PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie tankujecie LPG?

dudi189
07-12-13, 12:27
Pierwszy raz zakładam temat na forum o tematyce LPG i chciałbym by forumowicze podzielili się opinią na temat stacji LPG. Fajnie by było poczytać o plusach i minusach firm u których niektóre osoby zostawiają 1/4 pensji.
Ja mam gaz od jakiś 3miesięcy i zrobione ok 7-8tyś. km. jak większość tankuje w drodze do/z pracy z Żoliborza do Marek i mijam Statoil, kilka BP wasbruk, Orlen i ,,no name,,.
Teraz konkrety:

Statoil- wchodzi mi najwięcej gazu do pustego zbiornika ale najtaniej
Orlen- wchodzi zawsze o ok.2litry mniej gazu niż Statoil ale cena jest średnia i przejeżdzam tyle samo kilometrów co na baku z Statoil
BP- wchodzi tyle LPG co na Orlenie, najdrożej i robie tyle kilometrów co na paliwie z Orlenu, z 5 na 10 wjazdów na stację była awaria dystrybutora i musiałem jechać gdzie indziej
Wasbruk- widuje dużo stacji podczas wyjazdów za miasto, nigdy nie tankowałem, na razie tankowałem u ,,gigantów,, z braku przekonania ale kupowałem parę razy butlę gazową i wieczorem od panów dało się wyczuć wiadomy zapach i niepewne stanie na nogach

Auto spala mi ok 8,2-9litrów LPG na setkę przy cyklu mieszanym do pracy
Mój wujek z kolei na fabrycznej instalacji w nubirze zrobił ok 100tyś.km. bez wymiany filtrów bo nie wiedział że coś takiego trzeba robić, serwisant wymieniający filtry był w szoku że po takim przebiegu filtry były dosyć czyste. Wujek zawsze tankował na shellu w pobliżu domu, mówi że najdrożej ale ma ,,pod domem,,

zenekqa89
07-12-13, 15:23
Wujek zawsze tankował na shellu w pobliżu domu, mówi że najdrożej ale ma ,,pod domem,, no właśnie widze, że kolejna osoba tankująca na shellu chwali ten gaz z tej stacji. Mój kumpel zawsze tankuje swoją mazde na shellu. mimo ze najdrożej u nas paliwo z shella to zawsze tam tankuje i mowi ze najwiecej km robi. Ja natomiast mam w cifie zbiornik 50l (holenderska butla) wchodzi mi zawsze 45l. tzn zazwyczaj bo na rożnych własnie stacjach raz tyle raz mniej. Reasumujac. zawsze tankuje na różnych stacjach zazwyczaj no name. I powiem Ci ze jest różnie z tym. Raz jakosc jest słaba( cena tez najnizsza) i robie na zbiorniku srednio 450km. Na orlenie 440km statoil wyszło ostatnio 430km a ostatnio zatankowałem na takiej stacji pod Lublinem o ktorej słyszałem ze ma dobry gaz i byłem w szoku. zrobiłem na zbiorniku 500km. to moj rekord jak do tej pory. Oczywiscie taki wynik moge tez zawdzieczać serwisowi gazu kory ostatnio zrobiłem. No takze po prostu z gazem jest tak ze jak trafisz. Ja akurat jakos za orlenem bp statoil nie przepadam. a Shell za drogi troche. wiadomo chce sie latac jak najtaniej w dzisiejszych czasach zwłaszcza jak duzo jezdzisz.

ma1ster
07-12-13, 18:45
Ja tankuję tam gdzie jest najtaniej, a zarazem gdzie paliwa dostarcza orlen...

probestic
07-12-13, 21:43
Statoil - zawsze robiłem najlepsze przebiegi na tym LPG.
Lotos - mam głupie wrażenie, że auto jakieś zrywniejsze bywa na tym gaziwie.
Lukoil - loteria jakaś, raz auto spala go normalnie, raz zdecydowanie więcej. Ceny w moich okolicach dość atraktyjne jednak.

