Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : po wyminie sprzęgła strasznie szarpie, co to?

Lao
07-09-05, 11:59
Wymieniałem kmp. sprzengło miesiac temu. Kupiłem oczywiście podrube JC made in Japan. Sprzęgło docisk i łożysko. Po założeniu okazało się że strasznie szarpie przy ruszaniu. Trzeba ruszać tak z 2-3tys obr. wtedy tego nie czuć. A o delikatnym ruszeniu bez gazu mozna zapomnieć autko dostaje strasznych wibracji.

Co to może być, krzywa tarcza, czy spierniczona robota mechezów?

wieshaq
07-09-05, 13:29
tarcza jest ****..wa..... to sie zdarza raz na sto z tymi podrubami ale jednak.
jedz do tego kto ci sprzedal i zglos reklamacje.

szkoda tylko kosztow za kolejna przekladke bo to raczej sie samo nie poprawi

LIO
07-09-05, 15:01
moze byc tez inna opcja
jak sprzeglo sie slizgalo to tego nie bylo czuc, a na nowym nie ma wyjscia, szarpie od razu. Sprawdz poduszki silnika, szczególnie te dolne stabilizujace pod podluznicami. Moga byc zerwane istad te szarpanie. Mialem tak w poprzednim aucie.

Lao
07-09-05, 15:55
Przed wymianą sprzęgło nie ślizgalo, tak żeby to było wyczuwalne. Ale wiadom że nie łapało jak nówka. Sprawdze najpierw te poduchy.

wieshaq, z tą reklamacją to pies pogrzebany, bo gdzie indziej kupowałem, a gdzie indziej zakładałem. Bedą zrzucać wine na siebie na wzajem. Albo sklep będzie chciał żeby przynieś mu tarcze na oględziny.

Beznadziejna sprawa.
A jakie sprzęgło polecacie jakiej firmy. bo jak bym już wyciągał to tak żeby mieć odrazu co włożyć.

wieshaq
07-09-05, 16:07
tą reklamacją to pies pogrzebany, bo gdzie indziej kupowałem, a gdzie indziej zakładałem

wina na pewno nie bedzie mechanikow. a ci co sprzedaja wiedza na pewno ze co ktores to bubel. nie zaszkodzi sprobowac.
jak mialbym polecac to tarcze luk-a (nie wiem jak to sie pisze) albo zachs-a (tez nie wiem ja sie pisze:-)) hehee
ja mam japonskie daikkina i nei narzekam a tez bylo tanie z JC

LIO
07-09-05, 16:08
sprzegło jak kompletne, to ciezko cos nie tak zlozyc

nick__t
07-09-05, 17:59
Objaw jaki podałeś w opisie pasuje do uszkodzenia tarczy sprzęgła :? Jest szansa na to że gdy je wyciagniesz wizualnie będzie widać co jest z nią nie tak ( peknięta jedna ze sprężyn ) i wtedy z reklamacją może być łatwiej :570:

Lao
07-09-05, 23:41
Czyli moge się pokusić na wyjecie tarczy, koszt znowu 200zł min. bo mechanicy mni nie zwrócą. Oni swoja pracę wykonali. I co teraz sklep albo uzna albo nie reklamacje. Może być od razu, abo wyśla na ekspetyzę. Auto u machaników nie może długo stać (ekspertyza 2-3tyg.) licze realnie. Więc reasumując wole kupić peny towar (tarczę sprzęgła) i wymienić w jeden dzień,a z ta wadliwą walczyć o swoje. Z jakim skutkiem nie wiem? ale powalczyc możn.

Wiec dordzcie prosze jakiej marki tarcza sprzęgła będzie najlepsza.

ps. Lio. Nie sprawdzałem jeszcze poduszek, ale wątpie żeby to one były przyczyną, bo po załaczeni sprzęgła przy ostrym dodaniu gazu i odpuszczeniu nie wpada w wibracje. A przy zurzytych poduszkach napewno by wpadły. Popraw mnie jak się mylę.

pozdro dla wystkich

typeR
08-09-05, 02:47
Stawiam na to ze mechanik spieprzył robote - jedz do warsztatu na reklamacje. Może zle cos przykrecil (nie dokręcil?) i nie jest dobrze wyważone wszystko?. Jezeli tak, to zalatw to jak najszybciej bo uszkodzisz silnik.

LIO
08-09-05, 12:08
ciężko jest źle złożyć sprzęgło naprawde
prędzej jakieś uszkodzenie o któych wspominała Monika, czyli jedna ze sprężynek, bo takie coś może powodować szarpania

emg
08-09-05, 14:39
oj jak sprężynka pęknie to nie szarpie tylko napierdala (przepraszam panie za wyrażenie ;) ) i trzęsie całym przodem - przynajmniej tak u mnie było

Lao
08-09-05, 19:23
emg, szarpało jak puszczałes sprzegło na niskich obrotach ok 1-1,5tys? czy na wysokich też ok 2-3tys?
bo ja mam bardzo podobne objawy, na wolnych obr szarpie ze sały przód skacze

Javo
09-09-05, 13:28
spotkalem sie z opinia ze to moze byc spowodowane lozyskiem, ze zle oczyszczone, albo zle zamontowane. Tak slyszalem.

Ja bym stawial na to ze mechanik cos zle zrobil, niz ze to sprzeglo

Pozdro

wojdal84
12-04-08, 11:04
A to chyba jednak sprzęgło ci padło bo ja mam sprzęgło od nowości ma przejechane ponad 260tyś i też mi zaczyna skakać przód i strasznie szarpie przy ruszaniu a nikt tam nie grzebał