PDA

Zobacz pełną wersję : klucz z immo padł

gumis1990
05-12-13, 18:23
witam, byłem dzis w pracy i pozyczyłem auto szwagrowi(auto stało w domu), musiał je odpalic dodatkowymo kluczami(na jednym kółku czerwony i czarny klucz). Przyjezdzam do domu chce odpalic auto moimi kluczami tymi co zawsze i nic swieca sie kontrolki i mruga kluczyk z immo. Biore zapasowe klucze i auto odpala, sciagnolem wiec zapasowy klucz czarny i wszystko smiga. Dodam ze rozrusznik nie kreci a immo z kompa nie chce wylutowywac bo jednak niech m jakies zabezpieczenie przed złomiarzami:D. Czy "codzienny" klucz mogł sie jakos popsuc lub rozkodowac, ile kosztuje dorobienie(szukałem i znalazłem o dorabianu kluczy za 250-300 ale to sa tematy z przed 5 lat). bo nie zabardzo mi sie usmiecha dorabiac klucz za tyle kasy a nie lubie miec jednego bo w razie awari zawsze mozna uzyc drugiego. Moze ktos zna jakis warsztat co by to ogarnoł w okolicach poznania?
Albo jak ktos ma link z szukania bo mi nic wiecej nie wyskakuje(albo nie umiem szukac) do tego jak postapic w takiej sytuacji.

jawasaki
05-12-13, 19:55
ja bym olał immo całkowicie, czyli je ściągnął - w necie są informacje co i jak.

gumis1990
05-12-13, 20:00
teraz gadałem ze szwagrem i wsadził czerwony klucz i probował odpalic ale nie dało rady i wsadzil normalny i powiedział ze nie chciał odpaalic ale za ktoryms razem załapał. immo nie chce sciagac bo boje sie o złomiarzy:D Skoro jest to niech bedzie immo :D

jawasaki
05-12-13, 20:10
Czerwonego klucza się nie wkłada pod żadnym pozorem .... poszukaj i poczytaj . Czerwonym czyścisz immo z kluczy kompletnie, nie odpalisz już auta .
Myślisz że ktoś się będzie łasił na stare auto ? nawet jeżeli tak takie immo nie jest problemem.. .

probestic
05-12-13, 20:18
Czerwonym czyścisz immo z kluczy kompletnie, nie odpalisz już auta .

Hmmm, to zależy.
Brat kiedyś przypadkiem pod moją nieobecność zmuszony był przestawić moje auto i przez przypadek włożył czerwony kluczyk.
Z opowieści rozumiem, że kręcił 3 razy i odpuścił. Wyjął kluczyk i dopiero się skumał (noc/ciemność) przy świetle, że pomylił kluczyki.
Sam miał nowszego Civic'a, więc wiedział czym to grozi.
Ale ...
Wrócił z czarnym i odpalił nim auto, również za 3 razem.
Do dziś działają oba kluczyki.

jawasaki
05-12-13, 20:22
To zależy czy po przekręceniu gaśnie kontrolna - jeżeli tak powinien odpalić , ale jak nie-odpala - to nie winna immo. , zaś jak kontroka nie gaśnie , nie odpali . na ogół ja wolałem się pozbyć tego klucza by nie kusiło .

Poll
05-12-13, 20:23
Czerwony klucz zesra wszystko. Musisz do speca jechać jakiegoś właśnie z czerwonym kluczem i pamiętać, że czerwony klucz się chowa a nie nosi z czarnymi.

Karpiczek
05-12-13, 20:29
Na forum jest jak zaprogramować kluczyk. Podobna sytuacja, ktoś wsadził czerwony. W serwisie sporo chcieli za programowanie. Kolega sam się zawziął, poczytał,doszukał i zrobił sam. Jest jakaś sekwencja specjalna jak to robić.

ats6
06-12-13, 01:03
Kurde, dobrze, że ogarnąłem ten wątek, bo nie widziałem takich rzeczy a bardzo mnie korciło użycie czerwonego ze względów estetycznych i z tego, że wyglądał jak nowy :D
Dzięki!:D

gumis1990
06-12-13, 20:55
nie nosze klucza czerwonego przy sobie tylko lezy w domu schowany z czarnym, bylem w pracy i mialem klucze przy sobie, a zapas w domu i szwagier uruchamial auto zapasowymi. i jeden klucz dziala a drugi nie, ten co byl z czerwonym schowany dziala a moj co byl w pracy nie. tak jak probestic pisal tylko w moim przypadku jeden z kluczy juz nie dziala. moze zna ktos ta sekwencje ci pisze karpiczek? ja znalazlem ze trzeba wsadzic czerwony i dioda mruga szybka pozniej wsadzic czarny na 5 sec. i znowu czerwony dioda mruga wolno i niby cacy ale u mnie nie dziala.

Szczur[R]
07-12-13, 10:37
nie nosze klucza czerwonego przy sobie tylko lezy w domu schowany z czarnym, bylem w pracy i mialem klucze przy sobie, a zapas w domu i szwagier uruchamial auto zapasowymi. i jeden klucz dziala a drugi nie, ten co byl z czerwonym schowany dziala a moj co byl w pracy nie. tak jak probestic pisal tylko w moim przypadku jeden z kluczy juz nie dziala. moze zna ktos ta sekwencje ci pisze karpiczek? ja znalazlem ze trzeba wsadzic czerwony i dioda mruga szybka pozniej wsadzic czarny na 5 sec. i znowu czerwony dioda mruga wolno i niby cacy ale u mnie nie dziala.

może padł transponder w kluczu - np. od silnego magnesu przyłożonego do klucza czy coś w ten deseń. Cieżko samemu będzie to zdiagnozować, najlepiej pojechać do speca co dorabia klucze samochodowe - podłączy, sprawdzi

Karpiczek
07-12-13, 23:31
Musisz bardzo dokładnie przeszukać forum. Wiem, że ten temat był poruszany. Kolega sam zaprogramował kluczyk.

Lucas.FK2
08-12-13, 08:52
wywalić te imo wpiździet i nie ładować się w koszty przy programowaniu. I sobie wtedy czerwonym można odpalać auto do woli ;p