Zobacz pełną wersję : Lotka nad tylną szybę od type R
Koledzy,
kto dokładnie trenował zagadnienie wymiany w Civicu Sport 2005 tylnej lotki na tę od type R? Jak wygląda kwestia mocowania, instalacji elektrycznej stopu?
... co do samego mocowania lotki, to nie ma żadnego problemu, jest tam 4 śruby i 2 zapinki, niestety co do światła stop to nie wiem dokładnie bo mam nieoryginalną lotkę bez światła stop, ale nie powinieneś mieć większych problemów, być może pasuje na kostkach albo podlutujesz sobie raptem 2 przewody
też mam nieoryginalną, ale podobno oryginalna tak bez problemu nie pasuje, da się założyć ale trzeba coś kombinować info zasłyszane od Doris
No i już mam. Kupiłem w bardzo dobrej cenie i to oryginał. Mocowania pasują z wyjątkiem ostatniego dolnego punktu. Po prostu type R ma inną tylną szybę i miejsce na dodatkową śrubę. Podłaczenie instalacji też na pierwszy rzut oka pasuje. Pozostaje przelakierować "spojla" na czarno :)
Napisz Kubi jak zamontujesz czy montaż poszedł bez problemu. Interesuje mnie te światło stopu no i te śruby które nie potrzebnie włażą na szybę, trzeba ciąć w tych miejscach lotkę?.
Już się tyle czasu zbieram do kupna tej lotki i każdy zawsze pisał coś innego, z tym, że nie każdy miał oryginał od type-ra, na allegro zazwyczaj były te tuningowe bez światła stopu.
Mogę mieć ją tanio, sąsiad powiedział, że przywiezie mi oryginał od type-r. Nie wiecie gdzie w Warszawie mogę się udać w celu montażu i lakierowania tej lotki?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
Ja mam w SPORCIE z 2004 zamontowana oryginalna (ze swiatlem stop), tylko jak kupilem
samochod 2 lata temu to juz byla zamontowana:) Moze nie za wiele pomoglem ale na pewno
sie da.
Jak chcecie zebym zrobil zdjecie w ktoryms konkretnym miesjcu to dajcie znac?
Pozdrawiam,
MM
OK,
wszystko Ci dokładnie zrelacjonuję.
Napisz Kubi jak zamontujesz czy montaż poszedł bez problemu. Interesuje mnie te światło stopu no i te śruby które nie potrzebnie włażą na szybę, trzeba ciąć w tych miejscach lotkę?.
Już się tyle czasu zbieram do kupna tej lotki i każdy zawsze pisał coś innego, z tym, że nie każdy miał oryginał od type-ra, na allegro zazwyczaj były te tuningowe bez światła stopu.
Mogę mieć ją tanio, sąsiad powiedział, że przywiezie mi oryginał od type-r. Nie wiecie gdzie w Warszawie mogę się udać w celu montażu i lakierowania tej lotki?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
Odświeżam temat "lotki". Czy ktoś probował załozyć lotkę do 5D w wersji przed liftingiem? Na allegro były jakieś lotki do mocowania śrubami i dodatkowo klejem do szyby. No i te rozwiązanie mi się absolutnie nie podoba, z drugiej strony nie bardzo wyobrazam sobie robienie dziur w blachach na blachowkręty. dodatkowo zauważyłem że blacha na górze na końcu dachu nad klapą bagaznika jest trochę inna po lifcie i przed. Najlepiej to chciałbym przypasować na aucie taką lotkę przed zakupem tylko nie wiem gdzie w Trójmiescie moge to zrobić.
Znalazłem na allegro taką http://allegro.pl/item458502323_honda_civic_01_05_5d_3d_spoiler_na_t ylna_klape.html
i widzę że ma od spodu jakies śruby. Gdzie się je wkręca.
Musi ktoś odpowiedzieć jak to jest w 5d, sprawa w 3d jest prosta bo one z tymi lotkami wychodziły. Temat jest odświeżony, ale tu rozmawialiśmy o oryginalnej lotce ze stopem od type-r do sporta hb3, a Ty wkleiłeś tą jaka była w sporcie zawsze, nie wiem, musisz pytać dalej. Ja mam taką lotkę w garażu, ale jestm z wwy i pierwsze słysze żeby ta od nas ze sporta pasowała do 5d, ale może i jest taka sama. Z tym, że jeżeli naprawdę jest to jeśli jej nie miałeś od początku to chyba lipa z montażem, ona jest idealnie dopasowana i specjalnie pod nią są dziury do śrub i plastikowe zaciski, ze dwie rzepy i wszystko się trzyma, nie ma nic kleju itp. Chyba nie namaieszałem. Pozdrawiam.
