PDA

Zobacz pełną wersję : Stukający przegub pomoc z wyborze

michfra88
28-11-13, 17:23
Witam. Od kilko dni zaczął mi stukać na zakrętach przegub z prawej strony. Mam pytanie jak zdiagnozować czy jest to przegub wew czy zew? A może należy wymienić oba? Tylko właśnie tu się robi problem bo nigdzie nie mogę dostać przegubu wew do Civica VI coupe D16Y7... Proszę więc o pomoc co z tym fantem zrobić

FaziRBK
28-11-13, 17:28
Sprawdź to np: na parkingu, skręć koła w prawo i zrób sobie kilka kółek na pełnym skręcie, jeżeli będziesz słyszał terkotanie to przegub zewnętrzny.
Przegub wewnętrzny kupujesz do d serii, na allegro jest kilka sztuk ale on rzadko kiedy pada i raczej obstawiałbym właśnie przegub zewnętrzny.
Tylko nie zapomnij, że jeśli masz abs to przegub zewnętrzny musi być pod abs, ma on na sobie swojego rodzaju pierścień z wypustkami, które dotykają czujnika(nie będę Ci tłumaczył o co chodzi z systemem ABS bo informacje na ten temat możesz znaleźć wszędzie).
Pamiętaj również, że przeguby wewnętrzne są inne, o ile mnie pamięć nie myli to ten od strony kierowcy(miski olejowej) jest dłuższy, a ten od strony pasażera jest krótszy. W takim sensie, że na kielichu jednego przegubu wieloklin jest nieco dalej niż ten na drugim przegubie wewnętrznym.

michfra88
28-11-13, 17:45
skręć koła w prawo i zrób sobie kilka kółek na pełnym skręcie
Tak właśnie zrobiłem więc myślę, że będzie to przegub zewnętrzny. Z ABSem wiem o co chodzi więc będę o tym pamiętał. Czy ten przegub do mojej coupejki będzie pasował? http://www.jadar-auto.pl/produkt_HONDA_CIVIC_EG_PRZEGUB_NAPEDOWY_ZEWNETRZNY _Z_ABS-481.html

Pawel_JBL
28-11-13, 20:00
Kup NTN szkoda 2 razy robić. Bo i tak kupisz NTN.

michfra88
28-11-13, 20:33
Tak zrobię ale wymiary się zgadzają?
WYMIARY:
ZĘBY WEWN 30
ŚREDNICA 55mm
ZĘBY ZEWN 26
PIERŚCIEŃ ABS 50

djfania
28-11-13, 21:12
Jesteś ze szczecina, podleć do analogue (http://www.civicklub.pl/forum/member.php?922-analogue) (carro.pl) załatwi Ci wszystko od ręki, ceny też ma dobre a i zawsze pomoże komuś z forum ;)
pzdr

michfra88
28-11-13, 22:38
Śliczne dzięki za pomoc mam bardzo blisko więc na pewno podjadę :)