Orlen/BP ... dawniej tam tankowałem, ale jakoś mam stosunek ambiwalentny.

Generalnie tankuje gdzie popadnie i bywa bardzo różnie. Raz zatankowałem tak trefny gaz, że spalanie wyszło mi 16 litrów w trasie :p

WojTEC
07-12-13, 21:54
Już teraz zawsze Orlen. Przejeżdżam więcej na baku i płacę mniej. Jak tankowałem na statoilu lałem do pełna za 77zł. Na orlenie najwięcej udało mi się zatankować za 72 zł i to było raz. Przeważnie 67zł... a ten sam zasięg. Gdzie indziej nie tankuje. Chociaż ostatnio na statoilu pojawiła się fajna dziewczyna pracująca na podjeździe więc czasem tam zaglądne :P

dudi189
08-12-13, 10:47
Statoil - zawsze robiłem najlepsze przebiegi na tym LPG.

Może zależy od miejsca, ja tankowałem na statoil bo najtańszy gaz(zawsze7-15gr.taniej niż BP/orlen) na mojej trasie. Spalanie większe więc wychodzi na to samo a może nawet jeszcze w plecy. Zastanawiam się czy to może nie wina złej kalibracji dystrybutorów skoro na orlenie wchodzi 2litry mniej niż statoil, ciekawe jak często to sprawdzają.

terry16
08-12-13, 10:49
Orlen/Lukoil/ BP

probestic
08-12-13, 10:54
Zastanawiam się czy to może nie wina złej kalibracji dystrybutorów skoro na orlenie wchodzi 2litry mniej niż statoil, ciekawe jak często to sprawdzają.

Heh ;)
Byłem świadkiem akcji jak w Krakowie na PetroKrak'u (wylot z Krakowa w kierunku Warszawy ) gość chciał wzywać policję, bo do auta zatankowali mu o kilka (7-8 ? ) więcej litrów LPG, niż w ogóle "książkowo" może się zmieścić w jego butla :]
Zaczął się mocno awanturować, że tną w ch*ja :D
Ostatecznie kierownik stacji po dłuższym tłumaczeniu zwrócił mu jakąś kasę i przeprosił.

fcek
08-12-13, 23:59
Only shell!! Najdrożej ale podobno za jakość się płaci! Filtry lpg po ok 20k km nie były tak zawalone jak po 10k km na statoil. Poza tym jakoś lepiej auto jeździ na lpg z shell'a niż innych w moim mieście!

esel
09-12-13, 22:04
Tankuję na Orlenie, ponieważ w mojej okolicy nie ma innej opcji. Kilka stacji no-name oraz Wasbruck, do którego zraziłem się kilka lat temu tankując mondeo ich gazem. D14A8 spala mi 9,5-10,5 litra orlenowskiego gazu na 100 km, przy czym nogę mam raczej ciężką.

lubelaczek
04-01-14, 18:37
a ostatnio zatankowałem na takiej stacji pod Lublinem
Czy mogę poprosić o namiary na tą lub inną dobrą/tanią stację z gazem w Lublinie ?

marduk89
06-01-14, 01:21
Pierwsze tankowanie po założeniu instalki i na BP weszło 32l wyjezdzilem gaz do zera i za drugim tankowaniem weszło 34l na orlenie :/

ma1ster
06-01-14, 14:55
Pierwsze tankowanie po założeniu instalki i na BP weszło 32l wyjezdzilem gaz do zera i za drugim tankowaniem weszło 34l na orlenie :/

Jak byś się uczył choć trochę fizyki w gimnazjum, to nie miał byś problemu ze zrozumieniem tego co wyżej napisałeś...

A tak to sam widzisz...

zenekqa89
06-01-14, 16:53
Czy mogę poprosić o namiary na tą lub inną dobrą/tanią stację z gazem w Lublinie ?

