PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana oleju w civic 2004r. silnik 1.4 90 KM - D14Z6

jaceklwo
25-03-08, 15:48
Witam, od razu pisze, że szukałem sporo o wymianie oleju i ich rodzajach na forum i nadal jestem głupi!!!
Moja Hania ma przejechane 95 000 km, jest sprowadzona i nie wiem jaki miała zalany olej.

Czy może ktoś mi pomóc w tym temacie??? Jaki olej najlepiej zalać przy tym przebiegu???
Silnik jest 1.4 16V 90 KM

Co można jeszcze zobaczyć, wymienić przy tzw. małym przeglądziku!!!!

Z góry dziękuje

Alchemiq
25-03-08, 16:40
Ta lektura powinna Ci wystarczyć:
KLIK (http://www.zss.pl/~moto/www_prace_dyplomowe/praca_6_oleje.htm)

Przy tym roczniku i przebiegu nie powinno być problemów z nieszczelnością - ja zalałbym jakiś dobry mineralny (Motul albo Shell), ale dla bezpieczeństwa można wlać półsyntetyk Shell 10W40 lub 5W40.

Cyba nie będziesz zarzynał tych 90 koników, więc 10W40 jest najbardziej uniwersalnym olejem w polskich warunkach klimatycznych i przy braku wiedzy,co było wcześniej wlane.
Dodatkowo wymień filtr oleju, powietrza i paliwa (to niewielki koszt).

Nie wiem jak w tym modelu auta, ale coś koło przebiegu 100 tys powinieneś zmienić rozrząd. Od tego bym zaczął, bo zerwanie paska może kosztować Cię kilka tysiaków...

Pati_crx
25-03-08, 17:53
Lej full syntetyk i tak wymieniasz cały olej więc nie ma różnicy jaki kupisz. Przy 100tys. jeżeli już to można wymienić pasek rozrządu, ale nie cały rozrząd !!

sdiablo
28-03-08, 17:56
Zalal bym syntetyk.sam urzywam 10w60 ale to drobna przesada.co do paska to wytrzymuje 120 tys.jezeli nie bylo nic ruszne. koszt jest duzy bo zaleca sie wymiane napinacza ktory w tym modelu jest drogi.jezeli nie byly wymieniane to sprawdzil bym klocki.

Leeo
28-03-08, 18:37
Tez lalem pelny syntetyk w tym roczniku, ale mniejszym przebiegu. Co do paska, to ja bym wymienial, chyba, ze jestes na 100% pewny, ze przebieg w autku jest taki jak podajesz.

krystian194
28-03-08, 23:39
jeżeli zalejesz silnik pełnym syntetykiem a miałeś uprzednio w silniku olej półsyntetyczny lub mineralny to rozszczelnisz silnik ,stary olej osadza się w różnych malutkich szczelinach(np. w około uszczelek miski olejowej itp) i ten silnik też jakoby uszczelnia,a jeżeli ty teraz wlejesz olej pełny syntetyk to wiedz że syntetyki bardzo wymywaja silnik od środka bo są bardziej żadkie i jezeli miałeś poprzednio taki sam olej to bedzie ok ale jeżeli inny to masz problem i to niemały.Ja bym radził tobie wlać olej półsyntetyczny 10w40-na allegro jest gtx magnatec rozlewany w bańkach po 5l. sprowadzony z niemiec,bo w polsce sa tylko 4 litrowe bańki i to o wiele droższe-np.Ja miałem taki sam problem jak ty w swojej 6 gen i kupiłem taki olej i wszystko bylo ok.Za 5l. magnateca z allegro dałem 89zl. a taki sam olej w aso kosztowal 135zł ale za 4litry-wiec kolego pomyśl zanim coś wykombinujesz bo możesz załować szybkiej decyzji-najlepiej jedz do aso albo dobrego mechanika to będziesz pewien co masz zrobic

Leeo
29-03-08, 15:49
No i masz rozwiazanie, lej polsyntetyk :) Tylko po co kupowac banke 5 litrowa jak tam wchodzi niecale 4 litry? :) Wszyscy u nas leja motula, wiec moze na to sie zdecyduj.. na forum jest sprzedawany w przystepnej cenie.

piotr1c
02-04-08, 13:02
Ja ma mam ten sam rocznik -2004 (narazie troszke mniejszy przebieg). Od poczatku byl lany Shell 10W60 i tego sie trzymam.

Kras
02-04-08, 13:54
Bez przesady. To jest za młody i za mało "przejechany" silnik żeby się coś miało rozszczelniać itp. Zalej normalny syntetyk (np. Shell) 5W40 i po zabawie. Normalny dobry olej, w lepkości nieekstremalnej i będzie grało.