Zobacz pełną wersję : gdzie sa swiece???
witam kupilem dzs swiece do swojej hondzi:)
wchodze pod nia i kurcze niemoge znalesc miejsca w ktore sie wkreca swiece;/
pomoze mi ktos??
jakis rysuneczek??
albo porada gdzie to dokladnie sie znajduje??
prosze o pomoc...
pozdrawiam
witam kupilem dzs swiece do swojej hondzi:)
wchodze pod nia i kurcze niemoge znalesc miejsca w ktore sie wkreca swiece;/
pomoze mi ktos??
jakis rysuneczek??
albo porada gdzie to dokladnie sie znajduje??
prosze o pomoc...
pozdrawiam
mam nadzieje ze to nie zart....
swiece sa pod fajkami na koncu przewodow WN, jak podniesiesz maske to napewno bedziesz wiedzial gdzie to jest:)
mam nadzieje ze to nie zart....
swiece sa pod fajkami na koncu przewodow WN, jak podniesiesz maske to napewno bedziesz wiedzial gdzie to jest:)
hehe dobre pytanie, pierwsze wejsice w silniku od prawej pod bagnetem (tym pierwszym z trzech) wyciagnij go i oczom twoim ukaże sie swieca;p
hehe dobre pytanie, pierwsze wejsice w silniku od prawej pod bagnetem (tym pierwszym z trzech) wyciagnij go i oczom twoim ukaże sie swieca;p
to niezart
jestem lewy z tego...
dopiero kupilem honde...
wiec mozecie mowic jasniej??
ktory to przewod wn??
ps-czyli swiece sa na gorze??
bo gosc od ktorego kuowalem mowil ze sa nadole....
[ Dodano: Pią 21 Mar, 2008 ]
dzieki za info "koberone"
lece do hondy...z/w
pozdro
to niezart
jestem lewy z tego...
dopiero kupilem honde...
wiec mozecie mowic jasniej??
ktory to przewod wn??
ps-czyli swiece sa na gorze??
bo gosc od ktorego kuowalem mowil ze sa nadole....
dzieki za info "koberone"
lece do hondy...z/w
pozdro
http://img397.imageshack.us/img397/9060/swieceht0.th.jpg (http://img397.imageshack.us/my.php?image=swieceht0.jpg)
Tutaj masz zaznaczone czerwonymi strzałkami, w większości Hond tak będzie, a obok dodatkowo masz miejsce na obudowie paska rozrządu gdzie jest symbol świec jaki należy kupić - lepiej sprawdź jakie Ci sprzedali, czy napewno dobre.
I napisz jakie masz auto - uzupełnij profil.
Aha, masz w ogóle klucz do świec ?? bo byle czym tego nie odkręcisz i trzeba jeszcze wiedzieć z jaką siłą dokręcić, zeby gwintów w głowicy nie zerwać.
http://img397.imageshack.us/img397/9060/swieceht0.th.jpg (http://img397.imageshack.us/my.php?image=swieceht0.jpg)
Tutaj masz zaznaczone czerwonymi strzałkami, w większości Hond tak będzie, a obok dodatkowo masz miejsce na obudowie paska rozrządu gdzie jest symbol świec jaki należy kupić - lepiej sprawdź jakie Ci sprzedali, czy napewno dobre.
I napisz jakie masz auto - uzupełnij profil.
Aha, masz w ogóle klucz do świec ?? bo byle czym tego nie odkręcisz i trzeba jeszcze wiedzieć z jaką siłą dokręcić, zeby gwintów w głowicy nie zerwać.
niestety sie nieukazala
moze mam innaczej silnik ulozony??
mam honde civic coupe 1.6 ta dluga wersja i do tego amerykanska 105km
masz moze do tego jakis schemacik??
niestety sie nieukazala
moze mam innaczej silnik ulozony??
mam honde civic coupe 1.6 ta dluga wersja i do tego amerykanska 105km
masz moze do tego jakis schemacik??
