PDA

Zobacz pełną wersję : Sonda lambda d16y7

carspaotwock
11-12-13, 09:13
Cześć

Od jakiegoś czasu pali mi się check.
Auto nie ma stożków , dolotów i innych tunerskich gadżetów..
Samochód nie posiada również LPG, koleżka od którego kupowałem twierdzi, że diagnozował kompem i wyszło, że sonda jest do wymiany... Tutaj moje pytanie Denso czy NGK?? a następne pytanie czy opłaca sie wkładać używkę? I czy chceck powinien zgasnąć po wymianie czy trzeba gasic go kompem?

Jeżeli chodzi o rynek wtórny to chyba uczciwym sprzedawcą jest Rafał z Kobyłki?? Brałem od niego kiedyś coś do Vgena i takie sprawiał wrażenie tylko czy w ogóle opłaca sie wkładac używkę? Nowa od 280 w góre.

z góry dziękuję.

Genax
11-12-13, 14:42
Z używkami jest tak, że możesz trafić na taką, która podziała miesiąc, a inna może podziałać kilka lat. Jak już kupować nówkę to najlepiej NGK bo z innymi mogą być problemy jak palący się check. Po wymianie sondy najlepiej, żebyś zrestartował komputer czyli wyjąć na chwilę bezpiecznik od radia pod maską 7,5A lub odłączyć jedną klemę na jakieś 10-15min i po zrobieniu tego nauczyć kompa czyli włączasz silnik i zostawiasz go (nie gazując!) do momentu, aż silnik się nagrzeje to momentu aż włączy się wiatrak od chłodnicy. Natomiast jeśli po wymianie nadal będzie się palił check to radzę pożyczyć od kogoś kompa i sprawdzić czy na innym nadal się pali. Ja miałem właśnie taki problem, że komp był kopnięty i ciągle wywalało mi check chociaż nowa sonda NGK została wsadzona. Oczywiście przed tym mógłbyś też zrobić samodiagnostykę jeśli check nadal by się palił.

carspaotwock
11-12-13, 16:25
a na diagnostyce łączył sie bez problemu mimo, że komp był walnięty??

jeżeli chodzi o sondy to właśnie są dwie szkoły jedna że NGK druga, że Denso.. niby obie mają kostkę ale sam nie wiem w takim razie..

Genax
11-12-13, 17:37
Chytry dwa razy więcej traci :D diagnostyka działała bez problemu i skoro niedawno co kupiłeś auto to lepiej kupić pewniaka

carspaotwock
11-12-13, 23:22
Absolutnie nie chce oszczędzać ;) bo później koszty rosną już sie nauczyłem troche wiosen mam ;)
Byłem z autem w serwisie aut japońskich w którym robiona była coupeta i pan nawet ją pamiętał i potwierdził że to sonda ale polecał Denso ( tyle, że widziałem regały Denso znaczy ze bierze od nich towar po dobrych cenach stąd pewnie sugerował Denso ;) )

Ale ok zamówie NGK , dzięki ;)

marek44em
23-03-14, 18:30
odgrzeję kotleta
Jak tam usunąłeś awarię? Jaką sondę zakupiłeś?