Zobacz pełną wersję : Koło pasowe się nie kręci, urwało się??
Witam, w mojej hani 5gen z silnikiem D16A9 dzis podczas jazdy zapaliła się lampa od aku, więc zajrzałem pod maskę i widze ze tam wogóle nie kreci sie koło pasowe zadne paski nie chodza, widze ze nic nie jest przyblokowane( w sensie ze alternator luzno chodzi i od wspomagania tez) myślicie ze to koło poprostu sie ułamało na zębach?? dobam ze silnik normalnie odpalam
wydaje mi się, ze powinien tam być jakiś klin, może go ścieło albo wypadł. No chyba, ze koło jest nakręcane na wał ale zobaczmy co jeszcze inni napiszą
no a wiec odkreciłem owe koło, klin sie urwał spiłowało wszystkie ząbki na kole, wał też powinien mieć ząbki??, jak tak to musze wymienić wał czy jak? pomocy :(
na wale i w kole powinno być nacięcie na klin i nic więcej, więc wystarczy że dasz nowy klin i dobrze dokręcisz to koło
Ja bym radził lepiej dać już inne koło - nieobrobione. Miałem podobnie raz się odkręciło i obrobiło. Dałem znowu stare koło i nowy klin. I w niedługim czasie była powtórka z rozrywki. W końcu dałem nówke od razu aluminiowe :) i mam spokój do tej pory.
tylko kolo ma zabki ale tak jak Tompro mowi jak juz raz sie odkrecilo to albo go zregenerowac albo dac nowe bo znow sie odkreci a zeby zniszczyc wal to chyba bys musial prac po nim mlotem taki klinek tak tam jest to nic nienarobi
w moim przypadku zerwalo klin na wale(w sensie uszczerbilo kawalek materialu na wale w miejscu gdzie jest klin) zawiozlem auto do tokarza(tokarstwo mechaniki samochodowej) i zrobil mi to za 80 zl hulam i nic sie nie dzieje.
w moim przypadku zerwalo klin na wale(w sensie uszczerbilo kawalek materialu na wale w miejscu gdzie jest klin) zawiozlem auto do tokarza(tokarstwo mechaniki samochodowej) i zrobil mi to za 80 zl hulam i nic sie nie dzieje.
to jakis cudotwórca :agent: chciałbym wiedzieć jak on naprawił ten ubytek na wale. Z reguły jak ukruszy sie kawałek rowka na wale to trzeba wał wymieniać.
a co do sprawy tematodawcy to również radził bym nowe koło pasoew bo na 99% wyrobił sie w nim minimalnie rowek i dlatego scieło klina bo miał mozliwość ruchu. Z nowym klinem stało by ise po pewnym czasie dokładnie to samo :)