Zobacz pełną wersję : Woda pod stopami kierowcy - jak zdemontować tapicerkę podłogową ?
Po deszczu zbiera się woda pod stopami kierowcy. Aby ustalić przyczynę zamakania i osuszyć auto w tym miejscu, chcę zdemontować tapicerkę podłogową ? Jak się za to zabrać ? Coś mi się zdaje że pół auta trzeba rozebrać ?
Od spodu raczej dziury nie mam w podłodze.
Doczytałem że prawdopodobne przyczyny to:
- nieszczelne podszybie
- cieknięcie po przewodach elektrycznych
co jeszcze ?
Proszę też o radę, jak szybko osuszyć tapicerkę podłogową ?
Ty nurkujesz w pedałach głową do góry a ktoś leje obficie z wiadra czy węża po szybie, musi się pokazać przeciek a ty go zlokalizujesz i po problemie.
Znowu co do wyciągania wilgoci z podłogi to słyszałem że wiara ryż sypie na podłogę (suchy) i wyciąga ładnie wilgoć, tak samo żwirek do kotów czy coś takiego.. w każdym bądź razie bez konieczności wyciągania całej podłogi..
wykręc fotele , wykrec pasy i mozna cos podziałać
całej łatwo nie wyjmiesz
Nie chcę całej wyjąć. Można się dostać do tapicerki podłogowej pod stopami kierowcy od strony progu lub od strony kierownicy (przodu) ?
Chodzi o to, by wytrzeć podłogę i zostawić w tym miejscu podniesioną tapicerkę do wyschnięcia.
tam są bardzo duże klipsy jeśli chdozi o mocowanie wykładziny do kasty. spokojnie można ciągnąć, nie połamią się. prędzej zostaną na swoim miejscu a wyjdzie sama wykładzina ale to nie problem żeby to z powrotem zmontować. jesli chodzi o plastikowe listwy, musisz być ostrożny-nie próbuj rozdzielić wykładziny od tych listw bo się połamią zaczepy-prędzej demontuj wykładzinę wraz z tymi nakładkami-powinno pójśc bez problemu. Ale oczywiście najlepiej zdemontuj fotel, żeby wygodnie się nurkowało. Pół godziny roboty.
Ale najpierw sprawdx stan płynu w zbiorniczku sprzęgła
najpierw zedjmi listwy z rynienek z dachu i zobacz czy tam nie masz pęknięć, 90% że tamtędy cieknie.
mi podobnie sie lało i znalazłem dwie przyczyny. Pierwsza to wężyk odpływowy się odłączył(nie wiem jak) z lewej strony w połowie wysokości w okolicach kostki od drzwi oczywiście od środka a druga to do kanałów dmuchawy się dostała woda z podszybia i sie lało oczywiście więcej jak na otwartym na max nogi,ale zakleiłem nieszczelność silikonem i jest git. Tylko że autko to EG8.
Można na myjnie pojechać bezobsługową i tam niech ktoś leje na auto i szukać nieszczelności.
tam są bardzo duże klipsy jeśli chdozi o mocowanie wykładziny do kasty. spokojnie można ciągnąć, nie połamią się. prędzej zostaną na swoim miejscu a wyjdzie sama wykładzina ale to nie problem żeby to z powrotem zmontować. jesli chodzi o plastikowe listwy, musisz być ostrożny-nie próbuj rozdzielić wykładziny od tych listw bo się połamią zaczepy-prędzej demontuj wykładzinę wraz z tymi nakładkami-powinno pójśc bez problemu. Ale oczywiście najlepiej zdemontuj fotel, żeby wygodnie się nurkowało. Pół godziny roboty.
Ale najpierw sprawdx stan płynu w zbiorniczku sprzęgła
a gdzie on jest ?
Jeszcze się przyglądnę w dzień przy lampie, ale wydaje mi się, że woda podsiąka od strony lewego górnego rogu prostokątu mojej tapicerki pod stopami - jak patrzę siedząc. Więc chyba od strony miejsca mocowania drzwi kierowcy.
Miejsc gdie dostaje sie woda moze byc wiele, korozja laczenia blach-woda leci gdzies pod uszczelnieniem spawow, korozja pod uszczelka przedniej szyby, leci sobie po slupku i pod nogi, jak masz szyber , moze byc zapchany kanal odplywowy itd. Nawet jak znajdziesz gdzie cieknie to moze byc konieczne zdjecie deski rozdzielczej zeby zabezpieczyc to miejsce. Jesli cieknie przy szybie to konieczne wyciecie szyby,zrobienie blacharki i wklejenie.
Mam dwa pytania:
1. Czy jak odkręcę śruby mocujące podnóżek kierowcy, to od spodu nie odlecą nakrędki, które przy przykręcaniu nastręczę mi problemów ?
2. Jak zdemontować listwy rynny dachowej, wydaję się, że są na zatrzaski, ale jak podważać ?
Mam dwa pytania:
1. Czy jak odkręcę śruby mocujące podnóżek kierowcy, to od spodu nie odlecą nakrędki, które przy przykręcaniu nastręczę mi problemów ?
Nakretki trzymajace podnozek sa przyspawane do karoserii.