PDA

Zobacz pełną wersję : Spalanie 2.2 i-CTDI

bejrutek
22-03-08, 12:41
trasa Wrocław- Warszawa i z powrotem (w tym dwie godziny jazdy po Wawie w czasie umiarkowanych korków), odcinek Wrocław- Piotrków Tryb 60-90km/h, odcinek Piotrków Tryb -Warszawa 70-110km/h... spalanie z całej trasy 4.9L/100km... biorąc pod uwagę przekłamanie jakies 5.3L/100km... jazda rozsądna obliczna na oszczędzanie, wyprzedzanie tylko w razie potrzeby...

tulis
05-05-08, 11:14
trasa poznań - dortmund oczywiście w dwie strony, trochę poruszałem się jeszcze po landach w sumie 1700 km. pl w nocy średnia prędkość około 130 w de większość trasy między 180 a 200 wiadomo jakieś ograniczenia były przez parę kilometrów do 80-100-120 śr spalanie z całej trasy 7,5 z klimą wł. myślę że to przyzwoity wynik a tak w ramach ciekawostki moją hanie pogoniłem do 230 z górki ale to tylko przez chwilke

bejrutek
22-05-08, 22:59
hehe te 230km/h z górki to dobre żeby pochwalić sie koledze;)... ciekawe ile tak naprawde łże prędkościomierz przy tych prędkościach maksymalnych... ja stawiam na 10-15km/h, przydałby sie dobry pomiar gps...

BDavid
23-05-08, 00:13
ciekawe ile tak naprawde łże prędkościomierz przy tych prędkościach maksymalnych

ok 5-6km... sprawdzałem z gpsem przy róznych predkosciach...

darekg
23-05-08, 20:52
Owszem łże te 5-6 ale przy okolo 100km/h (też z gpsem) ale wydaje mi się, że przekłamanie rośnie proporcjonalnie i przy 200 jest już kolo 10km/h.

semri
23-05-08, 22:51
Owszem łże te 5-6 ale przy okolo 100km/h (też z gpsem) ale wydaje mi się, że przekłamanie rośnie proporcjonalnie i przy 200 jest już kolo 10km/h.

po za tym trzeba jechac przynajmniej 5-10 sek ze stala predkoscia zeby dobrze gps wskazywal

otest
24-05-08, 11:36
ciekawe ile tak naprawde łże prędkościomierz przy tych prędkościach maksymalnych

Co powiecie o predkosci pokazywanej przez radio po wejsciu w tryb diagnostyczny?
1.Wyłączamy radio
2.Trzymając klawisze 1i6 przyciskamy 2razy Power(zał.radio)
3.Zaswieci sie nam wyraz "diagn"
4.Przyciskając cyfry mamy testy wyświetlacza

Nie pamietam ktorym przyciskiem wlaczalo sie wyswietlanie predkosci - trzeba poeksperymentowac.
W kazdym razie przy 50 km/h mialem roznice ok 3..4 km - nie wiem jak przy wiekszych - nie sprawdzalem.....

otest
24-05-08, 11:36

Co powiecie o predkosci pokazywanej przez radio po wejsciu w tryb diagnostyczny?
1.Wyłączamy radio
2.Trzymając klawisze 1i6 przyciskamy 2razy Power(zał.radio)
3.Zaswieci sie nam wyraz "diagn"
4.Przyciskając cyfry mamy testy wyświetlacza

Nie pamietam ktorym przyciskiem wlaczalo sie wyswietlanie predkosci - trzeba poeksperymentowac.
W kazdym razie przy 50 km/h mialem roznice ok 3..4 km - nie wiem jak przy wiekszych - nie sprawdzalem.....

