Zobacz pełną wersję : Xenony do seryjnych lamp
Czy można wstawić żarniki xenon do seryjnych lamp( nie soczewkowe)
Wszystko można, ale czy jest sens..( nie wspominając o prawnym aspekcie )
Wstawianie xenonu do normalnej lampy skutkuje tym, ze będzie oślepiał wszystkich wokół.
Więc zostaje opcja wstawienia samych żarówek ala'xenon
W takim razie żeby wstawić żarnik trzeba lampy wymienić?
Mozna wstawic xenony, tylko trzeba wozic zarowki ze soba, jak mi chca zabierac dowod to zakladam zwykle w 10minut i odjazd. A ze oslepiasz. Trudno, nie mozna miec wszystkiego ;)
Niemniej i tak przerobie lampy na soczewki z czasem, narazie kasy brak na taka operacje
A ze oslepiasz. Trudno, nie mozna miec wszystkiego
Tylko chodzi raczej o bezpieczeństwo innych.. Dla mnie to głupota zakładać coś co oślepia innych..
Wyjściem z tej sytuacji jak dla mnie jest kupno soczewki bądź lampy już z soczewką..
Więc zostaje opcja wstawienia samych żarówek ala'xenon
W takim razie żeby wstawić żarnik trzeba lampy wymienić?
Powinny miec homologacje,spryskiwacze,samopoziomowanie.
Lepiej kup dobre zarowki ;)
Wyslane z tapatalk
Tylko chodzi raczej o bezpieczeństwo innych.. Dla mnie to głupota zakładać coś co oślepia innych..
Wyjściem z tej sytuacji jak dla mnie jest kupno soczewki bądź lampy już z soczewką..
Dokładnie, popieram. Jest to moim zdaniem głupota, oczywiście nie obrażając zakładającego tematu, więc w czym rzecz kiedyś miałem w MA8 ala Xenony :D tzw HIDy - czyli chińskie ksenony.
Może i oświetla fajnie w nocy ale oślepianie jest masakryczne, do tego dochodzi właśnie aspekt prawny. Weź nie fartem uczestnicz w jakimś nieciekawym zdarzeniu drogowym to jeszcze Ci dodatkowo przybiją za takie xenony.
Lampy ksenonowe muszą mieć soczewkę, spryski i homologację.
Jak ja nie nawidzę baranów oślepiających moje oczy w nocy, coś okropnego, momentami to trzeba jechać "na jana" bo nic nie widać z oślepienia... więc jest to niebezpieczne dla innych użytkowników drogi!
Swoją drogą polecam żarówki OSRAM COOL BLUE, niedawno kolega zalożył w Escorcie XR3i i też chcę takie sobie sprawić tylko ta cena... :D Cool Blue daje bardzo przyjemny kolor lekko xenonowy a oświetla drogę niesamowicie dobrze.
ps. jak ktoś chce do mam do sprzedania jedną nowa przetwornicę do HIDów.Pozdrawiam!
Seba nie pojmuje twojego pojecia trudno ??? masz w @upie czyjes zdrowie a nawet zycie.
Wyslane z tapatalk
Czy te lampy będą odpowiednie do xenonów?
http://allegro.pl/lampy-reflektory-honda-civic-96-98-soczewka-chrom-i3691478977.html
I czy to nie jest szajs? te lampy..
Ja ostatnio w żony aucie zalozylem takie zaroweczki http://nocar.pl/halogen/tungsram_h4_12v_60_55w_p43t_megalight_ultra_120.ht ml Swieca o wiele lepiej i wszystko jest na legalu;)
Mozna wstawic xenony, tylko trzeba wozic zarowki ze soba, jak mi chca zabierac dowod to zakladam zwykle w 10minut i odjazd. A ze oslepiasz. Trudno, nie mozna miec wszystkiego ;)
Szkoda, ze prawo nie przewiduje mozliwosci roztrzaskania mlotkiem najpierw lamp a pozniej lba takim ludziom :D
A mam ochote to zrobic za kazdym razem jak taki wspanialy hiper tuningowy, wyje.. w kosmos, niebiesciutki xenon, walacy wszedzie ale nie na droge, jedzie z naprzeciwka albo za mna.
Czy te lampy będą odpowiednie do xenonów?
http://allegro.pl/lampy-reflektory-honda-civic-96-98-soczewka-chrom-i3691478977.html
I czy to nie jest szajs? te lampy..
Te lampy to szajs, ale ze wzgledu na soczewke beda pod xenon odpowiedniejsze bo nie beda rozpraszaly swiatla.
O tym, ze nie daje sie ich wyregulowac tak jak powinno to byc zrobione, nie maja elektrycznej regulacji wysokosci i przeslona w soczewce jest starego typu typowo halogenowa pomine, bo to wszystko zawiera sie w okresleniu "te lampy to szajs".
spychu, są jakieś lampy soczewkowe które są dobre? Chcę kupić żarniki xenonowe, no ale nie będę wstawiał ich w zwykłe lampy.
A ze oslepiasz. Trudno, nie mozna miec wszystkiego
Rozumiem wszystko ale bez przesady Seba
Powiedz mi jak się czujesz jak jedziesz w mżawkę i ktoś z przeciwka wali Ci po oczach że musisz stanąć bo nic nie widać
Fajne uczucie ???
Co do takich przeróbek jestem przeciwnikiem i jak coś chce się poprawiać to albo tak jak ma to być z prawdziwego zdarzenia albo dobre żarówki z których sam skorzystałem i jest niebo a ziemia w porównaniu do wcześniejszego świecenia
Kruczekvu - dobrze cie rozumiem, zyjemy w takim kraju z takim prawem. Moje lampy sa ustawione tak nisko ze swieca przed zderzak - i tak wiazka jest na tyle rozwalona ze oswietla dobrze droge i nie za wysoko. Ustawilem je najlepiej jak sie dalo do stopnia ze nawet stoje za policja nieraz w korku i nikt sie nie sapie bi az tak zle nie jest. Zreszta mam tylko 4300K. Mam pelna swiadomosc tego co robie ale nie przesadzajmy - pelno uzytkownikow aut ma to gdzies wiec ja tez moge narazie. Nie jest to cos czego nie chce zrobic z czasem - poprostu mam wazniejsze rzeczy chwilowo. Co do bezpieczenstwa innych to juz darujmy sobie jakies herezje bo zaraz ludzie zaczna pisac ze przez moj przelotowy wydech wypedzam ptaki z miasta a ze szybko jezdze to zabijam biedne jezyki. Duzo wiekszy wplyw na "bezpieczenstwo" ma sam kierowca i stan techniczny wozu - a nie powiesz mi ze bez ksenonow auta nie oslepiaja bo oslepiaja. Takie prawo - taka egzekwowalnosc.
Spychu - tez masz troche racji - wiem o czym mowisz - mialem jednego takiego znajomego ktory do Volvo zapakowal 12000k i nie przestawil swiatel. W dzien z naprzeciwka ledwie bylo widac gdzie sie jedzie. Zabronione jest - nie przecze, nie pochwalam i poprawie to ale wcale nie ma takiej tragedii jak piszecie.
Takim baranom ze światłami bijącymi w kosmos zostaje mruganie długimi, aby poczuli to samo... Inaczej się nie da - na chamstwo chamstwo. W cordobie mam nightbreakery osrama, full legal a czasami mrugają. Światełka ustawione książkowo, to wyobrażmy sobie tam ksenon.
nie powiesz mi ze bez ksenonow auta nie oslepiaja bo oslepiaja. Takie prawo - taka egzekwowalnosc.
Masz rację nie powiem Ci że zwyklaki nie oślepiają bo też się zdarza ale znacznie mniej niż Ci co mają te pseudo kseny,wierz mi na słowo że nie raz miałem sytuację jak jakiś młodzian coś założył bo mu się podobało,jakiś kumpel mu doradził że świecą lepiej itp... a w rzeczywistości był dramat.Nie raz widziałem jak wiara stawała i ja też bo nic nie było widać tak po oczach dawało.Mam nadzieję że rozumiesz.
Wiadomą rzeczą jest to że mamy auta nie młode i światła świecą gorzej niż nowe dlatego staramy się poprawić światło ale nie róbmy tego gównami.Trochę chęci plus dobre żarówki z ustawieniem świateł i jest niebo a ziemia jak wspomniałem
wcale nie ma takiej tragedii jak piszecie.
To się ciesz że nie trafiłeś na takiego młodziana nie obrażając nikogo bo ja miałem przyjemność niestety
Tak samo jakbym było policjantem to kasowałbym tych co mają ledy pozakładane gdzie popadnie i byle jak podłączone
Nie ma w aucie ich oryginalnie to niech gówna nie zakłada bo potem wszystko świeci gdzie popadnie
Ogólnie temat rzeka tak samo jak o spalaniu
Renault laguna, Honda Civic UFO, Accord Type R
Wiem ze te auta miały montowane xenony
Ktoś się orienuje czy mialy one specjalne lampy czy po prostu były od tak montowane?
Laguna II miała montowane na pewno.
