Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tow hook - Jak z legalnością?

REJDYN
14-12-13, 21:55
Jak z legalnością? Słyszałem, że nie można tego montować w Polsce, bo wychodzą poza obrys karoserii auta. No a przecież zwykły hak do przyczepy? Takie to już można? Dlaczego tak jest?
http://www.zteamyossi.com/benen/spankyrearunder.jpg

Son - Goku
14-12-13, 22:04
Różni ludzie, różne akcje...

Ja mam 3 lata i nic.
Niektórzy mieli z tym nie lada tłumaczeń, problemów.

Ogólnie Hook, nie jest dozwolony (na opinie niebieskich) ze względu na ostre krawędzie jak i brak wbitego w dowodzie,że posiadasz hak.

kurgan
16-12-13, 08:05
jezdzilem 6 lat. kilka kontroli policji i raczej pytania o to co to jest. policja sie nie czepiala. na przegladach roznie, ale zaprzyjazniony diagnosta wskazal to jako potencjalny powod do zabrania dowodu, poniewaz wystawal poza obrys auta. mialem przod i tyl.

cor7ez
16-12-13, 08:42
A przede wszystkim nie masz na to homologacji

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Rudy_
19-12-13, 00:28
ja jeżdżę i przy ostatniej kontroli policji na pytanie pana co to jest odpoweidziałem że odbijak od wysokich krawężników, bo jak moja dziewczyna jeździ i parkuje tyłem to nie zawadza rurą i zderzakiem :) i nie było problemów :D jeszcze sobie z drugim pogadałem jak się sprawuję ;)

PlushaQ
19-12-13, 21:48
…No a przecież zwykły hak do przyczepy? Takie to już można?…[/IMG]

Jak dobrze pamiętam od 2001 przy montażu haka, musi mieć on możliwość demontażu głowicy. Więc… masz odpowiedź. ;]

Son - Goku
20-12-13, 22:15
tak... odkręcę dwie śruby hooka i też jest to demontaż "głowicy"

tak samo jak z hakiem.

Seba27
21-12-13, 19:51
ja jeżdżę i przy ostatniej kontroli policji na pytanie pana co to jest odpoweidziałem że odbijak od wysokich krawężników, bo jak moja dziewczyna jeździ i parkuje tyłem to nie zawadza rurą i zderzakiem :) i nie było problemów :D jeszcze sobie z drugim pogadałem jak się sprawuję ;)

Genialna wymowka :)

PlushaQ
21-12-13, 22:18
tak... odkręcę dwie śruby hooka i też jest to demontaż "głowicy"

tak samo jak z hakiem.

Tak, ale w przypadku haka masz obowiązek zdjąć go w momencie, gdy go nie używasz. Więc idąc za ciosem… nie używasz hooka? Odkręć dwie śruby i schowaj do bagażnika.

Son - Goku
22-12-13, 00:45
Możliwe że tak jest, ale zobacz ilu ludzi jeździ z hakiem ?

Przecież są haki, które są spawane i odkręcenie je,jest łącznie z całą konstrukcją.

Ojciec jeździ już kilka lat z hakiem i cisza, nawet na przeglądzie.

PlushaQ
22-12-13, 01:19
Jak zapewne wiesz… prawo nie działa wstecz, więc haki założone przed tą datą mogą być.
Ja osobiście nic do tego nie mam, bo to jakiś kolejny chory pomysł nierobów, którzy zająć się*konkretami, to wymyślają, że hak ma być odczepiany, termometr elektroniczny, a ślimak to ryba lądowa. Nie ze mną polemizuj, tylko z UE i RP :]

Son - Goku
22-12-13, 12:25
Heh :D

DELA
26-12-13, 17:26
Mi niebiescy chcieli zabrac dowód..bo nie mam wbitego haka..tłm.policji..kumpel biegł po klucze do mnie 1.5km,i musialem zdemontowac:D..oczywiscie wrócił na swoje miejsce

Son - Goku
26-12-13, 18:05
dlatego klucze noszą w bagażniku.

W sumie powinny być w każdym aucie jakieś podstawowe narzędzia na różne akcje.