darius
05-02-09, 13:41
Witam wszystkich i odświeżam temat.
Jestem pewnie jednym z ostatnich którzy kupili nowego Civica przed liftingiem (wyprzedaż 2008,odebrany w styczniu 2009). Wybrałem diesla z powodu niższego spalania oraz upustu cenowego (5 tyś. zł). Wprawdzie przejechałem nim dopiero 1000 km (2 tankowania) ale spalaniem jestem już załamany. Po odebraniu z salonu przechałem nim tego dnia 400 km w żeby go dotrzeć w trasie (wiadomo diesel nie lubi krótkich odcinków). Obecnie jeżdzę na razie na krótkich odcinkach 2 x 7 km dziennie czasami parę kilometrów więcej. Jazda spokojna tak jak zalecają w instrukcji przez pierwsze 1000 km bez klimy i spalanie wg komputera mam aż 8,5 - 8,7 l/100 km tj. o 2 l więcej niż podaje Honda w specyfikacji. Dla mnie jak na razie to porażka.
Poradźcie mi czy tak dużą różnicę spalaniu (30 %) można usprawiedliwić:
- okresem zimowym,
- krótkimi odcinkami jazdy,
- nie rozgrzaniem silnika,
- tzw. docieraniem silnika (pierwsze 1000 km).
Proszę was o informacje nt. spalania diesla w szczególnosci w mieście bo do tej pory informacji na forum jest bardzo mało. Ostatni post na ten temat jest z maja 08 a w innym zamkniętym już wątku z września 08. Mam nadzieję że od tego czasu przybyło trochę diesli.
Ze swojej strony mogę dodać że do tej pory jeżdziłem wyłącznie Toyotami (yaris benzyna, corolla diesel, avensis diesel, wszystkie od nowości) i spalanie w miescie miałem zawsze w granicach specyfikacji z max. odchyłką +-0,5l/100 km niezależnie od pory roku, stylu jazdy i długości pokonywanych odcinków).
Pozdrawiam

Kozo
05-02-09, 15:23
Witam wszystkich i odświeżam temat.
Jestem pewnie jednym z ostatnich którzy kupili nowego Civica przed liftingiem (wyprzedaż 2008,odebrany w styczniu 2009). Wybrałem diesla z powodu niższego spalania oraz upustu cenowego (5 tyś. zł). Wprawdzie przejechałem nim dopiero 1000 km (2 tankowania) ale spalaniem jestem już załamany. Po odebraniu z salonu przechałem nim tego dnia 400 km w żeby go dotrzeć w trasie (wiadomo diesel nie lubi krótkich odcinków). Obecnie jeżdzę na razie na krótkich odcinkach 2 x 7 km dziennie czasami parę kilometrów więcej. Jazda spokojna tak jak zalecają w instrukcji przez pierwsze 1000 km bez klimy i spalanie wg komputera mam aż 8,5 - 8,7 l/100 km tj. o 2 l więcej niż podaje Honda w specyfikacji. Dla mnie jak na razie to porażka.
Poradźcie mi czy tak dużą różnicę spalaniu (30 %) można usprawiedliwić:
- okresem zimowym,
- krótkimi odcinkami jazdy,
- nie rozgrzaniem silnika,
- tzw. docieraniem silnika (pierwsze 1000 km).
Proszę was o informacje nt. spalania diesla w szczególnosci w mieście bo do tej pory informacji na forum jest bardzo mało. Ostatni post na ten temat jest z maja 08 a w innym zamkniętym już wątku z września 08. Mam nadzieję że od tego czasu przybyło trochę diesli.
Ze swojej strony mogę dodać że do tej pory jeżdziłem wyłącznie Toyotami (yaris benzyna, corolla diesel, avensis diesel, wszystkie od nowości) i spalanie w miescie miałem zawsze w granicach specyfikacji z max. odchyłką +-0,5l/100 km niezależnie od pory roku, stylu jazdy i długości pokonywanych odcinków).
Pozdrawiam

mam benzyne 1,8 tez 140KM i mi spala w miescie ~11 litrow - jakby mi palil 8,5 litra i to jeszcze ropy to bylbym bardzo happy ;) Wydaje mi sie ze 8,5 ropy w miescie i krotkie trasy dla 140 KM to wynik bardzo dobry - przynajmniej mnie by cieszyl. Nie porownuj malej yariski z 90KM, lzejszej corolki do ciezkiego civika ze 140 KM Moze niech sie wypowiedza posiadacze ale mi tak na ucho wyglada to normalnie i zadawalajaco :) a wdane katologowe nigdy nie wierz bo jest to specjalna norma bodajze bez wlaczonych switatel i klimy, radia i jeszcze inne tego rodzaju kwiatki.

