Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spadający pasek rozrządu

sokol
27-03-08, 12:10
Znajomy mechanik założył mi ostatnio nowy kpl rozrząd, przyjechałem do domu i słychać że cos lekko ociera. Ściągam obudowe rozrządu (tą górną) i widać że pasek uciekł na obudowe i trze po niej :( Jaką jest tego przyczyna?

Hikiel
27-03-08, 12:21
Za slabo naciagniety? Wroc tam...

Lcfr
27-03-08, 16:37
Za slabo naciagniety? Wroc tam...
nic dodać, nic ując
napinacz źle ustawiony

sokol
27-03-08, 17:57
napinacz źle ustawiony
jak można go źle ustawić, jest tylko jeden sposób mocowania

kluczykpl
27-03-08, 19:15
Wierz mi ze mozna, odsylam cie i twojego mechanika do manuala.
Tam jest wszystko pieknie opisane.

emg
27-03-08, 19:23
przyczyną może być również brak podkładki blokującej koło zębate na wale od strony koła pasowego

krystianbialas
30-03-08, 22:25
jak pasek spada to napewno niema podkładki na wale korbowym miałem ten sam kłopot po wymianie paska zapomniałem załozyc :bicie: ale szybko poprawiłem i problemu nie ma :brawo:

draksson20
20-08-10, 12:51
no wlasnie mi tez jakby szumi po wymianie rozrządu!mechanior mi powiedzial ze to zabki sie docieraja a pasek musi sie ulozyc i zebym sobie poejzdzil tak z 500 km!ale to buczy, czy mi cos spartolil czy mam sie go posluchac i jezdzic z tym dalej?

zakit
20-08-10, 13:11
przyczyną może być również brak podkładki blokującej koło zębate na wale od strony koła pasowego

x2

tfidos
20-08-10, 14:31
bullshit gada ten mechanior, niech poprawia

kamil-wawa
20-08-10, 20:36
no wlasnie mi tez jakby szumi po wymianie rozrządu!mechanior mi powiedzial ze to zabki sie docieraja a pasek musi sie ulozyc i zebym sobie poejzdzil tak z 500 km!ale to buczy, czy mi cos spartolil czy mam sie go posluchac i jezdzic z tym dalej?

pewnie jak zwykle za mocno naciągnięty pasek... wiekszość "mechaniorów" naciąga na pałe i potem takie kwiatkie - standardowy tekst - pojezdzic..pojezdzic..i poczekac az sam się rozciągnie... a potem paski się urywają, pompy zacierają...

karpik85
20-08-10, 22:58

co za debil... ząbki się docierają ? za mocno naciągnięty napinacz i dlatego buczy.

kamil-wawa
20-08-10, 23:06
dla niektórych mechaniorów nie jest zrozumiałe to że do naciągania paska wystarczy sprężyna przy napinaczu i postępując zgodnie z manualem - pasek ma być srednio naciągnięty - a nie na pałe i jakoś sie ułoży....

kluczykpl
22-08-10, 13:39
jak buczy to przesadzil z naciaganiem paska, pewnie nie robil tego tak jak ksiazka pisze.

skolopendra
22-08-10, 14:11
rada ,zmień mechanika

kaczka208D
18-05-14, 18:53
Odkopuje temat, mam podobny problem w ej2 d15b7, pasek rozrządu wytarł tą plastikową obudowę rozrządu w kilku miejscach. Po zdjęciu osłony górnej widać że jest ustawiony równo z zewnętrzną ścianką kółka rozrządu. Co to może oznaczać? Zły naciąg ?