Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z elektryką.

firu
23-03-08, 13:41
Czy może mi ktoś pomóc? Mam problem z instalacją elektryczną w hondzie civic 98r.
OBIAW jest taki,że warjują mi kierunki wraz z włączeniem świateł mijania. Gdy włącze światła to zanikaja mi kierunki i na desce rozdzielczej zapala sie lampka od lewego kierunku na stałe do wyłaczenia świateł. Co może być tego przyczyną gdzie szukać usterki?

trybson
23-03-08, 14:15
Sprawdź masę w tylnych lampach. Objaw może być taki że na włączonych światłach mijania i kierunkach migają także te pierwsze. Sprawdź. Być może że nie łączy wsuwka albo pojawiła się korozja. To częsta przyczyna tego typu objawów.

Pozdrowienia i wesołych świąt!

firu
23-03-08, 15:14
jest tak,że raz tak mi sie przytrafiło podczas jazdy,ale naprawiło sie gdy wiechałem na kamienna droge i wszystko wróciło do normy ,az do wczoraj> dzieki wielkie za pomoc.

[ Dodano: Nie 23 Mar, 2008 ]
a znasz moze kogos kto by mogł usunać tą usterke? gdyby ja sobie nie dał rady

skolopendra
23-03-08, 18:37
Być może że nie łączy wsuwka albo pojawiła się korozja

tak pewnie si.e stało

a znasz moze kogos kto by mogł usunać tą usterke? gdyby ja sobie nie dał rady

zgłaszam się na ochotnika :)

trybson
23-03-08, 20:10
Z tego co widzę to Ty jesteś z Wrocka a ja z Wawy, więc jest parę kilometrów.
Dobierz się do tego sam. Wyłącz wszystkie światła, dostań się do kostek od tylnych lamp, rozepnij, wyczyść w miarę możliwości, ewentualnie dognij wsuwki (nie wiem jak to jest tam skonstruowane bo nigdy tam w Hondzie nie grzebałem), psiknij jakimś preparatem do styków np "Kontakt" i powinno być ok. A jeżeli kompletnie sie na tym nie znasz to na pewno masz kumpla, który Ci pomoże (powiedz mu że trzeba wyczyścić styki tylnych lamp bo nie ma masy). :piwo2:

Pozdrawiam

P.S. A na wertepach trzęsie i raz łączy a raz nie. Wyczyszczenie powinno pomóc.

firu
23-03-08, 20:11
z tyłu zobaczyłem lapy i wszysko jest ok. a z przodu, trzeba chyba je demontować, bo jest strasznie trudny dostep. kupiłem ja miesiać temu i myslałem,ze bede sie nia cieszył, a tu takie klop[ocik na mojej drodze z hidziórą :( Masakra

trybson
23-03-08, 20:21
Tylne lampy są zespolone i mają wspólną masę. Nie mam pojęcia jak jest z przodu. Co prawda jestem elektrykiem (nie samochodowym) ale nie mam problemów ze swoją Hanią. Jak zaczną się kłopoty z elektryką po pewnie dam sobie radę i będę wiedział o co tam chodzi. Na razie nie wnikam bo wszystko jest ok. Posprawdzałbym wszystkie główne kostki zasilające światła a dalej nie wiem... Użyj opcji :szukaj: , może było coś na ten temat.

Owocnego grzebania! :piwo2:

firu
23-03-08, 20:22
wielkie dzieki Łukasz :)

[ Dodano: Wto 25 Mar, 2008 ]
znalzłem przyczynę,kora mi przyswożyła tyle problemu. była nią kostka,ale nie od lapy, tylko kostka, ktora jest rozgałeżnikiem kabli. jeszcze raz dzieki za pomoc L:) pozdrawiam :afro: