Zobacz pełną wersję : Dużo za duże spalanie D16A9
Hej. Dziś potwierdziłem sam sobie fakt jak dużo pali D16A9 w mojej EJ9. Otóż motor to D16A9 z aparatem OBD1, na kompie P06 z wyłączoną sondą. Auto przy spokojnej jeździ do 3500-4000obr. za 100zł zrobiło ok 160km. Wydaje mi się że to zdecydowanie za dużo... Ssanie puszcza na rozgrzanym silniku bo trzyma poniżej 1000obr/min. Tydzien temu wymieniona uszczelka pod głowicą wraz z planowaniem. Rozrząd sprawdzony - jest ok. Co może być przyczyną takiego apetytu na paliwo??
xxxCHADZIAxxx
16-12-13, 01:15
Zobacz wtryski bo moga lac i bedziee duzo palil
I rozumiem ze zaczelo tak palic nagle bez zadnych zmian ?
Ogólnie to od momentu swapu sporo palił ale był but dość często, później trochę odpuściłem i spalanie było w normie. Ostatnio wymiana uszczelki i spalanie takie jak wyżej. Check nie świeci, nieodczuwalne zmiany w pracy silnika. Wracając do wtrysków, jak sprawdzić to czy leją ?
Komputer Ci przelewa, nie ma lambdy to paliwo leje wg potencjometra na komputerze. :)
Zeby bylo wszystko w pelni dobrze to analizator spalin + wartosci z manuala. :)
Czyli pasuje IMA sensor dołożyć ?
Jezeli go nie masz to powinien byc :)
a przepustnice ustawiałeś?
a może najpierw napisz ile Ci pali ?? :p bo może tylko Ci się zdaje że dużo :)
Ja u siebie wymieniłem naraz sonde, wtryski z resistor boxem, popsikałem do środków wtyczek sprayem typu kontakt i spalanie spadło do 9 litrów. Litr jeszcze ugram po zrobieniu aparatu zapłonowego, gdyż kopułka, palec i cewka to śmietnik.
Masz obd1 czy obd0 ? Jak obd0 to szukaj kompa od z5(mam taki) i zakładaj go ciągnij kabel do sondy i problem z głowy albo jeśli obd1 to zmieniaj sondę. Ja miałem parę sprawnych i dopiero gdy założyłem niesprawną(pali się cały czas check, błąd grzałki sondy :D) to spalanie się zaczęło ogarniać.
Pamiętaj też, że każda zmiana = reset kompa. Ja nie wiem czy wtryski nie pomogły przypadkiem u mnie bo nie zresetowałem komputera przed wymianą sondy...
Doczytałem, że obd1..
Sprawdź wtyczki. Da się parę podmienić ze sobą przy ssaku.
W CRX i Civicu te silniki palily około 8 litrow. Przy bardzo dynamicznej jeździe dobijaly do 10. Mysle ze 9 litrow w 6 geju jest ok
Jeśli w kompie P06 została wylaczona sonda to wypadalo by wystroić auta i wtedy oczekiwać lepszych rezultatow.