No nie chciałem zakładac nowego tematu o lotkach. Co do montażu to też tak podejrzewam że jak nie bylo lotki od początku to może być problem, zwłaszcza że nie chcę raczej żadnych dziur robić a tym bardziej kleić do szyby. Ale chociaz nie jestem fanem tuningu to lotka podoba mi sie jak cholera a ta z linku na oko najbardziej mi pasowała bo światło stopu już mam i w dodatku jest czarna więc malowanie by odpadło bo auta też mam czarne.
lotka z 3D nie pasuje do 5D
ta co dałeś w linku to jest ewidentnie lotka 3D
No właśnie tak też myślałem, ale nie byłem pewien. Czyli wychodzi na to, że trochę koleś z allegro wprowadza w błąd. Pzdr!
Sorki ze odswiezam temat ale sklaniam sie zeby zakupic oryginalna type-r, ktos juz zamontowal oryginalna type-r do sporta?
Ejjj Chłopaki no nie mówcie ze nikt nie próbował ?!?!?!?!
Siemanko! No ja czekam teraz na mały zastrzyk gotówki i lakieruje lotkę. Już przymierzałem i zakładałem. Wszystko tak jak było opisywane zawsze. Musiałem wywiercić małą dziurę, aby przeszła przez klape kostka/łącznik światła stopu, zabezpieczyłem to potem farbą i lakierem żeby nie złapała korozja. No i te nieszczęsne dwie śruby która nachodzą na szybę ściąłem z kawałkiem tworzywa lotki, zrobiłem to w sekunde piłką. Teraz są dwie fajne dziury. trzeba oddać tylko do lakerni a wcześniej trochę wyrównać to trzeba szpachlą, ale to robota juz dla lakiernika. Także po małych modach wszystko gra i pasuje. Świarło stopu działa i lotka też fajnie wygląda. Wysłałbym teraz foty jak to wygląda ale nie mam tego u siebie a u ojca w garażu do którego jeżdzę co 2 tyg, właśnie dziś wróciłem z weekendu więc jak coś to mogę podesłać orientacyjne foty, ale za 2 tyg. Pozdrawiam/
Było by fajnie :) A temat wtedy dobrze opisany z fotkami, mozna byloby podkleic do FAQ :)
No nie chciałem zakładac nowego tematu o lotkach. Co do montażu to też tak podejrzewam że jak nie bylo lotki od początku to może być problem, zwłaszcza że nie chcę raczej żadnych dziur robić a tym bardziej kleić do szyby. Ale chociaz nie jestem fanem tuningu to lotka podoba mi sie jak cholera a ta z linku na oko najbardziej mi pasowała bo światło stopu już mam i w dodatku jest czarna więc malowanie by odpadło bo auta też mam czarne.
Powiem szczerze, że mnie też podobają się te lotki ale z montażem jest problem. Dodatkowo chyba oryginalne lotki do HB przed liftem mają wycięcie na antenę która pewnie będzie chaczyła przy otwarciu klapy
Jak się przyjrzałem do civici po lifcie oprócz lotki mają inaczej wyprofilowaną blachę na górze klapy łączącą się z dachem. Z tego powodu zaniechałem działań z lotką choć jakby się komuś udało to fajnie by było jakby dal znać co i jak.
Sorki ze odswiezam temat ale sklaniam sie zeby zakupic oryginalna type-r, ktos juz zamontowal oryginalna type-r do sporta?
z tego co pamiętam jest inna góra klapy albo szyba więc jak już oryginał to chyba w komplecie sama lotka to problem
Doris ma ori lotke z tego co pamiętam.
Dodatkowo chyba oryginalne lotki do HB przed liftem mają wycięcie na antenę która pewnie będzie chaczyła przy otwarciu klapy no chyba nie w ctr ;]
agent, klapa ctr łączy się na bokach lotki dlatego klapa jest delikatnie inaczej wyprofilowana.
Jakby pasowało to założyłbym nawet od zwykłego 5D po lifcie. Ale klapy z tego powodu wymieniać nie będę. A szkoda że nie pasuje nic.
A szkoda że nie pasuje nic.
