Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Moja Hania okropnie duzo pali

Gzimski
26-03-08, 01:24
Witam!!!
Od jakiegos czasu na pelnym baku tj okolo 35 litrow, po miescie robie nie cale 300km. Wg mnie cos jest nie tak poniewaz nie scigam sie ani nie wciskam az do odciecia, jezdze raczej spokojnie 3-4 tys obrotow... Co moze byc problemem ??? Slyszalem ze gdy nawali sonda lambda moga dziac sie takie rzeczy... Czy to prawda i czy ewentualnie moga byc jakies inne przyczyny ????

zieloo007
26-03-08, 08:36
Uzyj szukajki, było na ten temat wiele postów. Przyczyny mogą byc różne... m.in filtry..... :szukaj:

koberone
26-03-08, 09:15
łooo 300km na pełnym baku to rzeczywiscie słabo:/ tak jak mowi kolega uzyj SZUKAJ, bylo 1000 razy. Mnie osobiscie tez palila z 10 litrow na 100 ale pojechalem do ASO naregulowali mi gaznik i zawory i spalo do 6,7 :brawo: A sonda? też mozliwe jesli jest niesprawna... filtry jak najbardziej no i cięzar nogi kierowcy :d

Idz do mechanika i to nie osiedlowego a najlepiej w ASO gdzie goscie znaja sie na tym. Zabulisz troche ale odbije sie na kosztach spalania. Albo pomysl o gazie... chociaz ja bym go nigdy nie wpadkował... czemu? czujesz ten smród jak jedziesz za "gazownikiem? :aloha: no właśnie... :d

Gzimski
26-03-08, 10:14
Uzyj szukajki, było na ten temat wiele postów. Przyczyny mogą byc różne... m.in filtry..... :szukaj:

Ok poszukam sobie ... Ale filtry wszystkie zostaly wymienione...

[ Dodano: Sro 26 Mar, 2008 ]

łooo 300km na pełnym baku to rzeczywiscie słabo:/ tak jak mowi kolega uzyj SZUKAJ, bylo 1000 razy. Mnie osobiscie tez palila z 10 litrow na 100 ale pojechalem do ASO naregulowali mi gaznik i zawory i spalo do 6,7 :brawo: A sonda? też mozliwe jesli jest niesprawna... filtry jak najbardziej no i cięzar nogi kierowcy :d

Idz do mechanika i to nie osiedlowego a najlepiej w ASO gdzie goscie znaja sie na tym. Zabulisz troche ale odbije sie na kosztach spalania. Albo pomysl o gazie... chociaz ja bym go nigdy nie wpadkował... czemu? czujesz ten smród jak jedziesz za "gazownikiem? :aloha: no właśnie... :d

Smrod czuje i gazu nie chce znac heheh . Moja Hania nie jest na gazniku.. A ciezar mojej nogi no to czasem ale zadko :) Tak to jak pisalem do 3 -4 tys ...

dobul
26-03-08, 12:02
Powiem ci tyle, że jeżeli nie wywala ci żadnych błędów na to na 90% nie jest sonda, zużyta sonda może podnieść spalanie, ale aż nie o tyle. Na twoim miejscu szukłabym w miejscach, w których nie masz diagnostyki, czyli - katalizator (chociaż tu bardziej bys czuł tylko spadek mocy niz duże spalanie) i zapłon - kopułka, palec rozdzielacza zanieczyszczony, przestawiony zapłon, przewody WN. Ewentuanie przeczyść jakim Valvoline wtryski, ale tu raczej róznica też będzie kosmetyczna.

stashek
26-03-08, 12:18
Sprawdź jeszcze temperature, mam na myśli termostat. Mi przez termostat paliła około 9.5/100. Po wymianie, bo stary szwankował spalanie spadło do 7.5/100

Gzimski
27-03-08, 00:20
Dzieki Chlopaki za rady,bede dziala w tym temacie bo jest on dla mnie drazniacy! Jak znajde przyczyne to na pewno sie z Wami podziele co i jak :)

cbool67
27-03-08, 09:39
pełny bak 35l?? cos nie halo.

bydle
27-03-08, 09:49
ile ma bak ta k wogole ?? 45?

zieloo007
27-03-08, 09:58
ile ma bak ta k wogole ?? 45?

tak :d

cbool67
27-03-08, 14:50
no to jak to jest z twoim bakiem i spalaniem , ile w koncu robisz km. na pelnym paku 45l. ?

