PDA

Zobacz pełną wersję : przednia szyba

kornel_no_1
27-03-08, 08:19
pytznko mam
co sadzicie o wklejaniu nowej szyby przedniej

W pewnym zakładzie słyszałem taka opinie
"Przednia szyba jest najleprza ta która wychodzi z fabryki razem z autem"

chodzi tu o wyginanie się karoseri i szyby razem z nią
co o tym sadzicie

bydle
27-03-08, 09:47
Jezeli uwazasz ze Twoja szyba jest starsznie wypiskowana juz i nie widac przez nia jak np jedziesz w nocy bo swiatlo rozprasza sie po calej szybiej czy podczas deszczu zle Ci wyciera to nie zastanawiaj sie i wymieniaj bo tutaj chodzi o Twoje bezpieczestwo...a jak wymienisz szybe u fachowca to bedzie git;]
( najbardziej debilnym argmentem jakim slyszalem o przdniej szybie jest " nie wymieniaj przedniej szyby - przeciez nie bedzie oryginalna" )

zieloo007
27-03-08, 09:54
Zgadzam się z przedmówcą, to jakieś głupie gadanie...
Sam wymieniłem rok temu szybe, bo już się odklejała i faktycznie miała rysy.

Założyli mi profesjonalnie z paskiem o góry i wszystko do dziś jest ok. Więc jeśli masz zmieniać, to zmieniaj i nie bierz pod uwage jakichś dziwnych opinii.
Pozdrawiam.

Bzyk_
27-03-08, 14:06
pytznko mam
co sadzicie o wklejaniu nowej szyby przedniej

W pewnym zakładzie słyszałem taka opinie
"Przednia szyba jest najleprza ta która wychodzi z fabryki razem z autem"

chodzi tu o wyginanie się karoseri i szyby razem z nią
co o tym sadzicie

Jak dupki wklejają szyby na silikon a nie na klej do szyb to się buda będzie wyginać. Klej do szyb po całkowitym wyschnięciu (może to trwać nawet ponad 2 tygodnie) powinien być sztywny i jak najmniej elastyczny (wysokomodułowy).

Lcfr
27-03-08, 16:28
duzo aut ma wymienione szyby i jeździ normalnie...
moim zdaniem lepiej miec nie oryginalną ale bez rys (pęknięć) niż oryginalną w marnym stanie.

barnie
27-03-08, 20:50
Moja szyba jest też porysowana i w nocy jedzie się trochę gorzej, bo światła się rozbłyskują :/

Zastanawiałem się nad jej wymianą, ale boje się "fachowości" naszych spec-mechaników...

Znacie jakiś dobry warsztat (mazowieckie) gdzie nie odwalają fuszerki, tylko robią to porządnie?? Przy okazji jaki może być koszt takiej operacji (szyba + wymiana)?

cbool67
27-03-08, 20:52
ja ostatnio wymienialem szybe, ale w nocy i tak są refleksy Honda ma tak plasko polożoną przednia szybe i tak nisko sie siedzi , ze jest gozej jak w innych autach i zawsze bedzie refleksy i rozblyski.

kwiatus19
27-03-08, 22:52
Dobrze wymieniona szyba w niczym nie odbiega od oryginału. Koszt szyby + wymiana to kwota od 350 do 400 zł. Wymieniałem ostatnio to znam rozpiętość cenową (ceny oczywiście mogą się różnić sie nieznacznie w różnych firmach) .
Ważne aby wymieniać w warsztacie gdzie mają o tym pojęcie. Pod szybę w Civic-u należy dodatkowo podkleić na całym obwodzie piankową uszczelkę, bo bez niej szyba "siądzie" i jej spasowanie z nadwoziem będzie do d.... Do tego mogą pojawić sie przecieki..

zieloo007
28-03-08, 00:02
Polecam AUTO GLASS JAAN - wymieniałem i powiem tyle: szybko, fachowo, profesjonalnie, poczęstowali mnie kawką, pogadałem z Panami przy montażu. Miło, sympatycznie i konkretnie. Koszt 450zł za szybę z paskiem i gwarancja na 24miesiące

barnie
28-03-08, 07:45
ja ostatnio wymienialem szybe, ale w nocy i tak są refleksy Honda ma tak plasko polożoną przednia szybe i tak nisko sie siedzi , ze jest gorzej jak w innych autach i zawsze bedzie refleksy i rozblyski.

dziwne, że po wymianie tak masz?? jeśli wymieniałeś szybę, to chyba nie powinno być żadnych refleksów...
wynika z tego, że nie warto wymieniać szyby?? - chyba nie...

a co do siedzenia nisko, to przyznam rację, w hondzie rzeczywiście siedzi się nisko, a przez to w nocy jesteśmy bardziej narażeni na oślepianie przez innych :/

cbool67
28-03-08, 22:35
no i jest tak szyba polozona hamsko ze zawsze bedzie sie odbijaly rozne pajaczki. Nie polecam zmiany szyby jesli nie masz peknietej.

[ Dodano: Pią 28 Mar, 2008 ]
efekt nie jest warty 400-stu zlotych.