Zobacz pełną wersję : termostat
przepraszam jesli powtarzam temat,ale nie moglem znalezc. rano bylo -8 wsiadlem zapalilem i pojechalem.dlugo trzeba bylo czekac az szyba cala odtajała i na cieplejsze powietrze ale to zrozumiale bo temperatura niska,po jakichs 7km zatrzymalem samochod przed pewna instytucja a ze bylo za wczesnie to siedzialem w samochodzi z 10 minut,silnik jak i ogrzewanie chodzilo.wtedy zwrocilem uwage ze temperatura ledwie weszla na skale,moze pol cm drgnela wskazowka. moim zdaniem to za dlugo zeby temperatura sie jeszcze nie unormowała.potem przejechalem jeszcze z pol km troche mu przycisnalem i temperatura stanela na prawidlowym miejscu,ale jechalem dalej spokojnie i znow wskaznik temperatury opadl troche ponizej normy. mi to wyglada na termostat ale z drugiej strony pomyslalem tak,wlaczajac auto,zasuwa tez wentylator chlodnicy,czyzby on dmuchajac na silnik na tyle go studzil ze silnik nie daje sie dogrzac? mialem juz wczesniej tak ze samochod stal ze dwa dni a potem po przejechaniu z kilometr wskazowka nie drgnela,juz wtedy myslalem o termostacie,na dworzu wtedy bylo jeszcze cieplo.
mi to wyglada na termostat,czy ciezko go wymienic?
ewentualnie jakiego szukac?
i ogolnie prosze o opinie czy to mozliwe zeby wszystko bylo w porzadku przy takich objawach,pewnie ma tez znaczenie ze mam mniejszy silnik a nie jak wiekszosc 1.8
a sprawdzales stan plynu chlodniczego?
moze wystarczy dolac i bedzie wszystko ok. mialem tak kiedys w innym aucie ze przy wolnej jezdzie czy staniu w korku z nawiewu zaczynalo wiac zimnym powietrzem i brakowalo plynu wlasnie.
plynu ma dobrze,wlasciwie to wydaje mi sie ze gdyby bylo go za malo to powinien sie raczej grzac
localpatriot
10-12-13, 10:11
Tak jak poprzednik, sprawdz poziom plynu chlodniczego, jezeli jest go za malo to czujniki moga wariowac. Co do wymiany termostatu to nic trudnego, do odkrecenia kilka srubek i gotowe
Możesz sprawdzić następnym razem jedna rzecz - po powiedzmy minucie, dwóch jazdy otwórz maskę i dotknij tego grubego przewodu (rury) od chłodnicy - jeżeli jest ciepła, to termostat jest do bani.
U mnie wygląda praca wiatraków jak u ciebie. Auto lekko rozgrzane a obydwa wentylatory chodzą jak głupie
bo w civie chyba klima wlacza sie domyslnie dlatego wiatraki pracują. U mnie jak z pozycji wyłączonego nawiewu (off) włączę nawiew za pomocą strzalki do góry, na pierwszy bieg, to od razu z automatu załącza mi się klima, muszę ją za każdym razem dezaktywować przyciskiem ac
to jak piszesz dżejku to chyba jest normalne,tez tak mam i podejrzewam kazdy ze wlaczy sie wentylator jak odpalisz manualnie dmuchawe,ale jesli wlaczysz ja na pierwszy bieg to ten wentylator klimy sie zalaczy i zaraz zgasniei potem znow na chwile i gasnie,jak by musiala odpowiednio podac tego powietrza adekwatnie do zapotrzebowanie wentylatora,a jesli wlaczysz auto to wlaczy sie wichura i wentylator caly czas zasuwa. ja to sobie tlumaczylem w ten sposob ze wentylator dmucha powietrze do komory silnika zeby dmuchawa podala je do srodka przez nagrzewnice,juz troche podgrzane poprzez oplywanie juz troche podgrzanego silnika.ale nie wiem czy tak to jest,byc moze gadam glupoty. po wlaczeniu na auto i temp na full w czasie gdy w samochodzie juz jest cieplo,dmuchawa nie robi juz huraganu,dmucha sobie lekko i tez wentylator chlodnicy wlacza sie raz na jakis czas na krokto,tak to jest u mnie. wiem ze wylaczajac AC juz nie wlacza sie wentylator chlodnicy i to z kolei wyglada mi na to podczas gdy AC jest wlaczone to dziala tez klima ktora ma za zadanie podgrzac powietrze.jeszcze inny typ to ze ten wentylator wlacza sie samoczynnie dlatego ze zalacza sie klima ktora nawet w zimie dmucha zimnym ale suchym powietrzem na szybe,co szybko ja wysusza,niewiem,mysle ze w ktoryms z przypuszczen sie nie myle a moze a moze i w zadnym,bardzo prosze o zdanie innych osob na ten temat.
luckie masz racje,nie pomyslalem o tym zeby dotknac rury od chlodnicy,ale napewno i tak,cos musi byc nie tak jesli rura bedzie zimna,bo nie widze wpisow zeby tak zdarzalo sie i u innych. dziekuje za wypowiedzi,wiem co sprawdzic na poczatek,jesli sytuacja sie powtorzy
Test ze sprawdzeniem temperatury rury od chłodnicy dotyczy każdego auta chłodzonego cieczą :) Da ci szybka odpowiedz na pytanie o termostat przynajmniej.
ja to sobie tlumaczylem w ten sposob ze wentylator dmucha powietrze do komory silnika zeby dmuchawa podala je do srodka przez nagrzewnice,juz troche podgrzane poprzez oplywanie juz troche podgrzanego silnika.ale nie wiem czy tak to jest,
byc moze gadam glupoty.
