PDA

Zobacz pełną wersję : Koło pasowe się nie kręci, urwało się??

piter123
26-03-08, 14:14
Witam, w mojej hani 5gen z silnikiem D16A9 dzis podczas jazdy zapaliła się lampa od aku, więc zajrzałem pod maskę i widze ze tam wogóle nie kreci sie koło pasowe zadne paski nie chodza, widze ze nic nie jest przyblokowane( w sensie ze alternator luzno chodzi i od wspomagania tez) myślicie ze to koło poprostu sie ułamało na zębach?? dobam ze silnik normalnie odpalam

karpik85
26-03-08, 14:59
wydaje mi się, ze powinien tam być jakiś klin, może go ścieło albo wypadł. No chyba, ze koło jest nakręcane na wał ale zobaczmy co jeszcze inni napiszą

piter123
26-03-08, 15:03
no a wiec odkreciłem owe koło, klin sie urwał spiłowało wszystkie ząbki na kole, wał też powinien mieć ząbki??, jak tak to musze wymienić wał czy jak? pomocy :(

jero11
26-03-08, 15:55
na wale i w kole powinno być nacięcie na klin i nic więcej, więc wystarczy że dasz nowy klin i dobrze dokręcisz to koło

Tompro
26-03-08, 16:11
Ja bym radził lepiej dać już inne koło - nieobrobione. Miałem podobnie raz się odkręciło i obrobiło. Dałem znowu stare koło i nowy klin. I w niedługim czasie była powtórka z rozrywki. W końcu dałem nówke od razu aluminiowe :) i mam spokój do tej pory.

royal
02-05-08, 09:37
tylko kolo ma zabki ale tak jak Tompro mowi jak juz raz sie odkrecilo to albo go zregenerowac albo dac nowe bo znow sie odkreci a zeby zniszczyc wal to chyba bys musial prac po nim mlotem taki klinek tak tam jest to nic nienarobi

MrcZk
02-05-08, 11:31
w moim przypadku zerwalo klin na wale(w sensie uszczerbilo kawalek materialu na wale w miejscu gdzie jest klin) zawiozlem auto do tokarza(tokarstwo mechaniki samochodowej) i zrobil mi to za 80 zl hulam i nic sie nie dzieje.

GAWRON
02-05-08, 11:59
w moim przypadku zerwalo klin na wale(w sensie uszczerbilo kawalek materialu na wale w miejscu gdzie jest klin) zawiozlem auto do tokarza(tokarstwo mechaniki samochodowej) i zrobil mi to za 80 zl hulam i nic sie nie dzieje.
to jakis cudotwórca :agent: chciałbym wiedzieć jak on naprawił ten ubytek na wale. Z reguły jak ukruszy sie kawałek rowka na wale to trzeba wał wymieniać.
a co do sprawy tematodawcy to również radził bym nowe koło pasoew bo na 99% wyrobił sie w nim minimalnie rowek i dlatego scieło klina bo miał mozliwość ruchu. Z nowym klinem stało by ise po pewnym czasie dokładnie to samo :)