Zobacz pełną wersję : Jakie felgi zamiast dystansów?
Witam
Mam pytanie, gdyż rozważam 2 opcje, aby koła były bliżej obrysu auta a nie schowane w nadkola - w przypadku fabrycznych alufelg zostaje montaż dystansów.
Zastanawiam się jednak nad zmianą felg na 18" i aby uniknąć problemu schowanych w nadkola kół pytanie jakich alusów szukać - z jakim ET?
Fabryczne, schowane alu mają ET55 - czyli jeśli chcę, aby były mniej schowane to muszę szukać z mniejszym ET? Np. 42 lub 35?
pozdrawiam
butler.gdansk
14-12-13, 17:07
Tu masz podstawowe narzędzie dzięki któremu będziesz mógł dobrać odpowiednią felgę.
Oprócz ET trzeba patrzeć też na szerokość felgi.
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/kalkulator-et-felgi
Ja w 17" mam chyba maksymalnie odsunięte. Nie znam przynajmniej nikogo kto by miał szerzej bez zmieniania opon i robienia negatywu.
ET33 i szerokość 7,5", do tego obniżone zawieszenie 25mm i nic nie obciera.
Jako dodatek mam jednak śruby mimośrodowe na przednim zawieszeniu bo kąty były kiepskie.
http://img580.imageshack.us/img580/4373/r9s7.jpg
http://img845.imageshack.us/img845/2866/3dok.jpg
Przy wyborze 18" musi być minimalnie wężej, 2-3mm będzie ok.
Chodzi o to że opona trochę inaczej się układa w profilu (bardziej idzie pionowo)
np. ET48 8,5" szerokości lub ET42 8" szerokości jest już optymalnie.
ok, a przy 17? np. 17" szerokość 7J i ET35 ? w sumie mam nowe opony 225/45r17 i może same felgi bym sobie zmienił
7j to waska felga wiec przy et35 moim zdaniem będzie ok
Ja zaryzykowałem i kupilem 8x18 et38, dzisiaj przymierzałem i tył siedzi super ale z przodu jest równiutko z obrysem lub minimalnie więcej. Trochę się obawiam czy przy eibachu -25 który zamierzam nabyć nie bedzie problemu ale to okaże się na wiosnę
butler.gdansk
14-12-13, 17:45
ok, a przy 17? np. 17" szerokość 7J i ET35 ? w sumie mam nowe opony 225/45r17 i może same felgi bym sobie zmienił
Przecież Ci napisałem wszystko, dałem linka do kalkulatora felg i powinieneś sobie sam policzyć.
17" 7J ET35 będziesz miał felgę schowaną o 8mm względem mojej co jest na fotce, ale będzie wysunięta względem OEM 7J ET55 o 20mm
7j to waska felga wiec przy et35 moim zdaniem będzie ok
Ja zaryzykowałem i kupilem 8x18 et38, dzisiaj przymierzałem i tył siedzi super ale z przodu jest równiutko z obrysem lub minimalnie więcej. Trochę się obawiam czy przy eibachu -25 który zamierzam nabyć nie bedzie problemu ale to okaże się na wiosnę
No... Szeroko. Pomyśl o śrubach mimośrodowych.
http://czuczu.estrefa.pl/img/CLIO/slides/55555555555555555555555555555.JPG
butler te śruby duzo Ci pomogły? a co ze ścinaniem opon? zuważyłeś to w jakims dużym stopniu?
Z twojego kalkulatora wynika że bede miał o 1mm szerzej niz ty także ryzyko jest że bedzie kiszka
butler.gdansk
14-12-13, 19:29
1mm szerzej (na koło) i do tego 18" bardziej w pionie idzie niż 17" bo profil mniejszy. W połączeniu z Eibachem -25mm...hmm... Musiałbyś spytać kogoś mającego taką konfigurację.
Wg. mnie będzie przycierać przy obciążonym aucie lub "lepszych" nierównościach.
