PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż el. szyb bez przekaźnika

zTUNINGowana
03-12-13, 18:20
Pacjent: Civic 93r HB

Na wstępie zaznacze że czytałam tematy o montażu fabrycznych elektrycznych szyb i nie znalazłam odpowiedzi, dlatego założyłam nowy wątek. Jeżeli było to nie krzyczcie ale nie znalazłam..:rolleyes:

Kupiłam cały zestaw elektryki szyb tzn podnośniki elektryczne, przełączniki w drzwiach, wiązki do drzwi, przekaźnik, boczki. Po rozebraniu auta okazało się że nie mam miejsca w skrzynce bezpieczników na przekaźnik i oczywiście nie mam tej wiązki kabinowej. Z tego co już wyczytałam wiem że ze skrzynki bezpieczników mają iść dwa kable; które trzeba przeciągnąć do drzwi kierowcy biało-żółty, a do pasażera niebiesko-czarny, jest to zasilanie i albo ich nie umiem znaleźć albo też ich nie mam.. I tu moje pytanie skąd wziąć owe zasilanie? Jak ominąć przekaźnik? I najważniejsze jak to zrobić żeby było bezpiecznie.. Prosze o wyrozumiałość bo elektrykiem nie jestem :p Jeżeli było to nie krzyczcie ale nie znalazłam..

Moja skrzynka bezpieczników wygląda tak:
http://imageshack.us/a/img96/7220/ugkt.jpg
Tutaj schemat:
http://www.civic5g.pdg.pl/foty/elektryka_szyb/elektryka_szyb_2.jpg

reaktor
03-12-13, 19:39
jak chcesz bezpiecznie to przekaźnik musi byc trzeba go nabyć i podpiąć poza skrzynką zgodnie ze schematem

kable o któe pytasz są zapewne z tyłu skrzynki z tego co pamiętam w pancerzu

jak cos to mam taką skrzynkę bezpieczników a i może nawet przekaźnik szyb sie znajdzie

ale nie daje głowy że da sie w nia wpiąć wiązki z eg3

Sheiva
03-12-13, 22:32
Jak to nie masz miejsca na przekaźnik ? ;)
Pomiędzy tą 3-pinową wtyczką brązową po lewej, a rzędem bezpieczników masz takie kwadratowe miejsce z 4 wtykami. Właśnie ono gości przekaźnik. Jednak sam przekaźnik niewiele Ci da, jeśli nie masz wiązki kabinowej przystosowanej do elektryki, a nie masz. W takim wypadku musiałabyś dodawać piny do tylnej części puszki bezpieczników. W opcji szybszej i prostszej, a stale bezpiecznej, ciągniesz sobie zasilanie z 1z5 przystosowanych do tego celu miejsc - nad rzędem bezpieczników.

zTUNINGowana
04-12-13, 07:44
ja mam przekaźnik do szyb, ale Sheiva on się tam nie zmieści/ nie pasuje ;)

http://img100.imageshack.us/img100/2690/img1884.jpg
http://img92.imageshack.us/img92/635/img1885.jpg

Co do wiązki kabinowej, to wystarczy przeciągnąć dwa kable z drzwi kierowcy do drzwi pasażera + zasilanie, czyli idą trzy, to jest do zrobienia..

W opcji szybszej i prostszej, a stale bezpiecznej, ciągniesz sobie zasilanie z 1z5 przystosowanych do tego celu miejsc - nad rzędem bezpieczników.
tego nie rozumiem, jakby się dało to prosiłabym jasniej :)

ceelx
04-12-13, 14:37
powinnaś mieć kable podciągniete pod elektrykę. z tego co patrzę na schematy to mogą to być inne kolory tych kabli. 92-93; 94-95. wypnij kostkę z drzwi i porównaj położenie pinów. z tej wiązki z drzwi dasz rade dojść które kablę są od czego, zobaczysz wtedy czy po stronie wiązki kabinowej mają jakieś połączenie. jeśli tak to będziesz w domu. kolory kabli do p/w są takie same w wiązce kabinowej. oczywiście jeśli wiązkę drzwi masz z wersji edm ;)

https://dl.dropboxusercontent.com/u/11949261/smietnik/DSC_0372.jpg
128 to jest przełącznik szyby drzwi prawych i jak widać idzie kabelek nieb/żółty i żółto/czarny

Sheiva
04-12-13, 19:02
powinnaś mieć kable podciągniete pod elektrykę. z tego co patrzę na schematy to mogą to być inne kolory tych kabli. 92-93; 94-95. wypnij kostkę z drzwi i porównaj położenie pinów.
Jej obecna kostka w drzwiach, to zwyczajna dwupinówka, która odpowiada tylko i wyłącznie za głośnik. Nie ma mowy o żadnej elektryce.

