Zobacz pełną wersję : Zmiana koloru przednich kloszy, legalne?
Witam, tak jak w temacie, chce zmienić kolor przednich kloszy w mojej '[H] V' na niebieski za pomocą folii, i tu pytanie...
-Czy to legalne?
-Żaden "niebieski" sie do tego nie doczepi?
-Ktoś to robił?
-Może jakiś inny kolor do czerwonego koloru nadwozia ?
Z góry dzięki za odpowiedzi. Wesołych Ś.!
Taki chcę efekt:
https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/q71/1480581_665675383475019_2016771787_n.jpg
Szybko bedziesz rwal ta folie z lamp przy pierwszej lepszej kontroli ;d
Trochę wiocha
Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4
o ile się nie mylę to w przepisach nie jest określany kolor kloszy, tylko kolor światła którym świeci
poza tym w evo to nawet wygląda, a w civicu to raczej niebardzo
Ja zamówiłem troche jaśniejszą folie niż na zdjęciu z Evo, dlatego myśle że nie będzie to tak wiejsko wyglądać, na szczęście to tylko folia i moge ją ściągnąć w każdej chwili, ale dzięki wielkie za wasze opinie, .
wklej zdjęcia do tematu jak ją przykleisz :P
tomalacivic
15-12-13, 14:01
bezsens jak dla mnie,niema to jak niebiescy cie zatrzymają w ulewę i karzą ci ściągać te folie z lamp a ty stój jak ta parówka w lejący deszcz i zrywaj folie,a inni kierowcy będą się na ciebie gapić i śmiać powodzenia
Ale czy aby na pewno? A jak włoży jakieś mocne żarówki Nightbreaker czy Megalight to nie będzie w porzo?
Zastanawiam sie teraz czy przypadkiem nie zamowic czarnej folii bo powinna przymaskowac troche xenon bez soczewki...
Czarna lampa kozak - ale ciekawe jak z tlumieniem swiatla...
Son - Goku
15-12-13, 17:37
ktoś z moim dziale miał przyciemnione przednie klosze.
Ale już nawet nie wiem, co i jak.
Fajna sprawa, aczkolwiek mocno nie przyciemniają, gdyż też to robiłem.
Niestety musiałem wywalić, gdyż zle oklejoną miałem.
Zastanawiam sie teraz czy przypadkiem nie zamowic czarnej folii bo powinna przymaskowac troche xenon bez soczewki...
Ty mówisz poważnie ?
W innym temacie myślałem że zrozumiałeś ale widzę że jednak nie
Sory Seba ale ręce opadają
Ty mówisz poważnie ?
W innym temacie myślałem że zrozumiałeś ale widzę że jednak nie
Sory Seba ale ręce opadają
Daj mi kase na soczewki dzis to jutro je kupie i do weekendu zaloze - wszyscy slepi ludzie gapiacy sie w moje lampy beda mogli odetchnac z ulga. Zreszta przed chwila wrocilem z trasy - szczerze - specjalnie gapipem sie jak pipa w nadjezdzajace wozy i wiesz co? Zarowki tez raza. Zrobmy zakaz jazdy na swiatlach noca bo przciez swiatlo razi...
Juz tamten temat skonczylismy, jednych HIDy raza drugich nie, ja naleze do tych ktorych nie raza i koniec tematu.
A tak powaznie, czarna lampa z przodu strasznie mi sie podoba - kwestia jak mocno bedzie tlumic swiatlo.
Kolega wczesniej cos juz o tym napisal wiec mniej wiecej wiem czego zie spodziewac. Pomysl fajny - na tym EVO wyglada profesjonalnie. Moze sie skusze :) a jak z cena takiej folii? Podrzuccie jakiegos linka please :)
Juz tamten temat skonczylismy, jednych HIDy raza drugich nie, ja naleze do tych ktorych nie raza i koniec tematu.
Jak uważasz
A tak powaznie, czarna lampa z przodu strasznie mi sie podoba - kwestia jak mocno bedzie tlumic swiatlo.