To masz z przodu,pod takimi gumkami,obadaj...
To masz z przodu,pod takimi gumkami,obadaj...
a dokladniej?
jakie gumki i gdzie??
a dokladniej?
jakie gumki i gdzie??
Przeciez Ci gosc wkleil zdjecie! w pokrywie zaworow sa 4 otwory. Szukaj
Przeciez Ci gosc wkleil zdjecie! w pokrywie zaworow sa 4 otwory. Szukaj
Stary jak nie możesz ogarnąć gdzie są świece to jak Ty chcesz je sam wymienić ?
Zrób fote silnika, wklej to Ci zaznaczymy na niej gdzie masz świece.
Normalny klucz do świec chyba 16 mm z gumą w środku, która przytrzyma świece, zeby udało się ją wyciągnąć z pokrywy silnika. Najtańszy w hipermarkecie za ok. 10 pln. Nie obraź się, ale lepiej jedź z tym do mechanika, bo jak nie masz klucza to za wymiane świec zapłacisz tyle co za klucz a będziesz miał dobrze zrobione. Świece trzeba odpowiednio dokręcić trzeba mieć wyczucie, bo albo zerwiesz gwint albo dokręcicsz za słabo i bedzie komprecha walić do atmosfery.
Stary jak nie możesz ogarnąć gdzie są świece to jak Ty chcesz je sam wymienić ?
Zrób fote silnika, wklej to Ci zaznaczymy na niej gdzie masz świece.
Normalny klucz do świec chyba 16 mm z gumą w środku, która przytrzyma świece, zeby udało się ją wyciągnąć z pokrywy silnika. Najtańszy w hipermarkecie za ok. 10 pln. Nie obraź się, ale lepiej jedź z tym do mechanika, bo jak nie masz klucza to za wymiane świec zapłacisz tyle co za klucz a będziesz miał dobrze zrobione. Świece trzeba odpowiednio dokręcić trzeba mieć wyczucie, bo albo zerwiesz gwint albo dokręcicsz za słabo i bedzie komprecha walić do atmosfery.
juz znalazlem:)
bardzo serdecznie dziekuje za fotke "karpik85 ".
i sorrki za zawracanie wam tylka...
ps-jaki to kulcz jest do tych swiec??
ile kosztuje??
pozdrawiam
juz znalazlem:)
bardzo serdecznie dziekuje za fotke "karpik85 ".
i sorrki za zawracanie wam tylka...
ps-jaki to kulcz jest do tych swiec??
ile kosztuje??
pozdrawiam
Słuchaj.... a tak na wszelki wypadek-jakie świece kupiłeś??? tzn. typ podaj.
Słuchaj.... a tak na wszelki wypadek-jakie świece kupiłeś??? tzn. typ podaj.
jak nie masz klucza to lepiej jedź do mechaniora jakiegoś .... niech ci wymieni .... bo sam możesz ukręcić gwint ..a to tragedia :]
jak nie masz klucza to lepiej jedź do mechaniora jakiegoś .... niech ci wymieni .... bo sam możesz ukręcić gwint ..a to tragedia :]
dobra podjechal bym,ale mi niechce silnik odpalac....a znajomy powiedzial ze pewnie swiece mam zrypane...
wiec lipton...
dobra podjechal bym,ale mi niechce silnik odpalac....a znajomy powiedzial ze pewnie swiece mam zrypane...
wiec lipton...
i jak dobre swiece kupilem??czy tez do d......??
i jak dobre swiece kupilem??czy tez do d......??
chyba dobre .... jeśli twoja hanka to jest to co myślę (EJ6 D16Y7)
chyba dobre .... jeśli twoja hanka to jest to co myślę (EJ6 D16Y7)
tyle dobrze:)
dobra mykam mykombinowac jakiegos mechanika...
dzieki wszystkim za pomoc
zycze wesolych swiat:)
pozdrawiam
tyle dobrze:)
dobra mykam mykombinowac jakiegos mechanika...
dzieki wszystkim za pomoc
zycze wesolych swiat:)
pozdrawiam
Ale ja Ci powiem, ze małe jest prawdopodobieństwo, ze od świec nie zapala. Osobiście nie słyszałem nigdy o czymś takim, zeby sie świece zepsuły, mógłby przerywać albo szarpać, ale żeby całkiem nie odpalić to raczej nie. Może nie ma iskry ale to raczej wina aparatu, przewodów, kopułki albo cewki.
