Zobacz pełną wersję : Piasek na klawiaturze civic 1.4 VI
paczkins666
03-12-13, 23:08
Mam spory problem. Za maniło mi się umalować pokrywę zaworów. Odkręciłem pokrywę i przykryłem silnik folia z tym ze nie zwróciłem ze była brudna od piasku.Nie było tam garści piasku ale było go widać.Podpowie ktoś jak mogę sobie z tym poradzić czy odrobinka piasku zaszkodzi silnikowi czy filtr oleju to jakoś zatrzyma.A może użyć jakiegoś środka do płukania silnika ?Podpowiedzcie bo już nie wiem co mam zrobić:(...
Nie odpalaj, wyczyść górę jak się da, spłucz całość olejem czy nawet ON, niech ścieknie do miski, spuść olej i najlepiej zdejmij misę i dobrze wypłucz, potem nowy olej i odpał. Filtr oleju pewnie wyłapie ale... pierwsza jest pompa oleju, nie ryzykowałbym.
Zrobiłbym dokładnie tak jak radzi Kolega Mirasek. Trochę roboty jest, ale przynajmniej będziesz miał spokojny sen ;)
paczkins666
04-12-13, 11:31
A nie lepiej benzyna ekstrakcyjna??? ON nie jest zbyt tłusta??i w jaki sposób mam spłukać??Czy może pędzelkiem wystarczy jak przemyje i wleje nowy olej.
A sporo tego piasku naleciało? Może spróbować wpierw odkurzyć a następnie wydmuchać. Podeślij zdjęcie to będzie można lepiej ocenić to.
Trudno coś wyrokować nie widząc gdzie i ile piasku wpadło, ale skoro faktem jest że coś wpadło to robiłbym j.w., czyszczenie + przepłukanie, zrzut miski, nowy olej. W głowicy pod wałkiem jest "korytko" z olejem, tam też mogło coś nawpadać. Ewentualnie tylko zmienić olej i dać na mszę :)
Aby zabić motor nie musi być aż garść piasku, przypomniał mi się pewien temat http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=104463 z trochę droższym silnikiem niż d14 :)
Wszystko w zależności od tego, ile tego "piachu" tam wpadło.
Jeśli kilka ziaren raptem, jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że wystarczy wytrzeć z góry ile się da i tyle.
Jeśli taka mała szczypta, to zrobiłbym dokładnie tak, jak radzi mirasek w drugim poście, ewentualnie pomijając etap ściągania miski, ale z nowym olejem oczywiście nowy filtr.
Jeśli wpadła piaskownica, odkręciłem bym korek, przepłukiwał go chyba z kilka godzin, później delikatnie obróciłbym wałem i jeszcze kilka razy przepłukał ewentualne resztki, a na koniec miska w dół i czyszczenie dla pewności + nowy olej i filtr.
paczkins666
04-12-13, 23:29
Dzięki Wszystkim za rady.Jutro będę to ogarniał a w sobotę postaram się napisać czy Hankę zabiłem czy nie... Trzymajcie kciuki...
paczkins666
07-12-13, 21:08
Udało się.:D Silnik chodzi .Zrobiłem tak jak pisaliście prócz ściągania miski. Dzięki za rady:D....
Czyli jak? Opisz dokładniej
Wydaje mi się, że Kolega jeszcze przepłukał silnik, ale może się mylę...