Znajomy miał co prawda w Vectrze i wygląd bajka ale idąc dalej światło porażka i żeby tego było mało przy pierwszej kontroli w Poznaniu żegnał się z dowodem i musiał przywitać z lawetą
O kosztach chyba mówić nie muszę
To nie da sie tego zerwac na miejscu w razie "w" ?
Nie bede wozil zamp OEM w bagazniku przeciez :/
Tyle ze mam zalozone lampy zespolone z czystym szklem i ciemnym wnetrzem, moze by nie zczaili ze jest jakas extra folia, jest szansa?
To nie da sie tego zerwac na miejscu w razie "w" ?
Pewnie idzie ale zależy na kogo trafisz.W jego przypadku nie było w ogóle gadania i tak sobie myślę że policjant chciał dać konkretnie nauczkę żeby się odechciało
Seba27 , ja stąd zamówiłem tą folie : http://allegro.pl/termoplastyczna-folia-do-lamp-30x50cm-12-kol-i3738487864.html
napisze coś więcej jak przyjdzie.
Pewnie idzie ale zależy na kogo trafisz Przepis mowi ze masz prawo naprawic usterke na miejscu, wiec podczas kontroli i problemu mozesz zerwac folie, wtedy ten element samochodu jest sprawny (o ile masz homologowane lampy), jednakze nie usuwa to problemu pana czepliwego a watpie abys wszystko mial w aucie 100% przepisowe.
pomijając fakt, że mogą uznać auto za nie zdolne do kontynuowania jazdy w ruchu, za brak najmniejszej pierdoły, lub podejrzenie przekroczenia emisji spalin/norm dźwięku etc i z dowodzikiem papa
Przyszła folia. Tak jak sie spodziewałem jest chyba troche za ciemna żeby nakleić ją na lampy. Z resztą zobaczcie. Nakleiłem ją na kierunkowskaz żeby zobaczyć jak by to mniej więcej wyglądało.
I wyszło tak:
http://images65.fotosik.pl/487/119cc97603a6f9f4.jpg
jak zobaczylem ta czarna na aukcji to wlasnie stwierzilem ze jest zbyt czarna i bedzie straszny przypal z tym.
Ta w zasadzie tez jest jak dla mnie zbyt ciemna
Tak jak sie spodziewałem jest chyba troche za ciemna żeby nakleić ją na lampy.
Też tak uważam
Prędzej pobawiłbym się farbką do witraży ale z kompresorem bo pędzelek odpada.
Sam się obecnie zastanawiam czy nie wpylić taką farbką obrysów klosza z tym że ja mam soczewkę i wnętrze lampy na czarno.
Son - Goku
26-12-13, 13:32
Pędzlem też można pomalować, potem polerka by zgładzić powierzchnie i tyle.
Pędzlem też można pomalować, potem polerka by zgładzić powierzchnie i tyle.
Żeby to miało sens musi malować od wewnątrz więc polerka hmmm ciężko by było.
Son - Goku
26-12-13, 18:17
No tak, złe zrozumienie zdania.
Więc pędzelek odpada.
Grzybohun94
26-12-13, 18:54
no tak, ale taka folia sie nadaje żeby zrobic sobie pasek na górze szyby przedniec żeby aż tak słoneczko nie raziło :D to jedyne do czego się nadaje
No według mnie też ta folia troszkę zbyt ciemna, jednak panowie policjanci pewnie się przyczepią a potem tak jak pisaliscie juz wszystko zalezy o tego jaki dzien akurat mają.