Ale ja Ci powiem, ze małe jest prawdopodobieństwo, ze od świec nie zapala. Osobiście nie słyszałem nigdy o czymś takim, zeby sie świece zepsuły, mógłby przerywać albo szarpać, ale żeby całkiem nie odpalić to raczej nie. Może nie ma iskry ale to raczej wina aparatu, przewodów, kopułki albo cewki.
też tak sądzę .... wszystkie 4 na raz ..... wątpliwe
też tak sądzę .... wszystkie 4 na raz ..... wątpliwe
No też się nie spotkałem żeby 4 świecie były dupnięte. Gdyby jakimś cudem były chocby 2 zwalone to by Ci odpaliła i szła na 2 cylindry (tak było w moim cinquecento, nie wiem jak w Hondach, ale pewnie tak samo). Co do wymiany świec, to jeśli nie wiesz gdzie one są, pytasz o klucz do świeć to lepiej serio, nie obraź się, ale nie dźwigaj maski. Pozdrawiam i mam nadzieje ze "97" w Twoim nicku nie jest rokiem Twojego urodzenia ;)
No też się nie spotkałem żeby 4 świecie były dupnięte. Gdyby jakimś cudem były chocby 2 zwalone to by Ci odpaliła i szła na 2 cylindry (tak było w moim cinquecento, nie wiem jak w Hondach, ale pewnie tak samo). Co do wymiany świec, to jeśli nie wiesz gdzie one są, pytasz o klucz do świeć to lepiej serio, nie obraź się, ale nie dźwigaj maski. Pozdrawiam i mam nadzieje ze "97" w Twoim nicku nie jest rokiem Twojego urodzenia ;)
hehe 97 to ulubiona liczba a moj rocznik to 85,ale zero stycznosci z mechanika mialem;/
starzy auta wogole niemieli,tylko ja sie uparlem i sobie kupilem honde,a zanim sie czegos naucze to troche potrwa,ale kiedys trzeba zaczac;p
przeciez z kazda *******ka niebede latal po mechanikach;p....chyba:D
pozdro
hehe 97 to ulubiona liczba a moj rocznik to 85,ale zero stycznosci z mechanika mialem;/
starzy auta wogole niemieli,tylko ja sie uparlem i sobie kupilem honde,a zanim sie czegos naucze to troche potrwa,ale kiedys trzeba zaczac;p
pozdro
Popieram !!!...tylko czasami taka nauka może być kosztowna ;) .... no ale jestem za ...
Popieram !!!...tylko czasami taka nauka może być kosztowna ;) .... no ale jestem za ...
No jak nie wiesz gdzie sa swiece to napewno bedziesz latal :) .
zanim sie czegos naucze to troche potrwa
Na poczatke proponuje ci przeczytac od deski do deski manuala do civica.
bedziesz przynajmniej wiedzial gdzie sie co wlewa itp. ;)
A z tymi swiecami u dolu to az ci podziekuje, bo mi mocno humor poprawiles :)
No jak nie wiesz gdzie sa swiece to napewno bedziesz latal :) .
zanim sie czegos naucze to troche potrwa
Na poczatke proponuje ci przeczytac od deski do deski manuala do civica.
bedziesz przynajmniej wiedzial gdzie sie co wlewa itp. ;)
A z tymi swiecami u dolu to az ci podziekuje, bo mi mocno humor poprawiles :)
a jak ci nie pali? tzn wogole nie kreci czy jak?
a jak ci nie pali? tzn wogole nie kreci czy jak?
wogole niekreci;/
tylko jest ten charakterystyczny dzwiek cykniecia;/
i lipa;/
wogole niekreci;/
tylko jest ten charakterystyczny dzwiek cykniecia;/
i lipa;/
Jak cyka i nie kręci, to ja bym też zasugerował rozładowany akumulator.
