PDA

Zobacz pełną wersję : pompa paliwa, przekaźnik ???

gaca1
26-03-08, 20:11
Witam mam pytanko .,a zarazem problem :((((::z Honda civic 1.5 16v rok 92 ostatnio miałem problemy z przekaźnikiem pompy paliwowej ,prze lutowałem styki i było ok auto pięknie odpalało ale wczoraj niestety nie odpaliło tylko zastanawia mnie czy to ten przekaźnik tak się popsuł ,że nic z niego nie będzie czy to np. Nie pompa paliwowa ,teraz tak jest jak przekręcam stacyjkę to słychać cykniecie przekaźnika ,ale nie słychać jak zaczyna szumieć pompa paliwowa ,czyli nie podaje paliwa :(( odkręciłem zaraz pod tylnym siedzeniem taka klapkę co po dnia jest pompa paliwowa pod ta klapa są dwa przewody paliwowe i są dwie wtyczki rozłączyłem te wtyczki i zauważyłem że na ich stykach kostki jest dużo tak jak by białego smaru ,takiej mazi ,i tu pytanko czy ten smar ma być na tych stykach czy nie ????? bo może przez ten smar nie ma napięcia i pompa nie dzieła jeśli można bardzo proszę o odpis .

piotrstrojek
26-03-08, 20:22
To normalne - na większości styków w Hondach - o kostkach które są na zewnątrz nie wspominając znajdziesz taką maź - jest to smar któy ma izolować styki od wody - wątpię żeby powodował on to że nie ma napięcia na stykach przy pompie.

gaca1
26-03-08, 20:25
Dzięki czyli jednak przekaźnik padał ,mam jeszcze pytanko jest może bezpiecznik odpowiedzialny za pompę paliwowa??

piotrstrojek
26-03-08, 20:39
Aż normalnie założyłem bambosze i poszedłem obczaić - na tej rozpisce w kabinie ani pod maską nie znlazłem niczego co by brzmiało jak "fuel pump" więc zaryzykuję że jest albo podpięta pod jakieś inne urządzenie, które z kolei ma bezpiecznik albo jest podpięta bezpośrednio pod zapłon.

Niech ktoś jeszcze się wypowie na ten temat, ale myślę że jeśli pompka ma zasilanie 12V to chyba można ją podpiąć na krótko pod aku i sprawdzić czy chodzi...

gaca1
26-03-08, 21:09
Dzięki ze miałeś ochotę i poszedłeś to sprawdzić :) właśnie ciekawe czy jest bezpiecznik od pompy czy nie ,jak wcześniej pisałem to jednak chyba nie wina tego smaru we wnacz wtyczek :(