Jasne...:) ta stacja znajduje sie w Prawiednikach za Lublinem. Stacja nazywa sie ROM-TOM (tak mam przynajmniej na paragonie) znajduje sie po lewej str. jak jedziesz z Lbn... słyszałem duzo dobrych opinii od miejscowych ludzi zatankowałem i faktycznie rekord 500km przejechane na zbiorniku w ktory wchodzi 45l

marduk89
06-01-14, 21:31
ma1ster , To może wyjaśnij bo ja już szkoły chwile temu pokończyłem :) Sekwencja przełącza na benzyne jak jest juz niskie cisnienie wiec teoretycznie w butli ileś tam tego gazu jeszcze zostało więc za 2 razem spodziewalem sie, ze wejdzie mniej.

Wojtec12345678
07-01-14, 01:40
To ja dodam coś od siebie teraz, mam aktualnie problem z instalacją gazową, auto gaśnie, falują obroty, szarpie itd, ale do czego zmierzam .... mam coś uszkodzone to oczywiste ale na gazie z BP objawy są znacznie mniejsze niż na gazie z Statoila ,więc mam 100% pewności że gaz z BP jest lepszy

ma1ster
07-01-14, 21:02
ma1ster , To może wyjaśnij bo ja już szkoły chwile temu pokończyłem Sekwencja przełącza na benzyne jak jest juz niskie cisnienie wiec teoretycznie w butli ileś tam tego gazu jeszcze zostało więc za 2 razem spodziewalem sie, ze wejdzie mniej.

noooo brawa... za świetne założenie... które jest prawdziwe...

Tylko, że nie założyłeś dodatkowo parametrów zewnętrznych, oraz najważniejszego... Czyli nie tego co się dzieje z Twoją butlą w samochodzie... Ważniejsze jest co się dzieje z butlą na stacji paliw, tam niestety ilość gazu też jest zmienna, a z równania tłoczenia dla pompy można wyliczyć łatwo, tą zależność dla której rozpatrujesz swój przypadek...

Właśnie z tej niewiedzy wynika błędne myślenie ludzi o oszukiwaniu na stacjach... no, ale co poradzić...

marduk89
08-01-14, 15:45
Ja sie nie upieram, że mam racje i nie twierdze, że orlen oszukuje. Ot taki przypadek który opisałem i szczerze mówiąc liczyłem na to, że ktoś napisze co i jak. Nie znam też budowy butli czy wielozaworu. Gaz jest tankowany w stanie ciekłym a to ile go wejdzie do butli jest ograniczone przez pływak zgadza sie? Oczywiście dochodzi do tego różne ciśnienie tankowania, temperatura i pewnie jeszcze wiele innych czynników od których zależy ile tego paliwa sie zmieści... tylko zastanawia mnie dlaczego w tę stronę? Dlaczego za drugim tankowaniem weszło więcej paliwa i to aż o 2 litry? Wydawało mi sie, że za pierwszym tankowaniem powinno wejść więcej.

ma1ster jeżeli tak Cie męczy czytanie/odpisywanie na tak logiczne dla Ciebie tematy to przecież nie musisz sie udzielać :) Pozdrawiam

probestic
08-01-14, 15:46
ma1ster jeżeli tak Cie męczy czytanie/odpisywanie na tak logiczne dla Ciebie tematy to przecież nie musisz sie udzielać

x2

ma1ster
08-01-14, 19:28
ma1ster jeżeli tak Cie męczy czytanie/odpisywanie na tak logiczne dla Ciebie tematy to przecież nie musisz sie udzielać Pozdrawiam

x3

bunkerites
08-01-14, 19:38
Co do tankowania wiekszych ilosci lpg.Stacje lubia miec ustawione wieksze cisnienie tankowania.Ludzie tankuja do full butle.Mi tak uszkodzili plywak ze weszlo 34 litry do butli 34l a powinno 80%.Od owej przygody tankuje zawsze 26 litrow

