Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Błąd 43 - auto jeździ normalnie

Greg_pl1
25-03-08, 19:48
Co jakiś czas wyskakuje mi kontrolka Check Engine. Robilem samodiagnostyke - kod bledu 43 : czyli - "Układ paliwa lub obwód (silniki D16Z6, D16Z7, B16Z2)" .

Kiedy wyskakuje ? Wlacza sie powiedzmy po ok. 5 km jazdy. Czestotliwosc bardzo nieregularna, potrafi ledwo raz np. na 2 tygodnie, a i czasem codziennie sie zapalac. Zapaleniu kontrolki, nie towarzysza zadne efekty, auto jezdzi normalnie. Nie ma znaczenia czy auto jest zimne czy cieple, choc zauwazylem taka prawdlowosc (chyba 100 % tak jest), ze gdy jak kontrolka mi sie zaswieci, wylacze silnik, wlacze - to juz potem moge zrobic miliard kilometrow, a i tak sie nie zapali. Spalanie - w normie, 7,5-8l.

Co to moze byc ? Czytajac rozne watki, przewijaly sie glownie sonda lambda, filtr paliwa, pompa paliwowa, ale wlascicielom z reguly towarzyszyly rozne efekty specjalne (wysokie spalanie, dlawienie silnika itd. itp.), tymczasem u mnie jezdzi sie zupelnie normalnie.

Jakies propozycje ? Od czego zaczac ? Mimo, ze kontrolka nie przeszkadza w jezdzie to jednak mnie dobija :aloha:

OLO85
25-03-08, 21:05
siemka u siebie się z tym nie spotkałem ale mój ojciec w oplu astrzeII +gaz ma tak samo był w jakimś serwisie powiedzieli, że wszystko ok więc jeździ już tak ok 80 000 km i nic się nie dzieje :aloha: aha kontrolka mu się pali jak jedzie na gazie na benzynie nic sie nie świeci.

Max Marcin
25-03-08, 22:53
kontrolka mu się pali jak jedzie na gazie na benzynie nic sie nie świeci.
Zle podlaczony gaz

Greg_pl1
04-04-08, 12:27
hmmm pomacalem przewody, wlalem preparat do czyszczenia wtryskow i od paru dni, nic mi sie nie wyswietlilo :aloha: :aloha: :aloha: Wyglada na to, ze ten preparat, choc sie nie spodziewalem, cos tam jednak daje...

olovski
04-04-08, 12:36
witam u siebie mam to samo mozesz rzucic nazwe preparatu??

Greg_pl1
04-04-08, 16:29
takie cudo :)

http://motokosmetyka.pl/shop,show,154

sa tez drozsze srodki, za ok. 40 zl, ale nie wiem jak to sie przeklada jakosciowo.

olovski
13-04-08, 01:27
zapodalem ale nic nie dalo problem gdzie indziej moze sonda??

Greg_pl1
14-04-08, 11:38
w innych tematach z bledem o tym numerze, przewijaly sie glownie sonda lambda, filtr paliwa, pompa paliwowa, ale tam wlascicielom zawsze towarzyszyly czynniki uboczne zwiazane z zapaleniem lampki. Na moj gust to pewnie jakas *******a, tyle ze z *******ami to czesto najgorzej...