Śruby mi dużo pomogły. Auto odczuwanie lepiej się prowadzi w zakrętach, no i koła chowają się w nadkolach.
Szołek mi to doradził. Jak do niego wpadłem po inne mody to od razu zwrócił uwagę na kiepskie kąty.
Nie ścina opon, negatyw jest minimalny.
przetestuję na wiosnę - zobaczymy co bedzie. Te sruby mimośrodowe to ciekawy temat, powiem szczerze, że nie pomyślałbym w ogóle o tym. A kto wie, może uratuja mi tyłek (a raczej nadkole)
Ja zaryzykowałem i kupilem 8x18 et38, dzisiaj przymierzałem i tył siedzi super ale z przodu jest równiutko z obrysem lub minimalnie więcej. Trochę się obawiam czy przy eibachu -25 który zamierzam nabyć nie bedzie problemu ale to okaże się na wiosnę[/QUOTE]
jakie masz opony na tych felgach? 235/40? 235/35 ?
mam 225/40zr18 ale jeszcze nie założone więc nie moge zrobić jazdy próbnej
hmm czyli na 7J wchodzą opony o szerokości 225 i na 8J również o tej szerokości? 225 to chyba trochę wąskie opony na 8J? tak mnie się wydaje
spokojnie podejdą, ja lubie jak są delikatnie naciągnięte a nie baloniaste :)
"cultstajlowcy" naciągają 195 na felgi 9 cali więc myślę, że u mnie nie będzie problemów
Poza tym wieksza i cięższa felga i tak bardziej obciąży auto, dlatego nie będe go jeszcze dobijał niepotrzebnie szeroką oponą
butler.gdansk
15-12-13, 15:30
Ja będę na wiosnę zakładać na nowe 18" 8,5J et48 opony 225/40/18 i jestem pewien że będzie ok bo wiele ufoków jeździ w takim setupie.
mnie bardzo się podobają 18" oryginalne felgi STORM, ale na 18" po dziurawym mieście to byłaby pewnie masakra, już na 17 jest sztywno a to ma być auto rodzinne a nie bolid :)
225 to chyba trochę wąskie opony na 8J
będzie pasować idealnie, 7'' to a oponę 205
będzie pasować idealnie, 7'' to a oponę 205
oem 225 siedzi tez na 7"
oem 225 siedzi tez na 7"
Wiem, ale 7" dla opony 225 to jest minimum
butler.gdansk
15-12-13, 23:02
Dlatego Honda dała takie cegłówki od Michelina zamiast normalnych opon do tych felg. Kiedyś grubo się zastanawiałem po co w tym samochodzie OEMowa opona miała indeks do 300km/h.
Jeśli mowa o maksymalnym odsunięciu to tu macie felę JR3 18"/ 8" / ET30
Weszła, i nie trze... Ale opona to chyba 215/30 lub w podobna. Mimo odsuniętej sporo feldze opona o zupełnie innym profilu niż dedykowany w oem fajnie się ułożyła pod nadkole.
Wygląda kozacko, ale spójrzcie na prześwit - masakra :)
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1277385_638127009531596_1993739550_o.jpg
A tu coś do czego można doprowadzić jak ktoś przesadzi... Parametrów nie znam.
http://img683.imageshack.us/img683/8352/fn2m.jpg
czerwony ma z przodu jak nic 9 cali - dla mnie kozak choć w naszych warunkach ten samochód by nie jeździł
dobra guma (czyt. odpowiednio naciągnięta) daje dużo do wyglądu i można troszkę bardziej poszaleć z odsadzeniem, ja osobiście z chęcią bym założył 215/40 na felgę 8x18 ale akurat znalazłem ładne 225 za dobra kasę
butler co do czarnego to w sumie nie wiemy czy listwy i nadkola nie są podcinane, tego na zdjęciu nie widać, chyba że wiesz coś wiecej o nim