PDA

Zobacz pełną wersję : Gwizdanie szyb.

Cairo
22-03-08, 20:08
Od czasu gdy poskładałem samochód po lakierowaniu mam problem z gwizdającymi szybami w przednich drzwiach.
Gdy przekraczam już 80km/h w aucie robi się okropnie głośno (wcześniej było idealnie). Szyba równo wchodzi w uszczelkę, nie mogę sobie z problemem poradzić. Może ktoś miał podobnie i mu się udało...

Hikiel
22-03-08, 20:10
Moim zdaniem to wina uszczelek. Posprawdzaj dokladnie czy wszedzie dobrze je pozakladales. Mialem u mnie to samo po lakierowaniu.

Cairo
22-03-08, 20:11
Kurde, już robiłem chyba z 10 podejść do tego i nic :/

Badman
22-03-08, 20:57
tez to mam ale juz wiem co u mnie jest przyczyną i to nie jest uszczelka w szybie tylko uszczelka w drzwiach, lewe sie troszkę opusciły na zawiasach i to powoduje świst.

Cairo
22-03-08, 21:19
Kurde, może być biorę się za ustawianie drzwi i zobaczymy.

Hikiel
22-03-08, 21:48
No no. U mnie tez to byla uszczelka drzwi. Zle sie nalozyla. Proponuje sciagnac, nasmarowac takim dziwnym ustrojstwem do uszczelek w sprayu z wizerunkiem Martynki Wojciechowskiej :D i wtedy dokladnie zalozyc. U mnie pomoglo i zrobilem tak z kazda uszczelka.

michalk
23-03-08, 00:01
Zaklej szczelnie połączenie szyby z listwą poziomą i jeśli świst ucichnie to znaczy że to listwa i będziesz wiedział na 100% z czym walczyć. U mnie to właśnie ona była przyczyną i narazie udało mi się ją uciszyć.

Gruszka
23-03-08, 00:18
Cairo, mialem dokladnie ten sam problem. U mnie tez winna byla listwa pozioma. Problem rozwiazalem poprzez wlozenie malego "klina" miedzy lusterko a listwe (aby ja docisnac w dol):
http://images31.fotosik.pl/189/a4ab6efe38b1be70m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a4ab6efe38b1be70)

Swist ucichl calkowicie.

Pzdr.

Cairo
23-03-08, 08:15
Dzięki chłopaki, zaraz po wyścigu się tym zajme i dam znać czy pomogło.

tomi
23-03-08, 10:08
Problem rozwiazalem poprzez wlozenie malego "klina" miedzy lusterko a listwe (aby ja docisnac w dol):
W ten sam sposob zalatwilem sprawe tylko uzylem do pomocy spilowanych czesci korka od butelki wody mineralnej, trzeba sobie jakos radzic ;)

Cairo
24-03-08, 15:48
Ok, świstu jako takiego się pozbyłem wkładając ten klin gdzie Tomek pokazał, ale niestety w aucie jest dalej głośno, szumi. Nie było tego wcześniej. I co to może być? Źle ustawione drzwi, uszczelka szyby (prowadnica) czy uszczelka na drzwiach? Wszystko na oko wygląda dobrze. :speszony:

chubik
27-03-08, 09:22
A jak masz zamkniete okno to szyba wpasowuje sie dookoła dobrze w uszczelki? U mnie u góry jest mała szparka i z tamtad świszczy.Chyba musze szybe dobrze na szynie do której jest przymocowana ustawic.Sam juy nie wiem? :/

AdaSu
27-03-08, 12:31
chubik mialem tak samo jak Ty, ze po zamknieciu szyby byla po stronie kierowcy mala szpara w rogu przez co cholernie szumialo w samochodzie. Rozebralem dzwi, dokrecilem/ustawilem cala prowadnie, nasmarowalem ja, tak samo uszczelki przejechalem smarem silikonowym. Szyba juz dochodzi idealnie i jest cicho. Przez smar na uszczelkach szyba chodzi wyraznie szybciej. W warsztacie powiedzieli ze jest walniety silnik prowadnicy - 1200zl w ASO hehehe
Pozdrawiam

chubik
27-03-08, 15:03
Ja swoja prowadnice kupilem za 50 zł wraz silniczkiem.Niech oni z tymi kosmicznymi cenami śmigaja na Marsa;] hehe

mAgik
27-03-08, 23:58
Mam to samo, z tyłu mi szumiało ale okazało się, że drzwi się do końca nie dociągały przy zamykaniu, teraz jest ok ale znowu z prawej strony z przodu coś szumi.Czekam na dalsze wyniki waszych testów :)

dwupack
20-05-08, 12:20
Chciałbym troche odświerzyć temat ponieważ ostatnio zauważyłem podobny problem u siebie. Przy jeżdzie powyżej 100km/h strasznie chałasują przednie drzwi pasażera - słychać okropny świst powietrza. Zrobiłem wiec wczoraj test (pasażer sprawdzał co chałasuje) i okazało się że winą są niedociągnięte drzwi. Całe drzwi drgają podczas jazdy, jak się je troche odepchnie to praktycznie czuć już powiew powietrza :d Po ich przyciągnięciu do siebie jest lepiej, uszczelki wyglądają praktycznie jak nowe. Czy ktoś robił już taką regulację?? Czytałem trochę w książce H.R.Etzold'a ale nie ma tam zbyt dobrego opisu. Czy regulować coś z mechanizmem zamykającym, z metalowym hakiem lub coś z zawiasami? Jeżeli wie ktoś jak sie do tego zabrać to prosze o info