Zobacz pełną wersję : skrzynia od D13 do D15B7
mam nadzieje ze pisze to w odpowiednim dziale:P
musze wymienic w swojej skrzyni lozysko oporowe..w sumie juz jest na wykonczeniu. mechanik powiedzial mi ze nie ma sensu bawic sie w wymiane tego elementu, poniewaz jest to nieoplacalne i lepiej kupic nowa, uzywana skrzynie. dlatego tez zaczalem sie rozgladac za skrzynia od D13B2, bo jest i tak kompatybilna z moja D-seria, jest tansza i moze pozytywnie wplynac na osiagi auta (jest krotsza). co o tym sadzicie? na allegro takie skrzynie chodza po od 200-600zl, te tansze oznaczaja rzeczywiscie ich gorszy stan? na co zwracac uwage przy kupnie? robil juz to ktos u siebie? jakie sa tego efety?:)
za wszelkie odpowiedzi dziekuje z gory!
zacytuje rem36,mam nadzieje,że nie ma nic przeciwko, ostatnio tez przerabiałem temat skrzyni.
"Jak masz skrzynie z b7 95 rok to zmiana na d13b2 z krotrzym fd celem tuningu to sredni pomysl, zdecydowanie lepiej wlozyc 3 i 4 z crx, roznica w dlugosci calej skrzyni miedzy twojej a d13 to 4% a zestopniowanie biegow zostaneie takie jak bylo czyli kiepskie."
skrzynia z d13 jest krociutka, za krotka na trase. czy moznaby przelozyc 4 i 5 bieg z mojego d15 do d13? daloby to cos?
jak to jest z tym 3 i 4 przelozeniem z CRXa? 1,2,5 z d13 i 3,4 z crx?....juz sie pogubilem;/
1,2,5 z d13 i 3,4 z crx?....
tak własnie to wygląda
1,2,5 z d13 i 3,4 z crx?....
tak własnie to wygląda
dzieki wielkie:)
Tylko nadal nie wiem co ma zuzyte lozysko oporowe do wymiany calej skrzyni?! lozysko sie wymienia oddzielnie i zalicza sie do mechanizmu sprzegla a nie do skrzyni!
Chyba ze pokreciles nazwy i mechanik wskazal na lozyska walka sprzeglowego w skrzyni, tutaj faktycznie wymiana skrzyni bedzie bardziej sensowna
lozysko walka sprzeglowego, raczej o to mi chodzilo:) generalnie wczesniej planowalem jakies modyfikacje zwiazane ze skrzynia biegow, teraz mam pretekst zeby wymienic i zrobic moze hybryde...aby ja zrobic nalezy kupic kompetna skrzynie od d13 i tylko dwa biegi z CRXa? 3 i 4? mozna kupic biegi na sztuki? hehe
Zapomnij ze kupisz same biegi, szykuj kase na cala skrzynie z rexa
marcin EZG
29-03-08, 12:38
dokladnie ,nie widze sensu zeby bawic sie w zmiane przełozen,tzn mozna ale wzrosną koszty, wymien cała skrzynie .Bedzie szybciej i taniej
wymien cała skrzynie
tylko skrzynia z crxa nie podejdzie do civica...
Zapomnij ze kupisz same biegi, szykuj kase na cala skrzynie z rexa
kupisz, kupisz :speszony: uderz do remka :spie:
kupisz, kupisz uderz do remka
samych biegów - na sprzedaż wysyłkową - brak!
przed zalozeniem nowej skrzyni, co nalezy zrobic? zalac MTFa, wymienic lozysko oporowe?..cos jeszcze?
olej sie wlewa po założeniu skrzyni
Podłącze sie pod temat i zapytam jakie oznaczenie ma skrzynia biegow w d13 i d15? Bo w moim d15 jest oznaczenia S20, a bylo ostatnio u mnie na warsztacie d13b2 i tez mialo oznaczenie S20 czy to nie o to oznaczenie chodzi??
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=8823