ja mam przekaźnik do szyb, ale Sheiva on się tam nie zmieści/ nie pasuje
Przekaźnik faktycznie posiadasz (chociaż raczej nie Ty go trzymasz ;] ), jednak OEM z c5g, to nie jest, stąd nie pasuje. OEM jest mniejszy, zaokrąglony i wszystkie piny w poziomie.

tego nie rozumiem, jakby się dało to prosiłabym jasniej
Jak słusznie zauważyłaś, musisz dwa przewody przeciągnąć w kabinie łącząc jedne drzwi z drugimi. Dodatkowo potrzebne jest zasilanie, które możesz sobie wykorzystać z puszki bezpieczników.

ceelx
04-12-13, 22:41
Chodzi mi o kostkę od strony wiązki kabinowej. Normalne że jak mmiała basic to nie będzie w drzwiach żadnych kabli :rolleyes:

Sheiva
04-12-13, 22:58
Dalej nie bardzo rozumiem ;)
Wiązka kabinowa zdaje się obejmuje także kostkę prowadzącą do drzwi, czyż nie ? Skoro oboje zgadzamy się, że w drzwiach jest właściwie wtyk (2pin), a nie kostka, to i od strony wnętrza będzie to samo z przeciwną "płcią".

ceelx
05-12-13, 08:28
nie, nie będzie. do drzwi mogą być ( i powinny ) doprowadzone kable od elektryki. z lewej strony kostkę w drzwiach "obejmuje" wiązka ta, która idzie w progu. prawą zaś, wiązka kabinowa pod deską. w drzwiach natomiast mogą iść tylko dwa kable do głośników, jak piszesz.

HakerPL1
05-12-13, 10:41
ja mam przekaźnik do szyb, ale Sheiva on się tam nie zmieści/ nie pasuje

Przekaźnik faktycznie posiadasz (chociaż raczej nie Ty go trzymasz ;] ), jednak OEM z c5g, to nie jest, stąd nie pasuje. OEM jest mniejszy, zaokrąglony i wszystkie piny w poziomie.

niestety nie masz przekaźnika, to co masz to jest fabryczny hondowski przerywacz kierunkowskazów, przecież jak byk na boku pisze...

a z tego co rozumie to chyba chodzi o to czy masz wiązkę drzwi do tego zestawu? I że kostka drzwi w wersji gołej jest inna niż w wersji z elektryką

Sheiva
05-12-13, 22:18
ceelx, kłócić się nie będę, ale nie widziałem jeszcze gołego od elektryki Civica, który w drzwiach ma tylko głośnik, czyli dwupinowa wtyczka (ona jest normalnie w miejscu łączenia wiązek, ma dwa piny i dookoła "obudowę", dzięki której trzyma się w tym dużym otworze w drzwiach na dużą kostkę) i miałby duże kostki doprowadzone do drzwi.

zTUNINGowana
05-12-13, 22:51

nie, nie mój, wpisałam w google i znalazłam zdj takiego jak ja posiadam :) Ooo to fajnie kupie sobie pasujący a później tylko napięcie ogarnąć i z górki :) ma ktoś może zdjęcie jak wygląda ten prawidłowy przekaźnik ?

w drzwiach kierowcy nie mam żadnej kostki tylko tak to nazwał Sheiva "obudowe" i z kabiny do drzwi idą mi tylko dwa kable do głośników + dodatkowo centralny (nie ori), w drzwiach pasażera była kostka.

ceelx
06-12-13, 09:35
ceelx, kłócić się nie będę, ale nie widziałem jeszcze gołego od elektryki Civica, który w drzwiach ma tylko głośnik
a ja widziałem bo sam takiego mam/miałem :D

dwupinowa wtyczka (ona jest normalnie w miejscu łączenia wiązek, ma dwa piny i dookoła "obudowę", dzięki której trzyma się w tym dużym otworze w drzwiach na dużą kostkę) i miałby duże kostki doprowadzone do drzwi.
od strony wiązki kabinowej mogą być kable doprowadzone, ale od strony drzwi połączenie ma już tylko w dwóch pinach ( na głośniki ), ale kostka jest taka sama.

w drzwiach kierowcy nie mam żadnej kostki tylko tak to nazwał Sheiva "obudowe" i z kabiny do drzwi idą mi tylko dwa kable do głośników + dodatkowo centralny (nie ori), w drzwiach pasażera była kostka.
cholera czy ja piszę jakoś niezwięźle ?? czy wy macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem ??? :D sprwdz ile masz kabli w kostce na łączeniu wiązki kabinowej z tą z drzwi, ale od strony kabiny a nie w drzwiach !!!!! :p

dodam jeszcze że pod elektrykę luster kable też pownnaś mieć podciągnięte :p

Sheiva
06-12-13, 12:41
Nie chodzi o to, że piszesz niezwięźle, tylko o to, że jesteś po prostu w błędzie ;)

