PDA

Zobacz pełną wersję : spalone żarówki H4 - D13B2

mentor00
27-03-08, 18:35
witam wszystkich
przedstawienie problemu:
jakiś miesiąc temu zakupiłem sobie żarówki Philips H4 XP X-Treme Power +80%
i niestety miesiąca nie wytrzymały wczoraj t.j. 26.03 przestały świecić po wyjęciu okazało się że żarniki są spalone co daje 70zł wywalone w błoto....i tutaj moje pytanie co mogło spowodować takowy objaw...?

dzięki za odpowiedź...:)

cbool67
27-03-08, 20:57
zwarcie w instalce delikatne. Sprawdz kostki,czy nie sa zasniedziale. Ale Te philipsy sie tak palą podobo 3-4miechy wytrzymują. Polecam Ci żarówki GE Tungsram Sportlighty. Są super, moze nie az tak jak te philipsy, ale juz pol roku siedzą i jest fajnie.

rbb
27-03-08, 21:29
U mnie te philipsy świeciły ponad rok. Teraz mam Osram Silverstar bilux coś tam + 90% /chyba/ i narazie świeca fajniej niż filipki. Pozdr.

RobertSz1981
27-03-08, 21:59
Mam w swojej Hani te same zarowki zalozone na poczatku lutego i do tej pory bezawaryjnie chodza.
Jak sie spala to wezme tungsramy bo juz sporo czytalem opinii ze nie ustepuja wiele Philipsom a kosztuja znacznie mniej.

skolopendra
27-03-08, 22:14
i niestety miesiąca nie wytrzymały wczoraj

tak bywa często ,czytałem już wiele razy opinie na temat philipsa :speszony:
co prawda moje gt 150 świeca już 3 rok,albo 4 .ale to chyba jakiś ewenement :)
a jak się spalą to kupuje xenon,lub wczesniej

RobertSz1981
27-03-08, 22:34

tez wezme o ile przemysle sensowne rozmieszczenie spryskiwaczy ktore sa wymagane do instalacji xenonow.

evil_kid
28-03-08, 07:04
witam wszystkich
przedstawienie problemu:
jakiś miesiąc temu zakupiłem sobie żarówki Philips H4 XP X-Treme Power +80%
i niestety miesiąca nie wytrzymały wczoraj t.j. 26.03 przestały świecić po wyjęciu okazało się że żarniki są spalone co daje 70zł wywalone w błoto....i tutaj moje pytanie co mogło spowodować takowy objaw...?

dzięki za odpowiedź...:)

Nie odpalasz nieraz na włączonych światłach?

[ Dodano: Pią 28 Mar, 2008 ]

tez wezme o ile przemysle sensowne rozmieszczenie spryskiwaczy ktore sa wymagane do instalacji xenonow.

To już jak tak chcesz się bawić w wymagania to jeszcze system samo poziomowania musisz sobie założyć ,który składa się z układu sterującego (właściwie to dwóch: master i sub), silniczków w każdym z reflektorów oraz dwóch czujników pochylenia nadwozia (przedni i tylni). Dodatkowo układ pobiera informacji z układu ABS lub DSC (o ile oczywiście istnieją)
Więc nie wiem czy Ci się to opłaca :/

karpik85
28-03-08, 07:47
zwarcie w instalce delikatne.

Jeszcze nie słyszałem, zeby od zwarcia sie żarówki spaliły i to obie w dodatku. Najlepiej to by było sprawdzić ładowanie, bo możliwe, ze masz zbyt duże i od zbyt dużego napięcia padły żarówy, a dlatego w pierwszej kolejności te H4, bo one mają skrócone i cieńsze żarniki aby uzyskać mocniejszy strumień światła.

a dlaczego miałoby to być powodem spalenia się zarówek ?

evil_kid
28-03-08, 15:41

Jeszcze nie słyszałem, zeby od zwarcia sie żarówki spaliły i to obie w dodatku. Najlepiej to by było sprawdzić ładowanie, bo możliwe, ze masz zbyt duże i od zbyt dużego napięcia padły żarówy, a dlatego w pierwszej kolejności te H4, bo one mają skrócone i cieńsze żarniki aby uzyskać mocniejszy strumień światła.

Dlatego,że przy odpalaniu powstaje nieraz większe napięcie.

karpik85
28-03-08, 16:00
karpik85 napisał/a:
cbool67 napisał/a:

evil_kid napisał/a:

Możesz mi jakoś wytłumaczyć dlaczego tak by się miało dziać ? Poważnie pytam, bo to już wykracza poza moją wiedze.

evil_kid
28-03-08, 16:35
karpik85 napisał/a:
cbool67 napisał/a:

evil_kid napisał/a:

Możesz mi jakoś wytłumaczyć dlaczego tak by się miało dziać ? Poważnie pytam, bo to już wykracza poza moją wiedze.

Nie wiem dokładnie jak jest w civicu,ale niektóre samochody nie mają przekaźnika odcięcia napiecia do odbiorników tj np.światła,radio itd co przy odpalaniu gdzie nieraz występuje dosłownie sekundowy skok napięcia może spowodować uszkodzenie takiego odbiornika.
Ale civic chyba to posiada,bo przy odpalaniu światła na sekundę gasną,co jest przykładem ,że napięcie zostaje chwilowo odcięte...