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

ma1ster
08-01-14, 21:38
Co do tankowania wiekszych ilosci lpg.Stacje lubia miec ustawione wieksze cisnienie tankowania.Ludzie tankuja do full butle.Mi tak uszkodzili plywak ze weszlo 34 litry do butli 34l a powinno 80%.Od owej przygody tankuje zawsze 26 litrow

Ja mam identycznie małą butlę 34L, pływak służy mi tylko do wskazań ilości paliwa w zbiorniku, do butli wchodzi 34L...

Nie jest to nic dziwnego, a tym bardziej niebezpiecznego...

Jedras
08-01-14, 21:55
Szczerze to chciałbym żeby mi taka anomalia wystapila bo w trasie drażni tankowanie co ~300km... gnebilem swoich gazownikow żeby mi plywak podgial troche ale nie był zbyt chętny... jak podgial to wchodzi teraz zamiast 34, uwaga uwaga 34,5ltr gazu :-D

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

bunkerites
09-01-14, 15:08
Ja wole nie ryzykowac tankowaniem na full.Mialem tez przygode z plywakiem ze nie chcial mi sie gaz tankowac.Wlasnie po tym jak cisnieniem sie uszkodzil ( byl wygiety)

ma1ster
09-01-14, 20:07
Wlasnie po tym jak cisnieniem sie uszkodzil ( byl wygiety)

Jak mógł się wygiąć pływak ciśnieniem...

Przecież tam w środku, w butli panują takie same zasady jak w wiadrze na polu czy dworze... :D

zbigniewnekla
17-01-14, 09:56
Ja tankowałem gaz na Lukoilu, do czasu gdy zaczął pokazywać się błąd 45 (zbyt uboga lub zbyt bogata mieszanka) spalanie w mieście w granicach 10-11l/100km, teraz tankuje na Statoilu lub Orlenie check się nie pokazuje i spalanie 9l/100km.

ma1ster
17-01-14, 10:05
teraz tankuje na Statoilu lub Orlenie check się nie pokazuje i spalanie 9l/100km.

Skład LPG może ulec zmianie u poszczególnych producentów, lecz nie na tyle, aby wpłynąć na świecenie, bądź nie świecenie lampki check. Po prostu nie doprowadziłeś silnika do pewnej granicy nie odpowiedniej mieszanki. Na paliwie Orlen czy Statoil też to wystąpi...

Masz coś źle ustawione, a nie paliwo jest kiepskie...

Muzyk-Grzes
21-01-14, 20:35
Pewnie sonda pada a co do paliwa to na zimę zazwyczaj spalanie powinno spadać (a cena LPG rośnie) ponieważ w okresie od 15 października do 15 kwietnia zmienia się stopień sprężania gazu. A co do spalania na różnych stacjach to każda ma inne ciśnienie tankowania i tak kiedy tankowałem na Lotosie wychodziło 11l/100km a na Statoli 9l/100km a różnica była w tym że na Statoli pakowali do pełna dużo mniej gazu niż na Lotosie.

DanielSGL
23-01-14, 23:10
takie buty, a ja już chciałem zj***ć gościa na wsiowej stacji, że ma przekłamanie na liczniku bo weszło mi 31 kiedy zawsze max to około 29.. a tak poza tym tankuje wszędzie, ale po statoilu czy shellu moje auto czuje się najlepiej ;)

veno11
31-03-14, 21:13
te podgiecie plywaka zeby wchodzilo wiecej gazu to trudna sprawa? zdaje sie ze domyslni jest jak jest ze wzgledow bezpieczenstwa nie?

thomason87
02-04-14, 09:56
1.
2.orlen
oaz jest jedna stacja z zakliczynie (małopolska) -Lotos tam zawsze 40 km wiecej niż gdzie kolwiek indziej :)