Zobacz pełną wersję : Tuning Hondy przedlift
Lukasz91BstoK
02-12-13, 18:27
Witam.
Piszę z takim zapytaniem:
- Czy posiadacie może jakieś namiary (strony www, linki, kontakt itp.) do sklepów lub hurtowni gdzie dostanę części do Hondy civic 5D 95-00 przedlift HB?? (zdjęcie profilowe).
- Nie dawno znalazłem stronę która posiada różne części i zastanawiam się czy będą pasować do mojej hondy. A mianowicie chodzi mi o rocznik podany w opisie przedmiotów , czyli 1995-99 : http://www.j-parts.pl/sklep-tuning/1054/32/COLD-AIR-INTAKE-MITSUBISHI-ECLIPSE-1995-99-bez-turbo.html
lub też Civic 5D 95-01: http://www.j-parts.pl/sklep-tuning/1280/32/Zawieszenie-sportowe-MTS-Civic-5D-95-01-40-35mm.html
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam wszystkich zaglądających do Wątku.
Proszę o pomoc.
Co tu pomagać. Wszystko masz na forum wystarczy poświęcić czas i poczytać. Opis modyfikacji każdego z aut znajdziesz w dedykowanym wątku o konkretnym aucie.
Doloty i zawieszenia to temat przerabiany setki razy.
Czy posiadacie może jakieś namiary (strony www, linki, kontakt itp.) do sklepów lub hurtowni gdzie dostanę części do Hondy civic 5D 95-00 przedlift HB??
Intercars. Jarusnet.
Nie dawno znalazłem stronę która posiada różne części i zastanawiam się czy będą pasować do mojej hondy. A mianowicie chodzi mi o rocznik podany w opisie przedmiotów , czyli 1995-99 : http://www.j-parts.pl/sklep-tuning/1054/32/COLD-AIR-INTAKE-MITSUBISHI-ECLIPSE-1995-99-bez-turbo.html
Dolot dedykowany do eclipsa będzie pasował do tak jak ten dedykowany do Mazdy czyli jak nie przymierzysz to się nie dowiesz :).
części znajdziesz też OEMowe na stronei haprats.pl
w hurtowniach, na stronach internetowych sklepów, często można się spotkać z trzema rodzajami oznaczania elementów:
- roczniki 95-00, 95-01, 95-99 - te części pasują do wszystkich Hanek produkowanych w tych latach, to jest przedliftów i poliftów,
- 95-97 jeżeli coś jest tak oznaczone to będzie pasować tylko do przedlifta,
- no i 97-00 no to polifty
to wywnioskowałem z moich obserwacji, jak kupowałem coś do siebie do Hani, też przedliftowej... ogólnie czytaj i szukaj, na forum znajdziesz praktycznie wszystko :)
Sporo części pasuje również z 5 genów. Chodzi o zawieszenia i inne mechaniczne aspekty. A tuning? Zależy o jaki chodzi? Mechaniczny czy wizualny :D ?
Lukasz91BstoK
04-12-13, 21:51
Dziękuję za podpowiedzi a wiedzcie że bardzo mi pomogły w jakiś sposób ponieważ czasu niestety mało mam ale po trochu mogę przejrzeć forum :) Głównie mi chodzi o przerobienie mechaniczne ( dolot,tlumik,zawieszenie z obniżeniem, itp.) ,ale przy okazji dobrze by było coś znaleźć wizualnie, czyli: lotka, dokładki i lapy.
Jeśli macie coś co możecie polecić a macie pod bokiem i możecie wrzucić kopie linku to bardzo bym prosił gdyż jak wspomniałem za wiele czasu nie mam żeby przewertować forum, ale może z czasem będę miał go więcej...
ponieważ czasu niestety mało mam ale po trochu mogę przejrzeć forum :) ....
..... bardzo bym prosił gdyż jak wspomniałem za wiele czasu nie mam żeby przewertować forum, ale może z czasem będę miał go więcej...
Ja cię proszę.....
Ktoś ma ci na przysłowiowej tacy podać wszystko, może jeszcze zamontować :P ? Nie masz czasu a za mody chcesz się brać....Zarwij 2-3 nocki poczytaj wszystko co jest w Zrób to sam i w pozostałych przyklejonych, wyszukaj tematów, które cię interesują to będziesz już o tyle mądrzejszy. Brak czasu to nie tłumaczenie - jakbyś chciał to byś czas znalazł, nie czarujmy się. Lenistwo to nie choroba :D
W telegraficznym skrócie:
Wizualnie - Od razu mówię, że do przedlifta dokładka to biały kruk tak przednia jak i tylna. Nakładki na progi pasują z VTi-Sa. Lotka pasuje z VTi tylko trzeba dziury dowiercić
Dolot - ile ludzi tyle teorii. Może być parówa, stożek, CAI itd...
Tłumik - ebajowy kolektor dedykowany do D serii lub np z D16 + przelot z kwasówki. Końcowy np jakiś TwinLoop lub dedykowany od sprzedawców z forum.
Zwieszenie - sprężyny dedykowane np Eibacha lub gwint budżetowy MTS lub droższy AP (dedykowany do EK)
Usztywnienie zawieszenia - rozpórki (górna i dolna przednia i tylna dolna) oraz stabilizatory - przedni i tylny - wszystko z VTi
Części szukaj na allegro, tablicy i forumowej giełdzie. Linków nie będę ci szukał bo chyba umiesz korzystać z allegro :) ?
A takie dokładki to się nie liczą :D
http://www.d-series.org/forums/attachments/engine-management/14639d1178046304-civic-d14a2-ecu-chip-110.jpg
Tak jak MikeFoto napisał, kolego poczytaj na spokojnie jak znajdziesz czas. Wtedy się coś rozjaśni a jak nie to dopytuj. Pozdro!
Lukasz91BstoK
05-12-13, 21:21
Początkowego zdania mogłeś już darować. ćhodziło mi bardziej o dalszą twoją wypowiedź na temat co mogło by pasować bo wiele elementów ma znaczenie, bo to jednak ''przedlift'' A na przeszukanie i znalezienie odpowiednich części to już poradzę sobie z tym :)
Dziękuję ci za (pewnie drażniącą) wypowiedź na moim temacie który wystawiłem. Na pewno mi pomoże w przeszukiwaniu części do (jak to ktoś napisał) mało pamiętanej wersji...
Pozdrawiam również.
http://www.civicklub.pl/forum/forumdisplay.php?59-5D-i-Aerodeck
Masz tam kilka ciekawych projektów, że tak powiem podanych na tacy.
Lukasz91BstoK
10-12-13, 19:26
Akurat ten dział przeglądam od czasu do czasu po kilka stron :> ale dzięki za chęci :)
Obojetnie co tam nadlubiesz w tym motorze to akiety nie bedzie. Lepiej swap na B18C4. Dalej co chcesz robic to zalezy od checi, czasu i portfela. Ja na przestrzeni okolo 1,5 roku wlozylem w swoje auto ponad 15.000 wiec sensu ekonomicznego nie ma to zadnego :D
15.000 wiec sensu ekonomicznego nie ma to zadnego
A jak się jeszcze pomyśli na ile auto wycenia ubezpieczyciel (wg katalogu Eurotaxu) to już w ogóle dramat.