nie odpowiedział, albo "Kiedy odbywają się Walne Zgromadzenia" - również brak odpowiedzi... więc tak poważnie traktujecie własnych członków będąc Stowarzyszeniem będącym jednostką prawną? Bez komentarza.

Nie ubliżając nikomu, nie obrażając, wskazuję jedynie, że niesłusznie zasłaniasz się ciągle Stowarzyszeniem, bo nie ma ono nic wspólnego z naszą prośbą o udostępnienie naklejki (nawet w zmienionej formie), na której Wy zarobicie, a my poczujemy się zjednoczeni jako społeczność i zjednoczeni z tą stroną internetową.

Dodam jeszcze, że od 3 lat zaglądam na stronę sympatyków Hondy w Trójmieście www.honda.gda.pl (http://www.honda.gda.pl). Nie analizowałem ich formy prawnej, wiem jednak, że nie ma tam problemu z naklejkami, koszulkami czy innymi gadżetami. W szafie mam kilka t-shirtów zakupionych bez większego problemu właśnie u nich. Polary - świetna sprawa, nawet dziewczynie zakupiłem tam kilka koszulek. O dziwo na koszulkach jest znak tamtego forum... chyba nikt nie wpadł na pomysł zastrzeżenia znaku lub po prostu dokonał innej kalkulacji.

The Stig
30-03-08, 18:05
Ten temat był już poruszany kilkanaście razy i pewnie ten jak wszystkie poprzednie będzie zamknięty i skasowany.

Z ekonomicznego punktu widzenia jak by stowarzyszenie sprzedawało naklejki po 20 zł każdemu to by nieźle zarobiło. Szczególnie jak by dla sympatyków była by inna naklejka niż dla członków (członkowie skoro bardzo im na tym zależy mogli by się odróżniać od sympatyków) było by to bardzo dobre rozwiązanie.

Ale jeżeli stowarzyszenie nie chce wprowadzić naklejek dla sympatyków to ich sprawa bo to jest ich forum i mogą sobie z nim robić co chcą, pytanie tylko czy przy takim podejściu ktoś będzie się chciał w takim stowarzyszeniu znaleźć czy nie?

Alchemiq
30-03-08, 18:21
Dobrze piszesz kolego!
To każdego indywidualny wybór.. być w Stowarzyszeniu czy też nie.
Grzecznie na początku tylko zaproponowałem taką inicjatywę ale skoro nie ... to temat pewnie zostanie skasowany.
Trudno - taki już los "Utrzymanków" :(

spychu
30-03-08, 20:03
BTW Wzór na naklejkach jest chroniony prawem i nalezy do Stowarzyszenia CKPL
Nie chce rozpętywać niepotrzebnych dyskusji ale czy jako Stowarzyszenie zastrzegliście wszelkie znaki towarowe (czytaj loga) w Urzędzie Patentowym ? Bo samo założenie Stowarzyszenia nie chroni jego znaków towarowych.

Jeśli tak to gratuluje zrobienia tego w tak szybkim tempie i bardzo ciekawi mnie kiedy składaliście dokumenty w tym celu. Bo ludzie niekiedy czekają latami i nie mogą się doczekać na decyzje odnośnie zastrzeżenia. Mimo, że w przepisach jest, że powinno to mieć miejsce po 6 miesięcach od daty zgłoszenia.

Jeśli tego nie zrobiliście to każdy z użytkowników tego forum nie będący członkiem Stowarzyszenia może sobie zrobić naklejkę we własnym zakresie i użytkować ją całkowicie legalnie.

Po przeczytaniu tego tematu wcale nie dziwię się władzą Stowarzyszenia, że nie chcą udostępniać naklejek sympatykom ale z drugiej strony patrząc nie dziwie się sympatykom, że chcieli by takie naklejki mieć.

eVok
30-03-08, 21:17
naklejki zawsze były dla tych którzy opłacili składkę na utrzymanie serwera.teraz są dla członków sckp.to jest najlepszy znak identyfikacyjny dla tych którym zależy na tym klubie i forum.odkąd jestem w tym klubie zawsze płaciłem składkę jak i kilkanaście innych osób.
kiedyś była składka minimalna 30zł chyba.za to były naklejki i dopisek "klubowicz"
myślicie że ludzie się rzucali na to?przez chyba 2 lata było w sumie lekko ponad 100 klubowiczów.a wy proponujecie żeby sprzedawać naklejki po 20zł..... i kto to kupi?5-10 osób?
i będzie kolejny temat że 20zł czy nawet 10zł za naklejki to za drogo bo np.czyjś kumpel może takie zrobić za 7zł.....

różnica między ubraniami a naklejkami jest taka że naklejki są cały czas widoczne na samochodzie którym najczęściej się poruszamy codziennie.a ubranie już nie jest tak widoczne i nie chodzimy w polarze cały rok.

jeśli ktoś naprawdę chce się identyfikować z klubem to niech wstąpi do stowarzyszenia.ale jak na przeszkodzie stoi zbyt wysoka składka to co to za identyfikacja?poza tym trzeba odróżnić klubowicza który zapłacił składkę na serwer itp. od sympatyka który chce się identyfikować z forum,klubem mając taką samą naklejkę.
takie jest moje zdanie i tyle

poza tym nie rozumiem tego szumu,chciałem się identyfikować z klubem to zapłaciłem składkę i przy okazji dostałem naklejki,smycz,kubek.w czym problem bo nie rozumiem?

za następny rok też zapłacę składkę bo zależy mi na tym forum i klubie

Alchemiq
30-03-08, 21:59
eVok Twój głos, to głos rozsądku :)
rozumiem, że takie macie zasady ale przecież nie jest powiedziane, że nie mogą ulec zmianie.. (co poparte jest rachunkiem ekonomicznym) a jeśli nawet zmiana zasad nie jest to możliwa, to proponujemy, by naklejkę taką zmodyfikować i udostępnić znak forum w zmodyfikowanej formie. Przecież nic w tym złego.