Z tą policją to zawsze lipa jest. Do tej pory kiedy zatrzymywali mnie do kontroli to nie czepili się przyciemnionych tylnych lamp i usdm oraz z przodu amberów. Zawsze jednak nie pasowała im tablica usdm, tow hook, nawet jeden dociekliwy raz kazał podnieść przednią szybe bo była opuszczona a tylne przyciemnione. Już myślał że za to uwali. Teraz właśnie dojdzie kwestia bixenonu w przednich lampach (przerobione clear black) czy ktoś już ma jakieś myki na nich jeżdżąc nawet na xenonie bez soczewki? :D
Zapomnij o xenonie bez soczewki.Ja mam soczewki i xenon h4, jak co to w każdej chwili mogę założyć zwykle żarówki.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
czy ktoś już ma jakieś myki na nich jeżdżąc nawet na xenonie bez soczewki?
tak ja mam: nie montowac
Zapomnij o xenonie bez soczewki.Ja mam soczewki i xenon h4, jak co to w każdej chwili mogę założyć zwykle żarówki.
A czym brak soczewki wyklucza zalozenie zwyklych zarowek?
Ja mam HIDy bez soczewki i w 10-15minut zakladam zwykle zarowki, silencer i wykrecam haka...
Jesze nigdy tempaki yebane nie zauwazyly ze A lampy nie maja homologacji europejskiej i B ze nie mam podswietlenia tablicy... Boli ich ze masz a oni nie i tyle - wyluzuj ;)
Boli ich ze masz a oni nie i tyle
Raczej to, że oślepiasz wszystkich z przeciwka jeszcze gorzej niż wszyscy debile z lampami świecącymi w niebo. I co to za argument
Daj mi kase na soczewki dzis to jutro je kupie i do weekendu zaloze
Jak nie masz kasy na mody, to ich nie rób i jeździj serią, a jak już coś robisz, zrób to porządnie.
Czy mozna xenon do seryjnych nie ma co roztrzasac bo juz jest oddzielny temat o tym i znowu zaczną się głupie dyskusje na ten temat.Skupcie sie o zmianie koloru kloszy jak w temacie.
Raczej to, że oślepiasz wszystkich z przeciwka jeszcze gorzej niż wszyscy debile z lampami świecącymi w niebo. I co to za argument
Jak nie masz kasy na mody, to ich nie rób i jeździj serią, a jak już coś robisz, zrób to porządnie.
A widziales jak oslepiam?
Skoncz pier***** prezesie - robie sam, dla siebie, innym nie szkodze a ty strazniku teksasu zachowaj rownanie do debili dla kolegow i sobie rownych.
Inside - co do tematu tych folii - jak dla mnie to to jest sporo za ciemnie i juz na 1 rzut oka bedzie mocno tlumic swiatlo.
Poza tym z cala pewnoscia beda przyciagac uwage wszystkich wlacznie ze strozami prawa a to chyba najwiekszy problem dla uzytkownikow. Ja zrezygnowalem ze wzgledu na zbyt czarna czern... Reszta kolorow jakos mi nie podchodzila...
nie unoś się tak bo chyba masz jakiś problem.
pomyśl o innych użytkownikach i nie mów mi że te zenony nie oślepiają. pomyśl ze to że ciebie nie rażą takie światła nie znaczy że innych też nie rażą !!!!!! co to w ogóle za rozumowanie jest ???? z choinki sę urwałeś ?? pomyśl że możesz oślepić człowieka, który jedzie z rodziną, straci panowanie nad pojazdem i finał może być tragiczny.
przeczytaj swoje posty jeszcze raz i zastanów się!!!!!!!
Ty tez sie zastanow bo widze ze ty wlasnie masz problem - jak niedowidzisz czy nie umiesz jezdzic to nie zwalaj winy na innych bo to czy tamto.
Bo droga byla za sliska, bo pobocze bylo nieoswietlone, bo razil mnie ktos z naprzeciwka, bo baba dostala okresu... Chlopie ile ty po drogach jezdzisz?? Nienormalny jestes jakis? Z tego co piszesz wnioskuje ze tak bo skoro ktos cie z przeciwka oslepia na tyle ze nie widzisz gdzie jechac a pomimo to dalej jedziesz to gratuluje pomyslowosci. SKAD KOLEJNY INTELIGENCIE WIESZ JAK SWIECA MOJE LAMPY I GDZIE TYM WOZEM JEZDZE?? Sam przeczyta swoj post i skoncz sie czepiac bo przyyebales sie do rzeczy nawet NIE NA TEMAT A SWE ZALE TRZEBA BYLO WYLEWAC W TEMACIE DO TEGO POSWIECONYM... Koniec OT - Xenon razi, oslepia i zabija niewinnych ludzi a ja jestem zly!
