PDA

Zobacz pełną wersję : Kołpaki nie pasują do felg - pomocy

CMC
26-11-13, 19:44
Witam

Kupiłem kołpaki takie jak do innych aut, polskiej firmy i wcale nie tanie i co? Niestety spadają z felgi, tak jakby do końca nie wskakiwały, felga ma jakiś dziwny rant wewnątrz i nie wchodzą do końca a po chwili wyskakują.
Widuję Hondy z kołpakami więc pytanie czy trzeba jakieś specjalne? Na co zwrócić uwagę? Chodzi mi o wciskane kołpaki a nie przykręcane oryginalne.

Felga wygląda wygląda tak:
http://images62.fotosik.pl/421/dd1f8d9678ec17b3.jpg

ktoś mi powiedział, że to są w ogóle felgi z aluminium i do nich żadne kołpaki nie będą pasowały :(
pomocy

piotrooh
26-11-13, 22:00
Zapodaj może jeszcze zdjęcie kołpaków od wewnętrznej strony. Felga wygląda na zwykłą stalówkę...

4gotten
26-11-13, 22:53
oryginalne są właśnie wciskane, a nie przykręcane. Przynajmniej takie były w wersji Comfort przed FL...

Silent
26-11-13, 23:36
Jakie by nie były to bez kołpaków lepiej wygląda

4gotten
27-11-13, 08:30
też doszedłem do takiego wniosku. Zajęło mi to 5 lat, a bez kołpaków jeżdżę od dwóch. Wiszą teraz w garażu na ścianie i się kurzą.

Camaro
27-11-13, 09:10
Kwestia gustu. Mój na oryginalnych kołpakach zamontowanych do felg podobnych do tych z pierwszego postu wygląda jak czołg ;)

CMC
27-11-13, 09:40
dodatkowe zdjęcia - kołpak wygląda jakby miał dość daleko te łapki do mocowania od swojej zewnętrznej części, a mimo to jednak są albo za płytkie albo jeszcze za blisko zewnętrznej części i po prostu wyskakują z felgi:
http://images64.fotosik.pl/422/13e88798260f43a8.jpg

http://images65.fotosik.pl/422/723c8b706ff2c5da.jpg

http://images62.fotosik.pl/422/659237685ab317b1.jpg

CMC
28-11-13, 08:06
nikt nic? :(

4gotten
28-11-13, 08:49
spróbuje zmierzyć dzisiaj swoje ori kołpaki i przyjrzę się mocowaniom. Może po prostu za bardzo się "pieścisz" wciskając kołpaki na felgę? Montując ori musiałem zawsze dość mocno potraktować je nasadą dłoni, żeby wskoczyły do końca na felgę.

CMC
28-11-13, 12:34
o tym, że nie pasują powiedzieli mi już w warsztacie wulkanizacyjnym przy przekładaniu kół na zimowe - też myślałem, że się pieszczą z montażem ale dociskanie nic nie daje bo kołpak po prostu głębiej nie wchodzi, felga ku zewnętrznej części jest coraz szersza i kołpak się po prostu z niej zsuwa choćbyś nie wiem jak mocno go wcisnął

spróbuje zmierzyć dzisiaj swoje ori kołpaki i przyjrzę się mocowaniom. Może po prostu za bardzo się "pieścisz" wciskając kołpaki na felgę? Montując ori musiałem zawsze dość mocno potraktować je nasadą dłoni, żeby wskoczyły do końca na felgę.

jakby udało Ci się wrzucić fotkę felgi i kołpaka od wewnętrznej strony będę wdzięczny

Kr3t
28-11-13, 12:43
A próbowałeś przymierzyć jakiś inny kołpak? może u wulkanizatora będą mieć jakiś inny na sprawdzenie?

