Zobacz pełną wersję : Malowanie kołpaków
Witam,
jak w temacie, czym malujecie kołpaki? Jakoś specjalnie je do tego przygotowujecie?
Może ma ktoś zdjęcie auta w kolorze matador red z białymi kołpakami?
Zwykly podklad do plastiku i jazda.
Dla mnie jednak kolpak to zawsze bedzie tylko kolpak niewazne czy w kolorze czy nawet ze "spinerem"
Wole ladna nieokryta czarna/srebrna/biala stal niz plastikowe udawadlo :)
Rzecz jasna twoje auto - twoj wybor :)
wskoczyłem teraz z czarno-połyskowych stalówek na posrebrzane gówno malowane chyba farbą do pieca pędzelkiem:D i jakos tak naszło mnie, że może zanim przykryje je OEM kołpakami to może coś z nimi zrobię, ale tak jak mówisz.. jeszcze przy 13 calach to już w ogóle nic sie nie da zrobić ;)
Z tego co pamietam to "chrupek" robil sobie ostatnio stal na zime maszynka do piaskowania z jakiegos marketu za 50zl i czarnymi sprayami. Wyszlo naprawde ladnie a koszt wrecz znikomy. Zacne czarne fele bez rdzy i pociagniec pedzla ;) Z reszta, pedzlem tez da sie zrobic to ladnie. Sam malowalem kilkukrotnie Hamereitem rozne kolory na kolach i jak sie przylozysz to nie bedzie tego zupelnie widac.
Zgadzam sie z seba, klapak to klapak, po za tym jest taki wybor tego qwna ze szkoda czasu i kasy na to.Lepiej ladnie odnowic stal i racja ze pedzel tez da rade.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
ja tak zrobiłem moje kołpaki w matador red pearl:
http://s29.postimg.org/lluxr7laf/DSC04160.jpg
grafit (z nissana: KH2, czyli skyline) do tego półmat.
Jako, że fuszery nie lubię to zrobiłem je tak:
- zmatowienie starego lakieru,
- pzp na goły plastik,
- podkład akrylowy+uelastyczniacz i zmatowienie,
- baza,
- klar+środek matujący+uelastyczniacz,
noo.. jak już wcześniej, kołpak to kołpak, jednak w takiej postaci jest jak najbardziej do przyjęcia ;) dobra robota
kolpak to zabojstwo dla stali, caly syf zamias splywac i ew. zostac splukanym, to siedzi na stali pod kolpakiem.
ale jak chcesz malowac to czysczenie, odtluszczanie, podklad, farba i bezbarwny. powinno trzymac. u mnie na dekielkach oem felgi trzyma jak narazie odpukac .
Tos teraz pojechal z tym zabójstwem.A nie bierzesz pod uwagę ze klapak też chroni wlasnie, zwłaszcza oem?
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
a ja właśnie zamontowałem kołpaczki bo sądzę, że bardziej chronią w zimę, ew. ruda na stali zostaje prawie całkowicie zasłonięta więc myjesz taki kołpak i jest jak nowe :) ja raz w zimę musiałem odmalować lekko naloty rudej (do tego dochodzi czyszczenie całości i malowanie po zimie), a teraz będę miał porównanie bo w tą zimę jest kołpak.
zresztą o czym my piszemy.. :D
a hondowski kołpak pasuje do róznych stalowek, bo kurde z przodu mam jakieś inne, chyba z golfa teraz :D
co do kolpakow mam inne odczucie. majac kolpak po zimie na stali mialem cuda wianki. od 5 lat jezdzilem bez kolapkow regularnie myjac sol i inny syf. po 5 latach owszem stal mozna odmalowac, ale rudej jest zdecydowanie mniej. to moje zdanie nie musicie sie z nim zgadzac :)
co do innych kolakow teoretycznie w stal oem hondy wejdzie kazdy o odpowiedniej ilosci cali. nie wiem jak "przykrecane". stare golfy jak civici mialy 4x100
Prosze Was nie mowcie mi ze auto wyglada lepiej na zwyklej stali niz ladnym, oemowym kolpaku :D IMHO kazdy civic 5/6 gen na stali (nie mowie o szerokiej stali :o ) wyglada tragicznie.
http://img18.tablica.pl/images_tablicapl/71433547_1_644x461_honda-civic-v-hatchback-jaslo.jpg
Prosze Was nie mowcie mi ze auto wyglada lepiej na zwyklej stali niz ladnym, oemowym kolpaku :D IMHO kazdy civic 5/6 gen na stali (nie mowie o szerokiej stali :o ) wyglada tragicznie.
http://img18.tablica.pl/images_tablicapl/71433547_1_644x461_honda-civic-v-hatchback-jaslo.jpg
co kto lubi - dla mnie ta rura wyglada tragicznie ;)
kazdy civic na glebie wyglada lepiej na stali niz na kolpaku. a tak zupelnie powaznie, to rzecz gustu.
ja osobiście byłbym przychylny do stali ;] kołpaków nie preferuję ; >
i tu odpowiedz na moje wczesniejsze pytanie, przedtem chciałem założyć oem kołpaki i co? kształt i budowa tych stalowek z przodu uniemożliwia mi to;/