Uscislajac, sa specjalne zarniki hidow do lamp bez soczewki. Jezdzilem bez soczewki przez rok, teraz z soczewka i nie oslepiam i nie oslepialem innych bardziej niz inny uzytkownik drogi...
Son - Goku
31-12-13, 12:29
Uscislajac, sa specjalne zarniki hidow do lamp bez soczewki.
Pierwsze słyszę...
:) w zasadzie ja tez.
Ja mam czyste szklo w lampach usa ktore sa ustawione na max w dol i mijajac swoj wlasny samochod noca z przeciwka gdy tylko sie na niego nie gapie jest ok. Duzo bardziej jednak oslepiaja mnie inne auta czesto nawet zwykla zarowka. Zdazaja sie tez fantasci co w zlykle lampy wsadzaja xenon 12000K i zostawiaja jeszcze normalna wysokosc... Takiego auta sie w dzien nie da minac a co dopiero noca. Ja rozumiem wszystko, naprawde ale nie wrzucajcie wszystkich do jednego worka. Da sie ogarnac lampy ze slabym xenonem np 4000Ku stawic je nisko i juz nie jest zle. Czyste szklo to dodatkowy atut.
Skoncz pier***** prezesie - robie sam, dla siebie, innym nie szkodze a ty strazniku teksasu zachowaj rownanie do debili dla kolegow i sobie rownych.
Po pierwsze, naucz się chłopaczku czytać ze zrozumieniem, bo debilem nie zostałeś przeze mnie nazwany. I trochę grzeczniej, bo ani ja, ani ceelx nie jesteśmy twoimi kolegami.
Po drugie, szkodzisz, tylko nie potrafisz tego zrozumieć panie "najmądrzejszy w całej wsi".
Ja mam czyste szklo w lampach
Które nigdy się nie brudzi, sprysków pewnie też nie masz, bo po co.
gdy tylko sie na niego nie gapie jest ok
Więc oczekujesz, że jadący z naprzeciwka będą patrzyli tylko na połowę drogi, bo wielki pan i władca z xenonami jedzie?
Xenon nie jest zły, problemem są ludzie, którzy montują go w lampach do tego nieprzystosowanych i swoją bezmyślnością stwarzają takie samo zagrożenie jak ci, którzy nie mają odpowiednio wyregulowanych świateł. Różnica polega na tym, że montując xenon, robisz to z premedytacją. Cudowne jest też kiedy taki mistrz tuningu jedzie x kilometrów za mną i napieprza prosto w lusterka. Tyle ode mnie, dalszej "dyskusji" prowadzić na ten temat nie zamierzam, bo to jak zapasy ze świnią w błocie - świni zaczyna się w pewnym momencie podobać.
nie unoś się tak bo chyba masz jakiś problem.
pomyśl o innych użytkownikach i nie mów mi że te zenony nie oślepiają. pomyśl ze to że ciebie nie rażą takie światła nie znaczy że innych też nie rażą !!!!!! co to w ogóle za rozumowanie jest ???? z choinki sę urwałeś ?? pomyśl że możesz oślepić człowieka, który jedzie z rodziną, straci panowanie nad pojazdem i finał może być tragiczny.
przeczytaj swoje posty jeszcze raz i zastanów się!!!!!!!