Co wy *******icie ja założyłem do siebie xenony hid ala H4 ( spoko już wyjęte ale nie dlatego że oślepiały ) , dałem się kumplowi przejechać a sam jechałem z naprzeciwka jego autem (pogoda deszczowa) i w żadnym wypadku to nieoślepia !!!!! potem on potwierdził tosamo! bzdurą jest więc że hid oślepia innych kierowców no chyba że lampy są źle ustawione ale wtedy oślepia nawet na halogenie! Ja osobiście wyjełem te xenony bo świeciło to gorzej od halogenu ale niemogę już czytac tych pieprzonych bzdur na każdym forum że hid-y oślepiają, niewiecie-niesprawdzaliście to się niewypowiadajcie to chodzi tylko i wyłącznie o źle ustawione światła o nic innego! PS. najbardziej oślepiają fabryczne ksenony w samochodach typu suv. A to że hid oślepia tylko dlatego że jest hidem to mit rodem z autoświatu i całej bandy tych debili. Dotego gadacie że tego fabrycznie niebyło w aucie więc to jest be, to po jaki *** montujecie przeloty gleby itd?! sory Panowie ale gleba na dziurach to większe zagrożenie niż ala xenon w seryjnych lampach ot tyle:D
co wy *******icie ja założyłem do siebie xenony hid ala h4 ( spoko już wyjęte ale nie dlatego że oślepiały ) , dałem się kumplowi przejechać a sam jechałem z naprzeciwka jego autem (pogoda deszczowa) i w żadnym wypadku to nieoślepia !!!!! Potem on potwierdził tosamo! Bzdurą jest więc że hid oślepia innych kierowców no chyba że lampy są źle ustawione ale wtedy oślepia nawet na halogenie! Ja osobiście wyjełem te xenony bo świeciło to gorzej od halogenu ale niemogę już czytac tych pieprzonych bzdur na każdym forum że hid-y oślepiają, niewiecie-niesprawdzaliście to się niewypowiadajcie to chodzi tylko i wyłącznie o źle ustawione światła o nic innego! Ps. Najbardziej oślepiają fabryczne ksenony w samochodach typu suv. A to że hid oślepia tylko dlatego że jest hidem to mit rodem z autoświatu i całej bandy tych debili. Dotego gadacie że tego fabrycznie niebyło w aucie więc to jest be, to po jaki *** montujecie przeloty gleby itd?! Sory panowie ale gleba na dziurach to większe zagrożenie niż ala xenon w seryjnych lampach ot tyle:d
wreszcie ktoś mądrze coś napisał od siebie a nie "xeruje" wypowiedzi pozostałych
Weź się uspokój bo Ci żyłka strzeli
Zadam proste pytanie:jest to legalne czy nie ?
Tutaj też fajny temat
http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/23890-cala-prawda-o-lampach-xenon-pomocy.html
Weź się uspokój bo Ci żyłka strzeli
Zadam proste pytanie:jest to legalne czy nie ?
Tutaj też fajny temat
http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/23890-cala-prawda-o-lampach-xenon-pomocy.html
Oczywiste że niejest:D ale w takim razie za źle ustawione halogenówki też powinni zabierać dowód.
Co wy *******icie ja założyłem do siebie xenony hid ala H4 ( spoko już wyjęte ale nie dlatego że oślepiały ) , dałem się kumplowi przejechać a sam jechałem z naprzeciwka jego autem (pogoda deszczowa) i w żadnym wypadku to nieoślepia !!!!! potem on potwierdził tosamo! bzdurą jest więc że hid oślepia innych kierowców no chyba że lampy są źle ustawione ale wtedy oślepia nawet na halogenie! Ja osobiście wyjełem te xenony bo świeciło to gorzej od halogenu ale niemogę już czytac tych pieprzonych bzdur na każdym forum że hid-y oślepiają, niewiecie-niesprawdzaliście to się niewypowiadajcie to chodzi tylko i wyłącznie o źle ustawione światła o nic innego! PS. najbardziej oślepiają fabryczne ksenony w samochodach typu suv. A to że hid oślepia tylko dlatego że jest hidem to mit rodem z autoświatu i całej bandy tych debili. Dotego gadacie że tego fabrycznie niebyło w aucie więc to jest be, to po jaki *** montujecie przeloty gleby itd?! sory Panowie ale gleba na dziurach to większe zagrożenie niż ala xenon w seryjnych lampach ot tyle:D
Mysle, ze powinienes skonczyc sie wypowiadac.
Jesli nie widzisz ile rozproszonego swiatla jest z hida w zwyklej lampie w porownaniu do zarowki halogenowej w tej samej lampie, czy w porownaniu do innego auta z xenonen na soczewce to nic tylko pogratulowac fantazji.
Musisz wybrac sie do okulisty.
Tak sie sklada, ze mialem u siebie HIDy przez bardzo krotki okres czasu, i zrezygnowalem z nich wlasnie ze wzgledu na to jak walily po galach, teraz mam soczewke bixenon i wypowiadam sie na podstawie wlasnych doswiadczen z jednego auta, tej samej lampy z xenonem w dwoch roznych wersjach.
Czego ty zrobic nie mozesz, bo jedyne co miales to hidy ze smietnika za 200zl.
Panimal ?
Mysle, ze tak samo jak okuliste, odwiedzic powinienes rowniez slownik ortograficzny i przyswoic zasady kulturalnego pisania.
Gleba na dziurach to wieksze zagrozenie niz hidy ze smietnika w seryjnej lampie ? Boze widzisz takie bzdury i nie grzmisz, moze wytlumacz mistrzu dlaczego :D
Renault laguna, Honda Civic UFO, Accord Type R
Wiem ze te auta miały montowane xenony
Ktoś się orienuje czy mialy one specjalne lampy czy po prostu były od tak montowane?
Kuster
Wszystkie te auta, ktore maja seryjny niesoczewkowy xenon, maja odblysnik o odpowiedniej konstrukcji, ktory od samego poczatku byl projektowany pod zarnik xenonowy a nie zarowke halogenowa i tu jest roznica w porownaniu do zwyklej lampy przystosowanej do zarowki halogenowej z wsadzonym na pale chinskim xenonem.
Już tłumaczę wleć z prędkością np. 100km/h z drogi równej w drogę dziurawą (nieznasz trasy itd.) niech będzie jeszcze ślisko a zobaczysz co się z tobą stanie ( zapewne to co z moim znajomym w żelazku na twardym gwincie ), a cyngle to może powinieneś nosić ty a napewno nie ja ( kierowca zawodowy ) :D Niema o co się kłucić ale niepiszcie bzdur że xenon oślepia tylko dlatego że nim jest oślepia dlatego że lampy są źle ustawione i ja będę się tego trzymał bo to sprawdzałem ;] Aha i ja nieporównywałem xenonu w lampie halogenowej do soczewki :/
w takim razie za źle ustawione halogenówki też powinni zabierać dowód.
Dajesz porównanie do doopy
Źle ustawić zdarzy się każdemu a co do prawidłowości to jak sam napisałeś
Oczywiste że niejest
Więc dla mnie jest po temacie
Jakby to było takie fajne to wszyscy by to mieli
Na szczęście są jeszcze ludzie którzy mają trochę oleju w głowie i nie gadają takich bzdur jakie napisałeś
Niema o co się kłucić ale niepiszcie bzdur że xenon oślepia
Jadnak bzdurą nie jest skoro nielegalne
Uważam że mam trochę tego "oleju" więc wyjełem te hidy ale napewno nie dlatego że to oślepiało ;] ani razu nikt niemrugał mi długimi, pozatym sam sprawdzałem czy oślepiało - nieoślepiało (oczywiście niemówię o barwach powyżej 5000k).
spychu - co znaczy odblysnik przewidziany do xenonow?
(Nie neguje, zwykle pytam bo nie wiem)
Co do swiecenia wiewiorkom po dupach i wypowiedzi kruczka zgadzam sie ale jest duzo czynnikow zaczynajac od mocy.
Tez bede chcial rzezbic lampy tak jak ty ale droga dluga i nie tania - jednak widzialem i warto.
Dobre ustawienie lamp i taki xenon 4300k. Wcale nie wali jakos super po oczach - jednak troche wali bo seria lampa rozprasza to swiatlo. Tak jak pisalem - mam wiazke ustawiona przed zderzak a oswietlam ladnie droge ;)
Wiem jednak ze gdybym mial 6,8,12 tys. K to nie da sie jechac z naprzeciwka. Przepisy lamie swiadomie, lekko i nie robie tego po to by ludzie z naprzeciwka nic nie widzieli. Poprostu jezdze za szybko nocami i trzeba mi mocnego swiatla a ze mam HIDy - tak juz kupilem poprzednia Sole i tak zostaly w tej. Przez poltorej roku jazdy i nawet dzwona na nich nikt sie slowem nie odezwal
Auta z xenonami a bez soczewek maja specjalna budowe odblysnika.
Wkladajac xenon/hid do odblysnika przystosowanego do zarowki zaczynasz oslepiac (chyba ze masz na maxa w dol ustawione lampy). Taka konstrukcja i nikt tego nie przeskoczy. Stad tez opinia ze hidy oslepiaja bo gro baranow sie nie zna a robia swoje bo jest fajnie miec xenon
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Auta z xenonami a bez soczewek maja specjalna budowe odblysnika.
Wkladajac xenon/hid do odblysnika przystosowanego do zarowki zaczynasz oslepiac (chyba ze masz na maxa w dol ustawione lampy). Taka konstrukcja i nikt tego nie przeskoczy. Stad tez opinia ze hidy oslepiaja bo gro baranow sie nie zna a robia swoje bo jest fajnie miec xenon
Popieram.
Wyslane z tapatalk
Dobrze wiec ze mam lampy na maxa w dol :)
Nie zmienia to faktu, ze lampa nawet obnizona na maxa rozprasza od ..uja swiatla, ktore tez oslepia :)
Aha i ja nieporównywałem xenonu w lampie halogenowej do soczewki :/
A powinienes, wtedy przestalbys pisac bzdury, ze hidy w zwyklej lampie nie oslepiaja i nie rozpraszaja bardzo duzej ilosci swiatla.