Coś musi pasować jak się przegląda czasem zdjęcia na internecie czy na allegro to trafiłem parę 5D z lotkami więc jakoś musi pasować
Ale w wersji przed liftem? Może klapy zmieniali?
z lotkami allegrowymi albo coś w tym stylo albo lotka 3D była ostro przerobiona, rzekłbym ulepiona pod 5D
Było by fajnie :) A temat wtedy dobrze opisany z fotkami, mozna byloby podkleic do FAQ :)
Fotki na pewno dodam i jakoś opisze, wcześniej jednak wklejam link do forum niemieckiego, tam o tym piszą. Ja niestety nie znam języka, ale na dole strony jest biała lotka od type-r, która właśnie ma zaszpachlowane ślady po wzniesieniu na którym były śruby te które nie pasuja do sporta, ja obciąłem swoje identycznie, chodzi o to, żeby wyprofilować lotkę pod sporta. Tam gdzie jest zgrubienie tej łezki to tam właśnie były te dodatkowe śruby. Potem te miejsca będą ładnie opierać się na szybie, podłożyć można jakąś cienką gumkę i jest ok, lotka wtedy trzyma się na tych śrubach jakie są w małej lotce i wszystko jest stabilne bo jest ona lekka. To chyba już wszystko jasne jeżeli chodzi o lotkę od type-r do civica sport 3D
http://www.hondapower.de/forum/showthread.php?t=549&page=2
nie wydaje sie to jakies za bardzo trudne, rzeczywistym problem z tego co widac sa dwie sruby po bokach. Przed i po lifcie zarowno w sport jak i ctr sa inne klapy?
Tak, są inne klapy. W ctr widoczny na zdjęciu kawałek lotki, czyli te całe wycięcie ze zdjęcia, wchodzi po prostu w szybę, wrzyna się w klape. Jak się przykłada oryginalną lotkę ctr do sporta to wychodzi tak jakby trzeba było zrobić dziury w szybie żeby ona się położyła i ładnie schowała. Dlatego jest to problemem numer jeden, a dwa to potrzeba zrobić dziurę w klapie aby łączenie od nowego stopa z lotki przeszło przez klapę do starego łączenia. To tyle.
KreniO, a czy bedziesz usuwal swiatlo stop za szyba, czy moze podlaczysz rownolegle ten stop na lotce?
Uważam,że na lotce już wystarczy, raczej nie będę się bawił teraz w takie rzeczy. Nie chce też robić choinki, usuwać na razie stopu ze środka też nie będę bo mam przyciemione tylne szyby więc i tak nic nie będzie widać. To tak:) no chyba, że kiedyś w wolnym czasie przyjdzie coś takiego do głowy, ale uważam to za zbędne, bez festynów i dyskoteki;) Pzdr.
Hehe jestem ciekawy jakby to wygladalo, moze wcale nie az tak nie choinkowato ;) Jak bedziesz montowal cyknij kilka zdjec, przed i po, dziure gdzie ja zrobiles itd :) I jeszcze jedno pytanie czy te miejsca po wycieciu widac z zewnatrz? Chodzi mi oto czy jak kupie podkolor samochodu lotke, to czy bede musial ja przeszpachlowywac i ponownie malowac ?
Ciężko mi jest Ci wytłumaczyć jak to będzie widać, ale myślę, że na pewno, bez lakierowania się nie pobejdzie. Mało tego. Fajnie jest mieć kogoś uzdolnionego plastycznie kto jeszcze fajniej ją podkręci szpachlą tak aby pasowała do szyba, oprze się wtedy większą płaszczyzną. Tak na sucho bez fotek ciężko tłumaczyć:) No ale nastawić na malowanie raczej trzeba. Będa foty będzie wszystko jasne. Cięzko mi sobie teraz to wyobrazić.
Jak zaś wygląda sprawa ze spojlerami z allegro? czy tam też konieczna jest przeróbka,czy raczej będzie plug&play,link poniżej.
