PDA

Zobacz pełną wersję : Odpowietrzanie z ABS

reaktor
09-12-13, 02:47
Ktoś WIE jak odpowietrzać układ z ABS'em w V genie

każdy pieprzy co innego

w jakiej kolejności?

w włączonym zapłonem ?

itd..

w manula jest tylko z użyciem jakiejś maszyny

Seba27
09-12-13, 06:23
Jak miales/masz szczelny uklad panie to zalej pompe ABSu najpierw do full-a i dopiero sie zajmij serwem.
Reszta jak w kazdym samochodzie

Kloch
09-12-13, 08:43
Nie wiem dlaczego ludzie mają z tym taki problem, to nie jest jakaś wielka filozofia. Jakie zalewanie pompy ABSu, chyba w taczce samobieżnej...
Powinno się odpowietrzać z włączonym zapłonem i jak tak robię a następnie zaczynasz od najdalszego koła od serwa, w przypadku samochodów UE serwo po lewej czyli zaczynasz od koła prawego tylnego, następnie, lewe tylne, następnie prawe przednie, następnie lewe przednie.

Zdarza się też tak, że pomimo zaczęcia odpowietrzania od kół tylnych niewiele się zmienia, wówczas nie męczysz się z tym tylko idziesz do kolejnego koła, jeśli dalej nie idzie to do następnego itd, w końcu coś się rusza i wszystkie koła dają się normalnie odpowietrzać :) Ot cała filozofia.

Seba27
09-12-13, 09:29
wydaje mi sie ze nie chodzilo reaktorowi o to w jakiej kolejnosci odpowietrza sie kola ale ok

jedna_brew
09-12-13, 11:11
hej,
pisząvc ze swojego doświadczenia w fordzie i lanochodzie to odpowietrzałem zgodnie z instrukcją dla układu z abs - zaczynając od koła najblizszego do pompy hamulcowej, czyli:

lewy przód
prawy przód
lewy tył
prawy tył

wszystko jeździ i hamuje jak trza.

Seba27
09-12-13, 11:48
kurde czyli ja cos robie zle, cale zycie robie odwrotnie ;)

reaktor
09-12-13, 13:43
i znowu sie zaczyna każdy co innego...

właśnie podobno w absie sie powinno robic od pompy najbliżej serwa odwrotnie w stosunku do auta bez ABS'u

zdejmowałem tylko prawy tylny zacisk , możliwe że by cały układ sie zapowietrzył od tego?

myślałem ze jak odpowietrze ten zacisk któy zdjąłem to bedzie cacy:D

jedna_brew
09-12-13, 13:53
hej,
uzupełniając - w hondzie nie mam abs i tam robiłem na odwrót, czyli:
prawy tył,
lewy tył,
prawy przód,
lewy przód.

też jeździ :). aczkolwiek (jednakowoż ;)) dla układu z abs z osobistego doświadczenia potwierdzam, że można odpowietrzać odwrotnie niż układ bez abs i jest dobrze.

reaktor
09-12-13, 13:57
czyli przekrecam kluczyk na 2ke i wtedy dopiero zaczynam pompować

Seba27
09-12-13, 14:23
na zaplon/kontrolki reaktor - nie wiem czy to 2ka

reaktor
09-12-13, 14:47
3ka to rozrusznik , jedynka radio:D

tylko sie zastanawiam co to ma dać?

pompa abs'u przeciez i tak nie działa
serwo chyba tez dopiero jak włacze silnik

jedna_brew
09-12-13, 16:12
hej,
wiem że mogą posypać się na mnie gromy, ale odpowietrzając układ z abs nie przekręcałem kluczyka w stacyjce. wydaje mi się, że centralka elektrohydrauliczna (a więc to urządzenie, które na podstawie sygnałów z modułu elektronicznego abs steruje ciśnieniem płynu hamlucowego za pomocą czterech zaworów oraz pompy powrotnej w układzie hamulcowym) jest za pompą hamulcową, zatem odpowietrza się niejako przy okazji.

Gucios90
10-12-13, 18:48
Przekręcamy zapłon na tą waszą 2jkę (kontrolki do startu) i jadę od najdalszego/bliższego bez różnicy bo zawory bd otwierać się tam gdzie ma niskie cisnienie tak czy siak
Najważniejsze aby był zapłon wł. inaczej nie bd to prawidłowe odpowietrzenie

Ostatecznie jak tylko robiłem np. tył to tylko tył odpowietrzam i finał!
chyba że jechaliśmy przewody to już trzeba całość.

kruczekvu
10-12-13, 19:04
kurde czyli ja cos robie zle, cale zycie robie odwrotnie
Wychodzi na to że ja też
Zastanawia mnie tylko dlaczego mimo wszystko jest dobrze w każdym aucie które robiłem

Karoles
10-12-13, 20:29
jak dla mnie to tez nie ma znaczenia czy abs czy nie
zawsze robilem od najdalszego bez zaplonu bez niczego i dzialalo dziala do dzis wszystko
i nie rozumiem pojecia zle odpowietrzone hamulce, skoro hamuje pedal nie rosnie ani nie wpada w podloge

reaktor
10-12-13, 20:45
j
i nie rozumiem pojecia zle odpowietrzone hamulce, skoro hamuje pedal nie rosnie ani nie wpada w podloge

jak zostanie troche powietrza tobedzie trochę gorzej łapał w sensie później łapał

sam sie teraz zastanawiam jak było wcześniej :D i czy zrobiłem to na 100%

przeleciałem tam i z powrotem jedna i druga technika z zapłonem i bez żeby mieć 100% pewności bo zdjęcie 4 kół przy pomocy samego lewarka wymagało sporooopracy:D

a propo ABS'u to znalazłem ze pompę ABSu można odpowietrzyć tylko przy pomocy specjalistycznego narzędzia wiec odradzam spuszczanie dużej ilości płynu jeśli ktoś ma ABS

HEG8
10-12-13, 20:51
ABS czy nie, jeden pies - odpowietrza się tak samo każdy układ... Od najdalszego do najbliższego koła...

Wszystko wszystkim działało i działa po odpowietrzeniu. Gdyby było inaczej to już dawno miałbym masę krzyży przed bramą...

Sheiva
10-12-13, 22:36
ABS czy nie, jeden pies
Taka jest prawda. Jednak zalecenia są inne dla układów z ABSem, czyli najpierw przednia oś, później tylna, stąd te wszystkie rozbieżności w opiniach. Teoria mówi tak, praktyka pokazuje, iż w Hondach z tych lat, nie robi to większej różnicy.