Spychu może Tobie się uda niektórym przepowiedzieć bo ja już wysiadam
Każdy ma swoje teorie a prawda w oczy kole niektórych :D żeby narobić śmiechu w temacie (wam albo sobie) pojadę z hidami na stacje zobaczymy co tam facet powie :) Choć krytyki i tak nieprzyjmiecie tak jak w temacie "rudy" gdzie pokazałem swojego civa z oryginalnym lakierem ale i tak każdy powie że po powodzi :)
Każdy ma swoje teorie a prawda w oczy kole niektórych :D żeby narobić śmiechu w temacie (wam albo sobie) pojadę z hidami na stacje zobaczymy co tam facet powie :) Choć krytyki i tak nieprzyjmiecie tak jak w temacie "rudy" gdzie pokazałem swojego civa z oryginalnym lakierem ale i tak każdy powie że po powodzi :)
A dlaczego nie mialby ci przepuscic auta? Oni maja w dupe takie *******y... grunt ze jedzie i nie wyglada jakby mial sie zaraz rozpasc
Popros nadzor ruchu o kontrole :)
A dlaczego nie mialby ci przepuscic auta? Oni maja w dupe takie *******y... grunt ze jedzie i nie wyglada jakby mial sie zaraz rozpasc
Popros nadzor ruchu o kontrole :)
Jest w wypowiedzi jakiegoś psa, że jeżeli diagnosta dopuści takie lampy i wyda zaświadczenie to można na nich jeździć.
Jest w wypowiedzi jakiegoś psa, że jeżeli diagnosta dopuści takie lampy i wyda zaświadczenie to można na nich jeździć.
Ja pier..... czlowieku, skoncz pisac te bzdury, prosze :)
Podaj link do tej wypowiedzi :D hehehe
Lampa ma wybita homologacje na kloszu i wsadzajac w nia hida, z automatu zmieniasz warunki homologacyjne lampy, kazdy pies zabierze za to dowod przy pierwszej kontroli i nie ma tu znaczenia, ze ktos podbije Ci przeglad na stacji diagnostycznej.
Ja zeby przejsc przeglad, daje dokument i auta na oczy nie musza ogladac i co to zmieni ?
ale wiem, jestes madrzejszy i zaraz znajdziesz kolejna wspaniala teorie na poparcie swoich madrosci :D
Przyjmij do wiadomosci, ze hid w zwyklej lampie to smietnik, ktory rozprasza chore ilosci swiatla i dzieki temu oslepia, ze to rozproszone swiatlo swieci wszedzie wokolo tam, gdzie swiecic nie powinno. Jesli tego nie widzisz to jak juz wspomnialem wczesniej, wybierz sie do okulisty na badanie wzroku, jesli nie potrafisz tego pojac, ze na kazdym forum napisane jest, ze hid w zwyklej lampie to smietnik i ze oslepia, to tak wlasnie jest i ludzie pisza to na bazie doswiadczen, tu niestety okulista nie pomoze i musisz udac sie do innego lekarza :)
Ja pier..... czlowieku, skoncz pisac te bzdury, prosze :)
Podaj link do tej wypowiedzi :D hehehe
Lampa ma wybita homologacje na kloszu i wsadzajac w nia hida, z automatu zmieniasz warunki homologacyjne lampy, kazdy pies zabierze za to dowod przy pierwszej kontroli i nie ma tu znaczenia, ze ktos podbije Ci przeglad na stacji diagnostycznej.
Ja zeby przejsc przeglad, daje dokument i auta na oczy nie musza ogladac i co to zmieni ?
ale wiem, jestes madrzejszy i zaraz znajdziesz kolejna wspaniala teorie na poparcie swoich madrosci :D
Przyjmij do wiadomosci, ze hid w zwyklej lampie to smietnik, ktory rozprasza chore ilosci swiatla i dzieki temu oslepia, ze to rozproszone swiatlo swieci wszedzie wokolo tam, gdzie swiecic nie powinno. Jesli tego nie widzisz to jak juz wspomnialem wczesniej, wybierz sie do okulisty na badanie wzroku, jesli nie potrafisz tego pojac, ze na kazdym forum napisane jest, ze hid w zwyklej lampie to smietnik i ze oslepia, to tak wlasnie jest i ludzie pisza to na bazie doswiadczen, tu niestety okulista nie pomoze i musisz udac sie do innego lekarza :)
Link do tej wypowiedzi jest w tym temacie podawał go kruczek :) Spychu ty chyba bez kitu jesteś chory i masz jakieś ciśnienia bo nierozumiesz co czytasz, ja też zgadzam się że hid to śmietnik dlatego go wyjełem niezgadzam się jedynie z tym że oślepia ( POD WARUNKIEM ODPOWIEDNIEGO USTAWIENIA ), a skoro Ciebie to AŻ tak oślepia to ty udaj się do okulisty bo może masz zadużą wrażliwość na olśnienie i niepowinieneś wogóle posiadać prawajazdy :) A co do homologacji to dobrze wiem co objaśnia HC i DC i mi akurat niemusisz tego tłumaczyć każdy ma swoje zdanie i tyle mnie poprostu to nieoślepia niewiadomo jak i powiem lepiej że nieraz jakieś nowe BMW Xx oślepiło mnie gorzej niż pseudo xenon w "escorcie", ot tyle jak dlamnie to koniec tematu bo każdy ma swoje zdanie i ma dotego prawo więc niewyjeżdżaj mi tu z jakimiś okulistami :)
W dzisiejszych czasach nie zapominając jest od groma wyboru żarówek, nawet o różnych barwach światła więc każdy może znaleźć niemal coś dla siebie. Nie wiem co niektórych tak klepie w tych HID'ach :D
Sam posiadałem i nie powiem oświetla drogę dobrze i daleko bo światło jest barwy białawej (miałem 4300k).
Temat robi się powoli jak rzeka więc co by nie przynudzać, każdy montuje u siebie to co chce ale ja osobiście nie na widzę tego "białego" światła w nocy gdy mija mnie xenon z na przeciwka. Najbardziej jest to męczące w trudnych warunkach np silny deszcz itp.
Nawet gdy lampy są prawidłowo ustawione to i tak ten kolor światła moim zdaniem męczy banie. Jak napisal Wlodek najbardziej oślepiające są wszelakie SUVy które mają światła wysoko umiejscowione.
Moim zdaniem powinni zabronić takich lamp w SUVach bo bez kitu niemal każde takie BMW X5 Czy Q7 mnie oślepia gdy jedzie w nocy z na przeciwka co jest trochę nie bezpieczne, i na dodatek wyprzedzają śmierdziele jak pop*erdoleni...
Ale teraz chyba taka moda na Xenon bo jest się ostrzejszym.... :D pozdrawiam wszystkich!
A ze oslepiasz. Trudno, nie mozna miec wszystkiego ;)
Wyobraź sobie sytuację, idziesz drogą / ty / ktos z twojej rodziny, z przeciwka jedzie auto, którego kierowcę oślepia kretyn z Xenonami jadący w przeciwną stronę.
Bogu ducha winny kierowca nie ma możliwości zobaczyć idącego poboczem pieszego. Uderza w niego, pieszy ginie na miejscu przez to że jakiś kretyn żeby się lansować władował Xenony do zwykłych lamp swego kilkunastoletniego krążownika szos.
Pieszym jesteś ty / twoja dziewczyna / żona / matka / dziecko.
Pojmujesz sytuację? Nie odbierz tego personalnie - ale tekst dedykuję wszystkim którzy uważają że jeżdzenie z Xenoanmi jest OK.
A sytuacja jest prawie z życia. Kiedyś jadąc nieoświetloną drogą omal nie wjechałem w człowieka bo kretyn z przeciwka jechał na "Xenonach". Dlatego za każdym razem mocno zwalniam gdy jest taka sytuacja, to mnie i pieszego uratowało.
To niech ktoś mi powie po co montują spryski lamp i soczewki skoro w każdej "dobrze" ustawionej lampie jest dobrze?
Zbędny gadżet?
K Mam pelna swiadomosc tego co robie ale nie przesadzajmy - pelno uzytkownikow aut ma to gdzies wiec ja tez moge narazie. Nie jest to cos czego nie chce zrobic z czasem - poprostu mam wazniejsze rzeczy chwilowo. Duzo wiekszy wplyw na "bezpieczenstwo" ma sam kierowca i stan techniczny wozu - a nie powiesz mi ze bez ksenonow auta nie oslepiaja bo oslepiaja. Takie prawo - taka egzekwowalnosc.
Czytasz co piszesz? Piszesz ludziach którzy mają gdzieś bezpieczeństwo innych użytkowników drogi - czyli o kompletnych debilach bo łagodniej tego się nazwać nie da, i jeszcze sam się do tej grupy przypisałeś.
"Wiec ja mogę" - mówisz jak 8latek. Inni tak robią to ja też. Skocz z bloku, w końcu pełno ludzi popełnia samobójstwa. Co za idiotyzm....
A sytuacja jest prawie z życia. Kiedyś jadąc nieoświetloną drogą omal nie wjechałem w człowieka bo kretyn z przeciwka jechał na "Xenonach". Dlatego za każdym razem mocno zwalniam gdy jest taka sytuacja, to mnie i pieszego uratowało.
A skąd wiesz czy byly fabryczne czy hidy?????
Uważam że mam trochę tego "oleju" więc wyjełem
wyjąłem
(odmień sobie "wyjełem" przez osoby; Ja - wyjełem, Ty - wyjełeś, ON - Wyjeł :P)
A skąd wiesz czy byly fabryczne czy hidy?????
Temperatura barwowa światła, typ auta. Jak mnie pamięc nie myli to chyba byla Corsa Igen.
