PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z szybą pasażera.

BolzZ
22-03-08, 16:57
Witam.
Wiem że było kilka tematów o szybach, ale podobnego przypadku jak u mnie nie znalazłem. Mianowicie- szyba pasażera zamyka się, co prawda z oporami, ale zamyka, jednak gdy dojedzie już prawie do końca zaczyna się jakiś terkot, szyba podskakuje w miejscu, no i zostaje mała szczelina. Rękoma szybę da się dociągnąć do końca, ale po chwili opada. Czy to jest ewidentnie uszkodzony któryś z elementów podnośnika, czy może kwestia regulacji? Jeśli to drugie, to czy mógłbym prosić, aby ktoś zaznaczył na jakimś rysunku jak ją wykonać? Zdjąłem dziś boczek drzwi, oderwałem folię, ale dostrzegłem tam głównie blachę, a spodziewałem się przynajmniej zobaczyć mechanizm, co pozwoliłoby chociaż zorientować się czy jest uszkodzony :(
Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi.

stapi
22-03-08, 17:43
Wszystko widac tylko trzeba dobrze szukac. Przyjrzyj sie dokladnie od gory i przez otwor w prawym dolnym rogu drzwi. Sprawdz czy przypadkiem nie wykrecila sie sruba trzymajaca szybe (ja tak mialem) i sprawdz stan zebatki mechanizmu podnoszenia. Mozliwe ze zniszczyly sie zeby. Podepnij kostke przy zdjetym boczku, przesuwaj szybe w gore i w dol i obserwuj co sie dzieje.

Cairo
22-03-08, 19:05
Raczej uszkodzony mechanizm, miałem tak samo, przeskakiwało mi z powodu wytartych ślizgów teflonowych.

BolzZ
05-04-08, 15:45
Zdjąłem boczki dzisiaj znow, tym razem w lepszych warunkach, no i widac ze zuzyty jest mechanizm, mysle ze zle byl ustawiony silnik wzgledem zębatki. Takze nie pozostaje mi nic innego jak zakup mechanizmu, tylko ze szkoda wydawac pieniadze na mechanizm z silniczkiem, skoro ten jest sprawny.
Czy mechanizmu "na korbke" nie da sie ty jakos zaadaptować?

michalk
05-04-08, 16:13

A były takie ??

Konrad84
05-04-08, 16:23
stapi w drzwiach pasażera nie podpina się kostki ;)

Jak przerobisz to na korbkę to cię znajdziemy.

Gruszka
05-04-08, 16:33
Da sie. Mechanizm w manuala jest identyczny, tylko sterowany korbka z zebatka zamiast silnika. Niestety bedziesz mial klopot z kupieniem tego, bo takich "golasow" bylo malo.

A były takie ??
Byly (z silnikami 1.4). Wersje bez el.lusterek, kolpakow, 3-go swiatla stop i zaglowkow z tylu tez byly.

Pzdr.

BolzZ
05-04-08, 16:37
Hmm skoro malo bylo z manualnym przodem, to kolejne moje pytanie- jaka jest roznica miedzy mechanizmami podnoszenia szyb przednich i tylnych? Jezeli tylko w dlugosci listwy do krtorej przykreca sie szybe, to listwe ta mozna przeciez wykorzystać starą(tzn. ta, ktora jest aktualnie w uszkodzonem mechanizmie).

Gruszka
05-04-08, 16:44
jaka jest roznica miedzy mechanizmami podnoszenia szyb przednich i tylnych?
Tylne sa raczej inne, krzyzak jest mniejszy, inaczej mocowany. Jak chcesz to mam dwa kompletne mechanizmy z szyb tylnych z poprzedniej H, leza niepotrzebne w garazu, chetnie sie ich pozbede za przyslowiowe piwko. To sobie sprawdzisz czy podejda.

Pzdr.

BolzZ
05-04-08, 16:47
Skoro mowisz ze sa inne, to chyba nie ma sensu sie bawic (tym bardziej, ze nawet nie mam garazu, musze to wsyzstko rozbebeszac na uliczce osiedlowej :/ ). Ale pomysle jeszcze, i pewnie sie odezwe :)

Konrad84
05-04-08, 16:55
Tomek te golasy to w Polsce wychodziły ? To chyba na początku przedliftowych wersji ? Wiesz może od kiedy serią stały się el. lusterka i trzecie światło. Kurde nie widziałem jeszcze 5d bez trzeciego światła stop (nie licząc VTi).

Sorki za mętlik w wypowiedzi, ale jestem w szoku :wow: nie wiedziałem o tym.

Gruszka
05-04-08, 17:01
Tomek te golasy to w Polsce wychodziły ? To chyba na początku przedliftowych wersji ? Wiesz może od kiedy serią stały się el. lusterka i trzecie światło. Kurde nie widziałem jeszcze 5d bez trzeciego światła stop (nie licząc VTi).

Sorki za mętlik w wypowiedzi, ale jestem w szoku :wow: nie wiedziałem o tym.

Tak, w PL tez byly, choc glownie w DE. Rzeczywiscie byly to poczatkowe egzemplarze z 95 r., 1.4i, przyklad takiego golasa w linku:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4815422

A trzeciego swiatla stop nie miala tez wersja 1.6iSR 5D (z racji seryjnego spoilera jak w VTi).

Konrad84
05-04-08, 17:09
Bardzo ciekawe :uu:

Co porabiasz jutro ?

Gruszka
05-04-08, 17:15
Bardzo ciekawe :uu:

Co porabiasz jutro ?

Z takimi pytaniami do tematu o spotach 5D zapraszam :klutnia:

;)

.