Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Regulacja hamulca ręcznego

vrrs
03-12-13, 10:44
Witam!

Zamówiłem ostatnio zestaw szczęki + cylinderki do hamulców na tył.Zrobiłem to ponieważ miałem problem z nierównomiernie zużytymi szczękami. Ręczny łapał na jedno koło.

Wczoraj wszystko złożyłem jednak problem z ręcznym pozostał. Gdy samoregulatory są całkiem skręcone, dźwignia ręcznego wydaje się działać normalnie, jednak hamulce łapią bardzo słabo. Gdy podkręcę samoregulatory z obu stron tak samo to ręczny działa bardzo dobrze, ale obciera bęben w lewym kole i podczas jazdy się nagrzewa. Gdy poluzuję samoregulator w lewym kole to już nie obciera, ale słabo łapie ręczny na to koło.

Da się coś z tym zrobić jakoś wyregulować bez dodatkowych kosztów?

motomaniak1988
03-12-13, 12:41
Poluzuj jeden samoregulator i tyle ;) podnieś sobie najlepiej cały tyl lewarkiem. Zobacz czy nie masz rantów na bębnach jeśli są to weź to wyszlifuj ułatwi to późniejsze założenie bebnow jak będą podciągniete szczęki. reguluj tak żeby bębny dało się obracać bez większego problemu i potem sprawdź sobie np ręczny zaciągnij na ząbek czy 2 i patrz czy równo łapie ręczny i to tyle ;p prościej chyba się nie da ;)

ps sprawdź od razu czy linki ręcznego odbijaja dobrze.

reaktor
03-12-13, 13:27
ja mam zkolei w tarczowym tylnim napiety ciagle nawet bez linki i nie idzie go ruszysc
tzn normalny hydaruliczny działa
co tam w srodku moze byc zrypane ?