Teraz tak mówisz a przecież było ciemno i nieczepiaj się słówek bo profesorem od J.Polskiego niejestem:D
Vincent - te głąby i tak będą miały swoje teorie i bez urazy za te słowa, ale inaczej nie potrafie nazwać takich wieśniaków. Co go qrwa obchodzą inni ludzi, ważne, że on widzi super i lans jest na zadupiastym zlocie gdzie wali te same teksty. Mike pięknie ujał sprawę. I bardzo żałuje, że diagności, policja nie wyłapuje wszystkich tych cwaniaków jeżdząc w nocy. Ostatnio po prostu co 3 auto ma ****owate światła szczególnie:
-nieustawione
- brak masy, ze jedno świeci jak drogowe
- ksenony
Ja może dziecinnie robie, ale tacy dostają też długimi, żeby przemyśleli. Przecież jak jedzie ktoś z ori ksenonem to mniej razi takie światło niż zwykłe żarówki w normalnych lampach. Chlejcie wóde i za kółko - najwyżej potrącicie matke z dzieckiem, ale co Was to obchodzi przecież Wam się nic nie stanie. Zakładajcie ksenony, noże na zderzak czyli te chińskie gówniane szmaciane haki dzejdiem. Nie ma auto ksenonów to przykro mi. Kupicie sobie coś z. Angielki nie miały ksenonów i nie będą. A te chińskie soczewki to badziew - nawet był ktoś z tematu co to wywalił i dał depo zwykłe bo raził innych i był na tyle mądry, że to zdecydowało.
Ależ burzę na forum wywołał temat HID-ów niesamowite że taki chiński śmieć może narobić tyle szumu :)
Bo to po prostu pokazuje skalę problemu montowania tego szajsu wśród młodych i gniewnych nastolatów i jak pokazuje temat każdego z nas to wkurza. I podejście burackie do innych.
Bo to po prostu pokazuje skalę problemu montowania tego szajsu wśród młodych i gniewnych nastolatów i jak pokazuje temat każdego z nas to wkurza. I podejście burackie do innych.
Mnie tu zlinczowano mimo, że niejeżdżę na HID-ach a na zwykłych H4, do linczu podstawą było to że bynajmniej mnie to nieoślepia ot tyle :P
Nie Ciebie a wypowiedz późniejszych "miszczów".
Najbardziej mnie ale nie o tym temat :D Jednych oślepia innych nie i niech tak zostanie :)
Zdecydowana wiekszosc oslepia, bo zwykla lampa nie jest do tego rodzaju swiatla przystosowana, tyle.
Zwykla lampa z xenonem nigdy nie bedzie dobrze swiecic i takie sa fakty, jak ktos twierdzi, ze jego to nie oslepia jego sprawa ale niech na tej podstawie nie wypisuje wywodow strona za strona, ze oslepia tylko wtedy gdy jest zle ustawiony bo to jest bzdura.
Oslepia zawsze i nie ma znaczenia tutaj ustawienie takiej lampy a ilosc rozproszonego swiatla, ktora niezaleznie od ustawienia zawsze jest taka sama, od ch..u..j..a.
Dobra ty ale to światło rozproszone jest słabsze niż to z wiązki, niegap sie prosto w projektory to niebędzie cie oślepiać a każdy może mieć swoje zdanie i uszanuj to :D Ja jeżdżę osobówką i ciężarowym od lat i nigdy niezwróciłem uwagi na to "wielkie oślepianie" (ale owszem jak są źle ustawione światła to czy żarówka czy xenon i tak będzie oślepiać) może masz cos nietak z gałami to idź na badania...
Nie no bez jaj, nie mam sily na dalsza dyskusje :D
Jak bedziesz przejazdem w Lodzi to zapraszam, porownasz sobie jak swieci xenon ktory mam zamontowany u siebie w civicku na soczewce bixenonowej, postawimy obok takie samo autem z hidem H4, moze jak zobaczysz na zywo o co chodzi to zrozumiesz, bo tlumaczenia jak do normalnego czlowieka nie docieraja przez kilkanascie godzin :D
Też mam dość :D do ciebie też niedociera, że ja niechwalę HIDÓW tylko mówię, że mnie to nigdy aż tak nieoślepiło żebym musiał oczy zamykać czy coś :) Aaaa i twój xenon mimo tego że masz go zamontowanego na soczewce i tak nigdy niebędzie legalny :D
PS. Zamknijcie już ten temat :)
Legalny nie bedzie i co z tego, jak jade za kims, czy naprzeciwko kogos to go nie oslepiam, bo soczewka skupia swiatlo i nie rozprasza go ani grama, mam zamontowane spryskiwacze, zarniki OEM Philipsa i z daleka wyglada i swieci jak kazdy jeden seryjny xenon.
HID H4 tego niestety nie robi.
Po zamontowaniu xenonu w takiej formie przed dobre 4 lata mialem jedna kontrole podczas ktorej policjanci interesowali sie xenonem bardziej od strony technicznej, jak to jest zrobione i ile kosztowalo, ze widza pierwszy nieseryjny xenon, ktory nie oslepia i jak to skwitowali "zyczyliby sobie, zeby kazdy podchodzil w taki sposob do modyfikacji oswietlenia, wtedy mieliby mniej pracy i nie musieli na kazdym kroku zabierac dowodow rejestracyjnych"
Za kazdym razem gdy zatrzymuja mnie za wykroczenia nie zwracaja najmniejszej uwagi na xenon, bo wyglada on i swieci jak seryjny xenon, gdybym mial hidy tracilbym dodatkowo dowod za kazdym razem.
Nie no mistrzu wcale nie chwalisz :D
Co wy *******icie ja założyłem do siebie xenony hid ala H4 ( spoko już wyjęte ale nie dlatego że oślepiały ) , dałem się kumplowi przejechać a sam jechałem z naprzeciwka jego autem (pogoda deszczowa) i w żadnym wypadku to nieoślepia !!!!! potem on potwierdził tosamo! bzdurą jest więc że hid oślepia innych kierowców
Niema o co się kłucić ale niepiszcie bzdur że xenon oślepia tylko dlatego że nim jest oślepia dlatego że lampy są źle ustawione i ja będę się tego trzymał bo to sprawdzałem ;]
Każdy ma swoje teorie a prawda w oczy kole niektórych :D żeby narobić śmiechu w temacie (wam albo sobie) pojadę z hidami na stacje zobaczymy co tam facet powie :)
Dobra ty ale to światło rozproszone jest słabsze niż to z wiązki, niegap sie prosto w projektory to niebędzie cie oślepiać a każdy może mieć swoje zdanie i uszanuj to
Ja się już nieudzielam, jak to mówią mądrzejszy ustępuje pierwszy :D
Czytasz co piszesz? Piszesz ludziach którzy mają gdzieś bezpieczeństwo innych użytkowników drogi - czyli o kompletnych debilach bo łagodniej tego się nazwać nie da, i jeszcze sam się do tej grupy przypisałeś.
"Wiec ja mogę" - mówisz jak 8latek. Inni tak robią to ja też. Skocz z bloku, w końcu pełno ludzi popełnia samobójstwa. Co za idiotyzm....
Mike - zwykle sie przyyebales - ale ok - napisze wiec jeszcze raz - nie wszyscy maja ustawione lampy jak to spychu pisze ze wala wiewiorkom po dupach bo moje swieca przed zderzak to raz a dwa mam bardzo slabe te xenony (4300k) - ale w sumie - widzac twoje odpowiedzi i tak nie jestem w stanie ci przekazac ze nie oslepiaja zbytnio bo sobie uyebales w glowie ze xenon to zlooo i tak ma byc - a co do twojej historii i pieszych na poboczu to ci powiem "moja mamusia siedzi z tylu" - (zart) stary naprawde - mialem wiele sytuacji na drodze i oslepianie to najmniejszy klopot z jakim sie spotkalem - duzo czesciej jednak zdaza mi sie byc oslepianym przez lampy zwykle bardziej niz Xenony. Wiem i widze ze autko masz wychuchane, wypacykowane i dobrze - chwali ci sie - ciesze sie ze podnosisz poziom bezpieczenstwa na drogach respektujac przepisy i dostosowujac sie to wszelakich praw i homologacji ale SKONCZ PIER**** ZE XENONY STWARZAJA TAK DUZE ZAGROZENIE NA DRODZE BO AZ ZYGAC SIE CHCE jak sie to czyta, tak pierdzielicie o bezpieczenstwie a niejeden SUV na zwyklych lampach swieci prosto w oczy, niejedno auto ma luzy na przekladniach itd itd - A ksenony sa takie straszne?? ZGROZA! Uparliscie sie zwykle na temat udowodnienia wlasnej racji i macie ja - nie przecze - nadawalibyscie sie wiec do sluzb mundurowych - przydaliby sie ludzie respektujacy przepisy - to by podnioslo poziom wzglednego bezpieczenstwa - nie wiem jednak w jakim swiecie zyjecie i kiedy wasza mydlana banka peknie. Pewnie sex pochwalacie tylko w prezerwatywie bo propagujecie zdrowie, nie palicie papierosow na chodniku bo innym to przeszkadza i etc. Nauczylem sie MIEC TO WSZYSTKO GLEBOKO W D*** bo tak samo innych na drodze obchodzisz ty, jak i jak i wszyscy inni / no offence, poprostu chce zebys zrozumial moj punkt widzenia bo wcale nie oslepiam wszystkich wokolo tak jak ci sie wydaje
Jeśli chodzi o mnie to też strasznie denerwuje mnie jak ludzie mają źle ustawione światła i po prostu nic nie widać jak się jedzie z na przeciwka. Trzeba hamować. Ja mam wrażenie że 60% osób które mijam tak jeżdżą. A jak nie świecą obie lampy prosto w oczy to też zdarza się że jedna wali niemiłosiernie. Nie pochwalam ludzi którzy montują xenony do seryjnych nieprzystosowanych do tego lamp, ale jeżdżąc chyba nikt jeszcze nie oślepił mnie tak xenonem dołożonym jak zwykłą żarówką. Może nie miałem takiej okazji jeszcze i w sumie nie chciałbym mieć.