bydle
02-07-08, 10:50
Odkopuje temat bo moj samochod zaczol mi duzo palic...wczesniej co prawda nie mierzylem spalania ale na bank nie bylo az takie wysokie. Ogolnie spalanie wynosi ok 10L przy spokojnej jezdzie po miescie(nie w korkach) jak zaczynam sie nim bawic to tak do 12.5 L potrafi wypic. Moim zdaniem jak na seryjne D16Y7 przy przebiegu 140 tys to za duzo. Nie wiem od czego rozpoczac poszukiwania tej przyczyny. Moim zdaniem to nie jest normalne spalanie skoro znajomy ma D15Z6 i przy ostrej jedzie ( do odciecia ) spala mu 9l.
Prosze was o pomoc bo nie wiem od czego zaczac. Co polecacie??

Bono
02-07-08, 16:54
Polecamy lać lepsze paliwo, i zmienic styl jazdy. Ja niestety nie wierze w hondy ktore w miescie pala mniej niz 8,5- 9l :) Mam juz czwartego civica i przy slusznym uzywaniu gazu nie spada mi mniej niz 10 - 12l, a przy spokojnej jezdzie mniej niz 8,5....ale nie dziwie sie bo jezdze na bardzo krotkich odcinkach, duzo swiatel itd. silnik nie dogrzany itp. Natomiast w trasie bez problemu 6,5....

pzdr.

SiwyCoupe
02-07-08, 17:12
Polecamy lać lepsze paliwo, i zmienic styl jazdy. Ja niestety nie wierze w hondy ktore w miescie pala mniej niz 8,5- 9l :) Mam juz czwartego civica i przy slusznym uzywaniu gazu nie spada mi mniej niz 10 - 12l, a przy spokojnej jezdzie mniej niz 8,5....ale nie dziwie sie bo jezdze na bardzo krotkich odcinkach, duzo swiatel itd. silnik nie dogrzany itp. Natomiast w trasie bez problemu 6,5....

pzdr.

dobrze mowisz ;)

bydle
02-07-08, 18:27
tylko ze moj samochod palil mniej a nagla pali wiecej...a tak apropo jak przesiadlem sie z opon 175(zimowe) na 215/40/17 duzo wzrasta spalanie?

piotrek-mi
02-07-08, 23:18
Mi wyszło spalanie 6.75 jazda TYLKO miasto, silnik d15b2. Mierzone nie na podstawie wskazówki tylko zatankowałem do pełna, przejechałem 300km i powrót na tą samą stacje, znowu do pełna i znowu 300km. Jak nie depczesz bez potrzeby Honda nie spali dużo. Ojciec kolegi ma Civa 5d 1.4 (90KM), wychodzi mu po mieście 7litrów. Jeśli Hania pali Ci po mieście 10litrów to albo nie odpuszczasz gazu albo masz coś zrąbane-nie ma innej opcji. Zauważyłem jednak, że jak zatankowałem tańsze paliwo ze stacji obok carrefour'a to spalanie było zdecydowanie większe (nie liczyłem wtedy), ale na baku przejechałem o około 70km mniej z tym tylko, że sugerowałem się wskazówką poziomu paliwa, która nie jest zbyt precyzyjna według mnie. Ostatnio po przejechaniu 305 km weszło mi jeśli dobrze pamiętam 20.4litra a wskazówka pokazywała ćwiartkę :/, Też tak macie, czy to tylko u mnie taki przypadek ?

Bono
03-07-08, 00:11
no to do mechanika marsz

bydle
03-07-08, 00:58
Co ty wogole pierdzielisz czlowieku, samochod za duzo pali co znaczy ze cos jest nie tak, a jezeli cos jest nie tak to chce to naprawaic zeby nie rozp.. silnika. O laniu beny do baku napewno wiem wiecej niz Ty...

CIV85
03-07-08, 15:56

pzdr.

musisz uwiezyc mi przy spokojnej jezdzie 7,5l a jak to napisal bydle przy *****iu gazu 10max

bydle
03-07-08, 19:18
Dokladnie a CIV85 wie jak wyciagac cala moc z samochodu i przypierdala ostro w gaz:) dlatego wiem ze na bank cos jest nie tak...

CIV85
03-07-08, 20:46
bydel nie przesadzaj :p ja poprostu ciagle sie spiesze :P