Zobacz pełną wersję : ambery na przełącznik
Witam
Posiadam amber w swojej civic i chce zrobic je na przełącznik, mam prośbe czy młby ktoś na szybko zrobic jakis schemat w paincie jak to powinno wygladac.
Ogolnie widze to tak zeby pociagnac kabel z amberów do kabiny podłaczyc je pod przycisk do plusa, plusa z przełącznika pociagnac z puszki bezpieczników a minusa z przelącznika pociagnac od srobki trzymającej puszke bezpieczników.
Moze byc tak jak napisales ;) ja tak mam i wszystko dziala jak nalezy
albo ja tu czegoś nie rozumiem albo coś jest napisane nie tak
po co do przełącznika podłączać plus i minus ? no chyba że ma być on z jakąś kontrolką
ja mam zrobione tak, ze wzialem plus do przelacznika i od przelacznika idzie juz do amberow zasilanie, masa wiadomo pod bude :)
i tym sposobem wszystko gra ;P
Son - Goku
21-12-13, 10:16
ja mam zrobione tak, ze wzialem plus do przelacznika i od przelacznika idzie juz do amberow zasilanie, masa wiadomo pod bude :)
i tym sposobem wszystko gra ;P
Dokładnie jak pisze.
i tak jak napisałeś ma być bo to jest poprawne podłączenie pod warunkiem że gdzieś najlepiej przed przełącznikiem znajduje się bezpiecznik
a jesteście mi w stanie powiedzieć który kabel w kabinie (przy puszcze bezpieczników) podaje prąd na postojówki ??
pytam ponieważ chcę zrobić to tak że będą świecić albo postojówki albo ambery a nie chcę ciągnąć kabla od postojówek jak pewnie jest to któryś w puszce ??
no tak ale jeśli chcesz tak zrobić to i tak z ambera musisz dociągnąć przewód do kabiny
Wojtec12345678
24-12-13, 15:07
http://civic5g.pl/viewtopic.php?t=3237&start=0
no tak ale jeśli chcesz tak zrobić to i tak z ambera musisz dociągnąć przewód do kabiny
Tak ale wydaje mi się ze nie ma sensu ciągnąć ze dwa metry kabla jak mogę się wpiac pod deską :)
http://civic5g.pl/viewtopic.php?t=3237&start=0
Widziałem ten link ale nie widzę w nim odpowiedzi na moje pytanie :( nie chodzi mi o obojętnie jaki plus - ja szukam konkretnie tego który daje sygnał na pastojowki
widzę że do ciebie nie bardzo dociera fakt że jak chcesz zrobić amber-a na przełącznik to nie możesz obciąć przewodu od pozycji w kabiinie i wstawić w to miejsce przełącznik tylko do tych żarówek doprowadzić dodatkowe zasilanie ewentualnie sterowanie przekaźnikiem który będzie zmienia z przedniej pozycji na amber
Na przewodzie który idzie do postojowek daję przełącznik 1-2 (działa tak że w pozycji 1 puszcza prąd na postojowki) a chcąc żeby świeciły ambery przelaczam na pozycje 2.
Czyli przewód który daje napięcie na postojowki na środkowa płytkę przelacznika a dwie zewnętrzne rozdzielaja (jedna na postojowki a druga na ambery) i w zależności w jakiej pozycji jest przycisk to świecą jedne lub drugie
no i wszystko ładnie pięknie ale przewód który poda prąd na ambery musi iść pod maskę w kabinie go nie znajdziesz
no i wszystko ładnie pięknie ale przewód który poda prąd na ambery musi iść pod maskę w kabinie go nie znajdziesz
Dokładnie tak jak piszesz :) ten przewód muszę pociągnąć jako dodatkowy.
Ale tak jak pisałem wcześniej niektórzy ciągną dwa ( jeden ten o którym piszemy a drugi to ten co daje plus na postojowki) a ja nie chce ciągnąć tego drugiego tylko wpiac się gdzieś przy bezpiecznikach :)
a tak z innecz beczki to powiedzcie mi skąd wziąć oprawki takie, żeby miały 4 bolce i weszły w otwory w lampie? dziś ładnie pięknie miałem już wszystko rozebrane żeby zrobić usdmy i okazalo się, że w lampie są otwory na 4 bolce a w mojej oprawce którą mam z tylnych stopów od civica są trzy bolce i lipa nie wejdzie mi ta oprawka lampę... z jakiego auta trzeba szukać odpowiedniej?
Gdzieś ktoś z forum pisał że z 4gena pasują bez przeróbek.. albo zostaje Ci podpiłować tu i tam i też będzie sie trzymać bez żadnych luzów :-)
Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
donald1992
02-01-14, 14:45
Na przewodzie który idzie do postojowek daję przełącznik 1-2 (działa tak że w pozycji 1 puszcza prąd na postojowki) a chcąc żeby świeciły ambery przelaczam na pozycje 2.
Czyli przewód który daje napięcie na postojowki na środkowa płytkę przelacznika a dwie zewnętrzne rozdzielaja (jedna na postojowki a druga na ambery) i w zależności w jakiej pozycji jest przycisk to świecą jedne lub drugie
podlaczyles ten wlacznik?Tez chce zrobic tak, zyby swiecily albo postojowki, albo same usdm tylko nie wiem jak sie za to wziac..
podlaczyles ten wlacznik?Tez chce zrobic tak, zyby swiecily albo postojowki, albo same usdm tylko nie wiem jak sie za to wziac..
Jeszcze nie bo nie mam najważniejszego info na temat przewodu którego szukam, nie mam też garażu żeby się za to zabrać a na dworze zimno
od postoju i kierunku wychodza po 3 przewody, ktory mam podłączyć do ktorego w oprawce dwowloknowej?
od postoju i kierunku wychodza po 3 przewody, ktory mam podłączyć do ktorego w oprawce dwowloknowej?
Na pierwszej stronie jest link do tematu w którym jest to opisane
rosiniak99
03-01-14, 07:43
panowie a powiedzcie jak to jest z amberami i panami w radiowozach - dlatego dajecie te przełączniki? I drugie pytanie czy w Polsce postojówki mogą być pomarańczowe o ile nie są w kloszu razem z mijania??
donald1992
03-01-14, 17:46
Po to wlasnie ten przelacznik, zeby w razie W wylaczyc. Chyba ogolnie nie moze byc pomaranczowych postojowek.
Chyba ogolnie nie moze byc pomaranczowych postojowek.
Jakby były legalne to nie zabierali by za nie dowodów :P
Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Ostatnio czesto widuje nowe auta z amberami np. bmw, toyoty, volvo, fordy i co oni sobie moga tak jezdzic na legalu...?
donald1992
03-01-14, 22:46
tez wlasnie ostatnio coraz wiecej widze tego..Nie wiem jak to jest.Moze jakas homologacja?
To wolno albo nie wolno... homologacja nic nie ma do tego chyba...
Homologacja ma duzo do tego czy tak moze byc czy nie.
W PL barwa swiatla postojowki ma byc biala i mowi o tym kodeks.
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2