bunet
05-02-09, 17:20
Dane dla 1.8 Sport:
8,5 l/100km litra-średnia z jakiś 3000 km po warszawia.
Jeżdżąc jak najstarszy emeryt miałem wynik w okolicach 7,6-7,8l/100km.
Jak mocno go duszę to mam 10-11l/100km

Najniższe spalanie na tempomacie przy prędkości 96km/100km bez klimy na trasie Warszawa-Terespol to 5,0l/100km
Serio!
Pozdrawiam,

kubzach
05-02-09, 17:20
darius, nigdy samochod Ci nie bedzie palil tyle co jest w katalogu, poniewaz te dane z katalogu owszem sa prawdziwe ale dla warunkow jakie maja w osrodku badan, my na codzien inaczej jedzimy, wiecej przyspieszen, wieksza sila tarcia o aswalt, warunki atmosferyczne itp, to wszystko wplywa na nasze spalanie. Ja mam benzyne i nawet nie patrze ile mi pali zeby sie nie denerwowac, jak sie konczy wacha to tankuje:P oczywscie jazda u mnie jest rozna czasem spokojnie, ale czasem trzeba poczuc moc 140km:D A wlasnie na ktorkich dystansach masz wieksze spalanie, poniewaz watpie zebys za kazdym razem jak odpalasz rozgrzewal silnik do 90stopni, na zimnym silniku jest wieksze spalanie i zapewne jedzisz po ulicach a nei trasie, wiec automatycznie rozne zmiany pretkosci masz i niestety masz taki wynik..

mroziu
05-02-09, 18:29
Dokładnie krótkie tasy to zabójstwo. Sam widzę jak jestem krótko po resecie licznika przebiegu, ze najpierw średnia idzie do góry w pewnym momencie staje (tak po 5km) i dopiero potem zaczyna spadać. I jak robię krótkie odcinki to nie ma problemu żeby samochód spalił 10l/100km a jak przejadę powiedzmy 20km to średnia w mieście wychodzi już dużo lepsza.

A co spalania katalogowego to może i jest osiągalne pod warunkiem, że jeździł byś cały czas na ciepłym silniku. Oni pewnie jak to badają to tankują i jeżdżą cykle, jedź, zatrzymaj się. A nie tak jak my. Jedziesz, zatrzymujesz się i studzisz silnik - i tak w kółko.

A co do spalania nowoczesnych diesli to nie ma problemu żeby 140-150KM motor spalił Ci około 9l/100km.

szoi
06-02-09, 12:48
A co do spalania nowoczesnych diesli to nie ma problemu żeby 140-150KM motor spalił Ci około 9l/100km.

Chcesz mi powiedzieć że taki wynik jest OK? Jeśli tak to cieszę się że kupiłem benzynę.
Dla mnie taki wynik jest totalnie nie do przyjęcia dla diesla. Poprzednio jeździłem Renault Laguną II kombi i była dosyć ciężka bo była w najwyższym wyposażeniu (panoramiczny szyberdach i te sprawy) miałem silnik 1.9dCi (120 KM) i paliła po trasie 5,5l ropy a w mieście zamykała się w 7l. Ci którzy mieli silniki 2.2 (150KM)w renatkach odnotowywali spalanie max 1 l większe. Civic jest zdecydowanie mniejszym i lżejszym autem więc spalanie powinno być niższe

Maciek CIVIC SPORT
06-02-09, 14:13
Ja generalnie wyznaje jedną zasadę. Diesla kupuje się jeżeli jeździmy duzo i to w trasach, te silniki są poprostu do tego stworzone. Kupowanie diesla do miasta czy na dojazdy do pracy kilka km dziennie to bzdura. Te silniki strasznie dostaja po dupie jezdzac non stop niedogrzane, turbina niepdogrzana, nie przedmuchana. To sie niestety takze przekłada na wyższe spalanie.

Umberto
07-02-09, 14:17
Ja generalnie wyznaje jedną zasadę. Diesla kupuje się jeżeli jeździmy duzo i to w trasach, te silniki są poprostu do tego stworzone. Kupowanie diesla do miasta czy na dojazdy do pracy kilka km dziennie to bzdura. Te silniki strasznie dostaja po dupie jezdzac non stop niedogrzane, turbina niepdogrzana, nie przedmuchana. To sie niestety takze przekłada na wyższe spalanie.

