Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przegląd gwarancyjny - tolerancja kilmoterow przejechanych

jacs_1979
25-03-08, 11:56
Czesc,
wlasnie w czwartek odstawiam autko do przegladu przy 40 000.
Powiedziano mi w hondzie, ze honda poland ustalila wartosc przebiegu przy ktorym mozna oddac auto do przegladu okresowego na +/- 100 km.

Mam pytanie praktyczne - przejechalem 40120, pewnie do czwartku bedzie to jakies 40200.

Jaka jest ptraktyka? czy strace gwarancje czy tez przymykaja na to oko?
Troche maly ten zakres tolerancji, biorac po uwage dystanse jakie pokonuje autem. Przed ostatnia podroza mialem 39600 a teraz mam te 40120...nijak nie moglem sie wstrzelic w to 'okienko'.

Macie takie doswiadczenia? Prz pierwszym przegladzie oddalem autko jak mialo 19200 i nie bylo problemu z przegladem.

Pozdrawiam
Jacek

zyga502
25-03-08, 14:02
Witam.
Ja niedługo też mam przegląd tylko ,że po 20 tys i zanim wybrałem serwis pytałem w kilku i tolerancja to ok 10 %,ale tak naprawdę to "przymykają" oko do 1 tys km,przynajmniej tak jest w Białymstoku i w kilku serwisach w Warszawie

Przepraszam ,że troche nie na temat

Nie wiem na czym to polega ,ale jak ostatnio czytam posty na różne tematy np:montazu CB w Civicu 5D,tolerancji przebiegu przed przeglądem to wychodzi mi ,że niektóre serwisy są strasznie uparte ,zadziorne i wręcz "straszą" klientów utratą gwarancji z byle powodu ,a niektóre wręcz odwrotnie idą na duże ustępstwa i nie robia z tego powodu zadnych problemów

pozdrawiam

Dobi
25-03-08, 14:11
W instrukcji obsługi samochodu jest podana tolerancja +/- 500 km,
staram się tego trzymać. Wszystko inne zależy od serwisu czy będą
się czepiać czy nie. Zwykle do 1000km się nie czepiają.

Pabloss
25-03-08, 16:34
Z moim Civikiem nie bylem jeszcze na przeglądzie ale nie sądze aby był problem z przegladem z powodu 200 km, prawde mowiąc to było by to śmieszne.

jacs_1979
27-03-08, 22:17
Czesc,
Wiec wrocilem dzis po przegladzie, na moj przebieg 40180 nikt sie nawet nie zajaknal, nawet pol slowa nie powiedzieli. W honda plaza przeglad zrobili i wszystko super.

Podczas przegladu wyczaili jakis wyciek miedzy silnikiem a skrzynia i powiedzieli, ze wymienia uszczelniacz na gwarancji, musialem tylko podpisac zlecenie gwarancyjne i teraz czekam na czesc.

Jacek

Pabloss
27-03-08, 22:46
jacs_1979 a powiedz mi ile trwal taki przegląd i czy mogles byc przy samochodzie czy nie i grzecznie popijałeś kawkę siedząc i czytając ??? :d

jacs_1979
28-03-08, 10:35
Trudno powiedziec ile trwal naprawde, bo zarowno przy 20 jak i 40 tysiacach zostawilem auto rano i odebralem po poludniu.
Konkretnie, przy drugim przegladzie honde zostawilem rano, ale auto bylo umowione na 13.30 a odebralem je gotowe o 17, z tego co mi sie wydaje przeglad trwa w okolicach 2 godzin max razem z myciem i sprzataniem. Ale moze sie myle.

Jacek

Artur S.
28-03-08, 12:25
Niestety w Honda Plaza - czyli tam gdzie był Jacek - nie możesz przebywać na terenie hali serwisowej. Mało tego: tak naprawdę nawet z daleka nie możesz popatrzeć na ręce mechanikowi (a przydałoby się, oj przydało..), bo zamiast szyby oddzielającej salon od hali jest ściana.
Pzdr - Artur S.