Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie o naprawę gwintu

darius_bizi
14-12-13, 17:17
Witam , robię kapitalny remont swojego silnika . Już mam wszystko złożone i spotkała mnie niemiła przy napinaczu po poprzednich właścicielach (już przy wykręcaniu śruby wychodziły mi opiłki i czułem , że będzie kłopot z gwintem ) , przy wkręcaniu całkiem zniszczył się gwint . Zastosowałem helicoil wkręciłem sprężynkę ale przy dociąganiu kluczem dynamometrycznym zaczęło przeskakiwać-uszkodziło sprężynę . Następnie wkręciłem kolejną sprężynę i wkleiłem szpilkę na klej JB WELD ale również puściło ; / . Aktualnie mam otwór m12 z zajechanym gwintem ... jestem zdesperowany i nie wiem co z tym już robić . Czy ktoś wgl dorabia tuleję zewn m14 wewn m10 ? A może jakaś szpilka stopniowana m14 x m10 ? Może ktoś wie kto w trójmieście się podejmie regeneracji tego gwintu ? Chciałbym już odpalić samochód ale jak zwykle są niespodzianki ; /

ma1ster
14-12-13, 19:06
trzeba udać się do śpeca tokarza... wytoczy Ci tulejkę jaką będziesz chciał, tj. ile masz miejsca na około, M10 można naprawić tulejką minimalną M12 na zewnątrz, można M13 czy M14, wszystko zależy czy załatwisz sobie gwintownik odpowiedni...