Potwierdzam! Wczesniej 10letni TDi rozgrzewał się po ok 3-5 km nawet w lecie. Teraz hanka nie wiadomo kiedy już rozgrzana:) i to w zimę.
Jeżdżąc na krótkich trasach można szybko turbinkę załatwić w dieslu...

mroziu
07-02-09, 15:50
Chcesz mi powiedzieć że taki wynik jest OK? Jeśli tak to cieszę się że kupiłem benzynę.
Chcę tylko powiedzieć, że diesle eksploatowane w mieście przy takiej mocy po prostu potrafią spalić nawet do 9l/100km i to niestety są fakty potwierdzone przez moich znajomych (też nie są tym faktem zadowoleni). Ale głównie chodzi tu raczej o eksploatację w mieście na relatywnie krótkich odcinkach a nie o moc, chociaż to też pewnie trochę pomaga :)

Mój brat ma obecnie Oktawię TDI (110KM) i w zimie w mieście też potrafi mu spalić 7.5l/100km. A to jeden z najbardziej oszczędnych diesli (w trasie potrafi spalić 4.7l/100km).

Hameroski
08-02-09, 21:51
Mój Civic tez diesel, w miescie przy krótkich dystansach spalanie srednie między 8 a 9. Wczesniej miale Vw Golf 1.9tdi 100km i w zimie miedzy 7,5 a 8 ( ale silnik słabszy...)
Moja mama jeździ aktualnie Audi a3 (1.9tdi 110KM zdaje sie) i tez tak ma jak ja w Golfie.
A co śmieszne moj tata ma Accorda z silnikiem 2.2ctdi(tylko w Accordzie nie ma komputera) i mowi ze liczył i spala mu 7:)
W trasie Golfem potrafiłem zejśc ponizej 5, natomiast Civiciem ciezko mi zejsc pomizej 6...:(

buri
11-02-09, 18:45
no prosze a moj zawsze ponizej 8 w miescie a jezdze codziennie w totalnym korku 10 kilosow(45 minut) z piaseczna do w-wy i po pracy w troszke mniejszym ale tez korku(30 min. ten sam dystans). spalanie na poziomie 9l wydaje mi sie nierealne. wystarczy ze pojezdze troche w weekend jak jest luzniej i juz spalanie ponizej 7 spada. jak dla mnie bajka

lukione
11-02-09, 20:57
Codziennie robię około 60km po wawie (z wawra na bemowo) i średnie mam bardzo różne. Jak mi się nie spieszy i jadę normalnie to około 8l, jak pocisnę to około 11-12l więc jak na silnik benzynowy to bardzo dobre wyniki. Wcześniej miałem ibizę 1.9tdi około 170km i paliła mi około 7.5-9l przy spokojnej jeździe, przy szybkiej 10-11 więc podobnie tylko oczywiście ibiza była szybsza :)

cbr1100xx
21-02-09, 22:49
ja mam 1.8 sport - spalanie w zimę codziennie 16km w jedną stronę i 16km w drugą i spalanie przy normalnej jeździee, czyli ani nie oszczędnie ani nie spokojnie 8,2 - 8,5L wczesniej miałem vectre 1,8 115km i podobne spalanie - wiec jestem mile zaskoczony bo teraz jest 140km :)

mroziu
22-02-09, 10:26
Według komputera czy zbiornikowo? Bo mi po dłuższych pomiarach wychodzi że to co pokazuje komputer należy pomnożyć razy 1.1.

cbr1100xx
22-02-09, 18:45
Jesienią sprawdzałem komputer i spalanie, zatankowałem do pełna i przjechałem 200km i znowu do pełna cała jazda po miescie i +/- 10% wskazanie komputera zgadzało się z obliczeniami po tankowaniu :)

pozdrawiam

Ca$h
23-02-09, 13:32
Również śmigam dieslem i na krótkich odcinkach nie ma nawet co patrzeć na spalanie :( natomiast kiedyś zrobiłem test na rozgrzanym silniku, jechałem jak totalny zawidroga po Wrocławiu :) ale na odcinku 20-30km (światła, ruszanie itd) osiągnąłem wynik 6,5 L/100km :) wiec jak się chce to można, ale nigdy więcej się na to nie zdecyduje bo tym autkiem z 140 konną husarią pod maską i pięknie kręcącą się turbiną taka jazda to grzech!! ;D