nie pieprz jak troskliwy miś
w civicu posadzonym na glebie ciagle mnie cos oślepia
wypadku przez to nie spowodowałem
Bo droga byla za sliska, bo pobocze bylo nieoswietlone, bo razil mnie ktos z naprzeciwka, bo baba dostala okresu... Chlopie ile ty po drogach jezdzisz?? Nienormalny jestes jakis? Z tego co piszesz wnioskuje ze tak bo skoro ktos cie z przeciwka oslepia na tyle ze nie widzisz gdzie jechac a pomimo to dalej jedziesz to gratuluje pomyslowosci. SKAD KOLEJNY INTELIGENCIE WIESZ JAK SWIECA MOJE LAMPY I GDZIE TYM WOZEM JEZDZE?? Sam przeczyta swoj post i skoncz sie czepiac bo przyyebales sie do
x2
:)y wsadzaja xenon 12000K i zostawiaja jeszcze normalna wysokosc... Takiego auta sie w dzien nie da minac a co dopiero noca. Ja rozumiem wszystko, naprawde ale nie wrzucajcie wszystkich do jednego worka. Da sie ogarnac lampy ze slabym xenonem np 4000Ku stawic je nisko i juz nie jest zle. Czyste szklo to dodatkowy atut.
zdajesz sobie sprawe ze 12000K i 4000K to nie siła a barwa świtła:D
i akurat 4000k swieci mocniej niz 12000K
Xenon nie jest zły, problemem są ludzie, którzy montują go w lampach do tego nieprzystosowanych i swoją bezmyślnością stwarzają takie samo zagrożenie jak ci,
zagrożenie to stawrzaja barany które ida srodkiem nie oswietlonej drogi na seryjnych lampach nie mam szans ich zauwazyc w pore jadac nawet przepisowe 90 km/h
zdajesz sobie sprawe ze 12000K i 4000K to nie siła a barwa świtła:D
i akurat 4000k swieci mocniej niz 12000K
Kurcze nie wiem wiec chyba o czym gadam - fakt ze 12K mial znajomy w Volvo i klalem na niego przez pare dni po czym je wymontowal. Swiatlo nie bylo niebieskie a fioletowe - i tak razilo jakby mi ktos lampa blyskowa walil w oczy - tylko nie mrugaly... W dzien sie goscia nie dalo minac - nawet patrzac gdzie indziej - wystarczylo ze katem oka dostrzeglem to swiatlo i bialo przed oczami... :(
Fakt faktem ze noca nigdy nie jechal na lepszych swiatlach (bo widac bylo jak w dzien) ale udalo mu sie to wyperswadowac jakos
EDIT:
Po pierwsze, naucz się chłopaczku czytać ze zrozumieniem, bo debilem nie zostałeś przeze mnie nazwany. I trochę grzeczniej, bo ani ja, ani ceelx nie jesteśmy twoimi kolegami.
Po drugie, szkodzisz, tylko nie potrafisz tego zrozumieć panie "najmądrzejszy w całej wsi".
Maskunt - probowalem znalezc w tej wypowiedzi sens ale wybacz - wciaz atakujesz - bez jakiegos sensownego poparcia - cos jakby - bo mi to przeszkadza i kazdy jest taki sam...
Xenon nie jest zły, problemem są ludzie, którzy montują go w lampach do tego nieprzystosowanych i swoją bezmyślnością stwarzają takie samo zagrożenie jak ci, którzy nie mają odpowiednio wyregulowanych świateł. Różnica polega na tym, że montując xenon, robisz to z premedytacją. Cudowne jest też kiedy taki mistrz tuningu jedzie x kilometrów za mną i napieprza prosto w lusterka. Tyle ode mnie, dalszej "dyskusji" prowadzić na ten temat nie zamierzam, bo to jak zapasy ze świnią w błocie - świni zaczyna się w pewnym momencie podobać.
Tu znow mierzysz ludzi jedna miara - pewnie swoja ;) - uwierz mi - ze majac ustawione lampy na MAX w dol jest ok - poza tym ja NIGDY nie jade za nikim dluzej niz 2minuty ;)
Kolegami nie bedziemy napewno ale plakac z tego powodu nie zamierzam - zas co do dygresji o wsi, swini i oczekiwania szacunku na ktory NIE ZASLUZYLES w zaden sposob chcialbym ci powiedziec ze rozmowa z toba to jak polemika z idiota - najpierw sprowadzasz ludzi do swojego poziomu a potem pobijasz doswiadczeniem...