Jak cyka i nie kręci, to ja bym też zasugerował rozładowany akumulator.
jeśli w ogóle nie kręci to pierwsze co powienienes sprawdzić to akumulator! świece nie mają tu nie wspólnego... zupełnie nic...
edit: aha żeby nie było kolejnych mało potrzebnych postów :
pierwsze co naładuj akumulator, jeśli kreci jest wszystko ok, jeśli po krótkim czasie przestanie kręcić pojedz do kogoś aby sprawdził Ci ładowanie... jeśli ładowanie jest ok to czeka Cie wymiana akumulatora.
jeśli w ogóle nie kręci to pierwsze co powienienes sprawdzić to akumulator! świece nie mają tu nie wspólnego... zupełnie nic...
edit: aha żeby nie było kolejnych mało potrzebnych postów :
pierwsze co naładuj akumulator, jeśli kreci jest wszystko ok, jeśli po krótkim czasie przestanie kręcić pojedz do kogoś aby sprawdził Ci ładowanie... jeśli ładowanie jest ok to czeka Cie wymiana akumulatora.
akumulator jest dobry 3 dni temu kupowany,a u kumpla go podlaczalismy i jego fura odrazu startnela...wiec akumulator jest dobry w 100%
macie jakies pomysly?
pozdro
akumulator jest dobry 3 dni temu kupowany,a u kumpla go podlaczalismy i jego fura odrazu startnela...wiec akumulator jest dobry w 100%
macie jakies pomysly?
pozdro
wiem ze w starych autach zawieszał sie elektromagnes i trzeba było puknąć w rozrusznik :p...
w tym przypadku prawdopodobnie nie zda to egzaminu ;)...
w tym przypadku nie jest to *******ka i jeśli nie masz pojęcia o mechanice to raczej sam nic nie zrobisz...
wiem ze w starych autach zawieszał sie elektromagnes i trzeba było puknąć w rozrusznik :p...
w tym przypadku prawdopodobnie nie zda to egzaminu ;)...
w tym przypadku nie jest to *******ka i jeśli nie masz pojęcia o mechanice to raczej sam nic nie zrobisz...
to co tu kurcze wykombinowac zeby startnela i zeby przynajmniej dojechac do tego mechanika....??!!??
na popych tez niechciala sie odpalic.....cos tam łapała ale niezalapala;/
prosze o jakies pomysly....
pozdrawiam
to co tu kurcze wykombinowac zeby startnela i zeby przynajmniej dojechac do tego mechanika....??!!??
prosze o jakies pomysly....
pozdrawiam
cykanie to raczej objaw niesprawności rozrusznika ....a przyczyn może być sporo ...od braku zasilania....przez zacięte szczotki aż do zablokowanego tłoka w silniku .... po prostu coś nie pozwala rozrusznikowi zakręcić ...a skoro również na pych nie daje rady to ja bym przyczyny szukał za rozrusznikiem. Sprawdź wszystko....od iskry po ciśnienie paliwa..... no ale najlepiej u mechanika....niech cię ktoś zaholuje.
cykanie to raczej objaw niesprawności rozrusznika ....a przyczyn może być sporo ...od braku zasilania....przez zacięte szczotki aż do zablokowanego tłoka w silniku .... po prostu coś nie pozwala rozrusznikowi zakręcić ...a skoro również na pych nie daje rady to ja bym przyczyny szukał za rozrusznikiem. Sprawdź wszystko....od iskry po ciśnienie paliwa..... no ale najlepiej u mechanika....niech cię ktoś zaholuje.
kolego ty sobie chyba jaja robisz z nas wszystkich
kolego ty sobie chyba jaja robisz z nas wszystkich
czemu mialbym sobie jaja robic??