Jeśli chodzi o mnie to też strasznie denerwuje mnie jak ludzie mają źle ustawione światła i po prostu nic nie widać jak się jedzie z na przeciwka. Trzeba hamować. Ja mam wrażenie że 60% osób które mijam tak jeżdżą. A jak nie świecą obie lampy prosto w oczy to też zdarza się że jedna wali niemiłosiernie. Nie pochwalam ludzi którzy montują xenony do seryjnych nieprzystosowanych do tego lamp, ale jeżdżąc chyba nikt jeszcze nie oślepił mnie tak xenonem dołożonym jak zwykłą żarówką. Może nie miałem takiej okazji jeszcze i w sumie nie chciałbym mieć.
x 2 cholera - w koncu
x 2 cholera - w koncu
I co w związku z tym.. To, że ktoś inny ma źle ustawione światła w zwyczajnej lampie sprawiedliwa do montowania ksenonów w sposób, który ZAWSZE będzie w mniejszym lub większym stopniu oślepiał innych ? Dla mnie to jest niepojęte jak w ten sposób można argumentować swoje decyzje...
I co w związku z tym.. To, że ktoś inny ma źle ustawione światła w zwyczajnej lampie sprawiedliwa do montowania ksenonów w sposób, który ZAWSZE będzie w mniejszym lub większym stopniu oślepiał innych ? Dla mnie to jest niepojęte jak w ten sposób można argumentować swoje decyzje...
Zacznij opierdalac wszystkich tych co maja zwykle zle ustawione/nie ustawione lampy wtedy moge sie liczyc z twoim zdaniem co do moich xenonow
A h.. tam dołącze się jeszcze raz :D Niemam xenonów (więc teoretycznie niepowinienem ich bronić) ale niespotkałem się żeby HiD nawet w zwykłej lampie oślepił mnie tak jak źle ustawione zwykłe światła (tacy ludzie to debile bo niedość że sami nic nocą niewidzą to jeszcze oślepiają innych) lub suv-y z fabrycznymi xenonami (w większości BMW), prawdę wam mówię niepatrzcie się prosto w lampy to niebędzie was oślepiać lub idźcie sprawdzić sobie swoją wrażliwość na olśnienie (mówię serio) bo jeśli ktoś ma zadużą to stanowi ogromne zagrożenie w nocy :)
Zacznij opierdalac wszystkich tych co maja zwykle zle ustawione/nie ustawione lampy wtedy moge sie liczyc z twoim zdaniem co do moich xenonow
Nie skumałeś chyba sensu mojej wypowiedzi.. Idąc tym tropem, to zawsze znajdzie się argumentację, bo inni..
Z mojej strony, to koniec konwersacji, bo żadne argumenty przez niektórych i mnie poruszane nie trafiają do Ciebie i zaparcie i Ślepo :cool: wierzysz w swoją rację..
Nie skumałeś chyba sensu mojej wypowiedzi.. Idąc tym tropem, to zawsze znajdzie się argumentację, bo inni..
Z mojej strony, to koniec konwersacji, bo żadne argumenty przez niektórych i mnie poruszane nie trafiają do Ciebie i zaparcie i Ślepo :cool: wierzysz w swoją rację..
Nie to wlasnie ty wierzysz w swoja - kazdy xenon oslepia i basta - przeciez musi
Dajcie se qrwa po razie bo jak to czytam to sobie chyba tylko posty nabijacie.
Po to sa przepisy zeby odnosnie xenow ze widocznie w zwyklych lamach oslepiaja.Mialem w soczewce xenony i zalozylem pozadne zarowki i nie narzekam.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
bo sobie uyebales w glowie ze xenon to zlooo i tak ma byc
Tak, Xenon to zło - w lampach do tego NIEPRZYSTOSOWANYCH. A jeszcze większe zło, to ludzie którzy nic sobie nie robią z innych uczestników drogi. Do tego typu wypowiedzi i myślenia niemogę się nie prz**ebać.
Złe jest też to że inni mają źle ustawiona światła (halogenowe) - to oczywiste. Potępiam jedno i drugie, a mocno neguje diagnostów na SKP ktorzy podczas corocznego przeglądu nie sprawdzają i nie korygują ustawienia świateł (do czego są zobowiązani).
Polecam poszerzyć wiedzę o garść rzetelnych testów, wiedzy z zakresu fizyki - dział Optyka, poznać budowę elementu optycznego jakim jest reflektor samochodowy, to możemy zacząć merytoryczną dyskusję.
nie oslepiaja zbytnio
Co to znaczy zbytnio? jak jesteś w stanie ocenić to na oko? Zrobiłeś pomiary strumienia świetlnego ? Pomiar w 2-3 strefach. To że żarówka świeci jesteś w stanie ocenić na oko. To JAK świeci już nie.
Polecam artykuł - http://swiatla.its.waw.pl/Analizator_swiatel,3442.html
SKONCZ PIER**** ZE XENONY STWARZAJA TAK DUZE ZAGROZENIE NA DRODZE BO AZ ZYGAC SIE CHCE jak sie to czyta
Wieksze zagrożenie stwarzają użytkownicy dróg, u których dominuje myślenie, że skoro inni łamią przepisy, stważają zagorżenie.....to mnie też "wolno".
To jakie mam auto niema tu kompletnie znaczenia, czy jest wypacykowane czy nie. Tu chodzi o myślenie. Xenony to jeden z przykładów idiotyzmu na drogach, nie chodzi wyłącznie o nie - a o podejście do użytkowników dróg.
ZGROZA! Uparliscie sie zwykle na temat udowodnienia wlasnej racji i macie ja - nie przecze - nadawalibyscie sie wiec do sluzb mundurowych - przydaliby sie ludzie respektujacy przepisy - to by podnioslo poziom wzglednego bezpieczenstwa - nie wiem jednak w jakim swiecie zyjecie i kiedy wasza mydlana banka peknie. Pewnie sex pochwalacie tylko w prezerwatywie bo propagujecie zdrowie, nie palicie papierosow na chodniku bo innym to przeszkadza i etc. bo wcale nie oslepiam wszystkich wokolo tak jak ci sie wydaje
Toś teraz pojechał....
Nauczylem sie MIEC TO WSZYSTKO GLEBOKO W D*** bo tak samo innych na drodze obchodzisz ty, jak i jak i wszyscy inni
I tu się mylisz...i to bardzo. Wielokrotnie widząc czyjeś auto zepsute na drodze lub mijając sytuację po wypadku zatrzymywałe się i pytałem czy nie mogę jakoś pomóc. Gest który nic nie kosztuje - zazwyczaj odpowiedź była odmowna, ale sam ze swoim sumieniem byłem wporządku. Więc skoro ty masz wszystko głęboko w d*pie, cóż....różnimy się.
bo wcale nie oslepiam wszystkich wokolo tak jak ci sie wydaje
Tobie się natomiast wydaje że nie oślepiasz. Ostatni fakt: żarówka halogenowa (np H4) ma strumień świeltny ok 1000lm (nowa, z tolerancją +- 15%). Lampa z wyładowczym źródłem światła (Xenon 35W 4300K) ma strumień świeltny ok 3200lm - co daje ponad 3 RAZY więcej światła.
Nie to wlasnie ty wierzysz w swoja - kazdy xenon oslepia i basta - przeciez musi
Udowodnij mi dając niezaprzeczanle fakty że tak nie jest.
Chętnie wystawię swoje kontrargumenty.
Tobie się natomiast wydaje że nie oślepiasz. Ostatni fakt: żarówka halogenowa (np H4) ma strumień świeltny ok 1000lm (nowa, z tolerancją +- 15%). Lampa z wyładowczym źródłem światła (Xenon 35W 4300K) ma strumień świeltny ok 3200lm - co daje ponad 3 RAZY więcej światła.
3 razy wiecej swiatla przed samym zderzakiem...
Zreszta - masz racje - jestem ZLY ;) ze wzrokiem klopotow zas nie mam i wcale nie mam nic przeciwko ksenonom w zwyklej lampie bo nie wszystkie z zasady bija po oczach. Fajnie ze jestes pomocny, ja tez bywam ale dla ludzi ktorych znam, zbawianie swiata jednak przeszlo mi dawno temu
Następni :D Ciekawe kiedy mod usunie ten temat :)
Weźta to zamknijta w p..., bo to już dawno straciło sens.