Wyciąłeś moje zdanie z kontekstu zmieniając sens. Civic bez elektryki, ale z głośnikami oczywiście jest, bo to najnormalniejszy golas, nie ma wersji bez audio i tym samym kompletnie bez wiązki...
Mowa jest o samych wtyczkach i jeśli Civic ma właśnie tylko głośniki z elektryki (brak OEM luster, centralnego, szyb czy innych rzeczy), to wtyczka ma DWA PINY - nie, że połączone są dwa przewody, tylko fizycznie jest DwuPinowa, czyli wygląda tak:
http://www.civic5g.pdg.pl/foty/car_audio/audio_1.jpg
widać i obudowę i wtyczkę i tylko dwa przewody (te czarne idące obok, to jakiś drut, w stylu, o którym pisze autorka tematu, czyli dołożony centralny przykładowo)
i nie ma tam wtedy takiej wtyczki od strony kabiny:
http://mieszas.one.pl/mods/img/r400_kostka2.jpg
zatem nie ma i dostosowanej wiązki kabinowej pod elektrykę. No prościej już nie potrafię :)

Ewentualnie z czym mogę się zgodzić - jeśli faktycznie miałeś taki ewenement, to rocznik był 95, czyli ostatni wypust, wtedy wsadzali różne kombinacje wiązek, aby tylko zagrało, nie produkując nowych, a wstawiając, co mieli na stanie. Jeśli oczywiście jakoś zobrazujesz fakt, że takie coś istnieje - zwrócę Ci honor bez wahania ;)

ma ktoś może zdjęcie jak wygląda ten prawidłowy przekaźnik ?
Wygląda tak (nie wiem czy to akurat dokładnie od szyb - ten z lewej - ale dokładnie tak ma wyglądać):
http://img.bazarek.pl/360298/17868/4057211/19925263665191557a3fd5c.jpg
Tylko sam przekaźnik jeszcze Cię nie ratuje, bowiem na 100% trzeba będzie dołożyć dwa przewody do wtyczki wchodzącej w tylną część puszki bezpieczników plus dwa bezpieczniki w odpowiadające im miejsca.

ceelx
06-12-13, 12:59
to ja taką kostkę w drzwiach pierwszy raz na oczy widzę :0

Sheiva
06-12-13, 13:03
Dziękuję :)
Najważniejsze, żeśmy doszli w końcu do konsensusu.

ceelx
06-12-13, 13:30
a z której wiązki ona "wychodzi" ?? no i pozostaje jeszcze kwestia prawej strony. czy od pasażera jest takie samo rozwiązanie ??

HakerPL1
06-12-13, 17:35
Wygląda tak (nie wiem czy to akurat dokładnie od szyb - ten z lewej - ale dokładnie tak ma wyglądać):
http://img.bazarek.pl/360298/17868/4...1557a3fd5c.jpg

nie taki przekaźnik, to co wrzuciłeś to przekaźniki od szyberdachu

http://img15.tablica.pl/images_tablicapl/73844621_1_644x461_przekaznik-mitsuba-rc-2225-honda-civic-accord-crx-poznan.jpg

taki przekaźnik, bez znaczenia czy zaokrąglany czy kwadratowy, ma mieć takie wejście

zTUNINGowana
08-12-13, 08:07
Tylko sam przekaźnik jeszcze Cię nie ratuje, bowiem na 100% trzeba będzie dołożyć dwa przewody do wtyczki wchodzącej w tylną część puszki bezpieczników plus dwa bezpieczniki w odpowiadające im miejsca.

To o tym wiem że z puszki bezp dwa kable mam podciągnąć jeden do drzwi pasażera drugi do kierowcy, a dodatkowo od drzwi kierowcy przeciągnąć sterowanie szybą góra-dół do drzwi pasażera. Najbardziej się przestraszyłam tego przekaźnika że nie mam na niego miejsca, a ja głupia mam inny :p ale nikt wszystkowiedzącym się nie urodził :)

a z której wiązki ona "wychodzi" ?? no i pozostaje jeszcze kwestia prawej strony. czy od pasażera jest takie samo rozwiązanie ??

Od strony pasażera jest już kostka z prawdziwego zdarzenia :)

ceelx
08-12-13, 10:55
I ile tam kabli dochodzi??