PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z głowicą uszczelką i cieknącym olejem. kilka pytań.

KierownikD15
15-12-13, 21:05
Witam. Otóż mam taki problem z hondą 1.5 16v 93r
kupiłem niedawno autko z podobno wydmuchaną uszczelką pod głowicą ale nie jestem pewny do końca tego gdyż mam takie oznaki;

silnik odpala ładnie
1500 obr/min nie falują trochę duże mi się wydaje.
silnik jest z przodu mokry do samego dołu ale wydaje mi się że przez uszczelkę pokrywy zaworów bo od niej zaczyna się olej na silniku.
z rury leci biały dym no ale jest zimno to ciężko sprawdzić lecz też coś leci z wydechu, coś czarnego ni to olej ni to nie wiem co
silnik wolno się wkręca na obroty
olej poprzedni właściciel musiał dolewać
w chłodnicy nie ma płynu
I najgorsze z tyłu silnka strasznie cieknie olej po odpaleniu normalnie kapie i zostawia plamy nie wypatrzyłem skąd bo nie było jak.

i teraz pytanie czy to są objawy wydmuchanej uszczelki pod głowicą i uszczelki pokrywy zaworów czy jeszcze czegoś innego?

a i jeszcze jedno z tyłu głowicy obok kolektora (patrząc od przodu) po lewej stronie jest jakiś otwór i coś co się przykręca do niego na 2 śruby i tego brakuje. Wie ktoś co tam ma być? bo nigdzie nie znalazłem zdj od tyłu silnika.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam

Gucios90
15-12-13, 22:56
Kupiłeś żywego trupa:D
Jeśli silnik orzygany z przodu tzn uszczeka pokrywy zaworów, jeśli nie ma cieczy chłodzącej i kiepsko się wkręca na obroty może być przedmuchany na cylindrach plus z płaszczem wodnym sinika.
A skoro sprzedawał z rzekomo uszkodzoną uszczelką głowicy tzn że konsultował to z kimś i wolał popchnąć dalej, Więc teraz kwestia czy wymieniasz słupek czy remont robisz, jednak jak nikt mnie nie wyprzedzi to ci jutro dam odp. co się znajduje z lewej strony! (akurat mam gowice na blacie)

KierownikD15
16-12-13, 09:09
Aha, no cena była śmieszna także się opłacało a silnik mam zamiar zrobic ten tylko nie wiem czy jest to sens rozbierac go czy wstawic coś innego.

Gucios90
16-12-13, 09:17
wszyscy twierdzą że dopiero od d16z6 opłaca się remontować, ja jednak robiłem moją d14stkę z sentymentu :d (tyle że mnie to kosztowało części, resztę sam ogarniam)

Młody ŁDZ
16-12-13, 09:52
Ale kolejne pol miliona przed Toba kolego. :D

gruszkin
16-12-13, 14:31
jest gaz zamontowany?

KierownikD15
16-12-13, 15:59
Nie gazu nie ma i nie było (i nie będzie:p) powiem tak zakupiłem już wszystkie potrzebne uszczelki itp. zobaczymy czy wymiana pomoże. przyczyną lania oleju był niedokręcony filtr oleju.
Ale pojawił się następny problem poodkręcałem wszystko kolektor ssący, wydechowy, pokrywe itp i za pierona nie moge ruszyc głowicą ani nawet wałkiem poodkręcałem wszystkie śruby i nic nawet papychaczy nie zdejme wie ktoś czy są może jakieś ukryte patenty na ściągnięcie tego czy powinno to wyjść lekko.?
pozdrawiam i czekam na odp

KierownikD15
18-12-13, 17:33
a więc głowica wyciągnięta trzeba było porządnie obstukac i puściło :) na zaworach kamień nie wiem czy calgon pomoże heh wiecie czy jest jakaś opcja tego obczysczenia w jakieś firmie czy samemu to robic ciężko się wkręcał bo chodził na 2 tłokach bo 2 świece nie chodzą.

kruczekvu
18-12-13, 17:55
wiecie czy jest jakaś opcja tego obczysczenia w jakieś firmie czy samemu
Daj do firmy i niech ogarną wszystko

KierownikD15
09-01-14, 22:02
A więc witam ponownie znowu z problemem:(
otóż wymieniłem uszczelki pod głowicą i pod pokrywą zaworów poskładałem wszystko itp. i niestety Hunda nie odpala.
iskra jest zapłon ustawiony tak jak na początku (zrobiłem znaki) na kole od wałka rozrządu i na pasku też i nic. kręci, kręci i nie odpali.
po kręceniu koło 30 sek. czuć ostro paliwo 1 świeca mokra a 3 suche.
Bardzo bym prosił o pomoc i odpowiedź co mogłem źle zrobić lub co sprawdzić.
pozdrawiam i czekam na odp.

Jookoozzz
09-01-14, 22:22
w 100% rozrzad dobrze ustawiony?

KierownikD15
09-01-14, 22:30
Powiem tak zrobiłem sobie znak na kółku i na pasku i później tak założyłem nie patrzyłem na znaki tylko tak jak ja zaznaczyłem.
a poza tym tak kręci rozrusznik szybko że wydaje się jak by miał ze 10tyś obr. a kółko kręci się powoli heh.może to nie ma nic z tym wspólnego a może..?

Jookoozzz
09-01-14, 22:36
Ustaw na znaki inaczej nie dojdziesz do celu. A przypuszczam ze teraz masz zle ustawiony :) i temu nie pali...wystarczy zabek i juz palic bedzie miał ciezko. Co do zapłonu to tylko na lampe...