PDA

Zobacz pełną wersję : Pompa wspomagania?

hondzia98r
09-12-13, 22:12
Witam,
Mam niezręczny problem (a który jest zręczny?) otóż poszła mi maglownica i po jej regeneracji dopatrzono się że również pompa powinna być zregenerowana.

Tak więc też uczyniłem i obawiam się że zostałem wyr...!

Otóż 2-3 miesiące temu spod maski silnika zaczął dobiegać dziwny metaliczny brzęczący dźwięk który jest do dzisiaj i w momencie dodawania obrotów dźwięk ten również się nasila (to coś jak bziiiii) im więcej obrotów tym większe bzii towarzyszy przy pracy silnika.

Podczas regeneracji maglownicy powiadziano mi że trzeba również pompe zregenerować. No to oczywiście podjąłem decyzję że ma wszystko hulać jak należy.

Maglownica działa, płyn nie wycieka, natomiast bzii towarzyszy cały czas! Nawet się nie zmniejszył poziom hałasu.
Mechanik twierdzi że zregenerował pompę i że musi się ona "dotrzeć"! Że dźwięk ten minie.
Docierać to się moga hamulce ale chyba raczej nie pompa z tego co mi wiadomo.

Proszę abyście mnie jakoś nakierowali. Może to nie pompa wspomagania a coś innego? W tedy pójdzie z dymem buda tego specjalisty co mi naprawiał :)

Czy ktoś z was może wie co to za bzii? Dobiega z prawej strony stojąc przed samochodem.
Czy mieliście taki problem?
Czy po regeneracji powinno być cokolwiek słychać niepokojącego?
Czy z pompy wspomagania może dobiegać bzii podczas jazdy czy raczej samo buczenie?

pzdr

Seba27
09-12-13, 22:31
Hahahahaha - sorry - http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?197482-Stuki-na-zimnym-d16z6-z-okolic-rozrzadu-tylu-silnika

Altek, pompa wspomy albo pompa wody. Krec filma wezmiemy na sluch ;)

bednar_ek35
10-12-13, 05:28
Chyba najprościej będzie jak zrzucisz pasek od wspomagania to sie dowiesz czy to pompa wyje.

Seba27
10-12-13, 07:53
Sam zastanawialem sie nad okresleniem dzwiekow wydabywajacych sie spod maski i napisalem stukanie.
Moglem napisac chrobotane czy brzdekolenie. Moglem to tez nazwac buczeniem jednak bziummmmm to robi moje auto wiec nie zaczailem na poczatku. Czy jest to mniej wiecej wyjacy dzwiek ktory wraz z obrotami plynnie sie wzmacnia/ robi glosniejszy? Ale brzmi w miare tak samo? Podczas wkrecania na obroty porownany do cichego SUPERCHARGERa..?
Gdy podczas remontu okazalo sie ze mam zla pompe wody tymczasowo zalozylem stara by zobaczyc czy to auto zapali. pompa niestety byla wrzucona z wysokosci do pudelka podczas demontazu i upadla ma zebatke. Pierwsze Kilometry auto pokonalo z "imitacja kompresora" pod maska. Auto brzmialo swietnie ale mialem swiadomosc ze pompa do smieci. Po wymianie na nowa pompe problem zniknal. Kiedy panie robiles rozrzad? Chrobotanie w sumie mialem teraz i wiele wskazuje na alternator. Dzis sie dopiero jednak upewnie calkowicie jak go wyjme. Najlatwiej zwolnic paski i odpalic bez. Jak dzwiek pozostanie po zdjeciu paskow wspomy i ladowania to to pompa wody/napinacz

Sheiva
10-12-13, 12:23
No proszę Seba jaki mądry teraz, a na swój problem potrzebował 7 stron, aby zrozumieć i się zmotywować do działania :D Wyjmiesz go dzisiaj w końcu ?

Seba27
10-12-13, 12:37
No proszę Seba jaki mądry teraz, a na swój problem potrzebował 7 stron, aby zrozumieć i się zmotywować do działania :D Wyjmiesz go dzisiaj w końcu ?

Odpitej sie :D / wyjme, dzis wezme 12tke ze soba :P

hondzia98r
11-12-13, 23:09
Wraz z obrotami dźwięk ten się zwiększa.
W takim razie nakręcę filmik będzie najprościej przez Was to określić.

Z góry dziękuję za zaangażowanie :)

bednar_ek35
11-12-13, 23:20
A zdjąłeś chociaż ten pasek od pompy wspomagania.

hondzia98r
12-12-13, 01:46
Więc zaczynamy program JAKA TO MELODIA

https://drive.google.com/file/d/0B3DSCCSIVQR8OF8wOVlsdXFMaVk/edit?usp=sharing

Gucios90
12-12-13, 09:21
Prawie jak byś miał kompresor :P
Ale ponawiam pytanie bednar_ek35
Bo gdyby to była pompa wspomagania i pokręcił byś kierownicą na filmiku to wszystko by wyjasniło, zależnie od obciążenia może by ucichła

Czyli ściągaj pasek i słuchaj.

hondzia98r
12-12-13, 23:19
jak kręcę to dźwięk nie nasila się tylko jak zwiększam obroty

FaziRBK
12-12-13, 23:48
Ściągnij pasek wspomagania i alternatora a będziesz miał wszystko jasne, maks 7 minut roboty. Jak dalej będzie piszczeć to będziesz wiedział, że może to być np: pompa wody w rozrządzie itd. będziemy dalej wykluczać jak zrobisz to o co Cię wszyscy proszą.