PDA

Zobacz pełną wersję : Mróz w aucie

Jedras
02-12-13, 21:56
Nie potrafiłem tego inaczej nazwać.. Panowie.. WTF.... szyby oczywiście od środka zamarznięte :/ https://lh4.googleusercontent.com/daRipwBSMLY8sD4nvJEzpMnXRzfwU-lRnG_d9alglVE=w374-h186-p-no

też tak macie oO ?

ats6
02-12-13, 21:57
Dobrze, że bałwana w środku nie znalazłeś ;D

Jedras
02-12-13, 21:59
no żarty żartami no ale panowie siara fest :D podejrzewam że jakaś wilgość jest w aucie, no ale tak czy sie nie powinno być chyba tak zimno no nie D:

MM63
02-12-13, 21:59
Nie potrafiłem tego inaczej nazwać.. Panowie.. WTF.... szyby oczywiście od środka zamarznięte :/ https://lh4.googleusercontent.com/daRipwBSMLY8sD4nvJEzpMnXRzfwU-lRnG_d9alglVE=w374-h186-p-no

też tak macie oO ?

No zimno jest, grudzień mamy...

Szybki są zamarznięte, bo zapewne było ostro grzane, a potem zostawiony samochód na dworze. Ewentualnie masz mokrą wykładzinę.

Jedras
02-12-13, 22:07
No niestety autko stoi na zewnętrznym :/ klime ożywie to postaram się trochę osuszyć wnętrze

Poll
02-12-13, 22:48
Jak wysiadasz to nie od razu zamykać drzwi. Powietrz auto chwile w celu wyrównania temperatur. Inaczej nawet jak nie będzie mokrych dywaników to się skropli woda ; )

raczas
02-12-13, 22:58
dokładnie tak jak koledzy piszą dodatkowo sprawdz czy nie masz dywaników mokrych, możesz też
przeczyścić szyby od wew środkiem przeciwko parowaniu tyle co bym uczynił w tym temacie ;)

kruczekvu
03-12-13, 01:14
Jeśli się krótkie odcinki autem robi to też może się tak dziać
Chłopacy tez dobrze piszą z wilgocią
Osobiście nawet kiedy jest wielki mróz gdzie auto stoi ponad 8 godzin to zawsze uchylam okno jak wsiądę i zapalam auto i nigdy nie miałem żadnego skrobania w środku w żadnym aucie

MikeFoto
03-12-13, 14:03
szyby oczywiście od środka zamarznięte :/

Masz wilgoć w aucie. Kup dobry pochłaniacz wilgoci i problem zniknie pierwszej nocy.

jaskul
03-12-13, 14:28
Popieram Mike'a. Testowane u mnie i działa. Żwir dla kota pod siedzenie i gra gitara.

Jedras
03-12-13, 14:35
Dzięki Panowie za rady :-D dziś coś kupię i niech sobie stoi ;-)

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Poll
03-12-13, 18:59
Popieram Mike'a. Testowane u mnie i działa. Żwir dla kota pod siedzenie i gra gitara.

Z zawartością? ; D

Bodzio 5D
03-12-13, 21:13
Kolego Jedras, a gdzie zamontowałeś czujnik temperatury UKP w aucie?
Powiem szczerze, że jak nie miałem UKP tylko zwykły termometr to nigdy nie zdarzyło mi się żeby temp. w środku i na zewnątrz była tak bardzo zbliżona...
Ps: popieram to co Koledzy pisali z pochłaniaczem wilgoci (np. żwir - ale bez zawartości :)).
Czy włączasz co jakiś czas klimę...? Ja nawet w zimie tak co 2 tygodnie i nie ma dużego problemu z wilgocią.

Jedras
03-12-13, 23:16
Bodzio Klima narazie nie bangla bo sprezarka polegla w boju :-D czujnik mam umieszczony w schowku, wiem że nie jest on bardzo miarodajny, gdzie najlepiej go zamontować żeby było wmiare ok, macie jakieś propozycje? Tak czy siak, kłamie czujnik czy nie, szron od wewnętrznej strony szyby jest xD kupię lada dzien żwirek dla kota i niech chłonie :-D

Poll
03-12-13, 23:47
Cieplo sie unosi, zimno opada. Zalezy co chcesz miezyc. W schowku powinna byc dobra temp. A jak sie sprawdza termometry? Jak jest kilka sztuk i je mamy w lapach a dzialaja to sprawdzamy pomiary i bierzemy taki, ktory pokazuje jak wiekszosc : P Przedewszystkim wietrz auto po grzaniu.

Bodzio 5D
04-12-13, 08:22
"Czujnik mam umieszczony w schowku, wiem że nie jest on bardzo miarodajny, gdzie najlepiej go zamontować żeby było wmiare ok, macie jakieś propozycje?"
Ja zamontowałem u siebie najpierw wg opisu Mike'a dot. montażu UKP - pod schowkiem, później zauważyłem, że jak puszczę nawiew na nogi to temp. szybko wzrasta więc zamontowałem czujnik w schowku. Nie wiem gdzie w nowych autach producenci montują takie czujniki, ale jeśli gdzieś na desce to jak słoneczko przygrzeje to będzie źle, a do schowka prędzej czy później dojdzie właściwa temperatura - nie wiem czy moje "myślenie" jest słuszne...
Ps: Jedras - jeśli Ci klima nie bangla to znaczy, że jest trochę słuszności jest w tym żeby ją włączać co jakiś czas :)

Jedras
04-12-13, 08:24
Z Klima to wiem że warto włączyc raz na jakiś czas ;-) za tydzień już będzie wszystko działać bo miałem problem że zdobyciem szczelnej sprężarki ale za 5 razem się udało xD

WojTEC
04-12-13, 17:35
Też tak miałem w zeszłą zimę. Zawsze podwójne skrobanko.. Tyle że ja rzeczywiście miałem wode w aucie bo przez podszybie leciała. Teraz to naprawiłem ciekawe czy nadal tak będzie.

esel
04-12-13, 21:22
Co prawda jeszcze dużych mrozów nie było, ale póki co rankami mam szyby z zewnątrz oszronione, a w środku suchutkie. Na jesieni miałem problem z mocno parującymi szybami podczas deszczu, a nawiew słabo sobie radzi. W grę wchodził żwirek dla kota, ale w końcu kupiłem kilka saszetek z pochłaniaczem wilgoci na Allegro. Bardziej eleganckie, dwie umieściłem pod przednią szybą, kolejną saszetkę dałem na półkę w bagażniku. Pomogło, podczas deszczu szyby parowały o wiele, wiele mniej niż wcześniej. A teraz nie pokrywają się szronem od środka, więc myślę, że pochłaniacz wilgoci zdaje egzamin. Póki co.

Poll
04-12-13, 21:27
A Jedras mała rada, być może wiesz. Jak już dasz nową sprężarkę to nowy osuszacz obowiązkowo ; )

Jedras
04-12-13, 23:23
A to to wiadome ;-) zresztą ja nie będę tego składał tylko moi zaufani serwisanci od klimy, bo wszystko robione w ramach gwarancji, znaczy się cały serwis.Osuszacz leży w bagażniku i czeka, za tydzień w czwartek montaż ;-)