Twoja racja jest najtwojsza i basta :)
Czy mozna xenon do seryjnych nie ma co roztrzasac bo juz jest oddzielny temat o tym i znowu zaczną się głupie dyskusje na ten temat.Skupcie sie o zmianie koloru kloszy jak w temacie
TU JEST JUZ TEMAT ZAMKNIETY PAROKROTNIE A NIEKTORZY WCIAZ TO SAMO... - bo zamkneli inny temat i cza tu sie zalic...
nie pieprz jak troskliwy miś
w civicu posadzonym na glebie ciagle mnie cos oślepia
wypadku przez to nie spowodowałem
ja też nie, chociaż cały czas jestem oślepiany, ale ktoś może :/ miałem swoje ferio na xenonie w lampie z gładkim szkłem i zdjąłem po kilkukrotnym mienięciu się z nim "oko w oko"
to jest moje zdanie i go nie zmienię. nie powinno się zakładać tych xenonów.
ja też nie, chociaż cały czas jestem oślepiany, ale ktoś może :/ miałem swoje ferio na xenonie w lampie z gładkim szkłem i zdjąłem po kilkukrotnym mienięciu się z nim "oko w oko"
to jest moje zdanie i go nie zmienię. nie powinno się zakładać tych xenonów.
ceelx - sorry za owczesny ton wypowiedzi - fakt troszeczke przesadzilem ale jak reaktor napisal - poleciales mocno z ta troskliwoscia. Twoje zdanie szanuje - ale nie wiem jak miales to ustawione i czy eksperymentowales i co dla ciebie znaczy razi...
Każdy temat o lampach schodzi na wojenkę o "zenonach" ja wolę jak z przeciwka jedzie "zenon" w zglebionym Civicu niż xenon w jakimś suvie który yebie po oczach że nic nie widać. Ale temat "zenonów" jest wieczny jak z LPG.
ceelx - sorry za owczesny ton wypowiedzi - fakt troszeczke przesadzilem ale jak reaktor napisal - poleciales mocno z ta troskliwoscia. ..
poleciałem, może i za mocno, ale przynajmniej zwróciło to uwagę.
nie wiem jak miales to ustawione i czy eksperymentowales i co dla ciebie znaczy razi...
nic nie experymentowałem. poprostu wsadzilem żarniki bixenon w gniazda na H4 i tyle. op€ściłem na sam dół i dalej raziło, więc postanowiłem wyjąć.
imo zwykła żarówka mniej razi, nawet przy złym ustawieniu, niż "zenon"
ja wolę jak z przeciwka jedzie "zenon" w zglebionym Civicu niż xenon w jakimś suvie który yebie po oczach że nic nie widać.
na to już nie ma wpływu a o zenonach ja nie mówię tylko o civach zglebionych czy nie ;)
Michalll_1991
08-01-14, 17:49
Zarniki ksenonowe do seryjnej lampy bez soczewki, yebie po oczach niemiłosiernie. Jakby nie było ustawione to wali po galach. Jeszcze wszyscy pakują najbardziej walace po oczach 6000K.
Jak robić to robić przynajmniej z soczewką..
Raz przy mnie taki wyciągał, a ja deptałem :)
Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka
Chryste Panie, xenon HID można założyć bez soczewki, ale tylko i wyłacznie do nie karbowanych lamp - seria - tylko do clearów. Do lampy bez soczewki, żarnik ma taką jak by soczewkę sam w sobie. : ) Przyjrzyjcie się dokładnie zdjęciom zestawów. :) Oczywiście xenon z soczewką najlepiej wspólpracuje i najlepiej wygląda, ale są ludzie którzy woleli by zostawić na przykład seryjny wygląd lamp.; ) Sam mam zakupiony już xenon do znienawidzonych angel'ow które mi osobiście się podobają, no i mają seryjnie soczewkę, mają homologację. :) Zostało założyć seryjny sprysk na lampy i można śmigać, nie powinni się czepiać. Choć zasada posiadania xenonów jest prosta:
1. Soczewka (bądź lampa seryjnie przygotowana do xenonu czyli clear bez karbowania)
2. Spryskiwacze lamp
3. Samo poziomowanie lampy (chodzi o zakręty, wzniesienia i inne tego typu tematy)
Tak powinny wyglądać przepisowe xenony. :)
Ale można oczywiście nie mieć tego samo poziomowania, i poprostu ustawić je o 35% niżej niż seryjną lampę i nie powinno być już problemu z oślepianiem innych.
