Zobacz pełną wersję : Wymiana oleju w civic 2004r. silnik 1.4 90 KM - D14Z6
Witam, od razu pisze, że szukałem sporo o wymianie oleju i ich rodzajach na forum i nadal jestem głupi!!!
Moja Hania ma przejechane 95 000 km, jest sprowadzona i nie wiem jaki miała zalany olej.
Czy może ktoś mi pomóc w tym temacie??? Jaki olej najlepiej zalać przy tym przebiegu???
Silnik jest 1.4 16V 90 KM
Co można jeszcze zobaczyć, wymienić przy tzw. małym przeglądziku!!!!
Z góry dziękuje
Ta lektura powinna Ci wystarczyć:
KLIK (http://www.zss.pl/~moto/www_prace_dyplomowe/praca_6_oleje.htm)
Przy tym roczniku i przebiegu nie powinno być problemów z nieszczelnością - ja zalałbym jakiś dobry mineralny (Motul albo Shell), ale dla bezpieczeństwa można wlać półsyntetyk Shell 10W40 lub 5W40.
Cyba nie będziesz zarzynał tych 90 koników, więc 10W40 jest najbardziej uniwersalnym olejem w polskich warunkach klimatycznych i przy braku wiedzy,co było wcześniej wlane.
Dodatkowo wymień filtr oleju, powietrza i paliwa (to niewielki koszt).
Nie wiem jak w tym modelu auta, ale coś koło przebiegu 100 tys powinieneś zmienić rozrząd. Od tego bym zaczął, bo zerwanie paska może kosztować Cię kilka tysiaków...
Lej full syntetyk i tak wymieniasz cały olej więc nie ma różnicy jaki kupisz. Przy 100tys. jeżeli już to można wymienić pasek rozrządu, ale nie cały rozrząd !!
Zalal bym syntetyk.sam urzywam 10w60 ale to drobna przesada.co do paska to wytrzymuje 120 tys.jezeli nie bylo nic ruszne. koszt jest duzy bo zaleca sie wymiane napinacza ktory w tym modelu jest drogi.jezeli nie byly wymieniane to sprawdzil bym klocki.
Tez lalem pelny syntetyk w tym roczniku, ale mniejszym przebiegu. Co do paska, to ja bym wymienial, chyba, ze jestes na 100% pewny, ze przebieg w autku jest taki jak podajesz.
krystian194
28-03-08, 23:39
jeżeli zalejesz silnik pełnym syntetykiem a miałeś uprzednio w silniku olej półsyntetyczny lub mineralny to rozszczelnisz silnik ,stary olej osadza się w różnych malutkich szczelinach(np. w około uszczelek miski olejowej itp) i ten silnik też jakoby uszczelnia,a jeżeli ty teraz wlejesz olej pełny syntetyk to wiedz że syntetyki bardzo wymywaja silnik od środka bo są bardziej żadkie i jezeli miałeś poprzednio taki sam olej to bedzie ok ale jeżeli inny to masz problem i to niemały.Ja bym radził tobie wlać olej półsyntetyczny 10w40-na allegro jest gtx magnatec rozlewany w bańkach po 5l. sprowadzony z niemiec,bo w polsce sa tylko 4 litrowe bańki i to o wiele droższe-np.Ja miałem taki sam problem jak ty w swojej 6 gen i kupiłem taki olej i wszystko bylo ok.Za 5l. magnateca z allegro dałem 89zl. a taki sam olej w aso kosztowal 135zł ale za 4litry-wiec kolego pomyśl zanim coś wykombinujesz bo możesz załować szybkiej decyzji-najlepiej jedz do aso albo dobrego mechanika to będziesz pewien co masz zrobic
No i masz rozwiazanie, lej polsyntetyk :) Tylko po co kupowac banke 5 litrowa jak tam wchodzi niecale 4 litry? :) Wszyscy u nas leja motula, wiec moze na to sie zdecyduj.. na forum jest sprzedawany w przystepnej cenie.
Ja ma mam ten sam rocznik -2004 (narazie troszke mniejszy przebieg). Od poczatku byl lany Shell 10W60 i tego sie trzymam.
Bez przesady. To jest za młody i za mało "przejechany" silnik żeby się coś miało rozszczelniać itp. Zalej normalny syntetyk (np. Shell) 5W40 i po zabawie. Normalny dobry olej, w lepkości nieekstremalnej i będzie grało.