Zobacz pełną wersję : dolot do lpg
Dla jasności mam lpg 2 gen z sterownikiem bingo-m. Mam zrobiony dolot zimnego powietrza z zderzaka, wywolony oem dolot wraz z rezonatorem i rure z zderzkak mam prosto poprowadzona prosto w oem puche filtra powietrza
Byłem dziś u gazownika aby wyregulowac instalacje gazową po zrobieniu dolotu ze zderzaka i okazało sie przy okazji ze mam parownik do wymiany, wymiana w wtorek. Gazownik powiedział mi że ten dolot co mam to do gazu nie za zbyt i kazał mi wyciągnąć kibel rure z puchy filtra i tak jeździć żeby ciagneło powietrze z nadkola bo z zderzaka za duzo dostaje niby.
Gdy wyciagnąłełm rure z zderzakak auto nie gasnie, drze jape niesamowicie ale czy tak moze zostac aby ciagneło powietrze z nadkola bez niczego prosto w puche?
Witam
Ja mam tak samo zrobione jak Ty i mi moi gazownicy nic nie mówili tylko wystroili gaz bez problemu
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
dolot w zderzaku to nie za ciekawy pomysł w przypadku 2 generacji
powietrze dostaje się do dolotu pod minimalnie większym ciśnieniem co powoduje wypychanie gazu z powrotem do parownika :P i zubożenie mieszanki
by zniwelować taki efekt w parowniku montuje się kompensację
ja teraz bede miał nowy parownik, kazdy parownik posiada tą kompensacje czy musi to byc specjalny parownik?
parowniki z kompensacją stosowane są przy autach turbo doładowanych bądź autach z przepływomierzami spiętrzającymi bądź klapowymi
większość parowników firmy BRC na tylnej części obudowy ma wolny otwór pod kompensację
Możesz sobie zobaczyć u mnie w temacie na 2 stronie kolego ale ja mam sekwencje także pewnie też dlatego nic nie gadali :-)
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
czyli z moim gazem nie da rady nic powalczyc by miec dolot z zderzaka?
musisz zainwestować w bardzie rozbudowaną instalacje lpg i będziesz wtedy mógł bardzie pomodzic z dolotem
bardziej rozbudowana lpg, co masz na mysli?
bardziej rozbudowana lpg, co masz na mysli?
chyba chodzi o sekwencję lub blos'a :)
ja też mam 2gen lpg ale szlak mnie trafia, że tyle mocy zabiera mikser na dolocie i postanowiłem przerobić instalację na sekwencję.
jutro będę miał manele a w sobotę działam z kumplem.
dolot na razie zostanie seria ale myślę nad jakąś rurką i stożkiem po podbudowaniu budżetu
Podaję przepis na dolot do EK... ale zapewne rozgarnięty człowiek poradzi sobie również zamontować to do innych pojazdów...
Trzeba jechać do hydraulicznego i poprosić o rury i kolana do kanalizacji:
-2 kolana 75mm 45stpmni...
-2 rury 75mm 30cm...
-1 kolano 67stopni...
-1 uchwyt 75mm...
Do różnych modeli mogą pasować inne konfiguracje...
Moja wygląda tak, dodatkowo jest jeszcze izolowana otuliną poliuretanową 1cm, (nie ma jej na zdjęciu), przed przenikaniem ciepła z komory silnika...
Filtr dodatkowo obszyty jest materiałem który nie przepuszcza wody z szalika babci
Rezonator został zaślepiony, gdyż zajmował potrzebne miejsce, które teraz zajmuje reduktor LPG... Jeśli nie instalował bym LPG to zapewne usunięcie rezonatora uważał bym za zbędne...
koszt 23zł i 11gr...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18053155fd1867ef.html