Ojciec kilka lat jeździł na xenonie w Nissanie Almera Tino i sam mogę potwierdzić ze nie oslepial nikogo (dynajmniej ja tego nie odczułem jadąc czy to na przeciw czy przed nim)
Korci mnie zeby kupić zestaw z alledrogo i sprawdzić kto ma racje :P
Niekupuj ja kupiłem i wyjełem ale nie dlatego że oślepia tylko dlatego, że krótkie waliły przed zderzak a długie owiele zawysoko, w rezultacie było gorzej niż na H4, chcesz za stówkje mogę odsprzedać:D a u ojca twojego mogło dobrze świecić bo tam chyba są czyste klosze o ile się niemylę :)
Niekupuj ja kupiłem i wyjełem ale nie dlatego że oślepia tylko dlatego, że krótkie waliły przed zderzak a długie owiele zawysoko, w rezultacie było gorzej niż na H4, chcesz za stówkje mogę odsprzedać:D a u ojca twojego mogło dobrze świecić bo tam chyba są czyste klosze o ile się niemylę :)
poswiece się i kupie jakieś "lepsiejsze" ;) pojade na stacje i porobię fotki zeby Wszyscy widzieli co i jak ;)
poswiece się i kupie jakieś "lepsiejsze" pojade na stacje i porobię fotki zeby Wszyscy widzieli co i jak
wszyscy nie muszą, dla Wlodka to zrób :)
generalnie włożenie czegokolwiek innego niż seryjna żarówka (kształt, wysokość), powoduje zmianę ogniskowej - każdy kto skończył przynajmniej technikum powinien wiedzieć jak się światło odbija
poswiece się i kupie jakieś "lepsiejsze"
Kupuj
Montuj
I chwal pod niebiosa A co se będziesz żałował :D
Nie no to co przeczytałem od ostatniego razu to jakieś jaja
Nie patrzeć w reflektory?No ja pełdole przecież jak jadę na wąskiej drodze to muszę patrzeć przed siebie żeby nie wyebać w drzewo albo rowu nie zaliczyć
No chyba że zaczne tirem jeździć to se z góry będę patrzył na wszystkich i raczej mnie nie oślepi taki kurdupel
A i nie chcę nikogo tutaj urazić
Haha tylko że drzewo i rów są po innej stronie niż auto z włączonymi reflektorami jadące z naprzeciwka a jako kierowca powinieneś patrzeć się na drogę przed pojazdem a nie na prawo i lewo czyż nie?:D
A co kruczek wlasnie napisal?
Kurde kruczek - pod nogi patrz - zawsze taka zasada była. Patrzymy pod nogi!
Kruczekvu, Poll - ja nie wiem panowie jak wy jezdzicie tymi autami ze patrzycie na auto jadace z przeciwka - jak sie gapicie w swiatla to nie dziwota ze nic nie widzicie. Jadac noca zawsze patrze OBOK takiego pojazdu a dokladnie w miejsce gdzie jade, patrze najbardziej na pobocze by prawa strona sie trzymac i wypatruje pieszych idacych moja strona. Wiec mnie dlatego nie razi bo nie patrze na swiatla. Za duzo sie filmow naogladaliscie o podazaniu w strone swiatla - fakt, tam nigdy nie mowia ze swiatlo razi bo stworca nie jezdzi na xenonach...
Jada noca
patrze najbardziej na pobocze by prawa strona sie trzymac i wypatruje pieszych idacych moja strona.
Chociaż cały temat jest niestety mało sensowny, (nie dojdziecie tutaj do żadnego konsensusu ) to "rękyma i nogyma" popieram takie postępowanie - szczególnie właśnie późnym wieczorem/nocą.
Oczy męczą się mniej, o wiele. Często przecież zdarza się mijać z ciężarówkami oświetlonymi jak "choinki"...
Słyszałem ten patent od wujka kierowcy co przejeździł 45 lat za kierą praktycznie zawodowo ...a ja wtedy jeszcze nawet nie miałem prawka :]
No nie poweidziałbym, że trzymanie sie prawej strony jest takie super. Ok jak pieszy jest "normalny" i potrafi sie w nocy ubrać żeby było go widać to ok, zobaczysz na tyle szybko, że spokojnie go ominiesz.
Ja niestety cześto trafiam takich "zombiaków" w ciemnych ciuchach pojawiających się zaraz przed autem.
Więc moją taktyką jest trzymanie się możliwie środka jezdni żeby któregos dnia mając moment dekoncentracji nie zrobić z takiego pajaca marmolady ;)
A co do patrzenia na wprost to kierowca to koń czy co? Trzymam się szkoły, że powinno się obserwować przód pojazdu, tył jak i pobocza.
Tak jest. Nie patrz się na auta bo biją w oczy, on zasypia i ma HIDy i jedzie na Ciebie a Ty patrzysz na prawą stronę. Powiedz wujkowi co 45 lat jeździł (bez urazy), że to nie star i komuna, że jak coś jechało to mówili WOooooW. Nawet w latach 90 to był ułamek tego co teraz się dzieje na drogach.
Tak jest. Nie patrz się na auta bo biją w oczy, on zasypia i ma HIDy i jedzie na Ciebie a Ty patrzysz na prawą stronę.
Sorry Poll, ale rozbawiłeś mnie do łez :]
Przecież to chodzi jedynie o moment "mijania się" z autem jadącym z przeciwka - nawet nie mów, że zrozumiałeś to inaczej, bo aż trudno mi uwierzyć ? :)
Co by Ci miało dać patrzenie na auto z którym dosłownie się mijasz ? Czas reakcji jest taki, że i tak nic by z Ciebie, mnie i kogo tam jeszcze, g...o zostało :]
Ewentualnie przeczytaj jeszcze raz, zastanów się.
Kolejny raz z taką radą spotkałem się na kursie szkolenia na prawo jazdy w jednej z lepszych szkół w kraju !
Gdzie wykładowcą był biegły sądowy od wypadków z 20 letnim stażem.
Nie ważne ile lat mam prawko, nie ważne, że rocznie robię 30/40 tysięcy; dużo zresztą nocą. Mnie się to sprawdzało/sprawdza i tak już zostanie.
Nikomu nic nie narzucam. Po prostu ma to sens, koniec.
True story.
Widocznie z Polla żaden kierowca :) ja też robię tak jak probestic i od lat jest ok, puki niepatrzysz się prosto w światła innego auta to niema aż tak mocnego oślepiania coby stawać było trzeba :D Poll najeżdża na wujków którzy jeździli zakomuny, ja jeżdżę teraz i osob. i cięż. robię ok. 80 tys. rocznie patrzę "tam gdzie jadę" i obserwuje też pobocze (szczególnie w nocy) ale niepatrze się prosto w jupitery i dlatego jest git, może też dlatego nieoślepiają mnie normalnie ustawione światła czy to xeny czy nie BO JA NIEGAPIE się prosto w lampy tylko dlatego źe ktoś ma Xenon. Raz jak jechałem ze znajomym patrzał się prosto w lampy auta z naprzeciwka i mówi (ciągle się w nie gapiąc zamiast na droge!!) "ALE DAJE PO GAŁACH" - myślałem że padne ze śmiechu ;]
A Vincent to niewiem skąd się urwał bo nawet przepisy mówią, że trzymamy się prawej krawędzi jezdni a nie środka:|
PS. Tak czytając co tu niektórzy zaczeli wypisywać to nie HiD-y stanowią zagrożenie na drodze tylko tacy kierowcy jak wy hehe :)
tak czytając co tu niektórzy zaczeli wypisywać to nie hid-y stanowią zagrożenie na drodze tylko tacy kierowcy jak wy hehe :)
amen
Tylko tacy kierowcy mniej powodują wypadków niż takie cwaniaki jak Wy. Bo można normalnie wasz portret psychologiczny utworzyć na podstawie postów, że jesteście Panami dróg, wszechwiedzącymi. Jak patrze kto teraz jeździ ciężarowymi to taka praca wcale nie jest wyznacznikiem umiejętności. Ba autobusem miejskim jeździ kolo z wypalonym od koksu mózgiem, a ma naprawdę nierówno. Zresztą nikt się na lampy nie patrzy bezpośrednio bo to głupie, ale jednak te lampy dzikie walą po szybie i nic nie widać.
Tak jak mówią, że baby to same wypadki, a to tylko stłuczki. Zresztą ja już się nie udzielam bo poziom Włodka i jego postów odmóżdza. Pakuj sobie tam 100 W żarówy i 4 dalekosiężne. W końcu się w bok patrzą. W sumie to do tyłu powinni też zajrzeć.
A Vincent to niewiem skąd się urwał bo nawet przepisy mówią, że trzymamy się prawej krawędzi jezdni a nie środka:|
Hhahahha bez jaj "przepisy mówią" :D Jacy zwolennicy ksenonow są przepisowi widzę.
Czyli nie umiesz jeździć. On ciężarowym to po poboczu już jedzie i nic nie oślepia, wszystko widać. A patrzysz w prawą szybę i obserwujesz lasy, drzewa - tylko na chwilę no chyba, że jest cały ciąg aut to wtedy cały czas.
Mistrz ironii, szkoda, że nie kierownicy :D jeśli jeździsz środkiem jezdni to ty nieumiesz jeździć :) sory ale taka prawda i nic na to nieporadzę. Zresztą Poll ja niemam ani żarówek 100W ani xenonów i jeżdżę na H4 60W (w cię. H4 75W/24V) :) I To twój poziom jest niski bo twoje posty są hamskie, ciekaw jestem kim ty jesteś żę tak cwaniakujesz, aa i czytać nieumiesz ze zrozumieniem bo droga przed pojazdem to niejest patrzenie w bok :]
dlatego nieoślepiają mnie normalnie ustawione światła czy to xeny czy nie BO JA NIEGAPIE się prosto w lampy tylko dlatego źe ktoś ma Xenon. Raz jak jechałem ze znajomym patrzał się prosto w lampy auta z naprzeciwka i mówi (ciągle się w nie gapiąc zamiast na droge!!) "ALE DAJE PO GAŁACH" - myślałem że padne ze śmiechu ;]
I to jest prawdziwy fakt. Nie jak ta gazeta "Fakt" ;)
Zawsze jak słyszę kogoś strasznie marudzącego nt. oślepiania przez inne auta, męczącej jazdy nocą itp., specjalnie prowadzą rozmowę żeby "sprawdzić", poznać tego przyczynę ... i najczęściej to jest właśnie ten problem : notoryczne gapienie się (z obawy ?) w lampy mijanego auta.
Absolutnie nie dziwi mnie, że to może męczyć oczy, może "nakręcać" w głowie spirale oślepiania przez inne auta - w końcu od tego zaczęliście tutaj cały temat.