chyba po to sa fora by pytac i sie dowiadywac co i jak,a ze ja jestem kompletnie z tego zielony to pytam....zaczolem od swiec bo znajomy mi powiedzial ze pewnie przez zjeb.... swiece mi nieodpala,a ze po tem z rozmowy na forum wyszlo ze to nie swiece dla tego ciagne ten temat by poznac przyczyne...
czy w tym cos zlego??
moze Ci sie wydawac ze to zarty ale ty kiedys tez niemiales bladego pojecia gdzie sa swiece itp.
pozdrawiam
chyba po to sa fora by pytac i sie dowiadywac co i jak,a ze ja jestem kompletnie z tego zielony to pytam....zaczolem od swiec bo znajomy mi powiedzial ze pewnie przez zjeb.... swiece mi nieodpala,a ze po tem z rozmowy na forum wyszlo ze to nie swiece dla tego ciagne ten temat by poznac przyczyne...
czy w tym cos zlego??
moze Ci sie wydawac ze to zarty ale ty kiedys tez niemiales bladego pojecia gdzie sa swiece itp.
pozdrawiam
skolopendra
21-03-08, 19:04
ja na Twoim miejscu zaczął bym od poczytania manuala
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6565
skolopendra
21-03-08, 19:04
ja na Twoim miejscu zaczął bym od poczytania manuala
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6565
oki przestudiuje go...w najblizszym czasie :)
oki przestudiuje go...w najblizszym czasie :)
na popych :D brawo, jak tak dalej pójdzie to bez mechanika się nie obejdzie :D
na popych :D brawo, jak tak dalej pójdzie to bez mechanika się nie obejdzie :D
czy w tym cos zlego??
pozdrawiam
gdzie sa swiece to akurat wiem od malego ale nie o to chodzi co ja wiem tylko o to czego ty nie wiesz a wiec tak jak koledzy ci tu podpowiadaja ksiazka w reke i czytaj , manuale i obojetnie jakie ksiazki o mechanice samochodowej :) pozdrawiam nie chcialem urazic
czy w tym cos zlego??
pozdrawiam
gdzie sa swiece to akurat wiem od malego ale nie o to chodzi co ja wiem tylko o to czego ty nie wiesz a wiec tak jak koledzy ci tu podpowiadaja ksiazka w reke i czytaj , manuale i obojetnie jakie ksiazki o mechanice samochodowej :) pozdrawiam nie chcialem urazic
spoko,ja tez troche zdenerwowany bylem przez ta cala sytuacje z moja honda...
nic sie niestalo;)
tak tez zrobie ...poprostu bede czytal ze zrozumieniem...zobaczym jak mi pujdzie...
pozdrawiam i zycze wesolych swiat :)
spoko,ja tez troche zdenerwowany bylem przez ta cala sytuacje z moja honda...
nic sie niestalo;)
tak tez zrobie ...poprostu bede czytal ze zrozumieniem...zobaczym jak mi pujdzie...
pozdrawiam i zycze wesolych swiat :)
A i jeszcze jedno, jak na pewno akumulator masz dobry, to porzadnie dokrec klemy do niego, mi sie pare razy zdazylo ze tez cykalo, bo klemy byly niedokrecone ( na start jest potrzebny "duzy" prad )
P.S. Twoj kolega niestety nie ma pojecia o tym co mowi jezeli jak ci auto nie kreci, a kaze ci kupowac swiece :(
Swoja droga - jak ten topic dotrwal az do 3 stron ? :D
A i jeszcze jedno, jak na pewno akumulator masz dobry, to porzadnie dokrec klemy do niego, mi sie pare razy zdazylo ze tez cykalo, bo klemy byly niedokrecone ( na start jest potrzebny "duzy" prad )
P.S. Twoj kolega niestety nie ma pojecia o tym co mowi jezeli jak ci auto nie kreci, a kaze ci kupowac swiece :(
Swoja droga - jak ten topic dotrwal az do 3 stron ? :D