Zobacz pełną wersję : Eco mapa na zime- co myślicie?
Co myślicie o mapie do silnika przygotowaną na zimę i ustawioną na niskie spalanie niż na osiągi? Oczywiście żeby nie zamulić auta żeby nie chciał jechać :P Jest to wykonalne? Robie 20kkm rocznie i nawet przy spadku spalania o 1l będzie widać delikatną różnice w portfelu :P
Silnik: D16Z6 zrobiony dolot, owinięty 4-2-1. przelot, przerobione P28- obecnie wystrojone na moc, spalanie w mieście (60%, trasa 40%) ok 8,5-9l/100km.
Co myślicie o mapie do silnika przygotowaną na zimę i ustawioną na niskie spalanie niż na osiągi? Oczywiście żeby nie zamulić auta żeby nie chciał jechać :P Jest to wykonalne? Robie 20kkm rocznie i nawet przy spadku spalania o 1l będzie widać delikatną różnice w portfelu :P
Przelicz koszt strojenia czy Ci się to opłaca.. Moim zdaniem nie uzyskasz w seryjnym silniku jedynie po strojeniu spalanie mniejsze o 1l.. Może warto by było zainwestować w długie przełożenie 5 biegu( albo o LPG) ?.
Niestety większość czasu jeżdżę po miescie więc 5 rzadko się używa. LPG wykluczam (nie mówie że nie jestem zwolennikiem gazu, ale nie chce montować). Mam zrobiony dolot, 4-2-1, przelot i przerobionego kompa, wiec bardziej myślałem o wrzuceniu kości z mapą ECO. Są tu na forum ludzie którzy znają się na tyle że mogą orinetacyjnie stworzyć mapę i wysłać kość więc to nie będą duże ksozta niż by stroić kompa aby uzyskać max moc.
Są tu na forum ludzie którzy znają się na tyle że mogą orinetacyjnie stworzyć mapę i wysłać kość
To tak samo jak zakup protezy po urwaniu nogi przez internet.... Obawiałbym się tego.
Wiem że jest ryzyko, ale ufam gościowi który to robi, teraz jeżdzę na takiej mapie i jest wszystko w porządku, nie zmienajmy tematu.
Warto ryzykowac awarie silnika zeby oszczedzic pol litra na setke?
Znaczy rozumiem że jeździsz z wyłączoną sondą i AFR w mapie ustawiony na sztywno na jaką wartość?
przerobione P28- obecnie wystrojone na moc,
ufam gościowi który to robi, teraz jeżdzę na takiej mapie i jest wszystko w porządku,
Czyli ktos ci wysrtoil na max moc , przez wyslanie kosci , i napewno masz to wystrojone prawidlowo....
Najlepiej podjedz do kogos kto zajmuje sie strojeniem / pomiarem afr , i niech poprawi to co masz , wtedy bedziesz mial pewnosc ze wszystko jest OK , i spalanie przy spokojnej jezdzie spadnie .
Bo teraz masz wbite jakies ( bezpieczne ) parametry z palca , i wcale to mocy nie dodaje . Wiec gdzie jest to cale strojenie na moc.
Wklej wykres z hamowni , oraz z pomiaru afr ( jakies logi itp ) jezeli strojenie bylo wykonywane prawidlowo powinienes dostac takie dane.
Chłopaki, odbiegamy od tematu, nie ważne co mam teraz, czy sposób w jaki zostało to uzyskane :P Mam na myśli samą ideę takiej eco mapy, czy ktoś tak robił, słyszał o efektach?
Yotomeczek86
13-12-13, 14:48
Najlepszą eco mapą jaka będzie, to komunikacja miejska lub nauka operowania pedałem gazu
Chłopaki, odbiegamy od tematu, nie ważne co mam teraz, czy sposób w jaki zostało to uzyskane :P Mam na myśli samą ideę takiej eco mapy, czy ktoś tak robił, słyszał o efektach?
Ale chyba nie kumasz tego co napisał Saren, który uwypuklił Ci co powinieneś zrobić...
Myślisz, że ktoś bez sprawdzenia afr na odległość stworzy Ci prawidłową mapę do twojego silnika ?
Zależy Ci na tym by spalanie spadało.. Ok, to jedz do kogoś kto Ci wystroi silnik pod twój setup i spalanie powinno spaść, tylko przelicz sobie koszt strojenia, dojazdu i paliwa wypalonego podczas strojenia....
Podsune taki pomysł kiedyś w rodzinie byl szmelcwagen polo tam jest taka rurka idaca od osłony kol wydechwego do dolotu byla zniszczona i szmlelcwagen w zimie palil 10 litrów dorobilem nowa i spalanie spadlo do 8. Wiadomo cieplejsze powietrze mniej paliwa mniej mocy ale czy jest sens jechac pod gorke z gazem w podłodze kiedy wczesniej delikatnie sie go naciskało...
jak chcesz eco mape to wylacz eprom na seryjnej mapie idzie spokojnie 7litrow spalania wykrecic , zeby sie czasem nie okazalo ze mocy jeszcze przybylo ;D mapa zrobiona na pale to tragedia dla silnika pali ci 9 bo jest przelany wydaje ci sie ze jest mega moc bo lepiej ciagnie ale to nie moc tylko odczucie momentu obr, ktory jest z za bogatej mieszanki nie daje to ani lepszego przyspieszenia ani osiagow tylko przepal , sprawdz sobie chociazby na stoperze roznice czy jakas jest miedzy seryjna mapa a ta ala tiuningowa bo moze sie okazac na odwrot