http://moto.allegro.pl/item557246981_honda_civic_spoiler_daszek_type_r_no wosc.html
Na allegro też sprzedają ludzie z TFB tuning, chyba też coś 200zł z hakiem. Byłem w lato u nich osobiście i porównywałem oryginalną lotkę typer. Różni się własnie tym, że już nie ma śrub i jest dobrze wyprofilowana można powiedzieć. Jest tylko takie ale, że jest z innego materiału i nie ma światła stopu. Tak samo jak i na pewno ta z Twojego linku nie ma, na zdjęciach mają stop a w rzeczywistości nie: TFB
http://www.tfbtuning.pl/oferta.php?id=100
na ich stronie za 240
allegro 199
http://allegro.pl/item553905098_honda_civic_spoiler_lotka_type_r_typ er_tfb_tuning.html
Zeby gotoweczka bylaby wieksza do rozsdysponowania to bym skusil sie na carbon ---> http://cgi.ebay.com/ebaymotors/SEIBON-02-05-Civic-Si-Carbon-Fiber-Spoiler-Wing-TR-EP3_W0QQcmdZViewItemQQ_trkparmsZ72Q3a1205Q7c66Q3a2 Q7c65Q3a12Q7c39Q3a1Q7c240Q3a1318Q7c301Q3a1Q7c293Q3 a2Q7c294Q3a50QQ_trksidZp3286Q2ec0Q2em14QQhashZitem 330309026212QQitemZ330309026212QQptZMotorsQ5fCarQ5 fTruckQ5fPartsQ5fAccessories,a, jeszcze lepiej a'la mugen :) ---> http://cgi.ebay.com/ebaymotors/2002-2005-HONDA-CIVIC-SI-MG-Carbon-Fiber-Spoiler-Wing_W0QQcmdZViewItemQQ_trkparmsZ72Q3a1205Q7c66Q3a 2Q7c65Q3a12Q7c39Q3a1Q7c240Q3a1318Q7c301Q3a0Q7c293Q 3a3Q7c294Q3a50QQ_trksidZp3286Q2ec0Q2em14QQhashZite m270346690533QQitemZ270346690533QQptZMotorsQ5fCarQ 5fTruckQ5fPartsQ5fAccessories, i cos ala nietoperz --> http://cgi.ebay.com/ebaymotors/2002-2005-Honda-Civic-Si-DURAFLEX-JDM-Buddy-Roof-Wing_W0QQcmdZViewItemQQ_trkparmsZ72Q3a317Q7c66Q3a4 Q7c65Q3a12Q7c39Q3a1Q7c240Q3a1318Q7c301Q3a0Q7c293Q3 a2Q7c294Q3a200QQ_trksidZp3286Q2ec0Q2em14QQhashZite m270346759719QQitemZ270346759719QQptZMotorsQ5fCarQ 5fTruckQ5fPartsQ5fAccessories, (ten chyba jest najtanszy cenowo tylko ciekawe jak jego wyglad)a tutaj chyba sprzedaja pod civic si (to samo zamontowanie co w sport) pomalowane przystosowane i ze swiatlem --> http://cgi.ebay.com/ebaymotors/PAINTED-HONDA-CIVIC-SI-H-B-02-05-ROOF-TYPE-R-SPOILER_W0QQcmdZViewItemQQ_trkparmsZ72Q3a1205Q7c66 Q3a2Q7c65Q3a12Q7c39Q3a1Q7c240Q3a1318Q7c301Q3a0Q7c2 93Q3a1Q7c294Q3a50QQ_trksidZp3286Q2ec0Q2em14QQhashZ item140298298900QQitemZ140298298900QQptZMotorsQ5fC arQ5fTruckQ5fPartsQ5fAccessories
Jak tam KreniO kiedy zamierzasz przeprowadzic montaz lotki :) ??
Siemanko. Nie miałem nawet kiedy odpisać. Montaż niedługo, muszę się zebrać i oddać ją w końcu do szpachli i malunku:) Jednak tak żeby każdy widział OCB, gdzie są wycięcia i jak to wszystko wygląda zapraszam pod link, co nieco jest widać. W razie pytań piszcie. Pozdrawiam i życzę Wosołych Świąt, Smacznego Jajeczka;)
http://krenio.fotosik.pl/zdjecia/1.html
No relacja foto zacna dzieki Krenio, juz rozpoczalem poszukiwania lotki. Pozdro u Ciebie zostalo tylko polakierowac no i przykrecic :)
Panowie i co z ta lotka?
Ja mam dwa pytania:)
1. Czy swiatlo stopu ktore jest za szyba widac po zalozeniu lotki od CTR? Tzn czy widac jak swieci..
2. jak zdemontowac spoiler ktory juz jest?:P
Panowie i co z ta lotka?
Ja mam dwa pytania:)
1. Czy swiatlo stopu ktore jest za szyba widac po zalozeniu lotki od CTR? Tzn czy widac jak swieci..
2. jak zdemontowac spoiler ktory juz jest?:P
1. Jak nic nie przerobisz to świecić nie będzie bo przecież przepniesz kostkę od starego stopu do nowego w lotce
2. Jak otworzysz klape to w skrajnych punktach po lewej i prawej stronie masz śruby, je odkręcasz, reszte masz na spinki.