cbr1100xx
23-02-09, 20:26
Sorry, wypowiadacie się na temat diesli.... jak w temacie, ale moje spalanie dotyczy benzynki. Sorry jeżeli nabałaganiłem :)

adambombel
04-04-09, 16:47
Poczytałem sobie wcześniejsze wypociny o spalaniu diesla hondy, i niestety musze się zgodzić. Pomieście w korkach zwykle powyzej 8l/200 wychodzi, ale co ciekawe jak tylko zmieniam styl jazdy na bardziej dynamiczny, krece do wyzszych obrotow, to spalanie zaczyna mi spadac.... Ostatnio do 7.3/100. Zjawisko dziwne i nie wytłumaczalne dla mnie, chyba poprostu silniki hondy kochają wyższe obroty...

buri
04-04-09, 16:57
zjawisko jak najbardziej wytlumaczalne i normalne poczytaj sobie o ecodrivingu i zobaczysz ze wszystko sie zgadza chociaz w pierwszej chwili nie widac w tym logiki

Pik
04-04-09, 22:36
Diabla tam ecodriving... Cieplej sie zrobilo, silnik sie szybciej nagrzewa, to i spalanie spada, co szczegolnie widac na krotkich, miejskich jazdach.

kvas
04-04-09, 23:32
Ponizej 8.7 litra nie udalo mi sie zejsc :( Moze dlatego ze faktycznie swedzi noga ja k sie ma 140 pod maska :):)

adambombel
04-04-09, 23:52
Moze dlatego ze faktycznie swedzi noga ja k sie ma 140 pod maska - No tak... tu się musze zgodzić.. Zwłaszcza jak włącze jeszcze fajną muzyczke, to noga mimowolnie opada na gazie :)

Co do spalania, to niestety się zawiodłem... Chyba tak bardzo chciałem kupić ten samochód, że sam sobie wmówiłem że będzie palił tak mało jak napisali...

Tazman
05-04-09, 10:54
Witam.A ja ze swojego ictdi jezeli chodzi o spalanie i osiagi jestem zadowolony.Mam dopiero 6 tys przebiegu i auto pali coraz mniej.Zima po miescie ok 7.5 l ocinki ok 30km,trasa 5.3 na odcinku 320km mierzone po tankowaniu.W tej chwili po miescie ok 6.7.Tak jak ktos napisal trzeba w miare dynamicznie rozpedzac pozniej lekko odpuscic gaz i auto bedzie palic mniej.

buri
05-04-09, 22:04
Ponizej 8.7 litra nie udalo mi sie zejsc :( Moze dlatego ze faktycznie swedzi noga ja k sie ma 140 pod maska :):)

tak tylko ze ty masz chyba 1.8 a temat jest o ictdi.swoja droga to dosc dobry wynik. ja zawsze porownuje ze swoim poprzednim autem - corolla '98 1.6 gdzie po miescie nie dalo sie zejsc ponizej 9,5litra. civika musialbym mocno meczyc zeby taki wynik uzyskac a dynamika jest bez porownania wiec ja nie narzekam jak prawie 170konne auto pali po miescie 8 litrow

Pabloss
07-04-09, 22:54
Tak jak ktos napisal trzeba w miare dynamicznie rozpedzac pozniej lekko odpuscic gaz i auto bedzie palic mniej.

jak oni to nazwali w tej szkole jazdy skoda na TVN Turbo EKO-DRIVING heheheh czy jakos tak ........ jak ja nie znosze tego programu buuuuuuuuuuu

kjawo
11-04-09, 18:08
Moje rekordowo niskie spalanie na odcinku 50km to 4,3 litra.
Normalnie natomiast mam ok 6 litra w cyklu mieszanym, do 7 litrów w mieście.
Nie rozumiem skąd u Was takie wysokie spalanie w dieselku. Fakt faktem, ze dopóki nie nauczyłem się jeździć diesel'em to miałem mieszany 7,5l/100km miasto 8,5l/100km; A styl jazdy niemal taki sam. Więc proponuje poćwiczyć i przestać narzekać bo to na prawdę świetny silnik do tego autka. (Moim zdaniem najlepszy z cywilnych) Bo 2.0 i 201KM to czysta poezja... Oczywiście poza stacja benzynową...