Tak to prawda,gadasz głupoty ;)
Tak to prawda,gadasz głupoty ;)
dzięki,bardzo mi pomogłeś
dzis rano przejechalem 1,5 kilometra (na zewnatrz plus 1) temperatura na wskazniku nie drgnela,sprawdzilem rury,zimne.zrobilem kolejne 1,5km i rury od chlodnicy juz ledwie ciepłe a temperatura dopiero weszła na skale weszla na skale,ruszyła z pół cm w góre,z nadmuchu leciało letnie powietrze przy ustawieniu na hi,to chyba za wczesnie zeby otwieral termostat. nie szukałem za dużo ale i nie kojarze żeby ktoś opisywał problem z termostatem na tym forum. kiedyś slyszalem teorie ze termostat powinno sie wymieniac co roku. co sądzicie o moim problemie? dokladniej moglbym to sprawdzic przy wiekszym mrozie,ale dziwne jest tez to,ze jak zostawie samochod,zgasze,ktory juz jest cieply temp w normie to po 5 minutach temperatura znow startuje prawie od zera. moim zdanie to ewidentnie termostat padł,ale chętnie wysłucham waszego zdania dobrzy ludzie :)
zrobilem kolejne 1,5km i rury od chlodnicy juz ledwie ciepłe
Rury??? Górny przewód jak już - to wygląda na niedomknięty termostat ,ale trzeba zweryfikować, czy górna część chłodnicy zaczyna się nagrzewać?
kiedyś slyszalem teorie ze termostat powinno sie wymieniac co roku
:rolleyes:
Wymienić termostat możesz,więcej jak 100zł nie kosztuje.
Kolego,jak Ty chcesz mieć ciepło w aucie po przejechaniu 1,5km ??? Przecież nawet denko tłoka po takim dystansie się nie zagrzeje a co mówić o temp.płynu. (przesadziłem troszkę z tym tłokiem) :cool:
Wsiądź rano do auta,odpal silnik,włącz światła mijania,zapnij pasy,ustaw nadmuch na szybę/nogi (AC Off) 3 bieg dmuchawy ,temperatura na HI , i jedź. Spokojnie,zmieniaj biegi przy prędkości wału korbowego ok.3000 obr/min. Po przejechaniu 7km zmień nawiew na twarz, wskazówka na wskaźniku temperatury powinna być już spokojnie ,,pod połową'', i powinno lecieć ciepłe powietrze. Teraz zatrzymaj się bezpiecznie,włącz pierwszy bieg i ogień,zmiana biegów przy prędkości wału korbowego 6000 obr/min.Jak dojdziesz do końca trójki (trzeci bieg) sprawdź temperaturę powietrza wydobywającego się z nawiewu - powinno być wyraźnie gorące. Jeżeli tak jest ,to wszystko jest OK.
Ps.
Nie ma za co.
Trochę chaotycznie napisałem,ale co mi tam :rolleyes:
Teraz zatrzymaj się bezpiecznie(...)
to najlepszy fragment ;-)
do nie dawna samochód potrzebował góra 2 km żeby zaczęło lecieć cieple powietrze,widocznie to jakieś cuda skoro denko tłoka nie powinno się nagrzać (zrozumiałem że to zabawny żart) .temperatura na dworze się nie zmieniła,inne benzyniaki nagrzewały mi się jeszcze szybciej niż te 2 km jak nie było na minusie.ciekawe czy ktoś podzieli twoje zdanie ze pięcioletnia honda ma grzać dopiero po 7 km i daniu ognia,niewiem,może ty nie zauważyłeś ze ja nie mam diesla,w których jak czytam to norma ze 9 km musi zrobić żeby grzać. Jeszcze gdybym od początku zauważył coś takiego ze samochód potrzebuje tyle czasu żeby zaczął grzać i doczytał się na tym forum ze u innych tez tak jest i tak ma być,to bym w ogóle to nie pytał,ale od początku nagrzewał się normalnie jak inne ''ufa'' benzynowe. tak czytam twoja wypowiedz i albo jesteś bardzo młodym człowiekiem albo zatrzymałeś się w rozwoju na pewnym poziomie,według ciebie zapięcie pasów i bezpieczne zatrzymanie ma wpływ na ogrzewanie w samochodzie? czy to po prostu takie śmieszne żarty,coś jak dowcip w na początku familiady? jak bylem młody (jak sądzę blisko twojego wieku) miałem fiata 126p. do szkoły miałem 12 km i ten pojazd zimą zaczynał grzać jak do szkoły dojeżdżałem. z uwagi na to ze nigdy nie miałem diesla,nigdy więcej nie trafiłem na takie auto.
mam pytanie czy ktoś wymieniał termostat? czy możecie jakieś polecić? co sądzicie o takim?
http://allegro.pl/termostat-honda-civic-08-jazz-00-insight-00-i3783858276.html
z całym szacunkiem piter7766 dziękuje Ci za cenne uwagi i już mi więcej nie doradzaj,przynajmniej w tej kwestii
No comment . Uważaj żebyśmy się nie spotkali kiedyś ,gdzieś,przypadkiem...
Bo Ci pokażę...........................ile mam lat w dowodzie osobistym :cool:
odezwij sie jak bedziesz w poblizu to ja ci pokarze swoj... przy okazji porozmawiamy o ogrzewaniu:)
Tylko od razu mówię że ja nie piję alkoholu,więc jak by co ,to porozmawiamy przy coli. ;)
a juz myslalem ze mam zalatwic kierowcow plci pieknej zeby nas porozwozily:)