Zobacz pełną wersję : Spadający pasek rozrządu
Znajomy mechanik założył mi ostatnio nowy kpl rozrząd, przyjechałem do domu i słychać że cos lekko ociera. Ściągam obudowe rozrządu (tą górną) i widać że pasek uciekł na obudowe i trze po niej :( Jaką jest tego przyczyna?
Za slabo naciagniety? Wroc tam...
Za slabo naciagniety? Wroc tam...
nic dodać, nic ując
napinacz źle ustawiony
napinacz źle ustawiony
jak można go źle ustawić, jest tylko jeden sposób mocowania
Wierz mi ze mozna, odsylam cie i twojego mechanika do manuala.
Tam jest wszystko pieknie opisane.
przyczyną może być również brak podkładki blokującej koło zębate na wale od strony koła pasowego
krystianbialas
30-03-08, 22:25
jak pasek spada to napewno niema podkładki na wale korbowym miałem ten sam kłopot po wymianie paska zapomniałem załozyc :bicie: ale szybko poprawiłem i problemu nie ma :brawo:
draksson20
20-08-10, 12:51
no wlasnie mi tez jakby szumi po wymianie rozrządu!mechanior mi powiedzial ze to zabki sie docieraja a pasek musi sie ulozyc i zebym sobie poejzdzil tak z 500 km!ale to buczy, czy mi cos spartolil czy mam sie go posluchac i jezdzic z tym dalej?
przyczyną może być również brak podkładki blokującej koło zębate na wale od strony koła pasowego
x2
bullshit gada ten mechanior, niech poprawia
kamil-wawa
20-08-10, 20:36
no wlasnie mi tez jakby szumi po wymianie rozrządu!mechanior mi powiedzial ze to zabki sie docieraja a pasek musi sie ulozyc i zebym sobie poejzdzil tak z 500 km!ale to buczy, czy mi cos spartolil czy mam sie go posluchac i jezdzic z tym dalej?
pewnie jak zwykle za mocno naciągnięty pasek... wiekszość "mechaniorów" naciąga na pałe i potem takie kwiatkie - standardowy tekst - pojezdzic..pojezdzic..i poczekac az sam się rozciągnie... a potem paski się urywają, pompy zacierają...
co za debil... ząbki się docierają ? za mocno naciągnięty napinacz i dlatego buczy.
kamil-wawa
20-08-10, 23:06
dla niektórych mechaniorów nie jest zrozumiałe to że do naciągania paska wystarczy sprężyna przy napinaczu i postępując zgodnie z manualem - pasek ma być srednio naciągnięty - a nie na pałe i jakoś sie ułoży....
jak buczy to przesadzil z naciaganiem paska, pewnie nie robil tego tak jak ksiazka pisze.
skolopendra
22-08-10, 14:11
rada ,zmień mechanika
kaczka208D
18-05-14, 18:53
Odkopuje temat, mam podobny problem w ej2 d15b7, pasek rozrządu wytarł tą plastikową obudowę rozrządu w kilku miejscach. Po zdjęciu osłony górnej widać że jest ustawiony równo z zewnętrzną ścianką kółka rozrządu. Co to może oznaczać? Zły naciąg ?