I uwierz mi, że chyba dość sceptycznie podchodzicie do pomysłu udostępnienia znaku (jeśli faktycznie jest zastrzeżony) bo wcale nie ma się czego obawiać jeśli nawet znajdzie kretyn jak z filmiku prezentowanego przez havok'a.
Wydaje mi się również, że Twoje obawy, że taką naklejkę zakupi garstka osób, która i tak będzie psioczyć na cenę jest nieuzasadniona.

Sprzedać można wszystko i za dowolną cenę... wszystko jest kwestią marketingu.
Narzędzia pt. ankieta macie - w czym problem?

Tworząc społeczność Civicklub.pl oraz popularyzując markę Honda zakupiłbyś naklejkę (tu wzór) w kwocie:
a) 15 zł/szt
b) 20 zł/2szt
c) nie zależy mi na identyfikacji

Taka ankieta to tylko badanie potrzeb Sympatyków, które pozwoliłoby przybliżyć ewentualny zysk, jak i zbadać potrzeby forumowiczów.
No chyba tyle Stowarzyszenie może zrobić, prawda?

Zresztą jeśli Strona myśli o rozbudowie, czy też posiada jakikolwiek inny cel, to tego rodzaju badania powinny przeprowadzane.
Czy możemy liczyć na stworzenie takiej ankiety na głównej stronie forum?

eVok
30-03-08, 22:35
na ankietę bym nie liczył,jak sam rozumiesz takie mamy zasady ustalone przez kilka osób tworzących stowarzyszenie i do tych zasad można się zastosować bądź nie.
jeśli ktoś naprawdę chce się identyfikować z klubem i forum to składa deklarację.są tacy którzy zapłacili składkę na jesieni zeszłego roku za rok ubiegły choć mogli się wstrzymać do stycznia i zapłacić tylko za ten rok.widać im naprawdę zależy na klubie a nie tylko na gadżetach.
na dzień dzisiejszy jest tylko jeden sposób na zdobycie naklejek i innych gadżetów dla chcących NAPRAWDĘ identyfikować się z SCKP.

może to się się kiedyś zmieni,nie wiem

Egon
31-03-08, 01:04
może to się się kiedyś zmieni,nie wiem

ale jak to moze sie zmienic jak Wy nawet o tym nie chcecie slyszec , kolejny raz powtorze slowa kolegow chcemy abyscie stworzyli inny wzor naklejki ktora bedzie dostepna za mniejsze pieniadze dla sympatykow , wy bedziecie mieli swoja orginalna glowna naklejke a my sympatycy swoja przeciez to tez beda pieniadze dla was , co z tego ze kupi je 40 osob to i tak nawet gdybyscie sprzedali je po 30zl to prosty rachunek daje 1200zł dodatkowo do kasy a naklejki wyjda was grosze .

eVok
31-03-08, 06:16
już pisałem.była składka 30zł z naklejką i nie było chętnych.NIKT poza Wami piszącymi tutaj nie kupi takiej naklejki za 30zł czy 20zł.nie będzie masowego kupowania naklejek nawet za 10zł bo to też będzie za drogo.

sorry,taka jest rzeczywistość :/

LechuLK
31-03-08, 08:15
Za 30zł z naklejką nie było chętnych? Dziwne. Więcej osób jest za 90zł z naklejką, kubkiem i smyczką? Lepiej to się kalkuluje? Dlaczego nie chcecie zrobić ankiety?

p0lish
31-03-08, 08:32
moim skromnym zdaniem problem nie jest w wysokości składki
dla porównania celica club ma 4000 członków, ok 50 klubowiczy a składka jest po 100
nie jest to duży odsetek klubowicz/użytkownik, więc może jest to tylko typowe polskie podejście do sprawy - drogo, po co aż tyle, a czy można zapłacić 30% i dostać tylko 1 naklejkę, a co ja z tego będę miał, etc

do k**y nędzy nie jeździmy/jeździcie matizami i maluchami, wydajecie 100x tyle rocznie na browary a żal Wam kilka pln na klub... do narzekania za to kolejka z ogonem się zawsze ustawi

jeżdziłem Hondą, korzystałem z forum i jego zasobów wydawało mi się stosowne wsparcie w wysokości 3 browarów miesięcznie
teraz śmigam Celicą i składkę opłaciłem już w innym klubie

karpik85
31-03-08, 08:57
do k**y nędzy nie jeździmy/jeździcie matizami i maluchami, wydajecie 100x tyle rocznie na browary a żal Wam kilka pln na klub... do narzekania za to kolejka z ogonem się zawsze ustawi

jedna z najmądrzejszych wypowiedzi w tym temacie.

Alchemiq
31-03-08, 10:35
p0lish masz rację, nikt chyba tego nie neguje, że można raz w roku zapłacić 90 zł.. bo na browarki wydajemy więcej, ale sam zobacz jaka jest postawa SCKP ... aż zniechęca do płacenia...

wieszo eVok..