No i trzeba pamiętać że jednak prawdziwa soczewka gwarantuje nam skupienie światła na konkretnym miejscu, nie ma efektu rozproszenia światła. :)
Pozdrawiam, i bez spiny. :)
nawet jak zrobisz spryski nie spryski a trafisz na czepliwych gliniarzy to zapytaja albo sami podejda zobaczyc czy masz wybita homologacje na ksenon, albo posprawdzaja czy masz poziomowanie ( przelacznik ) reflektorow w kabinie.
Son - Goku
14-01-14, 20:25
http://allegro.pl/termoplastyczna-folia-do-lamp-30x50cm-12-kol-i3879178379.html
Tu można zakupić jasną niebieską folię.
Więc nie będzie to "policyjny" kolor, ale jak rzeczywiscie wyglądać będzie...
Chryste Panie, xenon HID można założyć bez soczewki, ale tylko i wyłacznie do nie karbowanych lamp - seria - tylko do clearów. Do lampy bez soczewki, żarnik ma taką jak by soczewkę sam w sobie. : ) Przyjrzyjcie się dokładnie zdjęciom zestawów. :) Oczywiście xenon z soczewką najlepiej wspólpracuje i najlepiej wygląda, ale są ludzie którzy woleli by zostawić na przykład seryjny wygląd lamp.; ) Sam mam zakupiony już xenon do znienawidzonych angel'ow które mi osobiście się podobają, no i mają seryjnie soczewkę, mają homologację. :) Zostało założyć seryjny sprysk na lampy i można śmigać, nie powinni się czepiać. Choć zasada posiadania xenonów jest prosta:
1. Soczewka (bądź lampa seryjnie przygotowana do xenonu czyli clear bez karbowania)
2. Spryskiwacze lamp
3. Samo poziomowanie lampy (chodzi o zakręty, wzniesienia i inne tego typu tematy)
Tak powinny wyglądać przepisowe xenony. :)
Ale można oczywiście nie mieć tego samo poziomowania, i poprostu ustawić je o 35% niżej niż seryjną lampę i nie powinno być już problemu z oślepianiem innych.
No i trzeba pamiętać że jednak prawdziwa soczewka gwarantuje nam skupienie światła na konkretnym miejscu, nie ma efektu rozproszenia światła. :)
Pozdrawiam, i bez spiny. :)
Ad1 - clear + HID bez soczewki = zło
Ad2 - HID pod H4 i żarówka z "taką jakby" soczeweczką? fake bi-xenon na H4 to cud konstrukcji który ma realizować mijania i drogowe, nie ma tam żadnych soczewek.
Ad3 - HID + angel eye, to chyba najmniej dokuczliwe rozwiązanie jeżeli ktoś chce xenon niskim kosztem, choć jak powszechnie wiadomo soczewki w wszystkich angelach są po prostu niskiej jakości (mają homologację pod żarówkę halogenową nie HID ;) ),
Ad4 - nie ma czegoś takiego jak "lampa seryjnie przygotowana pod xenon czyli clear" , clear nie jest lampą pod xenon (dot. lamp typu clear do V gen)
Ad5 - Mylisz kolego adaptacyjne systemy oświetlenia które ciągle zmieniają "ustawienie" z systemem autopoziomowania który działa jednorazowo podczas włączenia zapłonu.
Ad6 - obniżenie o 35% ale co to da? - mniej światła dla Ciebie a oślepianie na tym samym poziomie.
A tak w ogóle to który to już raz poruszana jest kwestia HIDu w seryjnych lampach... ile można.