Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : cięcie jednej opony, już nie mam pomysłu... POMOCY!!!

milewski16
22-03-08, 17:46
Witam!!
Miałem niemiłe zdarzenie, mianowicie uderzyłem przednim prawym kołem w krawężnik przy prędkości około 20-30 km/h. Od tego czasu tnie mi opone po zewnetrzenej stronie ( i to bardzo widać juz mocne zużycie po około 100km), i z tej strony samochód jest jakies 2-3 cm niżej. Amortyzatory sa ok, byłem na diagnostyce, geometria była robiona jest ok. Nic to nie pomogło, dalej tnie opone, nawet juz felgi zmieniałem. Dalej słychać takie buczenie z tej opony jakby normalnię ją cieło w sczególności przy przyśpieszaniu i hamowaniu. Opona nie jest równo wytarta sa miejsca bardziej wytarte i mniej.
Może ktoś mi jest w stanie pomóc, bardzo proszę bo nie wyrobię finansowo na opony i bede musiał sprzedać moją Hanie :( a bardzo tego nie chcę
Dzięki za wszelką pomoc
Pozdrawiam :aloha:

Pati
24-03-08, 15:36
tnie opone bo kolo stoi krzywo. albo jest zbiezne do wewnatrz albo podwinięte (kąt pochylenia koła jest dodatni).
jak ktos robił tą geometrie i tego nie zauwazyl to cos ma z oczami albo przyrządem do pomiaru.

milewski16
24-03-08, 22:01
ale da to się naprawić na geometri czy trzeba wymienić wachacz czy cos??

Pati
24-03-08, 22:55
zalezy co masz krzywe...

karpik85
24-03-08, 22:57
Zależy co jest przyczyną, jeśli tnie Ci oponę bo zbieżność kijowa to wystarczy ustawić dokładnie ale już u innich magików niż poprzednio. A jeśli tnie oponę bo kąt masz zły to trzeba wymienić uszkodzony element zawieszenia, bo kątów w w seryjnym zawiasie nie da się regulować.

cisek222
14-04-08, 17:03
podnieś koło (tzn. samochód) po stronie z której ci tnie opone i poruszaj nim czy przypadkiem nie poszła ci np. tuleja wahacza (takie 3-4 cm luzy). Sprawdź odrazu drugą opone czy ci nie bieże. Luz spowodowany na jednej może skutkować na drugą. Chyba, niemasz żadnych stuków przy np. hamowaniu, dziurach to może być ok.
Miałem tak jak walnąłem ale troche bardziej 50 km/h poszła mi ta tuleja i ścięło opone jedną i drugą w dwa dni:((

milewski16
15-04-08, 09:36
no właśnie teraz mi tnie obie opony z przodu od środka i wydaje się jakby cos pukało jak hamuje.

karpik85
16-04-08, 07:41
Ty coś wogóle z tym robiłeś ?? byłeś w jakimś warsztacie czy tak miesiąć jeździsz i czekasz aż sie rozbijesz ?

milewski16
17-04-08, 08:58
nie czekam aż się rozbiję. Umówiłem się na piątek do mechanika na wymianę simerblocków z przodu oraz koncówek drążków kierowniczych.luzy w tych miejscach też moga być podobno przyczyną, byłem w tym czasie u mechaników ale każdy mówi że nie wie co to i że trzeba poprostu wymieniac elementy zawieszenia (troche to chore bo nie mam aż tyle kasy).
Jak bedzie teraz u mechaników ma tyle stać aż go zrobią na cacy, tak im powiedziałem.
Najciekawsze jest to że samochodu nie ściąga.
Założe jeszcze inne opony z felgami i zobacze czy bedzie tak głośno, bo te opony chyba sa poprostu stare (data prod 2000 rok) co Wy na to?? Guma wydaje się sparciała, no może troche przesadzam ale nie jest już taka elastyczna. i ma takie mikro pęknięcia jakby długo na słońcu leżała