PDA

Zobacz pełną wersję : 100km/h -> hamowanie -> straszne drgania

laciu
26-03-08, 21:36
Jadąc powiedzmy 100km/h lub 80 czy 70 zaczynam nagle hamować, zaczyna starsznie drgaćkierownicą i wszystko zaczyna się czepać. Miałem całkowicie wybity dolnysworzeń z przodu z prawej strony więc wymieniłem, i nadal to samo.czuć to jakbybardziej włąśnie z prawej strony. nie wydaje mi się żeby to byłą wina gałek. ma ktoś jakiś pomysł?

kuniu
26-03-08, 22:00
A tarcze hamulcowe?

sniper86
26-03-08, 22:18
raczej na pewno tarcze hamulcowe! Potrafią się pokrzywić przy wjechaniu w kałuże gdy są rozgrzane... Możesz próbować je przetoczyć ale najlepiej kupić nowe, nie jest to duży wydatek...

bydle
27-03-08, 02:03
Skrzywiona tarcza na bank....

laciu
27-03-08, 07:28
o w kapsko dziuni :/ tak myślałęm... jak kupiłem H to było w kwietniu to były prawie nowe, nie miały nawet jeszcze rdzy :( o to chyba jakiś swap chamulców trzeba będzie zrobić, pwoiedzcie mi od czego podejdą i pewnie razem z zaciskami?... zastanawiełąem się czy to nie np. sinenbloki wachacza górnego, co Wy na to?

pawelek
27-03-08, 09:18
Kiedyś miałem ten sam problem.
Kilka rozwiązań, które mi podsunięto:
- krzywe tarcze
- krzywa felga
- słabe hamulce z tyłu
- krzywa piasta

Zobacz, sprawdź.

patyk_lks
27-03-08, 09:23
- słabe hamulce z tyłu

a to czemu?

bydle
27-03-08, 09:50
ooo tez mialem przypadek ze z tyl byly slabe hamulce i bilo mi starsznie tylko ze....to byl mercedes 190 i tarczowy hamulec...

pawelek
27-03-08, 12:42
- słabe hamulce z tyłu

a to czemu?

Nie wiem czemu.
Tak mi po prostu poradzono (żeby sprawdzic czy tylne hamulce dostatecznie
dobrze działają.)

laciu
27-03-08, 17:35
Kiedyś miałem ten sam problem.
Kilka rozwiązań, które mi podsunięto:
- krzywe tarcze
- krzywa felga
- słabe hamulce z tyłu
- krzywa piasta

Zobacz, sprawdź.

- krzywa tarcza- może
- felgi już zmieniałem na letnie i dalej
- tlne hamulce - jak sprawdzic?
- od czego mogłąby się slrzywić?

piotrstrojek
27-03-08, 17:54
- tlne hamulce - jak sprawdzic?

rozbież i obejrzyj jak wyglądają w środku bębny czy nie ma jakiś zadziorów w środku i czy nie ma rantów na końcach potem obejrzyj szczęki. Same bębny jakby co oddaj do przetoczenia - groszowy koszt a może być lepiej.

redzy5
27-03-08, 22:50
Zdejmij tarcze zawieź do tokarza (jeśli jest jeszcze co toczyć) i moim zdaniem powinno ustąpić... Spotkałem się z paroma takimi przypadkami i pomogło, ew. wymienić tarcze...ale toczenie dla sprawdzenia czy to one wyjdzie taniej.

kwiatus19
27-03-08, 23:03
patyk_lks napisał/a:
pawelek napisał/a:
- słabe hamulce z tyłu

a to czemu?

Nie wiem czemu.
Tak mi po prostu poradzono (żeby sprawdzic czy tylne hamulce dostatecznie
dobrze działają.)

Bo jak tył nie hamuje to przednie tarcze dostają mocno "po du..." bo całe hamowanie spoczywa na nich i grzeją się ponad normę. Przez to mogą się krzywić.
Spotkałem sie z sytuacją, że markowe tarcze pokrzywiły sie w ciągu 3 m-cy bo tylne hamulce nie działały.

maciek7600
27-03-08, 23:16
U mnie było to samo :/ i co się okazało że felgi były pokrzywione :( także zacznij od sprawdzenia kół i opon a potem dopiero reszte bo koła to podstawa :)

ferio
28-03-08, 08:47
ja mam nowe tarcze i klocki, a przy duzych predkosciach tez lekko drga. tak wiec zanim sie wykosztujesz sprawdz dokladnie co to moze byc..

piotrek-mi
28-03-08, 08:53
Miałem tak samo, opony były lipne, wymieniłem i jest ok :).
Szwagier miał taki sam problem ale w Toyocie Avensis, wymienił klocki (były już cieniutkie) i wszystko wróciło do normy...

krystianbialas
29-03-08, 13:46
Napewno krzywe tarcze99% i 1 % krzywa piasta a co przetoczenia tarcz tego sie nie stosuje już po 1 za drogie i traci sie na grubosci tarczy a co do ceny tarczy jesli to model z roku 91-95 koszt takiej tarczy to 130-150 za ATE a jak dlamnie mam do załatwienia za 100zł szt. chyba ze jakies g.... to dostaniesz za 45 zł szt.

patyk_lks
29-03-08, 14:20
a Wiecie jakie jest dopuszczalne bicie w tarczy na obwodzie wraz z piasta? Tylko niech wypowie sie ktos kto wie a nie przepisze mi dane ksiazkowe:) Na 1 mam 0.03 na drugiej 0,09.

Max Marcin
29-03-08, 21:30
Znajomy w peugocie zmienial 2 razy tarcze z serwisu nowe bo sie po krzywily a chamulce z tylu mial dobre wszystko bylo sprawdzane. W serwisie doszli do wniosku ze jakas partja byla kijowa. Nie wiem jakie jest dopuszczalne bicie na tarczy ale Jesli jest minimalne to mozna sprubowac je przetoczyc ale tak zeby nie mialy mniej niz grubosc dopuszczalna. Ja ostatnio toczylem i zaplacilem 15zl za sztuke i jest ok! Mozna jeszcze sprubowac sciagnac klocki dobrze nasmarowac prowadnice klockow smarem miedziowym (tylko nie wypapraj smarem tarczy i klocka od strony ciernej) i sprawdzic czy te blaszki w prowadnicach sa w calosci bo one w jakims stopniu maja zapobiegac drgania.Tarcze mogles tez pokrzywic wiezdzajac w wode na rozgrzanych hamulcach.

krystianbialas
29-03-08, 22:46
Z tego co wiem to max 0.10mm jest dopuszczalna

laciu
30-03-08, 11:13
tarcze mają rok i przejechane ok 15tyś, spróbuje przetoczyć, mam znajomego zrobi mi to za piwo. A jęsli chodzi o swap hamulców to z jakiego modelu najlepiej? i co muszę wymienić?

Max Marcin
30-03-08, 14:48
Na temat swapu to mysle ze znajdziesz cos na tym forum. A jesli chodzi o toczenie to lepiej by bylo zeby twoj znajony mial pojecie o toczeniu tarcz bo jesli nie to lepiej kup nowe. Ja toczylem u goscia w krakowie bierze 15zl za tarcze ale musisz przywiez je luzem albo zainkasuje 60zl za demontaz i zalozenie. Warsztat znajduje sie przy rondzie Barei na pradniku czerwonym.