Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Eco mapa na zime- co myślicie?

osvch
06-12-13, 13:06
Co myślicie o mapie do silnika przygotowaną na zimę i ustawioną na niskie spalanie niż na osiągi? Oczywiście żeby nie zamulić auta żeby nie chciał jechać :P Jest to wykonalne? Robie 20kkm rocznie i nawet przy spadku spalania o 1l będzie widać delikatną różnice w portfelu :P
Silnik: D16Z6 zrobiony dolot, owinięty 4-2-1. przelot, przerobione P28- obecnie wystrojone na moc, spalanie w mieście (60%, trasa 40%) ok 8,5-9l/100km.

qureku.
06-12-13, 13:11
Co myślicie o mapie do silnika przygotowaną na zimę i ustawioną na niskie spalanie niż na osiągi? Oczywiście żeby nie zamulić auta żeby nie chciał jechać :P Jest to wykonalne? Robie 20kkm rocznie i nawet przy spadku spalania o 1l będzie widać delikatną różnice w portfelu :P

Przelicz koszt strojenia czy Ci się to opłaca.. Moim zdaniem nie uzyskasz w seryjnym silniku jedynie po strojeniu spalanie mniejsze o 1l.. Może warto by było zainwestować w długie przełożenie 5 biegu( albo o LPG) ?.

osvch
06-12-13, 13:15
Niestety większość czasu jeżdżę po miescie więc 5 rzadko się używa. LPG wykluczam (nie mówie że nie jestem zwolennikiem gazu, ale nie chce montować). Mam zrobiony dolot, 4-2-1, przelot i przerobionego kompa, wiec bardziej myślałem o wrzuceniu kości z mapą ECO. Są tu na forum ludzie którzy znają się na tyle że mogą orinetacyjnie stworzyć mapę i wysłać kość więc to nie będą duże ksozta niż by stroić kompa aby uzyskać max moc.

Saiti
06-12-13, 13:20
Są tu na forum ludzie którzy znają się na tyle że mogą orinetacyjnie stworzyć mapę i wysłać kość

To tak samo jak zakup protezy po urwaniu nogi przez internet.... Obawiałbym się tego.

osvch
08-12-13, 15:08
Wiem że jest ryzyko, ale ufam gościowi który to robi, teraz jeżdzę na takiej mapie i jest wszystko w porządku, nie zmienajmy tematu.

Brylant1
08-12-13, 17:28
Warto ryzykowac awarie silnika zeby oszczedzic pol litra na setke?

Furious
08-12-13, 17:35
Znaczy rozumiem że jeździsz z wyłączoną sondą i AFR w mapie ustawiony na sztywno na jaką wartość?

81saren
08-12-13, 18:12
przerobione P28- obecnie wystrojone na moc,

ufam gościowi który to robi, teraz jeżdzę na takiej mapie i jest wszystko w porządku,

Czyli ktos ci wysrtoil na max moc , przez wyslanie kosci , i napewno masz to wystrojone prawidlowo....

Najlepiej podjedz do kogos kto zajmuje sie strojeniem / pomiarem afr , i niech poprawi to co masz , wtedy bedziesz mial pewnosc ze wszystko jest OK , i spalanie przy spokojnej jezdzie spadnie .

Bo teraz masz wbite jakies ( bezpieczne ) parametry z palca , i wcale to mocy nie dodaje . Wiec gdzie jest to cale strojenie na moc.

Wklej wykres z hamowni , oraz z pomiaru afr ( jakies logi itp ) jezeli strojenie bylo wykonywane prawidlowo powinienes dostac takie dane.

osvch
13-12-13, 14:39
Chłopaki, odbiegamy od tematu, nie ważne co mam teraz, czy sposób w jaki zostało to uzyskane :P Mam na myśli samą ideę takiej eco mapy, czy ktoś tak robił, słyszał o efektach?

Yotomeczek86
13-12-13, 14:48
Najlepszą eco mapą jaka będzie, to komunikacja miejska lub nauka operowania pedałem gazu

qureku.
13-12-13, 14:49
Chłopaki, odbiegamy od tematu, nie ważne co mam teraz, czy sposób w jaki zostało to uzyskane :P Mam na myśli samą ideę takiej eco mapy, czy ktoś tak robił, słyszał o efektach?

Ale chyba nie kumasz tego co napisał Saren, który uwypuklił Ci co powinieneś zrobić...

Myślisz, że ktoś bez sprawdzenia afr na odległość stworzy Ci prawidłową mapę do twojego silnika ?

Zależy Ci na tym by spalanie spadało.. Ok, to jedz do kogoś kto Ci wystroi silnik pod twój setup i spalanie powinno spaść, tylko przelicz sobie koszt strojenia, dojazdu i paliwa wypalonego podczas strojenia....

Dawid0688
13-12-13, 15:12
Podsune taki pomysł kiedyś w rodzinie byl szmelcwagen polo tam jest taka rurka idaca od osłony kol wydechwego do dolotu byla zniszczona i szmlelcwagen w zimie palil 10 litrów dorobilem nowa i spalanie spadlo do 8. Wiadomo cieplejsze powietrze mniej paliwa mniej mocy ale czy jest sens jechac pod gorke z gazem w podłodze kiedy wczesniej delikatnie sie go naciskało...

mlodyxx
14-12-13, 01:17
jak chcesz eco mape to wylacz eprom na seryjnej mapie idzie spokojnie 7litrow spalania wykrecic , zeby sie czasem nie okazalo ze mocy jeszcze przybylo ;D mapa zrobiona na pale to tragedia dla silnika pali ci 9 bo jest przelany wydaje ci sie ze jest mega moc bo lepiej ciagnie ale to nie moc tylko odczucie momentu obr, ktory jest z za bogatej mieszanki nie daje to ani lepszego przyspieszenia ani osiagow tylko przepal , sprawdz sobie chociazby na stoperze roznice czy jakas jest miedzy seryjna mapa a ta ala tiuningowa bo moze sie okazac na odwrot