PDA

Zobacz pełną wersję : zapieczone śruby

Tadis
07-12-13, 13:46
Witam.

Mam taki problem ze chciałem odkręcić tłumik. Hmm tylko ze skończyło się na tym chciałem bo w żaden sposób nie mogę odkręcić śrub chodzi o te w pierwszym łączeniu za kolektorem. Próbowałem już palnikiem nic to nie dało, różne środki chemiczne. A nie chce ukręcić szpilki ani obrobić łba śruby. Jeżeli ma ktoś jakieś pomysły proszę o pomoc

reaktor
07-12-13, 13:56
po co kolektor odkręcasz w takim razie

Tadis
07-12-13, 14:01
no nie ja chce odkręcić tłumik za kolektorem. przepalił sie i chcialem wymienic ewentualnie pospawac

Poll
07-12-13, 14:12
Tnij kątówką i nowe śruby. Nawet jak odkręcisz to te śruby są do śmieci.

Tadis
07-12-13, 14:14
no właśnie kątówką nie podejde tam bo nie ma miejsca :D jedyne co mi przychodzi do głowy to młotek i przecinak,ale nie chce gwintu uszkodzić

Poll
07-12-13, 14:19
To jaki Ty masz wydech? Jak się z kolektorem łączy? Przecież te otwory są przelotowe na śruby + nakrętka i uszczelka. Powinna być jeszcze sprężyna i przez nią idzie ciąć. Jeżeli nie ma sprężyn to na pewno śruba idzie na przelot.

EDIT: teraz wiem o co chodzi. Czemu przy kolektorze zmieniasz? Dziura jest? No to nie ma innej możliwości niż się mocować. Tam są szpilki i może być biednie. Ewentualnie zaryzykuj i kup nowy kolektor.

Tadis
07-12-13, 14:23
nie no kolektor seria od d15z6 plus ta osłona, tam jest na 3 śruby i tak są osadzone że kątówka nie da rady (ewentualnie jedną może by się udało)

wydaje mi się ze tam było coś robione bo jest tak ze rura w rurę jest wsunięta i było zaspawane to jest na tłumiku środkowym i muszę tam odkręcić. Bo spaw "puścił" i sie po prostu rusza. Tez myślałem o nowym kolektorze i od razu kupić 4-2-1 :)

Seba27
07-12-13, 17:59
No to wez odkrec ten kolektor wyjmij calosc i dopiero tnij.
Ja bym jednak najpierw zapryskal pare razy obstukujac przy okazji a jak by yebly to rozwiercal / odkrecal kolektor.
Nie ma co myslec, cza robic - nigdy nie ma sytuacji bez wyjscia :)

ma1ster
07-12-13, 18:42
Przecież jak palnikiem zagrzejesz do temp. kiedy wszystko jest już czerwone, to choć by było zapieczone nie wiem jak mocno, to i tak się odkręci...

Źle grzejesz, albo masz palnik bez tlenu...

zenekqa89
07-12-13, 18:52
No to wez odkrec ten kolektor wyjmij calosc i dopiero tnij. jak wyzej zdemontuj wszystko, spryskaj jakimis odrdzewiaczami i probuj odkrecać jak nie da rady palnik a jak on nie da rady to szlifiera. mi pierwszym razem przy wymianie miski odkrecic sie udało wydech od kolektora. spryskałem penetrusem kilka razy w ciagu 2h i poszło. drugim razem odkreciłem kolektor wydechowy bo tak było łatwiej.Zrzuc z auta układ wydechowy bedzie Ci wygodniej