Ale paru osób już tego nawyku oduczyłem ...i przestali marudzić ;)
Podsumowując, jak ktoś chce widzieć problem, niech patrzy i męczy oczy. Jak ktoś nie chce, niech zmieni taktykę za kierownicą :)
Nadmienię, gdyby ktoś nie zauważył, że nie mam specjalnie nic do oślepiających kierowców, bo mnie ten problem praktycznie nie dotyczy :]
padłem ze śmiechu, dzięki all za poprawę humoru!!! nikt nie umie jeździć i amen :P :D
dzięki all za poprawę humoru!!! nikt nie umie jeździć i amen :P
Na zdrowie :D
I nie masz racji Wojtek. Każdy jeździ najlepiej ;) Ty pewnie też :p
Zawsze jak słyszę kogoś strasznie marudzącego nt. oślepiania przez inne auta, męczącej jazdy nocą itp., specjalnie prowadzą rozmowę żeby "sprawdzić", poznać tego przyczynę ... i najczęściej to jest właśnie ten problem : notoryczne gapienie się (z obawy ?) w lampy mijanego auta.
Absolutnie nie dziwi mnie, że to może męczyć oczy, może "nakręcać" w głowie spirale oślepiania przez inne auta - w końcu od tego zaczęliście tutaj cały temat.
wracam przed chwilą do domu, normalna osiedlowa uliczka, wąska, gówniarze biegają rzucają się śnieżkami. Jedzie frajer z naprzeciwka, jakieś gówno ma w lampy wsadzone, pewnie sam to przerabiał. Odległość 10m i już ch...a widzę - na szybie tylko niebieska poświata, jak by ufo lądowało mi na maskę.
Powiedzcie mi ku..wa master-tuningowcy od świateł co w takiej sytuacji ? No nic, stanąłem i czekam aż frajer przejedzie, bo nawet gdyby mi dzieciak się na masce położył to go nie zobaczę.
Jak Was słucham o tym patrzeniu na światła mijanego auta to mi się słabo robi.
Probestic, Wlodek - nie wiecie ze z jazda autem jest jak z seksem?
Przeciez zaden facet sie nie przyzna ze robi to zle ;)
A niejednemu przydaloby sie podszkolenie.
Wazny punkt poruszyles wczesniej - nauke jazdy autem.
Mam za soba 2 kursy i kolejny z rzedu dokument w kieszeni - ostatni cale poltorej roku ;)
Niestety szkolenie kierowcow nie jest mocna strona polskich szkol.
Mnie uczyl jezdzic tata, gdy bylem brzdacem - sadzal mnie na kolanach i jechalismy szutrowa droga - on operowal gazem i hamulcem a ja kierownica bo nie siegalem :) on jadac Mirafiorą deptal po gazie w zakretach a gdy sobie nie radzilem pomagal - pamietam jak mama sie denerwowala bo jechala z tylu :P
Zrobilem z nim kupe kilometrow bo zawsze lubilem jazde a chcialem uczyc sie od najlepszych wiec zabieralem sie w trasy gdy jeszcze byly. Przed prawkiem wsadzil mnie w 5metrowa limuzyne i kazal jezdzic po ogrodzie miedzy mlodymi drzewkami i parkowac (gdybym jakies zlamal bylbym martwy ;) )
Ale moj tato jest zawodowym kierowca wszystkich kategorii, przed moimi narodzinami w latach 80tych jezdzil w rajdach, potem servisowal auta na strefach a od 33lat pracuje u wg. mnie najlepszego polskiego kierowcy Sobieslawa Zasady.
Polecam kazdemu lekture - "Szybkosc Bezpieczna" bardzo fajna ksiazka dla ludzi pasjonujacych sie jazda ktora zwraca uwage na wiele takich z zasady bzdurnych rzeczy jak np. patrzenie na wprost jadac noca.
Z ust mojego ojca nigdy nie padly slowa ze cos go oslepia - chyba ze z naprzeciwka ktos wali 4rema dalekosieznymi z dachu.
EDIT:
Szczur - nie mowimy o tym ze xenony wogole nie raza bo jak wsadzisz 100 zarowke i ja chu**** ustawisz to tez bedzie razic. Da sie ustawic tak xenon zeby ludzie z przeciwka widzieli. Zdrowy rozsadek i nie bycie zwyklym matolem pozwala na taka operacje.
;2141722]Jak Was słucham o tym patrzeniu na światła mijanego auta to mi się słabo robi.
Nie słuchaj :p
A nie jest przypadkiem tak, że oko odruchowo zwraca uwagę na bardziej rażące, "inne" światło ? Jest.
Dobra, przytoczyłeś jeden konkretny, dla mnie osobiście dość rzadki przykład, ale ...trzeba było mu długie zasadzić i koniec ;)
;2141722']wracam przed chwilą do domu, normalna osiedlowa uliczka, wąska, gówniarze biegają rzucają się śnieżkami. Jedzie frajer z naprzeciwka, jakieś gówno ma w lampy wsadzone, pewnie sam to przerabiał. Odległość 10m i już ch...a widzę - na szybie tylko niebieska poświata, jak by ufo lądowało mi na maskę.
Powiedzcie mi ku..wa master-tuningowcy od świateł co w takiej sytuacji ? No nic, stanąłem i czekam aż frajer przejedzie, bo nawet gdyby mi dzieciak się na masce położył to go nie zobaczę.
Jak Was słucham o tym patrzeniu na światła mijanego auta to mi się słabo robi.
Pie.... jak potłuczony :D i tak Ci nieuwierzę - no chyba że gość jechał na drogowych może wystarczyło mu tylko mrugnąć :)
niektórum to tu już uFO zaczyna latać haha.
krystof1994
07-12-13, 23:02
Włodka Szwagier w mlecarni robzi i na komputerach z tym płaskim monitorem się zna ! I Włodek wie bo mu Szwagier mówił! A Bratowa Jola w Geesie sprzedaje i Heniek z hurtowni jej muziuł że te śwatła niebieskie to fest w pamrok śwecą, a jak jechał przez Piździdoły Wielkie, to mijał chłopa co takie światła miał w traktorze i nie oślepiały, bo na cielną jałówkę się patrzył.
Krystof nic nie wnoszący post do i tak bezsensownej wypowiedzi... mi dowód zabrali mimo tego iż miałem bixenon na soczewce (z mercedesa w211 jak dobrze pamiętam )i linia odcięcia była bardzo wyraźna :-) nikt nigdy mi nie mrugnal ale tak jak mówiłem soczewka i to zrobiona z głową, ale w finalnym wydaniu i tak będzie włożony bihalogen z xenonem a w razie kontroli zmiana na żarówki halogenowe ;-)
Jak to mówi mój kolega "ch** łąki nie przekopiesz"
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
A z czego np. występowały soczewki bihalogenowe? Bo to chyba dość rzadki temat o ile się niemyle to w skodzie fabii tylko widziałem.
Włodka Szwagier w mlecarni robzi i na komputerach z tym płaskim monitorem się zna ! I Włodek wie bo mu Szwagier mówił! A Bratowa Jola w Geesie sprzedaje i Heniek z hurtowni jej muziuł że te śwatła niebieskie to fest w pamrok śwecą, a jak jechał przez Piździdoły Wielkie, to mijał chłopa co takie światła miał w traktorze i nie oślepiały, bo na cielną jałówkę się patrzył.
Ależ to wieśniacka wypowiedź :D
No i właśnie takie że skody będę montowal ;-)
Szkoda tylko że one są droższe od bixenonowych z merca np. ;/ ale fakt zawsze można zmienić na żarówki.
No o tym się wlasnie pocieszam :-)
Będę miał na sprzedaż 3 soczewki jak coś bo jedna leżała awaryjnie xP
Xenon d2s
To ze wlozysz zarowke zamiast hidu nie znaczy ze zachowasz dowod. Zabiora go za brak homologacji lampy na soczewke :)
Oczywiscie wszystko zalezy od policjanta...
Tak na OT - Kruczek, mnie masz na myśli, że "młodziak zamontował bo ładniejsze a teraz daje po oczach"? :P Przecież wiesz, że to było dzień po montażu w weekend i nie było możliwości wyregulowania tego :P Przepraszam, że musiałeś się wnerwiać :D
A co do tematu - kumpel ma w megance xenon w seryjnych reflektorach od chyba 2 lat, raz za mną jechał wieczorem i nie mam pytań :) Jak widzę takich łośków, co jeżdżą z takim oświetleniem to mnie uj strzela.
Ktoś tam też wspomniał, że nawet fabrycznie wychodzące większe gabarytowo auta z xenonem oślepiają. No w sumie trudno, żeby nie oślepiały, skoro większość z nas jeździ na glebie (siedzimy nisko - nasze oczy są nisko) :P
Podsumowując:
1. Chcesz mieć tanio i w miarę dobrze widzieć (na ile fabryka pozwala)? Możesz co najwyżej zregenerować obecne odbłyśniki i dać lepszą żarówkę (Philips blue vision, Osram Night Breaker itp. - z tym, że drogie i za długo nie świecą, z tego co czytałem, można spróbować Tungsram Megalight - te świecą podobno ładnie i są trwałe, a przy tym cena niewygórowana).
2. Chcesz mieć tanio i ładnie, ale kosztem widoczności (swojej) - kupujesz żarówki "ala ksenon" - te nie oślepiają, wyglądają jak xenon, ale światła z kolei dają mało kosztem barwy, więc nadają się co najwyżej do "lansu" niż do jazdy nocą.