CMC
28-11-13, 13:44
niestety nic nie było, ogólnie te co mam tylko mniejsze mam w innym aucie (auto z grupy VAG) i są rewelacyjne - idealnie się trzymają i w ogóle ich nie słychać jak się jedzie po kostce z innymi miałem dużo przygód z tymi absolutnie nie - dlatego do Hondy kupiłem właśnie te tylko większe oczywiście

Jacek65
28-11-13, 19:51
Najlepiej kupić sobie kołpaki przykręcane.Te wszystkie wciskane na felgi są nic nie warte.Trzeba je opaskami zaciskowymi mocować.Bo spadną lub lepsze ukradną.Wiele takich sie poniewiera po ulicach lub poboczach.Najlepsze są przykręcane.:)Na zimówki takie zakładam i zero problemów.:D

wojtek1963
28-11-13, 20:02
Jacek65 możesz dać jakiś namiar na takie przykręcane, które masz i ewentualnie jakieś fot.

4gotten
28-11-13, 22:12
Najlepiej kupić sobie kołpaki przykręcane.Te wszystkie wciskane na felgi są nic nie warte.Trzeba je opaskami zaciskowymi mocować.Bo spadną lub lepsze ukradną.Wiele takich sie poniewiera po ulicach lub poboczach.Najlepsze są przykręcane.:)Na zimówki takie zakładam i zero problemów.:D
oryginalne kołpaki trzymają się bardzo dobrze. Ich jakość i tworzywo z jakiego sa wykonane to naprawdę wysoka półka. Przez 5 lat używania żaden mi nie odpadł, nie popękał ani się nie połamał. Nigdy nie mocowałem ich opaskami i w sumie dziwne, że nikt ich nigdy nie ukradł. Osobiście przykręcanych nie polecam. W czasie zimy pod kołpakami zbiera się syf z dużą zawartością soli drogowej. Bez demontażu kołpaka wypłukanie tego nie jest możliwe. Przyśpieszona korozja felg gwarantowana. Mimo, że ściągałem kołpaki kiedy myłem auto w zimie to i tak korozja dopadła moje felgi. Między innymi dlatego od dwóch lat kołpaki wiszą na ścianie w garażu, a ja jeżdżę na "gołych stalusach".

jakby udało Ci się wrzucić fotkę felgi i kołpaka od wewnętrznej strony będę wdzięczny
nie udalo mi się zrobić zdjęć dobrej jakości. Światło w garażu było zbyt słabe na focenie komórką. Moge jedyniepowiedzieć, że moje felgi wyglądają na takie same jak Twoje. Jutro zrobię drugie podejście, tym razem z aparatem.

Jacek65
29-11-13, 17:50
Jacek65 możesz dać jakiś namiar na takie przykręcane, które masz i ewentualnie jakieś fot.

Kołpaki te otrzymałem wraz z zakupem auta salonie.:)

4gotten
29-11-13, 20:28
udało mi się zrobić zdjęcie felgi i kołpaka

http://img22.imageshack.us/img22/537/hqbu.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/9727/y2d3.jpg

CMC
30-11-13, 12:17
moim zdaniem masz inną felgę niż ja gdyż masz niejako rant w który zaczepia się mocowanie kołpaka

4gotten
30-11-13, 12:33
o jakim rancie mówisz? W którym miejscu?

probestic
30-11-13, 12:39
moim zdaniem masz inną felgę niż ja gdyż masz niejako rant w który zaczepia się mocowanie kołpaka

Miałem ten sam problem w Corolli.
Kołpaki z nowszego modelu po prostu były inaczej profilowane pod "nowszą" felgę ( różnica w żłobieniu tego pierwszego rantu felgi ). Do starszego typu felgi nie dało się ich zamontować prawidłowo, odsprzedałem dalej.

kajoj
06-12-13, 19:32
Miałem podobny problem z Nissanem Micrą: letnie oryginalne kołpaki nie wchodziły z kolei do zimówek. Zimówki były niby takie same, ale rant był płytszy.

Z głupia frant pojechałem do małego sklepiku motoryzacyjnego, gdzie pani pozwoliła normalnie przymierzyć kołpaki. Każdy pasował, o dziwo. Więc o Tobie polecam odwiedzenie sklepu stacjonarnego i po prostu przymierzenie :)
A tamte oddaj lub sprzedaj :)

CMC
07-12-13, 13:33
Echhh stanęło na tym, że jeżdżę w ogóle bez kołpaków, przy czarnym aucie nie wygląda to wcale źle, wolną chwilą postaram się jakieś przymierzyć tylko niestety najwięcej jest kołpaków 13, 14 ew. 15 cali i na tym koniec :/