witam ja ostatnio zakupilem lotke z allegro za 230 zł.powiem tak wykonana nawet nieżle (sam lakiernik był w szoku ) trzeba troche podszlifować żeby siadła na szybie lepiej, jest grubsza niz orginał i w miejscu lączenia z dachem widać ze nie jest orginałem ale 230zł. Ta karbonowa wypasik chyba sie pośpieszyłem
taak ale ja nie mowie o org lotce...mowie o takiej np z allegro ktora wyglada identycznie tylko jest bez swiatla stopu i ponoc bez tych dwoch srubek co na szybe nachodza...kolega wyzej chyba wlasnie taka ma...tylko powiedz mi co ty w niej przycinales?; o
taak ale ja nie mowie o org lotce...mowie o takiej np z allegro ktora wyglada identycznie tylko jest bez swiatla stopu i ponoc bez tych dwoch srubek co na szybe nachodza...kolega wyzej chyba wlasnie taka ma...tylko powiedz mi co ty w niej przycinales?; o
Nie rozumiem Twoich pytań, zadałeś dwa i odpowiedziałem, teraz okazuje się, że pytałeś nie o lotke oryginalna od type-r, więc jak pytasz o atrape to nie trzeba robić z nią nic, właśnie po to została stworzona. Ja kiedyś przymierzałem dobrą podróbę i nie trzeba było nic przycinać, kolega może coś musiał robić aby ładnie spasować ją z szybą, ale na pewno nie była dokładnie zrobiona.
Achaa i jeżeli chodzi o te światło stopu o które pytałeś to bedzie je widać, ale z samochodów osobowych, niskich, z góry kierowcy ciężarówek gdy będą blisko niestety nie zauważą, możesz je jakoś opuścić niżej, ktoś tak robił:)
wie ktos moze gdzie mozna kupic lotke typer oryginalna lub nie :) mam civica 2004
wie ktos moze gdzie mozna kupic lotke typer oryginalna lub nie :) mam civica 2004
Tymoti,była opcja,że user Scorpion miał czarną ori na sprzedaż,może jeszcze ją ma,ostatnio rzadko na forum bywa,a temat był poruszany na EP-Klubie,nawet linka zapodałem gdzieś od aukcji :).
Tu masz aukcję:http://allegro.pl/item1006135475_spoiler_dachowy_honda_civic_type_r. html
Ultra Pete
28-09-10, 13:33
moglby ktos polecic warsztat w warszawie, majacy doswiadczenie w instalowaniu i lakierowaniu takiej lotki ?
jaki bylby koszt samego montazu + lakierowania ?
pzdr
p
Aby polakierować lotkę idź do lakiernika po prostu ( jakiegoś bardziej ogarniętego ) dobierz kolor wg numeru który masz w książce serwisowej, jak masz jakiegoś znajomka lakiernika to może Ci to ogarnie za free bo co do ceny to nie wiem może 100-200...a co do montażu to zrób to sam bo prosta sprawa masz w tym temacie mniej więcej jak to zrobić.:D
Mam zamiar zakupić do swojego EP2 3d hatchback z 2005 r. lotkę. Czy może mi ktoś doradzić którą z tych dwóch wybrać ?
1. http://allegro.pl/show_item.php?item=3026563198
2. http://allegro.pl/show_item.php?item=3009735839
takich laminatów się nie opyla bo nie dobierzesz lakieru to po pierwsze, żeby był taki jak od całej budy, bo laminat się ciężko lakieruje i chłonie lakier a potem są rózne odcienie, a po drugie to sa niedorobione i źle leżą temat przerabiany na innym forum. lepiej poszukacj ori bo taka z alminatku kupisz za 200 i 200 musisz dac za malowanie to w cenie 450 kupisz OEM w kolorze i ze światłem stopu
niby tak, ale dwóch znajomych ma właśnie tego typu lotki i naprawdę ładnie wyglądają na ich Hankach.
Celuj w OEM , naprawde nie pozalujesz , z tymi jest wieksza rzezba zeby to przypasowac , nie masz stopu i zreszta co OEM to OEM
Hmm co do rzeźbienia to słyszałem wręcz odwrotnie. Ponoć OEM lotkę od EP3 trzeba rzeźbić gdyż w EP3 jest inna szyba niż w EP2, natomiast nieoryginalne lotki są od razu przystosowane. Do tego niższa cena... mimo wszystko chciałbym wybrać lotkę z aukcji które podałem powyżej tylko nie wiem na którą się zdecydować...Może ktoś kupował u tych sprzedawców ?
Cala "rzezba" polega na delikatnym podcieciu na krawedziach lotki tak jak na foto. Takze nie kombinuj i bierz oryginal.
http://images37.fotosik.pl/1358/2f06ddcdf29954c3m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2f06ddcdf29954c3)