PDA

Zobacz pełną wersję : na lpg czasem gasnie...

bosch85
22-03-08, 18:22
hello... od jakiegos czasu czasem(nie ciagle) moje autko gdy wrzucam na luz(np dojezdznie do swiatel) jak jest na gazie gasnie... czuc ze obroty lekko spadaja, tak jakby walczyl by nie zgasnac i czasem nie daje rady i zgasnie... i jak np dojezdzajac zgasnie to pedem autka go bujne i jak lekko dodaje gazu to ok. podczas jazdy nic nie szarpie itp. dodam ze problem gasniecia na benzynie nie wystepuje. wczesniej czesciej to wystepowalo ale ostatnio czyscilem przepustnice i do pomoglo znaczaco ale jednak problem nie znikl... filtr gazu podejrzewalem ale po zmianie nie bylo jakiejs poprawy zauwazalnej. czy wezyk podcisnienia ma cos do tego?? czy ktos ma pomysl na to??

RobertSz1981
22-03-08, 23:04
U mnie jest ten sam problem.Mechanik powiedzial ze to wina filtra gazu; ze nie mogl dobrac oryginalnego to tylko przedmuchal moj ktory nie byl zasyfiony ale to i tak nic nie dalo.
Mozna podkrecic gaz ale zwiekszy sie zuzycie.Jakies rady?

Bassmaster
22-03-08, 23:44
Gaśnięcie podczas wysprzęglania może świadczyć o zbyt ubogiej mieszance (za mało gazu, za dużo powietrza), stąd takie objawy. Gdy wyrzucasz na luz i toczysz się to pęd wpycha powietrze do dolotu zubażając mieszankę.
Jedź do gazownika, niech ci to dobrze wyreguluje.

georgeandy
03-04-08, 14:15
mialem podobny problem - wyczyszczenie przepustnicy i regulacja luzow zaworowych wmiare uspokoila szalejace obroty.

Laser_1985
04-04-08, 23:43
Miałem to samo. Zmniejszyli mi dopływ powietrza i jest bajka ;-) W poprzedniej Hance tez tak miałem i pomogło wtopienie paru plastików przed filtrem powietrza.

RobertSz1981
05-04-08, 01:14
Wiec albo zwiekszenie dawki gazu albo zmniejszenie doplywu powietrza do filtra?
Gazownika trzeba swoja droga odwiedzic :d

Bassmaster
05-04-08, 13:26
Zmniejszyli mi dopływ powietrza i jest bajka ;-)

pomogło wtopienie paru plastików przed filtrem powietrza
To jest stary sposób gazowników nie umiejących prawidłowo ustawić mieszanki. Zmniejszając dopływ powietrza w ten sposób zmniejszymy go również na benzynie.
Radzę zmienić gazownika, bo jeśli stosuje on takie metody to nie jest dla mnie fachowcem.
Poszukaj zakładu z analizatorem spalin i niech gazownik reguluje dawkę na odczyt z lambdy (ma być ~1.000 przy 3000obr).

Laser_1985
06-04-08, 02:25
W mojej starej Hance wtopili plastiki, teraz miałem podpięte pod analizator i wyszło że łapie za dużo powietrza. W rurę za filtrem wkręcił jakiś wężyk czy coś... W wolnej chwili lookne pod maskę i napisze dokładnie.