Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zwiększone spalanie i szarpanie przy dodawaniu gazu

karol91
04-12-13, 23:05
Witam.

Problemów ciąg dalszy. Otóż moje auto od jakiegoś czasu zaczęło wchłaniać dużo benzyny. W dodatku nadal czuć ją w oleju. Tydzień temu po odpaleniu strasznie nierówno pracował silnik, do tego mocno szarpało przy przyśpieszaniu. Po podłączeniu pod kompa okazało się, że trzeba wymienić przewody WN. Zrobiłem to, a przy okazji wymieniłem również świece. Odebrałem autko i problem szarpania zniknął... do dzisiaj. Jadę do pracy, wszystko ok, ale na światłach na luzie zaczął co kilka sekund dławic się silnik. Wiedziałem, że coś jest nie tak i się nie myliłem. Przy ruszaniu wróciło szarpanie, nie tak mocne jak przedtem, ale jednak. Od 2 tygodni honda pali o około 40% więcej paliwa, wiem że jest chłodniej, ale bez przesady. Spaliny mocno śmierdzą benzyną. Jakby w ogóle jej nie przepalał. Widać to szczególnie teraz w chłodniejsze dni, bo nawet po rozgrzaniu mocno dymi z wydechu. Kolor dymu normalny. Obroty nie falują. Najgorsze jest to, że nie świeci się check i nie ma żadnych błędów. Czytałem, że może być to sonda lambda lub przepływomierz, ale na domysły to ja pieniędzy nie mam. Głowa mi pęka. Nie wiem już co mam robić, a w dodatku mechanika samochodowa to dla mnie czarna magia. Proszę o rady ;[

Szczur[R]
05-12-13, 12:14
straszny syf to auto, jak tak czytam Twoje poprzednie wątki, to mogę Ci polecić jedno - kup sprawny swap najlepiej z gwarancją i niech Ci to ktoś przełoży.

marekcrx
05-12-13, 12:20
przepływomierza to honda nie ma , może to sonda lambda czasem jest zwalona a checka nie pokazuje

probestic
05-12-13, 13:23
może to sonda lambda czasem jest zwalona a checka nie pokazuje

x2

Dokładnie tak miałem parę dobrych lat temu.

karol91
05-12-13, 22:22
Jest progres... pojawił się check. Jutro może podłącze pod kompa to powiem co wyjdzie.

Szczur[R] swap nie wchodzi w grę. Prędzej samochód sprzedam jako uszkodzony. Zobaczymy co pokaże komputer.

Szczur[R]
06-12-13, 10:44
Jest progres... pojawił się check. Jutro może podłącze pod kompa to powiem co wyjdzie.
wystarczy kawałek drutu żeby sprawdzić jaki to błąd, co chcesz pod kompa podłączać ?

Marecki
06-12-13, 10:54
Właśnie. Po co pod kompa? Samemu zrób samodiagnostykę. Ale tak czy inaczej stawiam na sondę lambda.

Karpiczek
06-12-13, 18:26
A ile płaciłeś za to podłączenie pod komputer? Byłeś przy tym? Jak mógł komputer wskazać,ze należy wymienić przewody WN? Aj te mechaniki :D

karol91
06-12-13, 22:56
A ile płaciłeś za to podłączenie pod komputer? Byłeś przy tym? Jak mógł komputer wskazać,ze należy wymienić przewody WN? Aj te mechaniki :D

za komputer nic nie płaciłem, bo pojechałem w ramach reklamacji po wymianie rozrządu. Chyba zmienię mechanika ; ) jutro zrobie samodiagnostykę, może nic nie zepsuje przy okazji. Kurcze szkoda mi tego samochodu, bo mimo że mam go pół roku, wiele z nim i w nim przeżyłem... ;) ale to tematy na inne fora.

Będę walczył (raczej mechanicy) dalej. Na bieżąco postaram się pisac co i jak, może ktoś będzie miał kiedyś podobny problem to się przyda garstka informacji. Spokojnej nocy i miłego weekendu.

Karpiczek
07-12-13, 23:32
Jakie "inne fora" masz na myśli :P Warto pojechać do sprawdzonego mechanika, może popytaj się chłopaków z Twoich okolic. Na pewno kogoś polecą sprawdzonego.

karol91
09-12-13, 19:22
Post do usunięcia