Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ściśnięte węże chłodnicy D16V1

radek0684
10-12-13, 20:27
Witam
Panowie mam taki problem, a mianowicie w Honda Civic VII 2001 rok 1.6VTEC 110KM po wystudzeniu silnika zasysa, zgniata węże od chłodnicy, górny i dolny. Po odpaleniu i rozgrzaniu auta wszystko wraca do normy, ogrzewanie jest tak jak zawsze, wskaźnik od temperatury silnika w normie, płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest ok, czyli między min, a max. Czy powodem może być wadliwy korek od chłodnicy??? Wszystkie sensowne i pomocne wypowiedzi mile widziane

Brylant1
10-12-13, 23:58
Wszystko wskazuje na korek ktory nie pozwala przeplynac plynowi ze zbiorniczka wyrownawczego do ukladu.

radek0684
11-12-13, 10:38
Dzięki za zainteresowanie, a orientujesz się może czy do VII gena D16V1 jest tylko jeden rodzaj korka chłodnicy? Bo jak przeglądałem alledrogo, to są chyba dwa rozmiary.

radek0684
22-12-13, 13:18
Temat do zamknięcia, winny korek chłodnicy. Wymieniony na używany ori i wszystko działa jak należy. Pzdr.

picasso2000
24-12-13, 20:35
Temat do zamknięcia, winny korek chłodnicy. Wymieniony na używany ori i wszystko działa jak należy. Pzdr.

To ja jeszcze tak z ciekawości dopytam. Jak wyglądała sprawa ilości płynu.

Nie wiem jak to jest zimą i czy to jest normalne, ale obserwuję, że po 50-60km nie mam płynu chłodniczego pod korek tak jak wlałem, lecz jakiś 1cm-1,5 mniej. Niby banał ale intryguje mnie to :)

Płynu nie ubywa więcej niż ten jeden centymetr z hakiem.
Jak znowu doleję pod korek, przejadę jakiś dystans, to po oględzinach znowu jest go mniej.

Latem jak jest płynu pod korek, tak bez względu na dystans nadal będzie pod korkiem.