3. Chcesz mieć wieśniacko i w miarę tanio? Ładuj xenon w seryjny reflektor ;)
4. Chcesz mieć naprawdę ładnie, z dobrą widocznością, bez względu na koszty? Oddajesz komuś ogarniętemu co zrobi Ci to profi - włożenie do fabrycznych lamp dobrej soczewki + przezroczysty klosz, wyregulowanie tego i dodanie sprysków. Co do samopoziomowania to jest ponoć jakieś Volvo, które tego nie ma, a jednak dopuszczone do ruchu jest (gdzieś tak czytałem) :P Nie mniej to nie zmienia faktu, że i tak homologacji w przypadku takiej przeróbki nie masz, choćbyś miał to zrobione nie wiadomo jak profesjonalnie z mikronową dokładnością, więc jeśli policja się dowali, zabiera dowód, a w przypadku jakiejś stłuczki masz przypał :P
Coś pominąłem albo pomyliłem? :D
Pie.... jak potłuczony i tak Ci nieuwierzę - no chyba że gość jechał na drogowych może wystarczyło mu tylko mrugnąć
niektórum to tu już uFO zaczyna latać haha.
no tak - byłeś widziałeś. W sumie to może Ty jechałeś tą hondą igła za 1400zł po sarnie :D haha
Jedno jest pewne - od 2009roku jestem z Wami chłopaki i takiego typa jak Wlodek to forum jeszcze nie widziało. On wszytko wie najlepiej.
Od jutra zaczynam się do Ciebie modlić :)
Tak na OT - Kruczek, mnie masz na myśli, że "młodziak zamontował bo ładniejsze a teraz daje po oczach"? :P Przecież wiesz, że to było dzień po montażu w weekend i nie było możliwości wyregulowania tego :P Przepraszam, że musiałeś się wnerwiać
Nie o Tobie myślałem
Cor7ez za soczewke już nie robią akcji, przynajmniej mi tak powiedzial policjant :-) powiedział że lampa ma homologacje na żarówkę halogenowa i jak taka wloze to nie zabierze dowodu :-)
Jedras - A co w przypadku gdy mam lampy USA zespolone z mierunkiem z czysta plastikowa szyba bez zadnych oznaczen?
Planuje tam wpakowac soczewke wkrotce. Chodzi mi o policyjne podejscie bo widze ze temat masz w miare obgadany z panami / kusisz tymi soczewkami - moze sie jakos dogadamy ;)
A powiedzcie mi bo dziś z ciekawości spojrzałem, w focusie II 2008r na lampie jest homologacja HC/R 17,5 stopnia, ale conajlepsze pod tą homologacją jest też DC/R 37,5 stopnia wygląda to mniejwięcej tak:
HC/R 17,5 -->
DC/R 37,5 -->
Więc skoro odbłyśnik pod halogen niejest odpowiedni pod xenon to jakim cudem Ford ma homologacje i na to i na to (dla niedowiarków mogę dostarczyć foto)
Ktoś to potrafi wytłumaczyć? Co znaczą te homologacje, czy to że można założyć tam xenon bez żadnych konsekwencji ??? Dodam że niema ani spryskiwaczy ani samopoziomowania więc skąd tam homologacja pod xenon?? :|
Homologacja na ksenon jest wtedy, kiedy auto FABRYCZNIE z nim wychodzi.
Homologacja na ksenon jest wtedy, kiedy auto FABRYCZNIE z nim wychodzi.
Nie masz racji.
Mnie wlasnie intryguja te oznaczenia/homologacje.
Kupowalem ostatnio z kolega Zafire 2006r - lampy soczewy, szklo czyste i 0 jakichkolwiek oznaczen.
Dopiero na diagnostyce wyszlo ze nie da sie ustawic poprawnie swiatel - okazalo sie ze lewa lampa jest z Angola...
Seba, też myślałem właśnie o czymś takim :-) ale wtedy może jeszcze "zczaic" policjant po przetwornicach, chyba że umiejętnie wszystko schowamy to raczej nie będzie szans żeby do czegokolwiek się doczepic, ale sami wiecie dużo zależy od policjanta, jak chce to i o byle g***** się przyczepi :rolleyes:
Ja właśnie niewiem jak to jest bo ten focus napewno ma org. lampy bo jest u jednego właściciela od salonu, wnioskując pewnie jakby założyć spryski i wsadzić hid pod H1 (bo tam takie są) i można by jeździć legalnie bo wkońcu homologacja jest DC/R (czyli ta na xenon na długie i krótkie) , tylko dziwi mnie fakt że ford nierobił chyba xenonu bez soczewki. A co do oznaczeń jak Seba napisał to focus też niema na kloszu a jedynie na obudowie lampy.
mialem nie zabierac wiecej glosu i powstrzymac sie juz do konca tego tematu ale nie moge.
Wlodek, skoncz pierdzielic glupoty raz na zawsze prosze, ile razy mozna Ci to powtarzac.
Homologacja DC/R to homologacja bi-xenon wszystko sie zgadza, ale znak / oznacza, ze swiatla mijania i drogowe nie sa wlaczane wspolnie, czytaj za swiatlo mijania i drogowe odpowiada jedna zarowka.
Focus o ktorym mowisz ma dwa odblysniki w jednej lampie jeden od swiatel mijania, drugi od drogowych a takie swiatla sa wlaczane wspolnie wiec taka lampa po wlozeniu hidu nigdy nie bedzie legalna, zeby byla musilaby miec oznaczenia DC (xenonowe mijania) HR (halogenowe drogowe).
Dodatkowo Focus o ktorym wspomniales niezaleznie od tego czy jest to MK2 przedlift czy MK2 polift ma oznaczenia na lampie HCR a nie HC/R, co oznacza jedno a co drugi mam nadzieje, ze sam dojdziesz skoro sie powolujesz na cos czego znaczenia nie rozumiesz. Wypadaloby rozumiec te oznaczenia, skoro swoje wspaniale teorie opierasz wlasnie na nich :D Oznaczenie HC/R sa widoczne na reflektorach na zarowke H4.
Oznaczenia na obudowie moga byc dla jednego HCR (halogenowych mijania i drogowych wlaczanych wspolnie) i drugiego DC/R (bixenonu, mijania i drogowe wlaczane osobno) bo tak jest zdecydowanie taniej w produkcji, obudowy lamp sa takie same tylko bebechy inne.
widzisz roznice ? skonczysz wreszcie ze swoimi teoriami wyciagnietymi z dupy i pokazywaniem jaki to jestes najmadrzejszy na swiecie i jak to inni, ktorzy twierdza inaczej w Twoim mniemaniu sa zacofani i nie powinni sie wypowiadac ?
Od kilku stron Twoje wypowiedzi sa mocno zenujace, naprawde wypadaloby juz skonczyc ten kabaret.
Człowieku przecież pisze że TAKIE jak napisałem wcześniej są oznaczenia na lampie! Moge nawet wrzucić foto jak mnie prowokujesz :D
1. Chcesz mieć tanio i w miarę dobrze widzieć (na ile fabryka pozwala)? Możesz co najwyżej zregenerować obecne odbłyśniki i dać lepszą żarówkę (Philips blue vision, Osram Night Breaker itp. - z tym, że drogie i za długo nie świecą, z tego co czytałem, można spróbować Tungsram Megalight - te świecą podobno ładnie i są trwałe, a przy tym cena niewygórowana).
Doprecyzuję. Sprawdziłem na sobie i polecam Osram Night Breaker PLUS - pokreślam wersją PLUS - została zmodyfikowana w stosunku do serii niePlus. O ile niePlusy wytrzymywaly ok 4-6 tygodni, to Plusy zmieniłem po roku czasu i wcale nie dlatego że się spaliły a dlatego że chciałem wyporóbować Tungsram Megalight +90% na których jeżdzę od pół roku. Świetne żarówy, najlepszy kolor światła pośród wszystkich jaki miałem.
2. Chcesz mieć tanio i ładnie, ale kosztem widoczności (swojej) - kupujesz żarówki "ala ksenon" - te nie oślepiają, wyglądają jak xenon, ale światła z kolei dają mało kosztem barwy, więc nadają się co najwyżej do "lansu" niż do jazdy nocą.
Powinni tego zakazać. Najwięszy szmelc żarówkowy. Powiedzmy sobie szczerze - kotlety sojowe "ala" schabowe to nie schabowe. Wyglądają jak schabowe, ale koło mięsa to nawet nie leżały :)
Podobnie żarówki ala Xenon. Wyglądają jak żarówki, ale koło Xenonu to nawet nie leżały. Zacznijmy od tego że jak chcesz efekt odwrotny od xenonu - załóż żarówki ala Xenon. Dzięki temu będzesz widział gorzej szczególne w nocy.
Dołożyłbym jeszcze punkt 5:
5. Chcesz dobre / niedrogie / z dobrą widocznością w nocy / chcesz odświerzyć wygląd auta / liczy się dla ciebie bezpieczeństwo / nie chcesz łamać przpisów i mieć problemów jak w przypadku przeriobonych lamp / nie jesteś wieśniakiem drogowym - zainwestuj 370zł.
A w co? Już mówię:
- 320zł - nowe 2 lampy DEPO (do Civic 5D)
- 40zł - nowe żarówki Tungsram Megalight +90%
- 10zł - regulacja wysokości świateł na stacji diagnostycznej
Tyle mnie to kosztowało pół roku temu. Warte każdej jednej złotówki.
Są już nightbreaker unlimited, w przyszłym tygodniu montaż.
Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4
5. Chcesz dobre / niedrogie / z dobrą widocznością w nocy / chcesz odświerzyć wygląd auta / liczy się dla ciebie bezpieczeństwo / nie chcesz łamać przpisów i mieć problemów jak w przypadku przeriobonych lamp / nie jesteś wieśniakiem drogowym - zainwestuj 370zł.
A w co? Już mówię:
- 320zł - nowe 2 lampy depo (do civic 5d)
- 40zł - nowe żarówki tungsram megalight +90%
potwierdzam
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/c/703/6b2y.jpg (http://imageshack.com/i/jj6b2yj)